Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Vergi İndirimi Nedir?

blog-image

Tamamlayıcı sağlık sigortası vergi indirimi avantajı hakkında bilginiz var mı?

Özel sağlık veya tamamlayıcı sağlık sigortası için ödediğiniz primleri, aylık brüt gelirinizin %15'ini aşmaması şartı ile vergi iadesi olarak geri alabilirsiniz. Tamamlayıcı sağlık sigortası gelir vergisi indirimi ile ilgili tüm detayları yazımızı okuyarak kolayca öğrenebilirsiniz.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Gelir Vergisinden Düşülür mü? 

Özel sağlık veya tamamlayıcı sağlık sigortası gelir vergi indirimi avantajından, gelir vergisi ödemek ile yükümlü herkes faydalanabilir.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası tekliflerine hemen ulaşın!

Türkiye'nin en iyi sigorta şirketlerinin fiyatlarını tek bir ekranda karşılaştırın!

Sağlık Sigortalarında Gelir Vergisi İndiriminden Kimler Yararlanabiliyor?

Bordrolu olarak tanımlanan ve 4A ya da 4C şeklinde sınıflandırılan çalışanlar, sağlık sigortalarında gelir vergisi indiriminden yararlanabilirler. İndirimden yararlanabilmek için sigorta faturası ya da kart ekstresi gibi belgeler, ilgili şirkete teslim edilmelidir. Kişi, evraklarını çalıştığı şirkete teslim ettikten sonra ödenen primin %15 oranında düşmesi sağlanır.
Gelir vergisi ödeyen ve indirimden aşağıdaki kişiler yararlanabilir;

  • İşçiler
  • Memurlar
  • Esnaflar
  • Serbest Meslek Erbapları

Özel Sektörde Ücretli Çalışanlar için Vergi İndirimi

Bordro ile maaş alıyorsanız, vergi indiriminden yararlanabilmeniz için sağlık sigortanızın primini ödediğinizi gösteren makbuzu veya banka dekontunu, çalıştığınız işyerinin muhasebe veya insan kaynakları departmanına vermeniz yeterli olacaktır. İş yerinizde ilgili departman (muhasebe veya İK) muhasebe kaydınızı yaptıktan sonra poliçenize ödediğiniz toplam primin %15'ini vergi iadesi olarak alabilirsiniz.

Tamamlayıcı sağlık sigortası vergi iadesi alabilmeniz için dikkat etmeniz gereken detaylar vardır:

  • Özel sağlık veya tamamlayıcı sağlık sigortasının primini peşin veya taksitli ödemeniz durumunda, sigortacınızın verdiği makbuzu ilgili departmana vermeyi unutmayın.
  • Sağlık sigortası primini kredi kartına blokeli bir şekilde taksitlendirdiyseniz, sigortacınızdan kredi kartı çekim talimatını gösteren belgeyi almayı unutmayın ve muhasebe birimine mutlaka verin.
  • Eğer primi kredi kartına blokesiz bir şekilde taksitlendirdiyseniz, her ay ödemenin yapıldığına dair makbuzu muhasebeye iletmeniz gereklidir.
  • Vergi iadesi alabilmeniz için sağlık sigortasının primini düzenli ödemeniz gerekmektedir. Eğer prim taksidini ödemezseniz bu avantajdan yararlanamazsınız.

Normal şartlarda şirketinizin muhasebe birimi brüt maaşınızdan SGK kesintilerini düştükten sonra gelir vergisi stopajını hesaplamaktadır. Sağlık sigortanız için vergi iadesi avantajından faydalanmanız durumunda brüt maaşınızdan, ödediğiniz özel veya tamamlayıcı sağlık sigortası primi veya taksitleri kadarı da düşülür. Böylece vergiye tabi geliriniz yani vergi matrahınız da düşeceğinden daha az stopaj ödemiş olursunuz.

Serbest Meslek Kazancına Sahip Olanlar için Vergi İndirimi

Ticari, kira veya zirai kazanç elde edenleri serbest meslek sahibi kişiler olarak tanımlayabiliriz. Serbest meslek kazancına sahip olan kişiler, tanımlı bir maaş dışında gelir elde edebilirler.

Bu kategoride gelir elde edenler eğer gelir vergisi beyannamesi verip, muhasebe kaydı yaptırırsa vergi iadesi alabilirler. Beyan ettikleri gelirin %15'ine kadar özel veya tamamlayıcı sağlık sigortası vergi avantajından faydalanabilirler.

Düzenli ücret geliri olan kişiler ise beyanname vermeseler de vergi indiriminden faydalanabilirler.

Devlet Memurları için Vergi İndirimi

Kamu görevlileri de özel ve tamamlayıcı sağlık sigortası vergi indirimi avantajından faydalanabilir. Sağlık poliçesi ve ödeme makbuzlarını, çalıştıkları kurumdaki mutemete ibraz etmeleri yeterlidir.

Kamu çalışanlarının dikkat etmesi gereken en önemli konu; sigorta kimin adına yapıldıysa (sigorta ettiren yani poliçenin primini ödeyen kişi) indirim o kişinin maaşı esas alınarak yapılacağıdır.

Ailece sağlık sigortası yapıldığında vergi iadesini kim alır?

Kendiniz, eşiniz ve 18 yaşını aşmamış çocuklarınız için özel sağlık veya aile tamamlayıcı sağlık sigortasına ödediğiniz priminin %15'ini vergi iadesi olarak geri alabilirsiniz. Eğer çocuğunuz öğrenci ve 25 yaşını aşmamış ise çocuğunuz için ödediğiniz primden de vergi indirimi alabilirsiniz.

Eşiniz ve çocuğunuz için sağlık sigortası yaptırır, prim ödemesini siz yaparsanız yine vergi indiriminden yararlanabilirsiniz. Yani vergi iadesi alacak kişi poliçede sigortalı olmak zorunda değildir. Primi ödeyen kişi (sigorta ettiren kişi) indirimi alır ve vergi matrahından %15 düşülür.

Ailelere özel %10 aile indirimi + %15 vergi indirimi! Tamamlayıcı Sağlık Sigortası teklifini bizden alın, kazançlı çıkın!

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Vergi İndirimi Nasıl Hesaplanır?

Her ay sağlık sigortası için ödeyeceğiniz primin tutarı, o ay elde edeceğiniz brüt gelirin %15'inden fazla olmamalıdır ve o yıl belirlenmiş asgari ücreti aşmamalıdır. Eğer aşarsa vergi matrahından ödediğiniz primler düşmez. Yani 3.000 TL brüt ücret ile çalışan biri 450 TL'den fazla aylık gelir vergisi iadesi alamaz.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Vergi İndirimi Hesaplama Örneği

3.500 TL brüt maaş ile çalışan birinin alacağı gelir vergisi iadesini aşağıda hesaplayalım:

  1. 3.500 TL maaş ile çalışan birinin aylık ödemesi gereken vergi miktarı 446 TL'dir.
  2. Bu kişi X sigorta şirketinden kendisi için ayda 200 TL, toplam 8  taksit ile 1.600 TL tutarında tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmış olsun.
  3. 1.600 * %15 = 240 TL toplamda vergi indirimi alacaktır. Ancak poliçesini 8 taksit ile aldığından vergi iadesi 30 TL * 8 şeklinde olacaktır.
  4. Kişinin 3.500 TL brüt gelir elde ettiği ayda 446 TL ödemesi gereken vergiden, her ay sağlık sigortasından iade gelen 30 TL düşülecektir.Yani 446 - 30= 416 TL gelir vergisi ödemiş olacaktır.
  5. Toplamda 240 TL iade alacak bir kişi, 1.600 TL ödediği poliçesine sonuç olarak 1.360 TL ödemiş olacaktır.
Ayda 71 TL'den başlayan fiyatlara ek %15 vergi indirimi! tamamlayicisaglik.com'dan teklif almayı unutmayın!

Sizde tamamlayıcı sağlık sigortası vergi indirimi fırsatından yararlanmak istiyorsanız hemen sitemizden teklif alın. Hem maddi hem manevi birçok avantaj sağlayacağınız tamamlayıcı sağlık sigortası ile sağlığınızı güvence altına alın.

Özel sağlık sigortası kapsamında vergi indirimi hesaplama için  “Özel Sağlık Sigortası Vergi İndirimi Hakkını Kaybetmeyin!” başlıklı yazımızdan detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Vergi İndiriminden Nasıl Alınır?

Tamamlayıcı sağlık sigortası vergi indiriminden yararlanmak isteyen kişi, çalıştığı şirkete dilekçe vererek süreci başlatabilir. Tamamlayıcı sağlık sigortası vergi dilekçe örneğinin şirkete teslim edilmesinin ardından maaş belgesinde vergi indirim tutarını görebilmek mümkündür. 
Tamamlayıcı sağlık sigorta vergi indirimi 2024 ya da özel sağlık sigortası vergi indirimi 2024 hakkında detaylı bilgi için şirketinize danışmanızda yarar olacaktır.

Yayımlanma Tarihi: 19 Aralık 2017 Salı

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

7 Önemli Sağlık Sigortası Terimi

7 Önemli Sağlık Sigortası Terimi

Bilmediğiniz sağlık sigortası terimleri yüzünden sağlık poliçenizi anlamakta güçlük mü ç...
Sigorta
3 Kasım, Cuma
Tümünü oku
Doğum Sigortası Nedir?

Doğum Sigortası Nedir?

Anne olduğunuz günlerin hayalini kuruyorsunuz değil mi? Güzel hayaller kurarken, doğu...
Sigorta
19 Ekim, Perşembe
Tümünü oku
En İyi Sağlık Sigortası Nasıl Seçilir? En Doğru ve En Kısa Yol

En İyi Sağlık Sigortası Nasıl Seçilir? En Doğru ve En Kısa Yol

Türkiye'de sağlık sigortası yapan şirketlerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Sağl...
Sigorta
2 Kasım, Perşembe
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın