DASK Hasar İhbarı ve Sorgulaması Nasıl Yapılır?

blog-image

Deprem felaketine karşı önlem almak amacıyla yapılan zorunlu deprem sigortası (DASK) ile afet sonrası meydana gelen maddi zarar büyük oranda karşılanır. DASK'a hasar ihbarında bulunmak için ALO DASK 125 hattını veya poliçenizi yaptırdığınız sigorta şirketinin çağrı merkezini arayabilirsiniz. Yanı sıra TSB acil çağrı hattı olan 0850 502 96 00'ı arayıp “1” tuşuna bastığınızda da DASK ihbar süreci ile ilgili detaylı bilgiye erişim sağlayabilirsiniz.

Yazımızın devamında DASK hasar ihbarı ve sigorta şirketlerine hasar bildirme süreçlerine değineceğiz.

DASK Hasar Süreci

DASK Hasar İhbarı Nedir?

Deprem ya da doğal afet nedeniyle oluşan maddi zararın karşılanması için bildirimde bulunmaya hasar ihbarı denir. Deprem hasar ihbarının yürürlüğe alınabilmesi için 2 yıl içerisinde müracaat koşulu vardır; küçük ya da büyük her türlü zararınız hasar ihbarı kapsamında yer alır. DASK tarafından yürütülen hasar ihbarları, gerekli belgelerin tamamlanmasının ardından işleme alınır.

Hasar İhbarı Nasıl Yapılır?

Zorunlu deprem sigortası poliçe sahibinin konutu depremde hasar gördüyse öncelikli olarak durumu DASK'a bildirmelidir. Poliçe sahipleri deprem kaynaklı hasarları için aşağıdaki ihbar noktalarına müracaat edebilir. 

Online işlem hasar ihbarı: Online hasar ihbarında bulunmak için https://dask.gov.tr/tr/online-hasar-islemleri sayfasını ziyaret edebilirsiniz. DASK resmi sitesinden online hasar işlemi yapmak için; hasarın meydana geldiği deprem bilgisi, poliçe numarası ya da adres kodu bilgisi, poliçe sahibinin T.C. kimlik numarası, vergi kimlik numarası ya da yabancı kimlik numaralarından biri ve diğer istenen bilgiler doldurulmalıdır. 

Telefonla hasar ihbarı: ALO DASK 125 hattını arayarak hasar bildiriminde bulunabilir ve süreci başlatabilirsiniz.
E-devlet hasar ihbarı: E-devlet şifrenizle sisteme giriş yaptıktan sonra arama butonuna “DASK Hasar İhbarı” yazınız, çıkan ekranda “Deprem İlini Seçiniz” sekmesinden il seçimini yapınız. Ardında “Deprem Tarihini Seçiniz” sekmesinden tarih bilgilerinizi giriniz. Bilgileri girdikten sonra hasar ihbarında bulunmuş olursunuz.

Sigorta şirketine hasar ihbarı: Poliçenizin bağlı olduğu sigorta şirketinin çağrı merkezini arayarak veya poliçenizi yaptırdığınız aracı kurumla iletişime geçerek hasar ihbarında bulunabilirsiniz.

Yukarıdaki kanallardan hasar ihbar kaydını oluşturduktan sonra DASK, dosyanızı işleme alıp dosya numaranızı SMS yoluyla size iletecektir. DASK hasar ihbarı hakkında detaylı bilgiye DASK resmî web sitesinden ulaşabilirsiniz.

DASK Hasar İhbarında Hangi Belgeler Gerekir?

DASK hasar ihbarında bulunmak için istenen belgeler aşağıdaki gibidir;

  • T.C. kimlik numarası ya da poliçe numarasıyla hasar bildirimi
  • Mevcut ve güncel tapu bilgisi
  • Hasar yerinin açık adresi
  • Sigorta sahibinin telefon numarası

Eğer sigortalanmış bina üzerinde zorunlu deprem sigortasının yanı sıra deprem teminatı içeren bir Konut Sigortası poliçesi mevcutsa, bu durumun bilgisinin DASK'a verilmesi gerekmektedir.

DASK Hasar İhbarı Nasıl İşleme Alınır?

Hasar kaydı oluşturulduktan sonra DASK kısa sürede hasar eksperi ataması gerçekleştirir. Eksperin bilgileri SMS yoluyla poliçe sahibine iletilir. DASK tarafından atanan eksper, sigortalı ile iletişime geçer ve hasarlı konutu incelemek üzere randevu talep eder. Randevu oluşturulduktan sonra mutabık kalınan gün ve saatte buluşulur ve gerekli inceleme işlemi gerçekleştirilir.

Hazırlanan ekspertiz raporu, DASK tarafından kısa sürede incelenir ve nihai sonuca ulaştırılır. Bir tazminat söz konusu ise tapu sahibine tazminat ödemesi gerçekleştirilir. Hasar tazminatı ödemesi hak sahibine SMS ile bildirilir. Bu SMS bir kod içerir; kişi Vakıfbank şubesine giderek bu kod ve kimlik bilgisiyle ödemesini alabilir.

DASK Sorgulama Nedir?

Deprem sonrasında meydana gelen hasarlar için hangi ödemelerin mevcut olduğunu DASK hasar sorgulama ile öğrenebilirsiniz. DASK hasar sorgulama e-devlet üzerinden ya da DASK resmî web sitesinin “Sorgulama” sekmesinden yapılabilir. İstenen bilgileri girdikten sonra dosya sorgulamanızı rahatlıkla yapabilirsiniz.

DASK Hasar Sorgulama için İstenen Belgeler Hangileridir?

DASK hasar ödeme sorgulama işleminizi gerçekleştirebilmek için ihtiyacınız olanlar; T.C. kimlik numaranız, telefon numaranız, dosya ya da poliçe numaranız ve vergi kimlik numaranızdır. Bu bilgileri eksiksiz olarak girdikten sonra DASK hasar sorgulamanızı yapabilirsiniz.

Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) Tazminat Hesaplama Süreci hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

DASK Poliçesi Düzenlemekle Yetkili Sigorta Şirketleri ve Hasar Bildirim Süreçleri

DASK poliçesi düzenleme yetkisi olan sigorta şirketlerini ve hasar ihbarı yapmanız için kullanılacak iletişim kanallarını aşağıda paylaşıyoruz. 

AK Sigorta: Deprem sonrası meydana gelen hasarlar için 444 27 27 numaralı telefonu arayarak Aksigorta Müşteri Destek Hattı ile iletişime geçebilir ve hasar dosyanızı direkt çağrı merkezi üzerinde oluşturabilirsiniz.

Allianz Sigorta: 0850 399 9999 numaralı telefon hattından Allianz Müşteri Hizmetleri'ni arayarak hasar kaydınızı oluşturabilirsiniz. Yanı sıra Allianz'ım mobil uygulamasına giriş yaparak ya da Hasar Dosyası Oluşturma (Kasko, Trafik ve Ev Sigortaları için) linkine tıklayarak hasar ihbarında bulunabilirsiniz.

Anadolu Sigorta: 0850 724 0850 numaralı telefondan Anadolu Sigorta çağrı merkezini arayabilir ve hasar ihbar bildiriminde bulunabilirsiniz. 

Aveon Sigorta: 0850 711 09 10 numaralı telefon hattından deprem kaynaklı hasar bildiriminizi gerçekleştirmeniz mümkündür. 

Axa Sigorta: 0850 250 99 99 numaralı telefon hattından deprem hasarı bildiriminde bulunabilirsiniz.

Doğa Sigorta: 0850 811 51 00 numaralı telefonu arayıp “3”'ü tuşlayarak deprem hasarı bildirilebilirsiniz.

Eureko Sigorta: 0850 222 66 60 numaralı Müşteri İletişim Merkezi'nden yardım alabilir ya da Eureko Sigorta web sitesi üzerinden online olarak hasar bildiriminde bulunabilirsiniz.

Generali Sigorta: 0850 555 55 55 numaralı telefon hattını arayarak hasar işlemlerinizi yaptırabilirsiniz.

Groupama Sigorta: 0850 250 50 50 numaralı telefon hattından deprem hasarınıza dair hasar ihbarında bulunabilirsiniz.

HDI Sigorta: 0850 222 8 434 numaralı telefonu arayıp ardından “7”'yi tuşlayarak hasar ihbarında bulunabilirsiniz.

Mapfre Sigorta: 0850 755 0 755 müşteri hattında tanımlanan özel hat üzerinden 8'i tuşlayarak hasar bildiriminde bulunabilirsiniz.

Quick Sigorta: 0850 318 40 52 numaralı telefon hattı üzerinden deprem hasar ihbarında bulunabilirsiniz.

Ray Sigorta: 444 4 729 numaralı telefon hattı üzerinden deprem sonrası meydana gelen hasarınıza ilişkin ihbarda bulunabilirsiniz.

Sompo Sigorta: Hasar bildiriminizi 0850 250 81 81 numaralı çağrı merkezi aracılığıyla 99'u tuşlayarak yapabilirsiniz. 

Türkiye Sigorta: 0850 202 20 20 numaralı telefonu arayıp * tuşuna bastığınızda hasar ihbarında bulunabilirsiniz.

DASK Hasar İhbarı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

DASK hasar ödemesi ne kadardır?

Her yıl DASK tarafından azami teminat tutarı belirlenir ve resmî gazete aracılığıyla ilan edilir. Resmî gazetede yayımlanan bildirge doğrultusunda, gerekli işlemler tamamlanır ve tutar 30 gün içerisinde poliçe sahibinin hesabına yatırılır. DASK sigorta primi ve hasar sonrası sigorta şirketinden alınacak ödemeyi hesaplamak için “DASK Sigorta Primi ve Sigorta Bedeli Hesaplama” sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

DASK her hasar için ödeme yapar mı?

DASK'ın kapsamı yalnızca depremle sınırlı değildir. Aynı zamanda deprem neticesinde oluşan heyelan, yangın, tsunami, sel gibi risklere karşı da güvence sağlar. Zorunlu deprem sigortası hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

DASK her binayı teminat altına alır mı?

Hayır almaz. Kamu kurum ve kuruluşlarına ait binalar, köy yerleşim alanlarına yapılan binalar, ticari amaçla kullanılan binalar (örneğin idari hizmet, eğitim merkezi vs.), tapuya kayıtlı olmayan araziler üzerine inşa edilen binalar, mesken olarak kullanıma uygun olmayan metruk binalar DASK kapsamı dışında yer alır.

Hasar görmüş binalar için DASK yapılır mı?

Ağır hasarlı binalar güvenlik nedeniyle yıkılmalıdır bu nedenle yeniden inşa edilene kadar sigortalanması söz konusu olmayacaktır. Orta hasarlı yapılar için onarılma ve güçlendirme zorunluluğu vardır, bu işlemlerin ardından gereken belgeler sunulduktan sonra DASK yapılabilir. Hafif hasarlı binalarda ise sigortalının beyanı esas alınır ve gerekli sigorta düzenlemesi bu beyan dahilinde gerçekleştirilir.

Deprem sonrası binada hasar meydana geldiğinde ne yapmak gerekir?

Deprem sonrası vakit kaybetmeden hasar ihbarında bulunmak gerekir. Bunun için ALO DASK 125 hattını arayabilir ya da e-devlet üzerinden hasar ihbarında bulunabilirsiniz.

Birden fazla hak sahibi bulunan mülklerde tazminat ödemesi nasıl olur?

Tapuda adı geçen ya da verasette görülen tüm hak sahiplerinin hisseleri oranında ödeme gerçekleşir.

Depremde poliçe kaybolursa ne olur?

Deprem sonrası poliçe kaybolursa ya da ulaşım imkânı olmazsa poliçe sahibinin kimlik ve adres bilgileri yeterli olacaktır. ALO DASK 125'i arayıp bilgileri paylaştıktan sonra hasar ihbarında bulunabilir.

DASK tazminatı alabilmek için konutun tamamen yıkılması mı gerekir?

Hayır, zorunlu deprem sigortası poliçesi kapsamında zarar görmüş binalar için de ödeme yapılır.

Tazminat ödemesi ne zaman yapılır?

Gerekli tüm belgelerin ve işlemlerin tamamlanmasının ardından tazminat tutarı kesinleşir ve en geç 1 ay içerisinde ödeme gerçekleşir.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 14 Şubat 2023 Salı

Güncellenme Tarihi: 5 Mayıs 2023 Cuma

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

7 Önemli Sağlık Sigortası Terimi

7 Önemli Sağlık Sigortası Terimi

Bilmediğiniz sağlık sigortası terimleri yüzünden sağlık poliçenizi anlamakta güçlük mü ç...
Sigorta
3 Kasım, Cuma
Tümünü oku
Doğum Sigortası Nedir?

Doğum Sigortası Nedir?

Anne olduğunuz günlerin hayalini kuruyorsunuz değil mi? Güzel hayaller kurarken, doğu...
Sigorta
19 Ekim, Perşembe
Tümünü oku
En İyi Sağlık Sigortası Nasıl Seçilir? En Doğru ve En Kısa Yol

En İyi Sağlık Sigortası Nasıl Seçilir? En Doğru ve En Kısa Yol

Türkiye'de sağlık sigortası yapan şirketlerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Sağl...
Sigorta
2 Kasım, Perşembe
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın