Zorunlu Deprem Sigortası DASK Nedir?

blog-image

Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) ile mülkünüzü; deprem, yangın, patlama, tsunami ve heyelan kaynaklı hasarlardan, poliçenizde belirtilen limitler dahilinde maddi olarak koruyabilirsiniz.

DASK Nasıl Sorgulanır? 

DASK adres sorgulama ve DASK poliçe sorgulama işlemlerinizi "Doğal Afet Sigortaları Kurumu Poliçe Sorgulama" sayfası üzerinden erişim sağlayabilirsiniz. Bunun için birkaç adımı takip etmeniz yeterli.

  • E-devlet şifrenizle sisteme giriş yapın.
  • Arama butonuna DASK poliçe sorgulama ya da poliçe sorgulama yazın.
  • Çıkan ekrana poliçe türünüzü girin ve “sorgula” butonuna basarak tüm bilgilerinize ulaşabilirsiniz.

E-devlet uygulamasının yanı sıra Zorunlu Deprem Sigorta poliçenizi ve DASK sorgulamanızı, DASK resmi web sitesini ziyaret ederek de kontrol edebilirsiniz.

DASK Ne İşe Yarar?

Hayatımızda varlığını nesiller boyu sürdüren ve artık gerçekliğimiz haline dönen deprem için kendimiz ve sevdiklerimiz adına “maddi” olarak satın alabileceğimiz en etkili önlem kuşkusuz zorunlu deprem sigortasıdır. DASK'ın faydaları nelerdir sorusunun onlarca yanıtından birkaçını hemen sizlerle buluşturalım.

Öncelikli olarak DASK; deprem, yangın, patlama, tsunami ve heyelan kaynaklı yaşanan hasarları güvence altına alan en önemli sigortalardan biridir. Deprem poliçenizde belirtilen limitler dahilinde afetten sonraki yaşamınızı koruma altına alabilirsiniz. Gayrimenkuller için DASK sigortası yapılmasının yasal bir yaptırımı yoktur ancak günün sonunda kâr zarar tablosunda bu, kişinin kendi için alacağı bir sorumluluktur. Deprem sigortası olmayan gayrimenkuller için elektrik, su, doğalgaz gibi sistemler bağlanamaz bu sayede yasal olarak bir zorunluluk olmasa da evlere teçhizat bağlamak için bir nevi zorunluluk haline dönüşür.

DASK deprem sigortası yaptırarak aynı zamanda sosyal bir yardımlaşmaya imza atacağınızı biliyor muydunuz? DASK yaptırdığınızda, kendi binanız hasar görmese dahi DASK bünyesine bir deprem sigorta fonu oluşur. Bu fon, depremzedelerin yaralarını sarma amacıyla kullanılır. Diğer bir deyişle DASK aynı zamanda bir sosyal yardımlaşma uygulamasıdır.

Zorunlu deprem sigortasına ödenen küçük primlerle büyük yardımlar sağlanır. Bu şu demek; DASK, deprem sonrası yaşamınızı yeniden inşa edebilmek için gereken maddi desteği sağlar. Bu sayede “binanın çatlaklarına sıva değil” kendinize gerçek bir yaşam alanı inşa etme imkanına sahip olursunuz.

Zorunlu Deprem Sigortası Kapsamı Nedir? 

Zorunlu Deprem Sigortası yaptırarak deprem sonucu infilakın, tsunaminin, yer kaymasının binalarda doğrudan neden olacağı maddi zararlar önlenmiş olur. Yapının ana duvarları, ortak duvarlar, bahçe duvarları, istinat duvarları, tavanı, tabanı, merdivenleri, asansörleri, sahanlıkları, koridorları, çatıları, bacaları dahil olmak üzere her bir bölüm DASK ile güvence altına alınır. Binanın tamamlayıcı kısımlarında meydana gelen hasarlar dahil olmak üzere DASK tarafından her bir nokta teminat alınır bu sayede afetin maddi yükü önemli ölçüde hafifletilir. 

Deprem anında yapılması gerekenler hakkında bilgi sahibi olmak için "Deprem Anında Yapılması Gerekenler Nelerdir?" başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS) Azami Teminat Tutarı Nedir? 

Maksimum teminat limiti, yıkımdan sonra sigorta yaptırılan yapıyı eski haline getirmek için gereken miktara bağlı olarak belirlenir. 01.01.2024 tarihi itibariyle Zorunlu Deprem Sigortası teminatları güncellenmiş olup 6.068 TL olan inşaat birim metrekare maliyet tutarı 6.320 TL'ye, 1 milyon 286 bin 501 TL olan azami teminat tutarı ise 1 milyon 339 bin 762 TL'ye yükseltilmiştir. 

Bu tutarları aşan hasar poliçeye dahil değildir. Sigortalı, azami teminat limitini aşan hasar masraflarını bağımsız olarak karşılamalıdır. DASK tazminat hesaplama süreci hakkında bilgi sahibi olmak için Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) Tazminat Hesaplama Süreci başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

DASK azami teminat limitini aşabilecek hasarlara karşı güvenceye sahip olmak isterseniz, mülkünüzü Konut Sigortası ile koruma altına alabilirsiniz. Satın aldığınız Konut Sigortası ile DASK teminat limitlerini aşan deprem ve depremden kaynaklanan diğer risklerin oluşturabileceği masrafların önüne geçebilirsiniz. 
 

DASK / Deprem Sigortası Zorunlu mu?

DASK, zorunlu bir sigorta türüdür. 17 Ağustos Gölcük depremi ile faaliyete geçen bu sigorta, 2000 yılından itibaren zorunlu hale gelmiştir. 

DASK'ın zorunlu bir sigorta ürünü olmasına rağmen, sigortaya sahip olmamanın herhangi bir yasal cezası yoktur. Sigortalama konusunda isteksiz davranılmasına karşı bir önlem olarak, bazı abonelik işlemleri için DASK sigortasının zorunluluğu bulunmaktadır. DASK Politikası gereği; elektrik, su ve doğalgaz abonelik işlemleri için sigorta poliçesi gerekli belgelerden biridir. 

Deprem sigortası zorunlu olduğu için değil, büyük kayıplarla mali zorluklardan kaçınmak için önemlidir.

Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) Fiyatları Nedir?

DASK Sigortasının fiyatları; yapının bulunduğu coğrafi konum, bina yaşı, yüz ölçümü, kat sayısı ve yapı tarzı gibi etkenlere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Sigorta yaptırmak istediğiniz konut ile ilgili DASK Sigortası 2024 fiyatlarına, sigorta danışmanlarımızdan kolayca teklif alarak ulaşabilirsiniz.

Zorunlu Deprem Sigortası Nasıl Hesaplanır?

Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) primleri, kurum tarafından metrekare bazında belirlenmektedir. Bu belirleme yapılırken güncel inşaat maliyeti, bina yılı ve yapının bulunduğu sınırların deprem risk bilgileri de dikkate alınmaktadır. 

Binanız ile ilgili DASK Tazminat hesaplamalarına ve prim ödeme ücretlerine DASK web adresi üzerinden veya 0216 368 45 45 nolu hattımızdan bize ulaşarak kolayca ulaşabilirsiniz.

Deprem Sigortası Nasıl Yapılır?

DASK sigortasına sahip olmak için, aşağıdaki bilgileri sigorta danışmanlarımıza ileterek kolayca teklif alabilirsiniz. 

  • Sigortalanacak kişinin; adı ve soyadı, TC ve irtibat numarası,
  • Sigortalanacak ev için, evin toplam alanı, kullanım amacı, adresi, mülkiyet bilgileri, yapım yılı, kat sayısı, mevcut hasar durumu ve inşaat tarzı.

Sigorta danışmanlarımız ile iletişime geçmek için 0216 368 45 45 no'lu telefondan bizi arayabilir veya iletişim formunu doldurarak sizinle iletişime geçmemizi sağlayabilirsiniz.

Zorunlu Deprem Sigortası Kapsamında Olan Binalar Hangileridir? 

Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) genel tanımıyla, belediye sınırları içerisinde yer alan konutlar için oluşturulmuş bir sigorta ürünüdür. Kanunlarca belirtilen, güvence altına alınan yapılar aşağıdaki gibidir:

  • Tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar
  • 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu dahilindeki bağımsız bölümler
  • Bahsi geçen binaların içerisinde yer alan ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız kısımlar
  • Doğal afetlere bağlı olarak devlet tarafından yaptırılan veya verilen kredi ile yapılan yapılar
  • Ayrıca yukarıdaki koşullara uygun olarak;
  • Kat irtifakı tesis edilmiş konutlar
  • Tapuda henüz cins tahsisi yapılmamış ve tapu kütüğünde vasfı “arsa vb.” olarak görülen yapılar
  • Tapu tahsisi henüz yapılmamış kooperatif evleri için de geçerlidir.

Zorunlu Deprem Sigortası Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

DASK için Nereye Başvurulur?

Zorunlu deprem sigortası yani DASK poliçesi yaptırmak oldukça kolay bir işlemdir. Evrak ve zahmet olmaksızın DASK sigortasını online olarak pratik bir şekilde yaptırabilirsiniz. DASK sigortasını hızlı bir şekilde yapmak için ana sayfamızda bulunan “İletişim” formunu doldurabilirsiniz. Sizin için ücretsiz olarak hazırlayacağımız teklifi birlikte değerlendirebilir ve yalnızca birkaç dakika içinde zorunlu deprem sigortanızı yaptırabilirsiniz. Online olarak yapılacak işlemlerin yanı sıra dilerseniz 0216 368 45 45 numaralı telefon hattımız üzerinden de bizimle iletişime geçebilirsiniz.

DASK Yaptırmak için Gerekli Evraklar Nelerdir? 

Zorunlu deprem sigortası için gerekli bilgi ve belgeler aşağıdaki gibidir:

Sigortalının:

  • Ad-Soyad
  • Adres
  • Telefon
  • Cep telefonu
  • T.C. kimlik numarası
  • Vergi kimlik numarası (tüzel kişiler için)
  • Sigortalanacak bina:
  • Açık adres
  • Derece hakkında bilgi
  • İnşaat yılı
  • Stil yapısı
  • Toplam kat sayısı
  • Hasar durumu
  • Alan (m2) (DASK hesaplama için gereklidir)
  • Kullanım durumu

Zorunlu deprem sigortasının sadece beyana dayalı olduğunu hatırlatmamız gerekir. Yanıltma neticesinde ortaya çıkabilecek mali zararlar sigortalıya aittir.

Online DASK Nasıl Yaptırılır? 

Önce “İnternetten DASK yapılır mı?” sorusunun yanıtını vererek başlayalım; evet, online yani internet üzerinden DASK yaptırmak mümkündür. Bunun için online sigorta poliçesi düzenleyen sigorta şirketlerinden ya da online zorunlu deprem sigortası poliçesi düzenleyen sigorta aracılarından destek alabilirsiniz. 

ZDS yani Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) için ana sayfamızdan iletişim formu doldurarak sigorta danışmanlarımızın sizi aramasını talep edebilir, hızlıca online DASK tekliflerinizi alabilirsiniz. Tamamlayıcı Sağlık web adresi üzerinden DASK almaya karar vermeniz durumunda sigorta danışmanlarımız poliçenizi hemen aktifleştirecektir. 

DASK Yenileme Nasıl Yapılır? 

DASK poliçe yenileme banka şubelerinin yanı sıra sigorta şirketleri ve acenteler aracılığıyla da yapılabilmektedir. Zorunlu deprem sigortası fiyatları ile DASK ücreti evin özelliklerine göre değişmektedir. DASK güncelleme sürecinde; TC kimlik numarası, DASK poliçe numarasını ilgili departmana vermek yeterlidir. En uygun DASK fiyatları için ana sayfada bulunan ücretsiz teklif al formunu doldurarak, en iyi deprem sigortası, deprem kaskosu fiyatlarına ulaşabilirsiniz.

DASK Yaptırmazsam Ne Olur?

Deprem sigortası, Doğal Afet Sigortası Yasası ile zorunlu hale getirilmiştir. DASK sigortası bulunmayanlar için deprem sonrası devlet tarafından verilen konut kredisi, hasarlı binalar için verilen yardım ve diğer tüm destekler yapılamamaktadır.

DASK Yaptırmamanın Cezası Var mı?

DASK yaptırmanın yasalara göre bir zorunluluğu bulunmadığından, DASK yaptırmanın cezası yoktur. Eve DASK yaptırmama seçeneği mevcut olsa da DASK poliçesi bulunmayan evlere elektik, su ya da doğalgaz gibi zaruri hizmetler bağlanmaz. Bu anlamda hizmetlerden yararlanabilmek için bir bakıma DASK yaptırmak zorunludur ancak yaptırmamanın da cezai bir şartı yoktur.

Deprem Sigortası Yapan Sigorta Şirketleri Nelerdir?

Zorunlu deprem sigortası poliçeleri, yetkili sigorta şirketleri aracılığıyla yapılmaktadır. Bu şirketlerden birkaçı:

  • Aksigorta
  • Allianz Sigorta
  • Anadolu Sigorta
  • Ankara Sigorta
  • Aveon Global Sigorta
  • Doğa Sigorta
  • Eureko Sigorta
  • Groupama Sigorta
  • Mapfre Sigorta
  • Ray Sigorta

Yukarıda saydıklarımızın dışında pek çok sigorta şirketi DASK poliçe hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi ve sigorta adreslerine DASK resmi web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.

DASK Yapan Bankalar Nelerdir?

Zorunlu deprem sigortası pek çok banka aracılığı ile yapılabilir. Bu bankalardan birkaçı; Yapı Kredi Bankası, Ziraat Bankası, Garanti BBVA, Türkiye İş Bankası, Vakıfbank, Halkbank, Akbank, Ziraat Katılım. Bu bankalar aracılığı ile ister online, ister şubeden DASK poliçenizi yaptırabilirsiniz. 

Elektrik Aboneliği için DASK Gerekir mi?

Zorunlu deprem sigortası yaptırmak, su ve doğalgaz abonelik işlemlerinde olduğu gibi elektrik aboneliği için de gereklidir. Her ne kadar DASK yasal bir zorunluluk olmasa da söz konusu konutun abonelik işlemleri olduğunda DASK yapılması mecburidir.

DASK Zorunlu Deprem Sigortası Ne Kadar Süre Geçerli?

DASK poliçesi 1 yıl geçerlidir ve bu süre içerisinde mülkünüzü DASK kapsamındaki hasarlardan koruyabilirsiniz. Geçen 1 yılın sonunda mülkünüzün sigorta poliçesi sonlanmaktadır. DASK güvencesi teminatlarına sahip olmaya devam edebilmek için mevcut sigorta şirketiniz veya başka bir sigorta şirketi aracılığıyla poliçenizi yenileyebilir; evinizi tekrar güvence altına alabilirsiniz. Deprem sigortası poliçenizin bitiş tarihini kontrol etmeli ve her yıl yenilemelisiniz.

DASK Hasar Bildirimi Nasıl Yapılır?

DASK hasarı hakkında nasıl bildirim yapabilirim? Alo DASK 125'i arayarak T.C. Kimlik numaranızı veya poliçe numaranızı verebilir, DASK hasarı bildirebilirsiniz. Detaylı bilgi almak için "DASK Hasar İhbarı ve Sorgulaması Nasıl Yapılır?" başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Hasar Durumunda DASK'a Gönderilecek Bilgi ve Belgeler Nelerdir?

Her türlü maddi hasar için DASK zorunlu deprem sigorta sisteminde tazminat talep edilebilir. Doğrudan yangın, patlama, tsunami ve toprak kaymalarından kaynaklanan mal hasarınızın poliçenizde belirtilen limitler dahilinde tazmin edilmesi için ve DASK için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir:

  • Hasar bildirimi (TC kimlik numarası veya poliçe numarası ile)
  • Mevcut sahiplik bilgileri
  • Hasar yerinin açık adresi (teslimat ve değerleme uzmanının değerlendirmesinde kolaylık sağlamak için)
  • Sigortalının telefonu (sabit ve / veya mobil)

Ayrıca sigortalı bina için Zorunlu Deprem Sigortası poliçesine ek olarak deprem sigortasını içeren, konut veya ev sigortası gibi başka bir poliçeniz bulunuyorsa bu durum DASK'a bildirilmelidir.

Eşyalar DASK Sigortası Kapsamında mıdır?

Zorunlu deprem sigortası kapsamında ev eşyaları yer almaz. Ancak eşyaların da sigortalı olması talep ediliyorsa sigorta şirketlerinden isteğe bağlı konut sigorta poliçesi satın alınabilir ve bu sayede eşyalar da güvence altında tutulabilir.

DASK Poliçe Numarası Nasıl Bulunur?

DASK numarasını bilmeyen poliçe sahipleri DASK iletişim numarası olan ALO 125'i arayabilir ve T.C. kimlik numarası ya da adres bilgisi ile poliçe numarasına ulaşabilir. Yanı sıra DASK resmî internet sitesinden sorgulama sayfasına girerek de poliçe detaylarına ait pek çok bilgiye hızlı bir şekilde erişim sağlanabilir.

DASK Poliçesi İptal Edilebilir mi? 

DASK deprem sigortası zorunlu bir poliçedir ve iptal edilemez. Yalnızca “Sigorta Ettirenin Beyan Yükümlülüğü ve İptaller” maddesi gereğince iptal edilebilir. Bu durumda ödenen tüm DASK prim ücretleri  iade edilmektedir.

DASK Muafiyeti Nedir?

DASK Muafiyeti; Zorunlu Deprem Sigortası'nda uygulanan bir sistemdir. DASK Sigortasında %2 oranında bir muafiyet vardır ve her bir hasar için bu oran geçerlidir. Muafiyeti açıklamak gerekirse; yaşanan hasar masrafı poliçe bedelinin %2'sini aşmıyorsa, sigorta şirketi bu zarardan muaf olarak hasar ücreti sigortalıya aittir. Yani bu oranın altında kalan zararları sigorta şirketi karşılamamaktadır.

Bunun yanı sıra muafiyet uygulamasında 72 saatlik süre içerisinde gerçekleşen her hasar, tek hasar şeklinde sayılmaktadır.

DASK Adres Kodu veya Numarası Nedir?

DASK numarası Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri tarafından, 1 Mart 2013 tarihinde hayata geçirilen bir projedir ve adres kodunu ifade etmektedir. Adres sistemine kayıtlı ve Türkiye coğrafi sınırları içinde bulunan tüm yapılara 10 haneli özel bir kod olarak sunulmaktadır. Bir diğer adı ise UAVT (Ulusal Adres Veri Tabanı) kodudur.
Yapılara ait adres bilgisinin yanlış verilmesinin önüne geçmek için kullanılan bu kod, binanızla ilgili birçok bilgiye kolayca ulaşmanızı sağlamasının yanı sıra; deprem sigortası yaptırırken veya yenilerken ihtiyacınız olan bir numaradır.

Deprem Sigortasında Teminat Dışı Kalan Durumlar Nelerdir?

DASK deprm sigortası bazı durumlara karşı teminat sunmamaktadır. Bu durumlara teminat dışı haller denir. Zorunlu Deprem Sigortası teminat dışı halleri aşağıdaki gibidir:

  • Enkaz kaldırma masrafları
  • Kira mahrumiyeti
  • İş durması
  • Kar Kaybı
  • Depremden bağımsız olarak, binanın kendi kusurlu yapısı nedeniyle zaman içerisinde oluşan hasarlar
  • Tüm ferdi zararlar ve vefat
  • Her türlü taşınır mal, eşya ve benzeri nesneler
  • Manevi tazminat talepleri
  • Alternatif ikametgah ve işyeri masrafları
  • Deprem ve deprem sonucu ortaya çıkan yangın, tsunami, yer kayması ve infilak dışında kalan zararlar
  • Mali sorumluluklar ve benzeri ileri sürülebilecek diğer tüm bütün dolaylı zararlar

DASK Sigortası dışında kalan kâr kaybı, iş durması gibi riskleri güvence altına almak isterseniz kurumsal sigorta ürünlerinden; kira mahrumiyeti, tanışabilir eşya ve kıymetli varlıklarınızı güvence altına almak isterseniz de Konut Sigortası ürünleri ile teminat kapsamınızı genişleterek, hem varlıklarınızı hem geleceğinizi koruma altına alabilirsiniz.

Konut Sigortası Deprem Hasar Süreci başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Sağlıklı günler dileriz.

Yayımlanma Tarihi: 7 Şubat 2023 Salı

Güncellenme Tarihi: 14 Mart 2024 Perşembe

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

7 Önemli Sağlık Sigortası Terimi

7 Önemli Sağlık Sigortası Terimi

Bilmediğiniz sağlık sigortası terimleri yüzünden sağlık poliçenizi anlamakta güçlük mü ç...
Sigorta
3 Kasım, Cuma
Tümünü oku
Doğum Sigortası Nedir?

Doğum Sigortası Nedir?

Anne olduğunuz günlerin hayalini kuruyorsunuz değil mi? Güzel hayaller kurarken, doğu...
Sigorta
19 Ekim, Perşembe
Tümünü oku
En İyi Sağlık Sigortası Nasıl Seçilir? En Doğru ve En Kısa Yol

En İyi Sağlık Sigortası Nasıl Seçilir? En Doğru ve En Kısa Yol

Türkiye'de sağlık sigortası yapan şirketlerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Sağl...
Sigorta
2 Kasım, Perşembe
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın