"Hamilelikte karın ağrısı olur mu?", "Hamilelikte kasık ve karın ağrısı normal mi?" gebelerin en merak ettiği sorulardır.
Gebeliğin her döneminde, çeşitli nedenlerle karın ve kasık ağrıları oluşabilir. Bunların bir kısmı önemsiz ve tedavi gerektirmeyen basit ağrılar olabildiği gibi, bir kısmı da acil bir durumu işaret eden ve tedavi gerektiren ağrılardır. Gebelik, anne ve karnındaki bebeğin birlikte değerlendirildiği bir durumdur. Bu nedenle her türlü patolojik ağrı, her ikisini de olumsuz etkileyebilmekte ve kalıcı kötü sonuçlar oluşabilmektedir. Fakat hamilelikte karın ağrısı ile ortaya çıkan herhangi başka bir durum yoksa telaş edilmemelidir.
Hamilelik, anne adaylarının kendilerine en iyi şekilde bakmaları gereken değişim zamanıdır. Hamile iken, vücudun çeşitli bölgelerinde ağrı olması çok normaldir. Ağrının en çok görüldüğü alan ise alt karın kısmıdır. Hamilelikte karın ağrısı, gebeliğin ikinci üç aylık döneminde görülen “round ligament ağrısı” olarak bilinir. Eğer bu durumla karşılaşırsanız, kalça bölgesinde ya da karın ve kasık ağrısından şikayetçi olabilirsiniz.
Hamilelikte Karın Ağrısı Neden Olur?
Round ligament ağrısı yani hamilelikte karın bağ dokusu ağrısı, sık karşılaşılan bir durumdur. Ancak bu ağrının nedenlerini bilmek çok önemlidir. Bu ağrının birkaç nedeni vardır:
- Vücudunuzda rahmi destekleyen ve çevreleyen bir bağ vardır. Bebek büyüdükçe, rahim uzanır ve bebeğinizi desteklemek için kalınlaşır. Bu bağdaki değişiklikler de ağrıya neden olur.
- Yürüyüş ya da egzersiz yaparken vücutta çok fazla stres olması karın ve kasık ağrısına neden olabilir.
- Bağ boyutu ve şeklinde değişiklikler olması ile yakındaki sinirlerde çekilme olur. Bu da gebelikte karın ağrısı nedeni olabilir.
- Uyurken bile round ligament (karın bağ dokusu) ağrısı yaşayabilirsiniz.
Hamilelikte Tehlike Oluşturabilen Kasık ve Karın Ağrıları Nelerdir?
Hamilelikte şiddetli karın ağrısı; idrar yolu enfeksiyonu, omurganın şeklinin bozulması, dış gebelik, vajinal kanama, gebelik zehirlenmesi, düşük, rahim ağzının erken açılması, erken doğum, bebeğin anne karnında ölmesi ve plasentanın rahimden erken ayrılması gibi durumlar olabilir. Gebelikte karında batma şeklinde ağrı varsa ve geçmiyorsa hemen doktorunuza başvurmalısınız. Bahsettiğimiz sebepler hayati tehlike yaratabilecek komplikasyonlardır.
Hamilelikte Karın Ağrısını (round ligament ) Azaltmak için Neler Yapılmalıdır?
- Yeterince istirahat etmelisiniz. Karın ve kasık bölgesinde ağrı başlayınca oturun ve dinlenin. Oturma pozisyonunuzu yavaş yavaş değiştirin.
- Gebelik sırasında yapılan germe egzersizleri bu ağrıları daha az yaşamanıza yardımcı olacaktır. Eğer sürekli karın bağ doku ağrısı hissediyorsanız doktorunuz size günlük esneme egzersizleri önerebilir.
- Ilık su ile banyo yapmak da karın ve kasıklarda meydana gelen bağ ağrısını önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olabilir.
- Yatakta dizlerinizi karnınıza doğru çekerek ağrıyı azaltabilirsiniz.
- Ağrı olan tarafın tersi tarafa doğru yatılması rahatlama sağlayabilir.
- Yeteri kadar sıvı aldığınıza dikkat edin.
- Doktorunuza danışarak magnezyum içeren tabletler kullanmanız, ağrınızı hafifletecektir.
Hamilelikte Karın Ağrısı Tehlikeli mi?
Genellikle normal durumda, karın ağrısı sadece birkaç saniye boyunca devam eder ve dinlenince kaybolur. Eğer artan ağrı daha da şiddetlenmeye başlarsa ve birkaç dakikadan daha uzun süre devam ederse ve aşağıda yazan durumlarda ağrınıza eşlik ederse derhal bir doktora danışmalısınız.
- Vajinal kanama ve akıntı,
- İnatçı ve şiddetli ağrı,
- Ateş,
- Mide-bağırsak semptomları, baş dönmesi veya sersemlik,
- Karında büyük bir sıkışıklık ve adet ağrısına benzeyen kramplar
Hamilelikte Baş Dönmesi ve Hamilelikte Kabızlık başlıklı yazılarımız da ilginizi çekebilir.
7 aylık hamilelikte karın ağrısı Braxton-Hicks olabilir. Gebeliğin son aylarında, Braxton-Hicks kontraksiyonları denilen yalancı doğum ağrıları da karın ağrısı hissedilmesine sebep olabilir. Bu kasılmalar düzensiz ve hafif şiddette olmasıyla ve dinlenmekle geçmesiyle gerçek doğum sancılarından ayrılır. Eğer bu tür kasılmalar sık ve şiddetli geliyorsa ve geçmiyorsa mutlaka doktora başvurmalısınız, gerçek doğum sancıları veya erken doğum eylemi belirtisi olabilir.
Hamilelikte yaşanan ağrılar, gebelik sürecinde sizi elbette yıpratabilir. Hatta bazı durumlarda, hem sizin hem bebeğinizin sağlığı için acil müdahale edilmesi gerekebilir. Hastanede hem kendinizin hem bebeğinizin sağlığı için endişe duyarken bir de maddi sebeplerden dolayı sıkıntı yaşamak istenecek en son şeydir. Bu noktada doğum sigortası her kadının ihtiyacıdır.
Tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında doğum sigortası yaptırarak, hamilelik ve doğum sürecinizi güvence altına alabilirsiniz. Doğum sigortası ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi; “Hamileyken Doğum Sigortası Alınır Mı?”, “Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Doğum Paketi” başlıklı yazılarımızdan öğrenebilirsiniz. Ayrıca doğum sigortası alanında uzman ekibimizle iletişime geçmek için doğum sigortası teklifi alabilirsiniz.
Sağlıkla kalın.