Hamilelikte Baş Dönmesi: Nedenleri ve Tedavisi

blog-image

Hamilelik döneminde rahim normalden çok daha fazla büyüdüğü için vücuttaki kanın büyük bir miktarı rahme gider. Bu sebeple beyin de dahil olmak üzere diğer organlara zaman zaman ihtiyaç olduğu kadar kan akışı sağlanamaz. Bu durumda beyin ve diğer organlar ani olarak kan ihtiyacını karşılayamadığından hamilelikte baş dönmesi ve bayılma gibi rahatsızlıklar yaşanabilir.

Hamileliğin Kaçıncı Haftasında Baş Döner?

Gebe olduğunuzu düşünüyor ve hamileliğin ilk haftası baş döner mi diye merak ediyorsanız hemen cevaplayalım: Evet, baş dönmesi gebeliğin erken belirtilerinden biridir.

Kadınlar hamilelik döneminde değişen hormonlardan dolayı normalden farklı bir süreç yaşamaktadır. Özellikle de gebeliğin ilk üç aylık döneminde mide bulantısı, kusma, göz kararması, baş dönmesi, bayılma gibi şikayetler sıklıkla görülmektedir. Bayılma sorunu daha nadir yaşansa da hamilelikte baş dönmesi ve göz kararması neredeyse tüm hamilelerde en az bir kez yaşanmaktadır. 

Hamilelikte Baş Ağrıları konulu yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Hamilelikte Baş Dönmesi Neden Olur?

Hamilelikte baş dönmesi aşağıdaki durumlardan dolayı olabilir: 

  • Çok hızlı, aniden ayağa kalkmak,
  • Sırt üstü yatmak,
  • Vasovagal bayılma,
  • Açlık ve susuzluk,
  • Kansızlık,
  • Aşırı sıcak,
  • Hızlı soluk alıp vermek,
  • Kan şekerinin düşmesi, hamilelikte baş dönmesi sebeplerindendir.

Hamilelikte Baş Dönmesi Tehlikeli midir?

Hamilelik döneminde yaşanan baş dönmesi, kusma, bulantı ya da baygınlık hissi, tipik hamilelik sürecinde yaşanan durumlardan biridir ve normal olarak algılanır. Bu durum geçici olabildiği gibi, hamilelik sürecinde yaşanmaya devam da edebilir; tamamen gebenin mevcut sağlık durumuna ve hamilelikte meydana gelen bedensel değişimlerine bağlı olarak değişecektir.

Hamilelikte baş dönmesi ilk zamanlarda tehlikeli olarak kabul edilmez aksine olağan sayılır. Ancak bu noktada durumun şiddeti önemlidir. Belirtiler sıradan bir gebelik süreci şikâyetlerinin ötesinde seyrediyor ve gebenin günlük hayatında tehlikeli sonuçlar doğurabilecek boyutta yaşanıyorsa bu durum bir şeylerin yolunda gitmediğine işaret ediyor olabilir.

Hamilelik boyunca kendiniz ve bebeğiniz için alabileceğiniz en büyük önlem, doktorunuzla dirsek temasında kalmanız olacaktır. En ufak bir belirti ve şikâyette durumu doktorunuza haber vermeli ve kendisinin önerileri çerçevesinde sürecinizi devam ettirmelisiniz. Hamilelikte baş dönmesi her ne kadar olağan karşılansa da tehlikeli durumlara da işaret ediyor olabilir. Bu nedenle mutlaka doktor kontrollerinizi aksatmayın.

Ne Zaman Doktorunuzla İletişime Geçmelisiniz?

Her kadın hamilelikte baş dönmesi, göz kararması ve baygınlık hissi yaşamaktadır. Ancak bu şikayetler kısa sürelidir ve uzanıp dinlenince kendiliğinden geçmektedir. Eğer her gün veya iki günde bir gibi sık aralıklarla baş dönmesi yaşanıyorsa, başka hastalıkların belirtisi olabileceğinden kesinlikle doktora başvurulmalı ve gerekli tetkikler yapılmalıdır.

Ayrıca baygınlık hissi ve tam olarak bayılma durumu farklı sorunların işaretidir. Baygınlık hissi kısa süreli ve geçici iken, bayılma durumu tamamen bilinç kaybıdır. Bilinç kaybının yaşandığı bayılma durumunda mutlaka acilen doktora başvurulmalıdır. Zira bu sorun beyin temelli rahatsızlıkların (nörolojik) ya da iç kulak hastalığının işareti olabilmektedir.

Hamileliğiniz ile birlikte vücudunuzda birçok sıkıntı yaşıyor olmanız sizi daha da endişeli biri haline çevirmiş olabilir. Bu dönemde ihtiyacınız olan tek şey sizi anlayan, rahatlatan ve doğru teşhis koyabilen bir doktordur. Hamilelik ve doğum masraflarını düşünmeden, dilediğiniz özel hastanede rahat bir gebelik geçirmek istiyorsanız hamilelik sigortası ile kendinizi güvence altına alabilirsiniz. 

Hamilelikte Baş Dönmesi Engellenebilir mi?

Gebelikte baş dönmesi engellenebilir. Aşağıdaki ipuçlarını baş dönmesini engellemek için kullanabilirsiniz:

  • Uzun süre ayakta kalmayın. Eğer ayakta kalmanız gerekiyorsa sürekli hareket ederek kan akışını devam ettirin.
  • Beyin içerisinde bulunan sıvı sürekli denge halindedir. Ani hareketlerde bulunmak, aniden doğrulmak ya da ayağa kalkmak bu dengenin sarsılmasına ve baş dönmelerine sebep olabilir. Bu durumdan kaçınmalısınız.
  • Düzenli ve sağlıklı beslenin. Baş dönmesi kan şekerinin düşmesi sonucunda meydana gelebilir. Bu nedenle beslenmenize dikkat etmeli, baş dönmesi halinde enerji verecek yiyecekler tüketmelisiniz.
  • Sırtüstü yatmaktan kaçınmalısınız. Zira karnınızda bulunan bebeğiniz basınç uygulayarak beyninize kan gitmesini engelleyebilir ki bu durum da baş dönmesi sebeplerindendir. Bu nedenle yan pozisyonda yatmanız doğru olacaktır.
  • Sıcak havalar baş dönmesinin temel sebeplerindendir. Bu nedenle sıcak havadan korunmalı, bünyenizi serin tutmalısınız. Ayrıca sıcak su ile duş almayın.
  • Esnek, rahat kıyafetler giyin, kan akışını engelleyecek şekilde giyinmemeye özen gösterin.

Hamilelikte Baş Dönmesi ve Baygınlık Hissi Olursa Ne Yapılmalıdır?

Hamilelikte baş dönmesi nasıl geçer sorusunun birkaç yanıtı ile devam edelim. Baş dönmesi tehlikeli baygınlıklara yol açabilmektedir. Ani bir düşüş yaşamanız halinde hem bebeğinizin hem de kendinizin can sağlığını tehlikeye atabilirsiniz. Bu nedenle ayaktayken baş dönmesi yaşamanız halinde, çömelmeniz veya oturmanız gerekebilir. Şayet otururken baş dönmesi yaşamışsanız başınızı dizlerinizin arasına almak ve aşağıya doğru eğmek suretiyle baş dönmesini azaltabilirsiniz. Yatma imkanınız varsa ayaklarınızı havaya dikmek de kan dolaşımını düzene sokacağından yararlı olacaktır.

Ayrıca başınız çok dönüyor ve kendinizi bayılacak gibi hissediyorsanız;

  • Yavaşça uzanın.
  • Derin nefes alın.
  • Dar ve sizi sıkan kıyafetlerinizi çıkartın.
  • Pencereleri açın, evi havalandırın.
  • Demir açısından zengin yiyeceklerle beslenin.
  • Doktorunuzun önerdiği miktarda sıvı tüketmeye çalışın.
  • Uzun süreli açlıklardan kaçının ve az az, sık sık yemek yemeğe gayret edin.
  • Kan dolaşımını arttırmak adına doktorunuzun izin verdiği birtakım egzersizleri ya da hafif yürüyüşleri de günlük rutininize katabilirsiniz.

Hamilelikte Baş Dönmesi Ne Zaman Biter?

Baş dönmesi ya da bayılma hissi, hamilelik döneminde sıkça görülen şikâyetlerden biridir. Özellikle hamileliğin başında oldukça rastlanan bu durum, gebelik ilerledikçe azalabilir ancak tam aksine devam da edebilir. Hamilelikte baş dönmesinin ne zaman biteceği gebenin mevcut sağlık durumuna bağlı olarak değişir; her gebenin farklı hamilelik günlüğü olacaktır. Ancak genel olarak ele almak gerekirse, çoğunlukla ilk trimesterde görülen bu durumlar, gebelik boyunca devam edebilir. 

Sağlıkla kalın.

Doğum Sigortasının avantajlı fiyatlarını görmek için teklif alın!

Yayımlanma Tarihi: 27 Temmuz 2018 Cuma

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın