Özel Sağlık Sigortası Vergi İndirimi Hakkını Kaybetmeyin!

blog-image

Özel sağlık sigortası kapsamı; size yatarak tedavi veya ayakta tedavi seçenekleri ile dilediğiniz hastane ve doktoru seçme olanağı tanıyan, en iyi sağlık hizmetini almanızı sağlayan sigorta ürünüdür. Özel sağlık sigortasının avantajları arasında; sigorta ürününde herkes için ayrı ücretlendirme yapılması, ihtiyacınız olan teminatlar ve seçtiğiniz limitler kapsamında primlerinizin belirlenmesi gibi kolaylıklardır. Ayrıca özel sağlık sigortası vergi indirimi ile sağlık sigortası prim ödemelerinin vergiden düşürülmesi avantajlardan bir diğeridir. Gelir vergi indirimi, sağlık güvencesi satın almak için teşvik edici bir unsurdur.

"Sigorta Nedir?" başlıklı yazımız ilginizi çekebilir.

Özel sağlık sigortası vergi indirimi, sağlık sigortası yaptırılmasının teşviki amacıyla %5 olan vergi indirimi 2013 yılından itibaren %15'e artırılmıştır. Vergi indirimi hesaplaması brüt maaşınıza göre değişmektedir. Buna göre vergi indirimi hesaplama örneğin; ayda 3000 lira brüt maaş alan bir kişi 450 lirayı vergi indirimi olarak alabilmektedir. Yani kişi sağlık sigortası primi olarak ödediği 450 lirayı tamamen vergiden düşebilmektedir.

Vergi iadesi sırasında vergi indirimini düzgün bir şekilde talep etmek önemlidir. Çünkü bu sırada yapılacak olan herhangi bir hata sonradan sıkıntıya girmenize sebep olabilir.

Özel Sağlık Sigortası Vergi İndirimi Nedir?

Özel sağlık sigortası için ödenen primlerin, aylık brüt gelirin %15'ini aşmaması kaydıyla vergi iadesi olarak geri alınmasına özel sağlık sigortası vergi indirimi adı verilir. Özel sağlık sigortası gibi ürünlerde geçerli olan vergi indirimi sayesinde ödenen primlerin bir kısmı vergi iadesi olarak alınır bu sayede hem sigortalı olunurken hem de bütçe anlamında zorlanma yaşanmaz. Peki ama sistem nasıl işler?

Özel sağlık sigortası gelir vergisi indiriminde pek çok avantaj mevcuttur. Özel sağlık sigortası vergi avantajı sayesinde maliyet bakımından pek çok kar elde edilir. Bu durumu bir örnek ile açıklayalım. Örneğin aylık brüt geliri 3 bin TL olan bir kişiyi düşünelim. Bu miktarın %15'ine tekabül eden 450 TL kadarlık miktar, vergi indirimi olarak değerlendirilir. Ödenen sigorta primi eğer 450 TL'den yüksek ise, ödenen primin 450 TL'lik kısmı vergiden muaf tutulur geri kalanı ödenir. Bir yıl içindeki toplam vergi tutarının, yıllık brüt asgari ücreti aşmaması koşulunun arandığını da mutlaka belirtmekte fayda var. Peki gelir vergisi sigorta indirimi nasıl gerçekleşir?

Özel Sağlık Sigortası Vergi İndirimi Nasıl Alınır?

Kişi, çalıştığı şirkete özel sağlık sigortası vergi indirimi dilekçe örneğini paylaşır ve başvuruda bulunur. Vergi indirimi daha sonra bordro belgesine yansır ve özel sağlık sigortası KDV oranı görüntülenir. Tüm düzenlemeler özel sağlık sigortası vergi indirimi kanununa tabidir ve genel şartlar göz önünde bulundurularak gereken işlemler gerçekleştirilir.


 

Özel Sağlık Sigortasının avantajlı fiyatlarını görmek için teklif alın!

Özel Sağlık Sigortası Vergi İndirimi Alamayacağınız Durumlar

Özel Sağlık Sigortası Vergi İndirimi Hakkını Kaybetmeyin!

Özel sağlık sigortanızın primini ödememeniz durumunda gelir vergi indirimi hakkını kaybedersiniz.

Ailelerin özel sağlık sigortalarındaki vergi menfaatlerini kaybetmelerindeki en önemli sebep prim ödemelerini yapmamalarıdır. Fakat unutmamalısınız ki; vergi indiriminden yararlanmak için 31 Mart tarihinden önce prim ücretini ödemelisiniz. Sağlık sigortanızın yenileme döneminde, prim ücretini ödemeyi unutursanız, kazandığınız vergi indirimi hakkını kaybedebilirsiniz.

Birinci derece yakınlarınız dışında diğer aile üyeleri için vergi iadesi alamazsınız.

Memurlar, işçiler, serbest meslek sahipleri, esnaflar, iş yeri sahipleri vergi indiriminden yararlanabilir. Kendiniz için ödediğiniz sigorta primlerinin yanı sıra aile üyeleriniz için ödediğiniz sigorta primleri için de vergi indiriminden yararlanma olanağınız bulunur.

Vergi yasalarına göre; sizinle birlikte eşiniz, çocuklarınız ve anne\babanızı da teminat altına alabilir ve vergi indiriminden yararlanabilirsiniz. Bu kişilerin dışında kalanlar için (kardeş, büyükbaba,torun vb.) gelir vergi indirimi talebinde bulunamazsınız. Birinci derece ilişkiler dışında özel sağlık sigortası primini siz ödeseniz dahi vergi iadesi talep edemezsiniz.

İşverene kanıt sunmadığınız da vergi iadesi alamazsınız.

Çalışan kişiler kendileri ve aileleri için yaptırdıkları özel sağlık sigortasına dair ödedikleri primi iş yerlerine bildirip muhasebe kaydı yaptırdıktan sonra, ödenen aylık primin çalışanın aldığı aylık brüt ücretin  %15'ini ve ödenen yıllık prim tutarının yıllık asgari ücret tutarını geçmeyecek şekilde vergi matrahında belirtilir. Vergi indirimi, çalışanın net maaşına eklenmektedir.

Genelde Ocak - Şubat aylarında, sigorta temsilcinizin size verdiği ödenmiş prim sertifikasını, iş yerinize göstermeniz ve muhasebe kaydını yaptırmanız gerekir. Eğer bu belgeyi iş yerinize gösteremez ve muhasebe kaydını yaptırmazsanız, iş yeriniz size daha önce verilen vergi indirimi haklarını sağlayamayacaktır.

Gerekli belgeleri iş yerinize teslim etmezseniz vergi iadesi alamazsınız.

Eğer bir nedenden dolayı ödenmiş prim sertifikanızı iş yerinize teslim edemediniz ve vergi indiriminden yararlanamadınız. Bu nokta da bir hakkınız daha var. 31 Mart'a kadar özel sağlık güvencenizin primini öderseniz, vergi iadesi talebinde bulunabilirsiniz. Eğer bu işlemi de yapmayı unutursanız bir diğer seçenek vergi iadesini revize etmektir. Ancak bu çok zahmetli bir işlemdir ve bu tür sıkıntılı durumlar ile karşılaşmamak için önlemlerinizi almalısınız.

Çoklu yıllar için özel sağlık sigortası primi ödenmesi durumunda, sadece bir yıl için ödediğiniz tutar üzerinden vergi indirimi alırsınız.

Özel sağlık sigortası vergi indirimi, ödeme bazlı alınabilir. Mesela; siz bugün yıllık prim ücreti 7.200 TL olan özel sağlık sigortası satın aldınız. Satın alırken de bir sonraki yıl için de prim ücretini ödediniz. Yani toplam da 14.400 TL ödediniz. Fakat bu yıl sadece yıllık prim ücreti 7.200 TL olan sigortanız için vergi indiriminden yararlanabilirsiniz. Sonraki yıl için de herhangi bir vergi indirimi alamazsınız. Bu yüzden özel sağlık güvencesi satın alırken bir yıllık almanız, vergi indiriminden yararlanmanız açısından size daha faydalı olacaktır.

Özel Sağlık Sigortasının avantajlı fiyatlarını görmek için teklif alın!

Primin nakit olarak ödenmesi durumunda vergi iadesi alamayabilirsiniz.

Özel sağlık güvenceniz için prim ödemesi yaparken, nakit ödeme dışındaki ödeme yöntemlerini kullandığınız takdirde, vergi indirimi alabildiğinizi unutmayın. Eğer nakit ödeme yaparak özel sağlık sigortası satın alırsanız, vergi indiriminden yararlanmak için tahsilat makbuzunu kesinlikle almanız gerekmektedir.

Sonuç olarak; sağlık sigortasının sizin için bir çok avantajı vardır. Size sağlanan bu avantajları iyi değerlendirmelisiniz. Bu noktada önemli olan; sigorta şirketinizin size ihtiyaç duyduğunuz her konu da destek olmasıdır. Bu yüzden sağlık güvencesi satın almadan önce sigorta şirketlerini araştırmanız oldukça önemlidir. Sigorta şirketlerinin sunduğu teminatları, limitleri ve avantajları sitemizden inceleyebilirsiniz.

Tamamlayıcı sağlık sigortası vergi indirimi hesaplama için tıklayın!

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 27 Mart 2018 Salı

Güncellenme Tarihi: 8 Mart 2024 Cuma

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

7 Önemli Sağlık Sigortası Terimi

7 Önemli Sağlık Sigortası Terimi

Bilmediğiniz sağlık sigortası terimleri yüzünden sağlık poliçenizi anlamakta güçlük mü ç...
Sigorta
3 Kasım, Cuma
Tümünü oku
Doğum Sigortası Nedir?

Doğum Sigortası Nedir?

Anne olduğunuz günlerin hayalini kuruyorsunuz değil mi? Güzel hayaller kurarken, doğu...
Sigorta
19 Ekim, Perşembe
Tümünü oku
En İyi Sağlık Sigortası Nasıl Seçilir? En Doğru ve En Kısa Yol

En İyi Sağlık Sigortası Nasıl Seçilir? En Doğru ve En Kısa Yol

Türkiye'de sağlık sigortası yapan şirketlerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Sağl...
Sigorta
2 Kasım, Perşembe
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın