Konut Eşya Sigortası Nedir? Neleri Kapsar?

blog-image

Yaşadığınız bölgenin korunması ailenizin ve mülkünüzün güvenliği açısından çok önemlidir. Bu nedenle, yaşanabilecek kötü olaylara karşı evin sigortalanması gerekmektedir. Ev sigortası, sevdiklerinizi ve mülkünüzü çeşitli teminatlarla korumanızı sağlar. Olası riskleri göz önünde bulundurarak ihtiyati tedbir olarak konut sigortası yaptırarak evinizi koruyabilirsiniz. Eve sigorta yaptırmak maddi anlamda alabileceğiniz en önemli önlemlerden biridir.

Evinizi ve evin içindeki eşyaları olası hasarlara karşı korumanın en etkili yolu olan konut sigortası için gerekli bilgiler yazımızda.

Konut Sigortası Nedir?

Konut sigortası; evi ve evdeki kıymetleri (eşyaları) koruma altına alan bir sigorta ürünüdür. Ev eşya sigortası ile ev sahibi veya kiracılar; yangın, hırsızlık, sel, deprem, fırtına, heyelan gibi durumlara karşı evinin ve eşyalarının güvenliğini sağlayabilir.

Konut sigortasının ana teminatlarına ek olarak ihtiyacınız olabilecek bazı ek teminatlar ile kapsamını genişletebilirsiniz. Örneğin; konut sigortası kapsamına eşya sigortasını da dahil edebilirsiniz. 

Konut Sigortası Ne İşe Yarar?

Konut sigortasının temel amacı evi ve evin içindeki eşyaları olası hasarlara karşı koruma altına almaktır. Daire sigortası ile özellikle deprem gibi doğal afetler neticesinde oluşan hasarların yarattığı maddi kayıpları güvence altına alır.

Yalnızca ev değil evin içindeki değerli eşyalar ya da nesneler de sigorta güvencesinde tutulabilir; konut sigortası yaptırarak hırsızlık dahil pek çok hasara karşı koruma sağlamış olursunuz. Eşya sigortası, yalnızca evin içindeki eşyaları değil 3.kişilere ait eşyaları da güvence altına alabilir; ek teminatlarla poliçe kapsamı genişletilebilir bu sayede tam bir koruma sağlanır.

Olası bir terör olayı, halk hareketleri ya da taşıtların eve çarpması neticesinde gelişen hasarlara karşı da poliçede belirtilen limit ve oranlar dahilinde koruma sağlar bu sayede yalnızca deprem ve benzeri olaylar değil daha spesifik konularda da sigorta güvencesinde olmuş olursunuz.

Konut Sigortasının Avantajları Nedir?

Konut sigortası ile evinizi ve mülkünüzü risklerden koruyabilir, hatta hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz. Doğal olarak herkes gibi, evinizin veya değerli eşyalarınızın zarar görmesini istemezsiniz. Bu sebeple konut ve eşya sigortası yaptırarak, doğal afetler ve yangınlar sonucunda evinizde oluşabilecek hasarlara karşı maddi olarak koruma sağlayabilirsiniz.

Konut sigortasının avantajlarını sıralamak gerekirse;

  • Yangın, deprem veya sel afetine bağlı olarak su baskını gibi temel riskleri kapsayan poliçeyi tercih ederek, uygun prim ödemeleriyle yaşam alanlarınıza güvence sağlayabilirsiniz.
  • Konut Sigortasına cam kırılması, su kaçağı, üçüncü şahıs koruma ve çilingir hizmeti gibi teminatları ekleyerek; kapsamlı bir korumaya sahip olabilirsiniz.
  • Ev sahibiyseniz; Konut Sigortası kira kaybı teminatıyla evinizin kullanılmaz hale gelmesi durumunda kira kaybı riskinizi teminat altına alabilirsiniz.
  • Kiracıysanız; yalnızca kıymetli eşyalarınızı güvence altına alarak, herhangi bir riskte maddi kayıpların önüne geçebilirsiniz.

Konut Sigortası Neleri Kapsar?

Sizin ve evinizin başına gelebilecek birçok durum konut poliçesi ile güvence altına alınır. Konut sigortası kapsamında bulunan durumlar: 

  • Konut sigortasında yangın teminatı standarttır. Kasıtlı veya ihmalkar olmayan bir yangın durumunda ev sigortanızdan yararlanabilirsiniz.
  • Konut sigortasının avantajlarından biri de sabit tesisatınızdan (elektrik, su, telefon, doğalgaz vb.) kaynaklanan ve sabit tesisatınıza zarar veren durumları kapsamasıdır.
  • Bulunduğunuz bölgenin coğrafi konumu ve iklim koşullarına bağlı olarak oluşabilecek fırtına vb. durumlardan kaynaklanan hasarlar için de ev sigortanızdan yararlanabilirsiniz.
  • Yürüyüş, protesto veya terör eylemleri gibi olaylardan sonra oluşabilecek hasarları ev sigortası ile karşılayabilirsiniz.
  • Eşyalarınızı, hırsızlık teminatlı ev sigortası ile sigorta ettirebilirsiniz.
  • Ev sigortasının bir diğer avantajı da kiracılara garanti sağlamasıdır. Yaşadığınız evdeki eşyalarınızı sigorta yaptırarak güvence altına alabilirsiniz. Böylelikle oluşabilecek her türlü olumsuz durumda eşyalarınız sigorta kapsamında olacaktır.
  • Ev sigortası ile ev yardım hizmeti alabilirsiniz. Evinizde karşılaşabileceğiniz sıhhi tesisat ve elektrik arızaları, cam ve çilingir işleri gibi konularda da sigortanız yardım sağlayacaktır.

Konut Sigortası Teminatları Nedir?

Konut Sigortası temel olarak; deprem, yıldırım, yangın, sel ve su baskını teminatlarını sunmaktadır. Bunun yanı sıra poliçenize dahil edebileceğiniz bazı teminatlarla poliçenizi genişletebilir; tüm risklere karşı koruma sağlayabilirsiniz. Sigorta şirketlerine göre değişkenlik gösterse de ek teminatlar aşağıdaki gibidir:

  • Hırsızlık
  • Elektronik Cihaz bozulması
  • Kıymetli eşyalar
  • Üçüncü Şahıs/Komşuluk Sorumluluğu
  • Kira kaybı
  • Grev, lokavt, kargaşa, terör ve halk hareketleri
  • Cam kırılması
  • Dahili su 
  • Kara/Hava/Deniz Taşıtları Çarpması
  • Kiracılar İçin Boya-Badana Vb. Dekorasyon Masrafları

Konut Sigortası Teminat Dışı Kalan Haller Nelerdir?

Konut Sigortası poliçeleri, kasti yapılan hasarlar gibi bazı hallerde güvence sunmamaktadır. Teminat dışı kalan haller aşağıdaki gibidir:

  • Sigorta yaptıran, aile üyeleri veya sorumluluğunda bulunan kişiler tarafından verilen kasti hasarlar
  • Sigorta yaptıran bireyin bilgisi kapsamında mevcut olan kusur veya bozuklukların verdiği zararlar
  • Sigorta süreci içerisinde arızalanan/hasar gören kısım ve eşyaların, hasar giderilmeden kullanılmasına bağlı zararlar
  • Bulunulan coğrafi sınırlar içerisinde yaşanan savaş, isyan, istila ve buna bağlı oluşan tüm etkenlerin meydana getireceği zararlar
  • Sigortalı varlıkların yangına sebep olmaksızın, kendi kusuruna bağlı olarak bozulması veya kavrulması
  • Kullanıma bağlı olarak, alev almadan sigortalı kıymetlerin; ateşe düşmesi, ütüleme, ısıtma, mum veya sigara gibi temaslarında oluşan zararlar
  • Nükleer yakıt zararları
  • Terör ve buna bağlı oluşacak zararlar
  • Alçak basınca ve diğer olaylara bağlı yıpranma, deformasyon veya arıza hasarları

Konut Sigortası Fiyatları Nedir?

Konut sigortası fiyatları oldukça uygundur. Ev sigortası fiyatları belirlenmesinde evin konumu ön planda olacaktır. Aynı zamanda sigortaya ekleyeceğiniz ek teminatlar ile prim tutarını kendiniz değiştirebilirsiniz. Bu nedenle ev sigortası için kesin bir fiyat yoktur. 

En uygun fiyatlı konut sigortası teklifi almak için tamamlayicisaglik.com web sitesini ziyaret edebilir, sigorta danışmanlarımız ile 0216 368 45 45 no'lu hattan iletişime geçerek aklınıza takılan tüm soruları sorabilirsiniz. Konut paket sigortası, özel konut sigortası, en iyi konut sigortası ve ev sigortası için en iyi teklifleri bizden alabilirsiniz.

Konut Sigortası Nasıl Hesaplanır?

Konut sigortası hesaplama aşağıdaki kriterlere göre değişkenlik gösterir.

  • Konut sigortası hesaplaması; sigortalı konutun büyüklüğü, değeri, bulunduğu bölge, içinde bulunan eşyanın değeri ve alınacak ek teminatlara göre yapılır. 
  • Evin metre karesi ne kadar büyükse, primler o kadar yüksek olur. 
  • Konutun maliyeti, ödenen tazminat miktarını doğrudan etkilediği için önemlidir. 
  • Ev deprem bölgesinde ise olası hasar riski yüksek olduğu için prim daha yüksektir. 

Konut Sigortası Yaptırmak Zorunlu mudur?

Konut sigortası kanunen zorunlu değildir. Ancak konut sigortasının her zaman yanınızda olacağını düşünerek maddi olumsuzluklara karşı önceden önlem almak için yapılmalıdır. Dilerseniz online konut sigortası teklifi alabilir ve değerlendirebilirsiniz.

Kimler Konut Sigortası Yaptırabilir?

Konut sigortasına sahip olabilmeniz için herhangi bir şart yoktur. Türkiye sınırları içerisinde ev sahibi olmanız veya kiracı olarak bir konutta ikamet etmeniz yeterlidir; çeşitli sorunlara karşı mülkünüzü ve kişisel eşyalarınızı sigortalayabilirsiniz. Ancak bina koruma teminatını yalnızca ev sahibiyseniz yaptırabilirsiniz. Özetlemek gerekirse, ev sahibi iseniz hem bina, hem eşya teminatlarına; kiracıysanız eşya teminatına sahip olabilirsiniz.

Konut Sigortası Yaptırmak için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Konut Sigortası poliçesi yaptırmanız için sigorta şirketi tarafından talep edilen bazı belgeler vardır. Bu belgelerin temini ardından sigorta güvencesine sahip olabilirsiniz. Hem ev sahipleri için, hemde kiracılar için gerekli olan belgeler şunlardır:

  • Sigorta yaptıracak kişinin kimlik bilgileri
  • İkamet edilen veya sahip olunan konutun açık adres bilgisi
  • Bulunduğu kat
  • Brüt metrekare
  • Eşya bedeli ve bilgileri

Yalnızca ev sahibiyseniz bu belgelere ek olarak, inşa bedeli belgesini temin etmeniz gerekmektedir. 

Konut Sigortası Hasarsızlık İndirimi Nasıl Alınır?

Konut Sigortasına sahip olduğunuz ve poliçenizin devam ettiği bir yıl süresi içerisinde; yaşam alanlarınızda herhangi bir problemle karşı karşıya kalmayıp, teminat haklarınızı kullanmadığınız takdirde hasarsızlık indiriminden faydalanabilirsiniz. Hasarsızlık indirimi, sigorta şirketlerine göre değişkenlik göstermektedir. Sigorta yaptırdığınız şirketin özel şartlarını inceleyerek hasarsızlık indirimi oranını öğrenebilirsiniz.

Konut Sigortası Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Konut Sigortası Ne Kadar Ödeme Yapar?

Konut Sigortası genel şartları altnda, Konut sigortası kapsamında hasarın değerlendirilmesi ve karşılanması için maksimum bir sınır mevcuttur. Hasarın ödenmesi için belirlenmiş olan maksimum sınır ise sigorta şirketine göre değişiklik gösterir. Konut sigortası teklifi alırken her bir teminat için sigortacınızla birlikte teminat limitlerini belirleyebilirsiniz.

Konut Sigortası Deprem Hasarını Karşılar mı?

Depreme bağlı oluşan hasarlar, öncelikle limitleri kapsamında Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) tarafından karşılanmaktadır. Konut sigortası deprem teminatı içeren Konut Sigortasına sahipseniz, DASK Sigortası limitlerini aşan masraflarınız poliçeniz tarafından karşılanmaktadır.

Detaylı bilgi almak için "Konut Sigortası Deprem Hasar Süreci" başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Konut Sigortası Elektronik Cihazların Masraflarını Karşılar mı?

Yalnızca binanız için yaptırmış olduğunuz Konut Sigortası, binaya ait elektronik cihaz masraflarını karşılarken; eşya korumasına sahip poliçeniz küçük ev aletlerinden, bilgisayara kadar pek çok elektronik cihaz masraflarını karşılamaktadır.

Konut Sigortası Yıldırım Düşmesi Hasarını Karşılar mı?

Yıldırım düşmesi sonucu oluşabilecek zararlar, temel olarak sunulan yangın teminatı içerisinde sayılmaktadır. Bu sebeple yıldırım düşmesinde oluşacak masraflarınız Konut Sigortanızın limitleri dahilinde karşılanmaktadır.

Konut Sigortası Su Basması Hasarını Karşılar mı?

Konut Sigortası sel veya dahili su basmasının eşyalarınıza ve konutunuza vereceği zararları temel teminatları arasında karşılamaktadır.

Konut Sigortası Rutubet Masraflarını Karşılar mı?

Sigortanızın rutubet masraflarını karşılayabilmesi için, poliçenizde izolasyon hasarlarını içeren teminata sahip olması gerekmektedir. Üstelik izolasyon teminatı ile yalnızca rutubet değil; kar ve yağmur gibi etkenlere bağlı boya, badana gibi masraflar da karşılanabilmektedir.

Konut Sigortası Çatı İle İlgili Problemleri Karşılar Mı?

Çatı uçması, akması gibi nedenlerle oluşan problemlerde; ev sahiplerinin hasar ihmali bulunmuyor ve sigorta şirketinin sunduğu poliçede çatı onarım teminatı bulunuyorsa, masraflar şirket tarafından karşılanır. Fakat bu teminat sigorta şirketlerine göre değişkenlik gösterebileceğinden, poliçe satın almadan önce teminat hakkında görüşülmelidir.

Alt Kata Su Sızmasını Konut Sigortası Karşılar mı?

İster ev sahibi olun, ister kiracı; poliçenizde komşuluk sorumluluğu veya üçüncü şahıs mali koruma teminatı bulunuyorsa, alt kata su sızması halinde sigortanız masraflarınızı limitleriniz kapsamında karşılamaktadır.

Konut Sigortası Yangın Hasarını Karşılar mı?

Yangın ve buna bağlı duman, is veya buharın neden olduğu zararlar; Konut Sigortası ana güvenceleri arasında bulunan yangın teminatı limitlerinizce karşılanmaktadır.

Konut Sigortası Hırsızlık Hasarını Karşılar mı?

Hırsızlık teminatı, ücretli ek teminatlar arasında bulunduğundan; poliçenize bu teminatı eklemeniz şartıyla kıymetli eşya ve evinizdeki hırsızlık sebebiyle oluşan tüm masraflar sigorta tarafından karşılanmaktadır.

Konut Sigortası Kombi Arızasını Karşılar mı?

Konut Sigortasında kombi arızası temel sunulan teminatlar arasında yer almasa da; bazı sigorta şirketleri ücretsiz sunduğu bir ek teminat olarak yılda 1 kez kombi bakım hizmeti vermektedir. Kombi bakım hizmet hakkınızı arıza, bakım veya kontrol amaçlı kullanabilirsiniz. Dilerseniz sigorta şirketi ile görüşerek ek ücret kapsamında poliçenize kombi bakım teminatını da ekleyebilirsiniz.

Konut Sigortası Nasıl Sorgulanır?

Konut Sigortası yaptırdığınızda; poliçeyi satın aldığınız acenteyi arayarak veya resmi web sitesine sahipse, size verilen bilgiler ile sorgulama yapabilirsiniz. Diğer bir seçenek olarak, pek çok sigorta ürünü gibi E-Devlet adresi üzerinden de poliçenizi sorgulayabilirsiniz.

Konut Sigortası Nasıl Yenilenir?

Konut Sigortası poliçeniz bir yılın ardından sonlanıyorsa, yenileme yaptırılması için satın aldığınız acente ile görüşebilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz. Çalıştığımız 10'dan fazla sigorta şirketi arasından teklif hazırlayabilir; ihtiyacınıza en uygun ve kapsamlı sigortayı sizin için bulabiliriz. Ayrıca her sigorta poliçesi sonunda yenileme döneminizi takip edebilir; en uygun yenileme tekliflerini sunabiliriz.

Konut Sigortası Nasıl İptal Ettirilir?

Konut Sigortası; isteğe bağlı yaptırılan bir sigorta olduğundan iptal ettirebilirsiniz. Konut Sigortasının iptali için poliçeyi satın almış olduğunuz acenteye başvurabilir; gerekli işlemlerin ardından poliçenizi sonlandırabilirsiniz.

En İyi Konut Sigortası Hangisidir?

İhtiyaçlarınızı en doğru şekilde karşılayan poliçe sizin için en uygun Konut Sigortasıdır. Bu durumu şöyle açıklayabiliriz:

Aradığınız güvencelerin, mülkünüzü ve eşyalarınızı pek çok riske karşı korumasını isterseniz; sizin için en iyi Konut Sigortası geniş kapsamlı teminatlar sunan sigortadır. Bütçenize uygun olarak, yalnızca belirli güvencelere sahip olmak isterseniz de temel teminatlara sahip poliçe ihtiyaçlarınızı karşılayabilir.

En iyi Konut Sigortasını bulmak için bizimle iletişime geçebilir; çalıştığımız 10'dan fazla sigorta şirketi arasından, doğru poliçeyi sizin için bulabiliriz.

Konut sigortası ve Eşya sigortası Arasındaki Fark Nedir?

Eşya Sigortası, yalnızca mülkünüzün içerisinde yer alan kıymetli varlıklarınıza koruma sağlarken; Konut Sigortası binanın sabit tesisatı ve mimari yapısı gibi kısımlara güvence sunar. Bu nedenle yaşam alanlarınıza, iç ve dış olarak teminatlar sunan iki farklı sigorta ürünüdür.

Neden Konut ve Eşya Sigortası Yaptırmalısınız?

Günlük hayatta karşılaşacağınızı hiç düşünmediğiniz pek çok risk faktörü vardır. Konut ve Eşya Sigortaları; ev sahiplerinin kira kaybından, kiracıların su baskını gibi sebeplerle komşularına verebilecekleri zararlara kadar birçok alanda koruma sağlamaktadır. Olası tüm riskler göz önünde bulundurulduğunda; evinizin ve eşyalarınızın kayıp, onarım gibi yüksek masraflarını önlemek için Konut ve Eşya Sigortası yaptırmanız bütçenizi koruma altına alacaktır.

Konut Sigortası ve Dask Arasındaki Fark Nedir?

Konut sigortası ve DASK arasındaki farklar aşağıda listelenmektedir.

  • Zorunlu deprem sigortası (DASK) zorunlu bir sigortadır. Konut sigortası, kişilerin istekleri doğrultusunda yaptırdıkları sigortadır.
  • DASK, depremin neden olduğu bina hasarında oluşacak maddi kayıpları azaltmayı hedefler. Konut sigortası, farklı ve geniş teminatlarla daha kapsamlı güvence sağlar.
  • Depremin neden olduğu bina hasarlarını DASK öder. Konut sigortası deprem, sel, yangın gibi durumlardan hasar gören eşyaların zararlarını da karşılar.
  • DASK sigortası zorunlu bir sigorta olduğu için iptal edilemez. Konut sigortası isteğe bağlı bir poliçe olduğu için her an iptal edilebilir.
  • DASK sigortasının karşıladığı hasarın belirli bir limiti (640.000 TL) vardır. Konut sigortasında limit sigorta şirketine göre değişebilir. 
  • DASK poliçe primleri belirli bir baz fiyat üzerinden belirlenir. Konut sigortaları fiyatı kişilerin taleplerine göre değişiklik göstermektedir.
  • DASK fiyatlarında her yıl yenileme indirimi uygulanmaktadır. Harici bir indirim talep edilemez. Konut sigortası primi üzerinden aracı kurum tarafından özel indirimler uygulanabilir.

DASK poliçeleri deprem sonrası hasarları kapsar. DASK poliçelerinde belirtilen limitlerin aşılması durumunda herhangi bir ödeme yapılmamaktadır. Bu durumda şahıslar tarafından satın alınan konut poliçelerinde deprem teminatı varsa aşılan limitler konut sigortası kapsamı altında değerlendirilir. DASK ve konut sigortası birbirini destekleyen sigorta türleri olmakla birlikte, birbirinden bağımsızdır.

DASK Hasar İhbarı Bildirimi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 3 Ocak 2023 Salı

Güncellenme Tarihi: 30 Ekim 2023 Pazartesi

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

7 Önemli Sağlık Sigortası Terimi

7 Önemli Sağlık Sigortası Terimi

Bilmediğiniz sağlık sigortası terimleri yüzünden sağlık poliçenizi anlamakta güçlük mü ç...
Sigorta
3 Kasım, Cuma
Tümünü oku
Doğum Sigortası Nedir?

Doğum Sigortası Nedir?

Anne olduğunuz günlerin hayalini kuruyorsunuz değil mi? Güzel hayaller kurarken, doğu...
Sigorta
19 Ekim, Perşembe
Tümünü oku
En İyi Sağlık Sigortası Nasıl Seçilir? En Doğru ve En Kısa Yol

En İyi Sağlık Sigortası Nasıl Seçilir? En Doğru ve En Kısa Yol

Türkiye'de sağlık sigortası yapan şirketlerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Sağl...
Sigorta
2 Kasım, Perşembe
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın