Hamilelikte Cilt Kızarıklığı

blog-image

Hamilelik döneminde anne adaylarında hormonsal nedenlerden kaynaklı olarak birçok değişim meydana gelmektedir. Yükseliş gösteren hormonlar, kalp ve damar sisteminde değişiklikler sağlar dolayısıyla anne adaylarının dış görünümde de değişimlere sebep olur. Bu değişimlerin yansıması olarak da hamilelikte cilt kızarıklığı, kaşıntılar ve sivilceler gibi durumlar oluşur.

Gebelik sırasında anne adayını hem fiziksel olarak hem de bebeğine zarar gelip gelmeyeceği konusunda endişelendiren durumlardan birisi de kaşıntılardır. Eğer hamilelikte cilt kızarıklığı yaşıyorsanız bunun bir sorun olmadığını bilin ve endişelenmeyin.

Hamilelikte Cilt Kızarıklığının Nedeni Nedir?

Her ne kadar gebelikte yüz kızarması spesifik nedeni bilinmese de yapılan çalışmalar bunun hamilelikte yaşanan fizyolojik değişikliklerden kaynaklandığını göstermektedir. Yukarıda da belirtildiği üzere hormonlar farklı cilt değişimlerine neden olur. Daha fazla yağ salgılanmasına neden olan hormonlar, cildinizin kızarmasını ve daha parlak görünmesini neden olur.

Hamilelikte cilt kızarıklığı nedenlerinden birinin de kan akışı olduğu tahmin edilmektedir. Hamilelik sırasında bedeniniz yüzde 50 daha fazla kan üretir. Buna göre kan akışının ve dolaşımın hızlanması ile yüzünüz daha kırmızı ve canlı görünebilir.  

Hamilelikte İsilik Neden Olur?

Gebelik sırasında isilikten kaynaklanan kızarıklıklar yaygın bir durumdur. Vücudun sıcak ve nemli alanlarında, genellikle hafifçe pütürlü küçük kırmızı noktalar görülebilir. Göğüslerin altı isilik için en yaygın yerler arasındadır. Annenin göğüsleri hamilelik sırasında büyüyeceği için göğüs altında çok fazla terleme meydana gelmektedir. Bu da isiliğe sebep olabilmektedir.

İsilik, bir yaz hastalığı olarak bilinse de soğuk havalarda bile ortaya çıkabilir. İsiliğin gebe kadınlar arasında o kadar yaygın olmasının bir diğer nedeni de, hormonların ter bezleri üzerindeki etkilerinden dolayıdır. Değişen ve güçlenen hormonlardan ter bezleri de etkilenmektedir. Bu durumlar hamilelikte cilt kızarıklığı sebeplerindendir.

Hamilelikte Sivilce Neden Olur?

Hamilelik döneminde sivilce oluşmasının nedenleri; hormonsal dengelerin değişmesine bağlı olarak cildin fazla yağlanmasından kaynaklıdır. Özellikle gebelik döneminde artan androjen hormonu kaynaklı olarak ciltte bulunan sebase glandlar uyarılır ve sebum artışı meydana gelir. Bundan dolayı da bakteriler çoğalır ve inflamasyon kolaylaşır. Sivilce de bu sebeple gebelik döneminde artar.

Gebelik döneminde sivilceler hafif, orta ya da çok şiddetli olabilir.

Hamilelikte Cilt Kızarıklığı Tedavisi Var mıdır?

Genel olarak bu dönemde cilt kızarıklığı için bir tedavi yöntemi yoktur fakat bu durumdan fazlasıyla rahatsızlık duyuyorsanız uzman bir dermatoloğa görünebilirsiniz. Dermatolog gerekli gördüğünde kızarıklığın artışını engellemeye yönelik bazı ilaç tedavileri uygulanabilir. Bu durumda tedavi yöntemi olarak, kızarıklıkların fazlasıyla belli olduğu yerlerde dışarıdan merhem olarak sürülen, damarların daraltılmasını sağlayan ilaçlardan faydalanılabilir.

Kızarıklıkların yanı sıra herhangi bir nedenden dolayı iltihap barınıyorsa antibiyotikli merhemlerden yararlanabilir hatta doktor ışığında, gerekli görülmesi halinde ağızdan antibiyotik tabletler alınabilir.

Cildiniz hamilelik döneminde hassas olduğundan gebeliğiniz öncesinde kullandığınız ürünlere hamilelik sırasında alerjik reaksiyonlar gösterebilirsiniz. Alerjik reaksiyonlar kızarıklığa, kaşıntıya neden olur. Zararsız olan ancak zamanla vücudunuzun diğer bölgelerine de yayılma ihtimali bulunan küçük kırmızı lekeler görebilirsiniz. Gebelik sırasında akne ve ciltte tahriş sorunları kötüleşebilmektedir. Bu durumların her ikisi de deride kırmızı lekelere ve yanık gibi gözüken yaralara neden olabilir.

Hamilelikte cilt kızarıklığı yaşıyorsanız ve bu durumdan rahatsızlık duyuyorsanız mutlaka doktorunuza danışın. Ayrıca yine doktorunuzun tavsiyesi ile cilt bakımı yaptırmayı kesinlikle ihmal etmeyin. Korkmayın doğumdan sonra yaşadığınız tüm cilt problemleri ortadan kalkacaktır. Önemli olan bu dönemi en az hasarla atlatabilmektir.

Doğum Sigortasının avantajlı fiyatlarını görmek için teklif alın!

Birçok değişim yaşayacağınız hamilelik döneminizde, hormonlarınıza bağlı komplikasyonlar gelişebilir. Doğum sigortası ile hamilelik sürecinizi güvence altına alabilir, doğumunuzu hizmet kalitesi yüksek özel hastanelerde gerçekleştirebilirsiniz. Sitemizden 16 sigorta şirketinin tamamlayıcı sağlık sigortası tekliflerini kolayca inceleyebilirsiniz.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 29 Haziran 2018 Cuma

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın