İnflamatuvar bağırsak hastalıkları grubunda yer alan ülseratif kolit ve crohn hastalığı gebelik seyrini etkileyen bir durumdur. Hamile kaldığınızda bu hastalıkla nasıl baş edeceğinize dair aklınızda birçok soru olabilir. Hamilelikte crohn hastalığı ve ülseratif kolit ile mücadele edebilmeniz için bir kılavuz hazırladık.
Crohn Hastalığı Nedir?
Crohn hastalığı; ince bağırsak ve kalın bağırsakta sık görülen ancak ağızdan anüse kadar tüm sindirim sistemini etkileyen bir hastalıktır. Crohn hastalığının neden olduğuna dair kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte bağışıklık sistemi, genetik ve çevresel faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir. Crohn hastalığının tedavisi yaşanılan semptomları azaltmaya yöneliktir. İlaç tedavisi ile hastalık kontrol altına alınabilir ancak tam anlamıyla iyileşme sağlanması çok zordur.
Crohn Belirtileri Nelerdir?
Crohn hastalığı belirtileri; ishal, karın ağrısı, bağırsakta tıkanma, iştahsızlık, bağırsaklarda doluluk hissi, fistül, rektal kanama, ülser ve ciltte iltihap gibi semptomlar gösterir. Çocuklarda crohn hastalığı belirtisi ise büyüme-gelişme geriliğidir. Bu belirtiler ince veya kalın bağırsakta kalınlaşma ve ülserin olduğuna işaret edebilir.
Ülseratif Kolit Nedir?
Ülseratif kolit; kalın bağırsakta ve rektumda iltihaplanmaya veya yaraya neden olan kronik bir hastalıktır. Genetik ve çevresel faktörlerle birlikte alkol, sigara, sağlıksız beslenme, bağışıklık sisteminin güçsüz olması, sürekli ilaç kullanımı ve bakteri gibi etkenlerin de kolite neden olduğu düşünülmektedir.
Ülseratif kolit belirtileri; şişkinlik, mide bulantısı, iştahsızlık, makatta akıntı, baş dönmesi, karın ağrısı, dışkıda kan ve halsizlik gibi semptomlar ile kendini gösterir.
Ülseratif kolit tedavisi; ilaç, diyet ve ameliyat ile yapılabilir. Riskli bir hastalık olduğu için doktor kontrolünde kolit tedavisi takip edilmelidir. Tedavi edilmeyen kolitin kolon kanserine dönüşme riski yüksektir.
Ülseratif Kolit veya Crohn Hastalığı Olan Kadınlar Çocuk Sahibi Olabilir mi?
Crohn nedeni ile pelvik ameliyatı olmuş özellikle de j-kesesi ile kolektomi olan kadınlar hamile kalmakta zorlanabilir. Ancak diğer prosedürler ile tedavi edilen cornh hastalığı gebe kalma ihtimalini engellememektedir. Yani aktif olarak crohn hastası kadınlarda hamile kalma olasılığı düşüktür ancak imkansız değildir.
Gebelik planlayan kadınlar hastalığın pasif döneminde bu isteklerini gerçekleştirmelidir. Çünkü hastalığın aktif olduğu dönemde kullanılan ilaçlar gebeliğin seyrini etkilemektedir. Hamilelikte crohn hastalığı komplikasyon yaşama riskini artırır. Hamilelikte crohn hastalığı uzman bir doktor tarafından yönetildiğinde sağlıklı bir gebelik geçirebilirsiniz.
Ülseratif kolit hastası kadınlarda da geçici olarak doğurganlık azalabilir. Ancak kolit tedavisi yapıldıktan kısa bir zaman sonra çocuk sahibi olabilirler.
Hamilelikte Crohn Hastalığı Bebeğin Sağlığını Nasıl Etkiler?
Genellikle hamilelik öncesi crohn tedavisi tamamlanmış kadınların bebeğinde herhangi bir sıkıntı oluşmaz. Ancak hamilelikte crohn hastalığı tekrar aktifleşebilir ve bebek üzerinde olumsuz etkiler oluşturabilir. Hamilelikte crohn hastalığı tekrar aktifleşen kadınların %15'inde prematüre bebek doğurma riski vardır.
Hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için gebelik planlamasını doktorunuz ile birlikte yapmanızı tavsiye ediyoruz. Hamilelik öncesi tetkiklerin sonucuna ve hastalığınızın şiddetine göre gebelik planı yapmanız daha doğru olacaktır.
"Hamileyken Doğum Sigortası Alınır mı?" başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.
Hamilelikte Crohn Hastalığı Hangi Komplikasyonlara Yol Açar, Crohn Hastalığı İlerlerse Ne Olur?
Crohn hastalığının belirtilerinin azaldığı dönemde başlayan gebeliklerde bile hamilelik komplikasyonu yaşama olasılığınız vardır. Bu noktada doktorunuz ile iş birliği içinde olup hastalığın tekrardan aktif hale gelmemesini sağlamanız gerekir.
Hamilelikte crohn hastalığı; düşük, kürtaj, doğum esnasında komplikasyon ve düşük doğum kilosu gibi komplikasyonlara yol açabilir. Bu tür komplikasyonların önüne geçmek için doktorunuzun önerdiği ilaçları ve vitaminleri aksatmadan almanız gerekir. Sağlıklı ve düzenli beslenmeye özen gösterin. Yeterli miktarda folik asit aldığınızdan emin olun.
Hamilelikte Crohn Hastalığı Tehlikeli midir?
Yukarıda da kısaca değindiğimiz üzere Crohn hastalığı hamilelikte birtakım olumsuz gelişmelere yol açabilir. Düşük ya da doğum esnasında komplikasyon görülebildiği gibi diğer pek çok soruna da yol açabilir. Bu nedenle doktorunuzda daima dirsek temasında olmanız, sizin ve bebeğinizin sağlığı için oldukça önemlidir.
Hamilelikte Crohn Hastalığı Bulaşıcı mıdır?
Crohn ya da ülseratif kolit, enfeksiyon hastalıkları değildir bu nedenle herhangi bir bulaşıcılık özelliği taşımaz.
Hamilelikte Crohn Hastalığı Kanser midir?
Crohn hastalığı bir barsak kanseri değildir; düşük oranda kansere dönüşme riski vardır ancak direkt olarak kanser sonucuna çıkılamaz.
Crohn ve Ülseratif Kolit Hastalığı Doğum Şeklini Etkiler mi?
İlaç tedavisi bu noktada kilit bir öneme sahiptir. Eğer tedavi olumlu sonuç verirse bu hastalıkların doğum şekline olumsuz bir yansıması olmayacaktır.
Hamilelik Crohn Belirtilerini Etkiler mi?
Gebelik her kadını farklı etkilediği için crohn hastalığının hamilelikteki belirtilerini net bir şekilde bilmek zordur. Gebeliğin başladığı zaman crohn hastalığının şiddeti, gebelikte yaşayacağınız belirtiler hakkında fikir verebilir.
Şöyle ki;
- Hastalığın pasif olduğu dönemde başlayan gebeliklerde, hamilelik boyunca crohn belirtisi yaşama olasılığınız düşüktür.
- Bazı kadınlarda hastalık pasif durumda da olsa ilk aylarda corhn hastalığı tekrarlayabilir.
- Hastalığın aktif olduğu dönemde başlayan gebeliklerde tedavi tam olarak tamamlanmadığı için belirtiler şiddetli olabilir.
Hamilelikte Crohn Hastalığının Teşhisi Nasıl Yapılır?
Hamilelikten önce crohn hastalığının teşhisi; kan tahlili, mide-bağırsak filmi, kolonoskopi, biyopsi ve patoloji sonucuna göre yapılır.
Hamilelikte crohn teşhisi için uygulanan teknikler daha sınırlıdır. Kan tahlili ve ultrason ile teşhis edilmeye çalışılır. Eğer net teşhis konulamadıysa gebeliğin 2. trimesterinde alanında uzman bir doktorun yapması şartı ile kolonoskopi güvenli bir şekilde yapılabilir. Röntgen, mr, tomografi gibi tanı işlemleri doğumdan sonra yapılmalıdır.
Doğumdan sonra bebeğin sağlık masraflarını sigorta güvencesine alabilmek için Bebek Sağlık Sigortası yaptırabilir ve doğumdan sonra sağlık giderlerini sigorta çatısı altında değerlendirebilirsiniz. Detaylı bilgi için Yenidoğan ve Bebek Sağlık Sigortası sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Hamilelikte Crohn Hastalığı İlaçları Kullanılabilir mi?
Crohn hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçlar hamilelik döneminde doktorunuzun uygun görmesi koşulu ile kullanılabilir. Doktorunuz bazı ilaçların dozunu azaltabilir veya yükseltebilir. Doz ayarı hamileliğinizin trimesterine ve hastalığınızın şiddetine göre yapılmalıdır.
Doktorunuzla birlikte kullandığınız tüm ilaçları gözden geçirerek ilacın risklerini ve faydalarını değerlendirmelisiniz. Hamilelik döneminde kullanılmaması gereken ilaçlar için doktorunuz farklı alternatifler önerecektir.
Unutmayın; hamilelik döneminde hastalığın belirtilerinin artması, tedavi için kullandığınız ilaçların riskinden daha fazla risk taşıyabilir.
Bu süreç boyunca düzenli doktor kontrolü hem bebek, hem anne için büyük önem arz eder. Bu noktada gündeme gelecek masrafları için güvence almanın en etkili yolu da sigortadır. Doğum Sigortası ile hamilelik süresince olan tahlil, tetkik, görüntüleme gibi masrafları sigorta çatısı altında değerlendirebilir ve hamilelik sürecini maddi kaygılardan uzak geçirebilirsiniz.
Crohn Hastalığında Beslenme Nasıl Olmalı?
Crohn hastalığının neden olduğu belirtileri yönetebilmek için düzenli ve dengeli beslenmek gerekir. Çünkü crohn hastalığı iştahsızlığa sebep olduğundan vücutta su, vitamin ve mineral eksikliği görülebilir.
Ülseratif Kolit veya Crohn hastalığı olan kişiler katı diyet yapmamalıdır. Bağırsak emilimi azaldığı için katı diyet yapmak hastalığı daha da şiddetlendirebilir. Aşağıda sıralayacağımız tavsiyelere uyarak dengeli ve düzenli beslenme sayesinde hastalığınızı rahatça yönetebilirsiniz.
- Yediğiniz besinler size rahatsızlık veriyorsa öğünlerinizi küçük porsiyonlara bölün. 3 saatte bir küçük porsiyonlarla beslenmeye dikkat edin.
- Yağlı besinler bağırsakta sancıya neden olur. Paketli gıdalardan, kızartılmış yiyeceklerden ve işlenmiş etlerden uzak durun.
- Hayatınızdan şekeri uzaklaştırın. Özellikle konsantre meyve sularını içmeyin.
- Süt ve süt ürünleri kategorisine giren besinler bağırsakta gaz oluşturur. Özellikle hastalığınızın aktif olduğu dönemlerde süt ürünleri yaşadığınız semptomları daha da şiddetlendirebilir.
- Crohn ishale neden olduğu için bağırsakları yumuşatan besinleri tüketmeyi sınırlayın.
- Baklagiller, lahana, brokoli gibi gaz yapan besinleri yemeyin.
- Gün içinde yeteri kadar sıvı aldığınızdan emin olun.
- Doktorunuza danışarak vitamin takviyesi almayı ihmal etmeyin.
Merak etmeyin; crohn veya kolit hastalığınız uzman bir doktor tarafından takip edildiği sürece sağlıklı bir hamilelik geçirebilir ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilirsiniz. Crohn hastalığı tedavisinde son gelişmeleri takip edip endişelerinizi ve sorularınızı doktorunuzla mutlaka paylaşın. Hamileliğinizin tadını çıkarın!
Bu süreç ve sonrasında oluşabilecek her türlü tetkik, tahlil ve görüntüleme için sigorta güvencesi almayı da ihmal etmeyin. Tamamlayıcı Sağlık Sigortası yaptırarak olası her türlü riske karşı sağlığınızı maddi anlamda sigorta güvencesine alabilirsiniz. Detaylı bilgi için 0216 368 45 45 numaralı çağrı merkezimizi arayabilir ya da linke tıklayarak detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Aşağıdaki içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!
- Doğum Sigortası Bekleme Süreleri
- Özel Sağlık Sigortası Aşı Kapsamı
- Özel Sağlık Sigortası
- Çocuk Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
- Aile Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
Sağlıkla kalın.