7 Önemli Sağlık Sigortası Terimi

blog-image

Bilmediğiniz sağlık sigortası terimleri yüzünden sağlık poliçenizi anlamakta güçlük mü çekiyorsunuz? Sağlık sigortası poliçenizi okurken en çok karşılaşacağınız sağlık sigortası terimleri artık canınızı sıkmasın. Size yardımcı olmak ve ileri de sağlık sigortanızı kullanırken sıkıntı yaşamamanız adına sağlık sigortası terimlerini bir araya toparladık.

Sağlık sigortası herkesin mutlaka sahip olması gereken bir sağlık hizmetleri güvencedir. Fakat ne zaman bir sağlık sigortası araştırmaya başlasanız, karşınıza kafa karıştırıcı sağlık sigortası terimleri çıkar ve sizi belirsizliklere sürükler.

"Sigorta Nedir?" başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Bilmeniz Gereken Sağlık Sigortası Terimleri

Tenzili Muafiyet Nedir?

Tenzili muafiyet, sigortanız ödeme yapmaya başlamadan önce, aldığınız sağlık hizmeti için sizin ödemeniz gereken miktardır. Diyelim ki tenzili muafiyetiniz 500 TL. O zaman sigortanız yalnızca 500 TL üzeri rakamlar için ödeme yapacaktır. Örneğin 820 TL'lik bir hastane faturanız var; sağlık sigortanızın tenzili muafiyeti de 500 TL. Bu durumda, sigortanız 820-500=320 TL ödeme yapar. Öte yandan eğer fatura bedeli 493 TL olsaydı, bu miktar 500 TL altında olduğu için, sigorta ödeme yapmayacaktır.

Sigortalılar, ihtiyaçlarına göre yüksek tenzili muafiyet ya da alçak tenzili muafiyet seçeneklerine başvurabilirler. Fakat yüksek tenzili muafiyet planı primlerinizi azaltırken, düşük tenzili muafiyet planı prim miktarınızı yükseltecektir. Bunun nedeni, düşük tenzili muafiyetli bir planda sigortanın hasar talebiniz karşısında daha fazla ücret ödeyecek olmasıdır.

Tenzili muafiyetler tamamlayıcı sağlık sigortasında yoktur. Özel sağlık sigortalarının bazılarında karşınıza çıkabilir. Özel sağlık sigortası fiyatının düşük olması, tenzili muafiyet limitlerinin yüksek olmasından kaynaklanabilir. Yüksek tenzili muafiyete sahip olan sağlık sigortalarında, poliçeye ödeyeceğiniz miktar düşük olsa da hastaneden cebinizden çıkacak miktar yüksek olacağından, sizin için daha maliyetli bir durum yaratabilir.

Katılım Payı Oranı Nedir?

Çoğu kişi tenzili muafiyeti, katılım payı oranı ile karıştırır. Fakat ikisi de ayrı ayrı sağlık sigortası terimleri için kullanılır. İki terim de sizin cebinizden çıkan miktarlara karşılık gelir ama birbirinden çok farklıdır. Sadece yılda bir kez ödenen tenzili muafiyetin aksine, katılım payı oranı her sağlık hizmeti almak istediğinizde ödemeniz gereken sabit bir orandır.

Örneğin, eğer poliçenizde %10'luk bir katılım payı oranı varsa ve hastaneye giderseniz, hastaneye ödemeniz gereken miktarın %10'unu sizin karşılamanız gerekecektir. Katılım payı oranları seçtiğiniz plana göre %10-%30 oranları arasında değişiklik gösterebilir. Bunu yaşlı insanları teminat altına alan planlarda daha sık görürsünüz.

Tamamlayıcı sağlık sigortalarında katılım payı uygulaması yoktur. Yatarak tedavilerde sigorta şirketi 100% ödeme yapar, ayakta tedavilerde ise adet bazlı muayene limiti getirilmiştir. Nitekim bazı sigorta şirketleri, tamamlayıcı sağlık sigortalarının yenileme dönemi geldiğinde, bazı hastalıklarınız için katılım payı oranı uygulayabilmektedirler. Bu uygulamanın asıl amacı, hastalığınıza muafiyet koymak yerine, belli bir oranda hastane masrafını karşılamayı teklif etmektir. Sık karşılaşılan bir durum değildir. Belli bir hastalığınıza tamamen muafiyet gelmesindense, katılım payı oranı uygulanması sizin faydanıza olabilir.

Bekleme Süresi Nedir?

Bu terimi sıkça duymuş olsanız da anlamını hala bilmiyor olabilirsiniz. Bekleme süresi, poliçeniz yürürlüğe girdikten ve siz sigortanızdan yararlanmaya başladıktan sonraki zaman boşluğuna denir. Sigorta şirketi bu süre boyunca taleplerinizi karşılamaz. Bekleme süresi, poliçeden poliçeye değişiklik gösterir ve çeşitli etkenlere dayanır.

Belirli operasyonlar/ameliyatlar sabit bir bekleme süresine sahipken farklı durumlar için farklı bekleme süreleri uygulanabilir. Çoğu durumda bu süre 3 aydır. Sağlık sigortanızı alırken, sigortacınıza bekleme süresi şartlarını sormanız önemlidir.

Tamamlayıcı sağlık sigortası bekleme süresi genelde 3 aydır. Poliçenizi yaptırdığınız andan itibaren kullanmaya başlayabilirsiniz fakat aşağıda belirttiğimiz durumlardan ötürü poliçenizi kullanmak isterseniz poliçe başlangıç tarihinizden 3 ay sonrasını beklemeniz gerekir.

Her türlü kanser ve kalp hastalıkları, kronik böbrek rahatsızlıkları ve diyaliz, üriner sistemin taşlı hastalıkları, prostat hastalıkları, varikosel, her türlü disk hernisi (bel fıtığı, boyun fıtığı vb.), diz cerrahisi (menisküs, kondromalazi, bağ rüptürleri vb.), omuz cerrahisi (habitüel omuz çıkığı, rotator cuff yırtığı, impingement sendromu vb.), omurga cerrahisi ve artroskopik cerrahi işlemleri, endoskopik işlemler, her türlü fıtık (kasık fıtığı, mide fıtığı vb.), safra kesesi hastalıkları, safra yolu hastalıkları, katarakt, glokom ve tiroit hastalıkları, pilonidal sinüs, tonsillit ,geniz eti ,sinüzit ve orta kulak cerrahisi, myom, yumurtalık, meme ve rahim hastalıkları, endometriozis, sistosel, rektosel ve prolapsus uteri ( rahim sarkması), varis (özefagus varisleri dahil), hidrosel, spermatosel, organ yetmezlikleri, organ nakilleri.

Mebdeinden İptal Ne Demek? (Fesih Süresi Nedir?)

Fesih süresi, poliçenizi iptal ettirmek için sahip olduğunuz minimum süreye tekabül eder. Fesih süresi poliçe başlangıç tarihinde başlar ve 30 gün sürer. Bu süre boyunca fikrinizi değiştirirseniz poliçenizi iptal ettirmeyi talep edebilirsiniz.

Örneğin, 30 günlük fesih süresine sahip olan bir sağlık sigortası aldınız. Bu da poliçeyi başlangıç tarihinden sonraki 30 gün içerisinde iade edip, ödediğiniz primin tamamını geri alabileceğiniz anlamına gelir.

Fakat başlangıç tarihini 30 gün geçmiş olan sağlık poliçesini iptal ettirmek istediğinizde, poliçenizi kullandığınız gün 365 gün ile orantılanarak geri kalan miktar size gün bazlı olarak iade edilir.

Tahsilat Süresi Nedir?

Bir poliçenin aktif kalabilmesi için, primleri belirlenen tarihten önce ödemeniz gerekir. Ödemeyi kaçıracağınız zamanlar olabilir. Bu tür bir durumda, çoğu sigorta şirketi 15 ila 30 günlük bir ek ödeme süresi sunar ve size yardımcı olmaya çalışır. Bu durum özellikle poliçenizin yıllık toplam priminin kredi kartınızdan blokesiz olarak tahsil edildiği zaman karşınıza çıkabilir. Blokesiz çekim, ilgili taksit vadesinin tarihi geldiğinde, vade tutarı kadarının çekilmesi demektir. Kredi kartınızda limit kalmaması durumunda, vadeniz çekilemez. Sigorta şirketi vade borcunuzu çekebilene kadar 30 gün boyunca deneme yapar. Eğer vadenizi çekemezse, hastaneye gittiğiniz ve poliçenizi kullanmak istediğiniz bir ihtiyaç anında problem yaşayabilirsiniz. Eğer vadenizi 45 günden daha uzun bir süre çekemezlerse, poliçeniz iptal olabilir.

Broker ve Acente Nedir?

Acente belli bir sigorta şirketini temsil eder ve onlar için satış yapar. Fakat bir broker birçok sigorta şirketiyle çalışır ve sizi sigorta şirketleri karşısında temsil eder. Bu yüzden, poliçeyi bir broker aracılığı ile almak her zaman daha avantajlıdır.

Ek Teminatlar Nedir?

Ek teminatlar hali hazırda var olan sağlık sigortanız için birer eklenti görevi görür.

Diyelim ki Mahir'in 250.000 TL'lik bir sağlık sigortası var. Eğer kritik hastalıklar teminatını ek teminat olarak almış ise kritik bir hastalığa yakalandığında 250.000 TL limitli sağlık ödemesine ek olarak, sigorta şirketi Mahir beye kritik hastalıklar teminat bedeli kadar nakit ödeme yapar. Ek teminatlar size ekstra fayda yaratan teminatlardır.

Bahsettiğimiz her şey bir yana, bir sağlık sigortası planı almadan önce dikkatli davranmanız gerektiğini asla unutmayın. Eğer sağlık sigortası terimleri ve diğer önemli noktalardan haberdar değilseniz, sağlık sigortanız kafa karıştırıcı bir konu haline gelir. Bu yüzden, konunun detaylarını ve sağlık sigortanız üzerindeki etkilerini anlamak için en çok kullanılan sigorta terimlerini de bilmenizde fayda var.

Daha fazla sağlık sigortası terimleri incelemek ve sigortasıyla ilgili merak edilen sorulara göz atmak için Sıkça Sorulan Sorular sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 3 Kasım 2017 Cuma

Güncellenme Tarihi: 30 Ekim 2023 Pazartesi

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

7 Önemli Sağlık Sigortası Terimi

7 Önemli Sağlık Sigortası Terimi

Bilmediğiniz sağlık sigortası terimleri yüzünden sağlık poliçenizi anlamakta güçlük mü ç...
Sigorta
3 Kasım, Cuma
Tümünü oku
Doğum Sigortası Nedir?

Doğum Sigortası Nedir?

Anne olduğunuz günlerin hayalini kuruyorsunuz değil mi? Güzel hayaller kurarken, doğu...
Sigorta
19 Ekim, Perşembe
Tümünü oku
En İyi Sağlık Sigortası Nasıl Seçilir? En Doğru ve En Kısa Yol

En İyi Sağlık Sigortası Nasıl Seçilir? En Doğru ve En Kısa Yol

Türkiye'de sağlık sigortası yapan şirketlerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Sağl...
Sigorta
2 Kasım, Perşembe
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın