Hipertansiyon Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemi

blog-image

Türkiye'de 15 milyondan daha fazla hipertansiyon hastası vardır. Hipertansiyon, hayati tehlike oluşturan ve tedavi altına alınması gereken riskli bir hastalıktır.

Dünya Sağlık Örgütü araştırmalarına göre, 2005'te 17,5 milyon kişi hipertansiyon ve onun oluşturduğu komplikasyonlardan hayatını kaybetmiştir. Hipertansiyon ile ilgili yapılan yeni çalışmalar ve yeni ilaçlara rağmen 2020'de bu rakamın 23,4 milyona yükseleceği öngörülmektedir.

Özel Sağlık Sigortası ürününü incelemek için tıklayınız.

Hipertansiyon Nedir?

Hipertansiyon; damar içindeki arteriyel kan basıncının  normal değerlerin üstüne çıkmasıdır. Büyük tansiyonun 130 mmHg'den, küçük tansiyonun ise 80 mmHg'den daha yüksek olması durumunda hipertansiyon riski ortaya çıkar. Bu oran halk arasında 13'e 8 olarak da bilinir.

Hipertansiyon Türleri

Birincil Hipertansiyon: Bu hastalığın en yaygın şeklidir ve herhangi bilinen bir nedene bağlı olarak ortaya çıkmaz. Stres ve fiziksel aktivitenin olmaması gibi bazı çevresel faktörler, birincil hipertansiyonu tetiklediği düşünülmektedir.

İkincil Hipertansiyon: Altta yatan başka bir nedene bağlı olarak gelişir. Aniden ortaya çıkma eğilimindedir ve birincil hipertansiyondan daha yüksek tansiyona neden olur. Diyabet, böbrek hastalıkları, hipertiroit, hamilelik ve obezite gibi diğer medikal durumlardan dolayı ortaya çıkar.

Yüksek Tansiyon Belirtileri Nedir?

Yüksek tansiyon belirtileri genelde çok kolay anlaşılabilir değildir ve yaygın olarak tansiyon 180/110 mmHg'nin üzerine çıktığı zaman ilk belirtileri göstermeye başlar. Tansiyon yükselmesi belirtileri; 

  • Baş ağrısı,
  • Baş dönmesi,
  • Çarpıntı,
  • Gözlerde bulanma,
  • Halsizlik,
  • Yorgunluk,
  • Kulaklarda çınlama,
  • Vücutta karıncalanma ve
  • Bacaklarda şişkinliktir.

Ani tansiyon yükselmesi belirtileri; denge kaybı, baş dönmesi, şiddetli baş ağrısı, kulakta çınlama, burunda kanama, çarpıntı ve sıkışma hissidir. Ani tansiyon yükselmesi durumlarında sakin olmalı ve doktora başvurulmalıdır.

Yüksek Tansiyon Nedenleri

Tansiyon problemini sıklıkla yaşayan herkesin en merak ettiği soru "Tansiyon neden yükselir?" olsa gerek. Genetik yatkınlık, yaş, cinsiyet ve şeker hastalığı yüksek tansiyona neden olan ve değiştirelemeyen faktörlerden kaynaklanabilir. Özellikle 50 yaşın altında olan erkeklerde yüksek tansiyon kadınlara göre daha sık görülür. Ayrıca şişmanlık, stres, sigara kullanımı, aşırı alkol ve tuz tüketiminin fazla olması tansiyonu yükselten nedenler arasındadır. Ancak bunlar değiştirilebilir faktörlerdir ve aşırıya kaçılan durumlar düzeltildiği takdirde tansiyon kontrol altına alınabilir. 

Yüksek Tansiyon Kaç Aralığındadır?

Önceleri en genel tabiri ile 140/90 mmHg değerinin üstü yüksek tansiyon kategorisinde yer alırdı. Genelde bu oran 14'e 9 değeri olarak da bilinir. Ancak şimdilerde 120-129/80 mmHg yüksek tansiyon olarak bilinmektedir. Ayrıca yüksek tansiyon 2 şekilde sınıflandırılmaktadır;

  • 130-139/80-89 mmHg birinci evre hipertansiyon,
  • 140/90 mmHg ve üstü evre ikinci evre hipertansiyon.

Normal Tansiyon Kaç Olmalı?

Her insan için normal tansiyon değeri farklıdır. Ancak genel kabul, büyük tansiyonun ortalama 120-130, küçük tansiyonun ise 70-90 arasında olması yönündedir. 

Hipertansiyon Teşhisi Nasıl Yapılır?

140/90 mmHg ve üstü tansiyon ölçülmesi durumunda yüksek tansiyon değerlendirilmesi mutlaka yapılmalıdır. Yüksek tansiyon teşhisi için detaylı bir fizik muayene, elektrokardiyografi, ekokardiyografi, 24 saatlik kan basıncı izlemi ve laboratuvar testleri yapılmalıdır. Yapılan tetkiklerden doğru sonuç alabilmek için en az 1 saat öncesinde yeme içmeyi kesmek, istirahat halinde olmak ve sigara içmemek gerekir.

Tansiyon Yükselince Ne Olur?

Kontrolsüz ve dengesiz kan basıncı iç organların olumsuz etkilenmesine yol açabilir. Uzun vadede böbrekler ve kalp başta olmak üzere pek çok organ zarar görebilir. Ayrıca yüksek tansiyonlu hastalarda kalp krizi riski yüksek olmakla birlikte ani ataklar nedeniyle beyin kanaması ve inme riski de yüksektir.

  1. Yüksek tansiyon; arteriosklerosise yol açar. Arteriosklerosis; damar duvarlarının sertleşmesine, esnekliğini kaybetmesine ve sonucunda yırtılmalara neden olur. Bu durum ölümcül olabilir.
  2. Yüksek tansiyon; inme olarak da bilinen beyin kanaması riskini on kat arttırır. Kan basıncında yaşanan en ufak bir artış, beyindeki küçük kan damarlarını zayıflatır ve yırtılmalara neden olur. Bu durum bazı hastalarda bunamaya neden olabilir.
  3. Artan kan basıncı, böbrekteki küçük kan damarlarına hasar verir ve böbreklere giden kanı etkiler. Böbreklerin hormon düzenini, vücut sıvısı ve vücuttaki tuz miktarını düzenleme gibi işlevlerini bozar. Böbrek yetmezliğine neden olabilir.
  4. Hamile kadınlarda da yüksek tansiyonun yan etkileri görülebilir. Hamilelikte yüksek tansiyon, düşük doğum ağırlığına ve bebekte gelişim bozukluğuna yol açabilir.

Kalp Ritim Bozukluğu hakkındaki yazımız da ilginizi çekebilir.

Yüksek Tansiyonu Ne Düşürür?

Yüksek tansiyonu kontrollü bir şekilde düşürmenin en önemli adımı doktorunuz tarafından reçete edilen ilaçların düzenli kullanılmasıdır. Ayrıca tansiyonu düşüren yiyecekler ve içecekler ile ani tansiyon yükselmesi belirtilerini kontrol altına alabilirsiniz.

İşte "yüksek tansiyona ne iyi gelir?" sorunuzun cevabı!

  • Sigara alışkanlığından mutlaka vazgeçilmelidir.
  • Potasyum açısından zengin; kayısı, hurma, muz, havuç, ıspanak veya kereviz gibi meyveler/sebzeler tüketilmelidir.
  • Limonlu su, tuzsuz ayran, pancar suyu veya nar suyu içerek yüksek tansiyonu düşürebilirsiniz.
  • Kavun, muz veya sarımsak yiyerek tansiyonu kontrol altında tutabilirsiniz.
  • Soğuk su ile duş almak kan basıncının normal seviyelere dönmesine yardımcı olur.

Hipertansiyon Hastaları için Sağlık Sigortası Almak Neden Önemlidir?

Düzenli doktor takibi, yapılması gereken tahlil ve tetkikler, tansiyon ilaçlarının pahalılığı, hastanede yatış gerektiren komplikasyonların oluşması, yüksek tansiyon hastalarını maddi olarak zorlamaktadır.

Sağlık sigortasına yatırım yaparak; yatarak tedavi ve ayakta tedavi masraflarınız için güvence oluşturabilirsiniz. Tamamlayıcı sağlık sigortası sayesinde oluşabilecek masrafları düşünmeden sizin için en iyi olan tedaviye odaklanabilirsiniz.

Unutmayın! Yüksek tansiyon hastasıysanız stresten uzak durmalısınız.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 30 Ekim 2018 Salı

Güncellenme Tarihi: 13 Kasım 2023 Pazartesi

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın