Hamilelikte Crohn Hastalığı, Ülseratif Kolit Nedir?

blog-image

İnflamatuvar bağırsak hastalıkları grubunda yer alan ülseratif kolit ve crohn hastalığı gebelik seyrini etkileyen bir durumdur. Hamile kaldığınızda bu hastalıkla nasıl baş edeceğinize dair aklınızda birçok soru olabilir. Hamilelikte crohn hastalığı ve ülseratif kolit ile mücadele edebilmeniz için bir kılavuz hazırladık.

Doğum Sigortası ürününü de incelemenizi tavsiye ederiz.

Crohn Hastalığı Nedir?

Crohn hastalığı; ince bağırsak ve kalın bağırsakta sık görülen ancak ağızdan anüse kadar tüm sindirim sistemini etkileyen bir hastalıktır. Crohn hastalığının neden olduğuna dair kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte bağışıklık sistemi, genetik ve çevresel faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir. Crohn hastalığının tedavisi yaşanılan semptomları azaltmaya yöneliktir. İlaç tedavisi ile hastalık kontrol altına alınabilir ancak tam anlamıyla iyileşme sağlanması çok zordur.

Crohn Belirtileri Nelerdir?

Crohn hastalığı belirtileri; ishal, karın ağrısı, bağırsakta tıkanma, iştahsızlık, bağırsaklarda doluluk hissi, fistül, rektal kanama, ülser ve ciltte iltihap gibi semptomlar gösterir. Çocuklarda crohn hastalığı belirtisi ise büyüme-gelişme geriliğidir. Bu belirtiler ince veya kalın bağırsakta kalınlaşma ve ülserin olduğuna işaret edebilir.

Ülseratif Kolit Nedir?

Ülseratif kolit; kalın bağırsakta ve rektumda iltihaplanmaya veya yaraya neden olan kronik bir hastalıktır. Genetik ve çevresel faktörlerle birlikte alkol, sigara, sağlıksız beslenme, bağışıklık sisteminin güçsüz olması, sürekli ilaç kullanımı ve bakteri gibi etkenlerin de kolite neden olduğu düşünülmektedir.

Ülseratif kolit belirtileri; şişkinlik, mide bulantısı, iştahsızlık, makatta akıntı, baş dönmesi, karın ağrısı, dışkıda kan ve halsizlik gibi semptomlar ile kendini gösterir.

Ülseratif kolit tedavisi; ilaç, diyet ve ameliyat ile yapılabilir. Riskli bir hastalık olduğu için doktor kontrolünde kolit tedavisi takip edilmelidir. Tedavi edilmeyen kolitin kolon kanserine dönüşme riski yüksektir.

Ülseratif Kolit veya Crohn Hastalığı Olan Kadınlar Çocuk Sahibi Olabilir mi?

Crohn nedeni ile pelvik ameliyatı olmuş özellikle de j-kesesi ile kolektomi olan kadınlar hamile kalmakta zorlanabilir. Ancak diğer prosedürler ile tedavi edilen cornh hastalığı gebe kalma ihtimalini engellememektedir. Yani aktif olarak crohn hastası kadınlarda hamile kalma olasılığı düşüktür ancak imkansız değildir.

Gebelik planlayan kadınlar hastalığın pasif döneminde bu isteklerini gerçekleştirmelidir. Çünkü hastalığın aktif olduğu dönemde kullanılan ilaçlar gebeliğin seyrini etkilemektedir. Hamilelikte crohn hastalığı komplikasyon yaşama riskini artırır. Hamilelikte crohn hastalığı uzman bir doktor tarafından yönetildiğinde sağlıklı bir gebelik geçirebilirsiniz.

Ülseratif kolit hastası kadınlarda da geçici olarak doğurganlık azalabilir. Ancak kolit tedavisi yapıldıktan kısa bir zaman sonra çocuk sahibi olabilirler.

Hamilelikte Crohn Hastalığı Bebeğin Sağlığını Nasıl Etkiler?

Genellikle hamilelik öncesi crohn tedavisi tamamlanmış kadınların bebeğinde herhangi bir sıkıntı oluşmaz. Ancak hamilelikte crohn hastalığı tekrar aktifleşebilir ve bebek üzerinde olumsuz etkiler oluşturabilir. Hamilelikte crohn hastalığı tekrar aktifleşen kadınların %15'inde prematüre bebek doğurma riski vardır.

Hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için gebelik planlamasını doktorunuz ile birlikte yapmanızı tavsiye ediyoruz. Hamilelik öncesi tetkiklerin sonucuna ve hastalığınızın şiddetine göre gebelik planı yapmanız daha doğru olacaktır.

Hamilelikte Crohn Hastalığı Hangi Komplikasyonlara Yol Açar, Crohn Hastalığı İlerlerse Ne Olur?

Crohn hastalığının belirtilerinin azaldığı dönemde başlayan gebeliklerde bile hamilelik komplikasyonu yaşama olasılığınız vardır. Bu noktada doktorunuz ile işbirliği içinde olup hastalığın tekrardan aktif hale gelmemesini sağlamanız gerekir.

Hamilelikte crohn hastalığı; düşük, kürtaj, doğum esnasında komplikasyon ve düşük doğum kilosu gibi komplikasyonlara yol açabilir. Bu tür komplikasyonların önüne geçmek için doktorunuzun önerdiği ilaçları ve vitaminleri aksatmadan almanız gerekir. Sağlıklı ve düzenli beslenmeye özen gösterin. Yeterli miktarda folik asit aldığınızdan emin olun.

Hamilelik Crohn Belirtilerini Etkiler mi?

Gebelik her kadını farklı etkilediği için crohn hastalığının hamilelikteki belirtilerini net bir şekilde bilmek zordur. Gebeliğin başladığı zaman crohn hastalığının şiddeti, gebelikte yaşayacağınız belirtiler hakkında fikir verebilir.

Şöyle ki;

  • Hastalığın pasif olduğu dönemde başlayan gebeliklerde, hamilelik boyunca crohn belirtisi yaşama olasılığınız düşüktür.
  • Bazı kadınlarda hastalık pasif durumda da olsa ilk aylarda corhn hastalığı tekrarlayabilir.
  • Hastalığın aktif olduğu dönemde başlayan gebeliklerde tedavi tam olarak tamamlanmadığı için belirtiler şiddetli olabilir.

Hamilelikte Crohn Hastalığının Teşhisi Nasıl Yapılır?

Hamilelikten önce crohn hastalığının teşhisi; kan tahlili, mide-bağırsak filmi, kolonoskopi, biyopsi ve patoloji sonucuna göre yapılır.

Hamilelikte crohn teşhisi için uygulanan teknikler daha sınırlıdır. Kan tahlili ve ultrason ile teşhis edilmeye çalışılır. Eğer net teşhis konulamadıysa gebeliğin 2. trimesterinde alanında uzman bir doktorun yapması şartı ile kolonoskopi güvenli bir şekilde yapılabilir. Röntgen, mr, tomografi gibi tanı işlemleri doğumdan sonra yapılmalıdır.

Hamilelikte Crohn Hastalığı İlaçları Kullanılabilir mi?

Crohn hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçlar hamilelik döneminde doktorunuzun uygun görmesi koşulu ile kullanılabilir. Doktorunuz bazı ilaçların dozunu azaltabilir veya yükseltebilir. Doz ayarı hamileliğinizin trimesterine ve hastalığınızın şiddetine göre yapılmalıdır.

Doktorunuzla birlikte kullandığınız tüm ilaçları gözden geçirerek ilacın risklerini ve faydalarını değerlendirmelisiniz. Hamilelik döneminde kullanılmaması gereken ilaçlar için doktorunuz farklı alternatifler önerecektir.

Unutmayın; hamilelik döneminde hastalığın belirtilerinin artması, tedavi için kullandığınız ilaçların riskinden daha fazla risk taşıyabilir.

Crohn Hastalığında Beslenme Nasıl Olmalı?

Crohn hastalığının neden olduğu belirtileri yönetebilmek için düzenli ve dengeli beslenmek gerekir. Çünkü crohn hastalığı iştahsızlığa sebep olduğundan vücutta su, vitamin ve mineral eksikliği görülebilir.

Ülseratif Kolit veya Crohn hastalığı olan kişiler katı diyet yapmamalıdır. Bağırsak emilimi azaldığı için katı diyet yapmak hastalığı daha da şiddetlendirebilir. Aşağıda sıralayacağımız tavsiyelere uyarak dengeli ve düzenli beslenme sayesinde hastalığınızı rahatça yönetebilirsiniz.

  • Yediğiniz besinler size rahatsızlık veriyorsa öğünlerinizi küçük porsiyonlara bölün. 3 saatte bir küçük porsiyonlarla beslenmeye dikkat edin.
  • Yağlı besinler bağırsakta sancıya neden olur. Paketli gıdalardan, kızartılmış yiyeceklerden ve işlenmiş etlerden uzak durun.
  • Hayatınızdan şekeri uzaklaştırın. Özellikle konsantre meyve sularını içmeyin.
  • Süt ve süt ürünleri kategorisine giren besinler bağırsakta gaz oluşturur. Özellikle hastalığınızın aktif olduğu dönemlerde süt ürünleri yaşadığınız semptomları daha da şiddetlendirebilir.
  • Crohn ishale neden olduğu için bağırsakları yumuşatan besinleri tüketmeyi sınırlayın.
  • Baklagiller, lahana, brokoli gibi gaz yapan besinleri yemeyin.
  • Gün içinde yeteri kadar sıvı aldığınızdan emin olun.
  • Doktorunuza danışarak vitamin takviyesi almayı ihmal etmeyin.

Merak etmeyin; crohn veya kolit hastalığınız uzman bir doktor tarafından takip edildiği sürece sağlıklı bir hamilelik geçirebilir ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilirsiniz. Crohn hastalığı tedavisinde son gelişmeleri takip edip endişelerinizi ve sorularınızı doktorunuzla mutlaka paylaşın. Hamileliğinizin tadını çıkarın!

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 25 Aralık 2019 Çarşamba

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın