Kan Grubuna Göre Beslenme Listesi

blog-image

Kan grubu bilgileri, bir ameliyat sırasında ne tür bir transfüzyon alabileceğinizi veya kime bağış yapabileceğinizi belirlemek için çok önemlidir. Bununla birlikte, sizin için en iyi beslenme şeklini de belirleyebilir. Kan grubuna göre beslenme, iyi bilinen, izleyebileceğiniz benzersiz beslenme planlarından biridir. Ancak kan gruplarına göre beslenme düzeni, bilimsel olarak kanıtlanabilmesi için daha uzun çalışmalara ihtiyaç vardır.

Akdeniz Diyeti hakkındaki yazımız da ilginizi çekebilir.

Yazının devamında kan grubuna göre diyet, ne yiyebileceğinizin veya yiyemeyeceğinizin bilgileri bulunmaktadır. Kan gruplarının beslenmeleri hakkında daha fazla bilgi elde etmek için okumaya devam edebilirsiniz.

Özel Sağlık Sigortası ürününü incelemek için tıklayınız.

Kan Grubuna Göre Beslenme Nedir?

İlk olarak 1996 yılında naturopatik doktor Peter D'Adamo tarafından “Eat Right 4 Your Type” adlı kitabında önerilen “Blood Type Diet”; dört kan grubu O, A, B ve AB'nin kişiselleştirilmiş beslenmenin anahtarı olduğunu savunuyor.

D'Adamo'ya göre yirmi birinci yüzyılda yemek yemek, atalarımızın kan grubu ile tanımlanan beslenme alışkanlıklarını yansıtmalıdır. Kan grubuna göre beslenme teorisi, farklı kan türlerine sahip kişilerin yiyecekleri ve besinleri aynı şekilde işlemediklerini ve bu nedenle farklı yemek yemeleri gerektiğini iddia ediyor. Daha önemlisi ise kan grubunuzun belirli tıbbi riskleri ve hatta kişilik özelliklerini etkileyebileceğine inanıyor.

D'Adamo kitabında bu dört türü tarihteki yerlerine göre karakterize eder: 0 Eski içindir, A Tarım içindir, B Denge içindir ve AB Modern içindir. Her tür, bu kan grubu başlangıçlarına dayalı diyet önerileriyle birlikte gelir.

Kan Grubu Diyeti Ne İşe Yarar?

Kan Grubu Diyeti, yalnızca kan grubunuza göre önerilerde bulunur. Eğer kronik bir durum (örneğin, şeker hastalığı var ise), yemek önerisi değişebilir. Yüksek protein ile beslenmesi gereken başka bir kişi ise diyabeti varsa durum değişebilir. Kan Grubu Diyeti ayrıca kalp hastalığı, yüksek tansiyon veya kolesterol gibi diğer durumları ele almıyor. İhtiyaç duyulan herhangi bir kilo kaybının bu koşullar üzerinde olumlu bir etkisi olduğundan emin olabilirsiniz. Ancak kan grubunuz ne olursa olsun, az yağlı ve az tuzlu bir diyete uymalısınız.

Kan Grubu Diyetinde, işlenmiş gıdalardan ve basit karbonhidratlardan kaçınacaksınız. Bu, kilo vermenize yardımcı olmak için yeterli olabilir. Ancak bu diyetteki herhangi bir kilo kaybı kan grubunuzla bağlantılı değildir. Ayrıca bu diyetin sindirime yardımcı olabileceğini veya size daha fazla enerji verebileceğini kanıtlayan hiçbir araştırma yok.

Bu planda kendi yiyeceklerinizi alıp hazırlayacak olsanız da, kan grubunuza bağlı olarak seçimleriniz sınırlıdır. Bu yüzden mutfakta biraz zaman geçirebilirsiniz. Kan Grubu Diyeti ilginizi çekiyorsa, şunu göz önünde bulundurun: Bilim, kanınızın türüne bağlı kısıtlamaların değil, kilo kaybı için sağlıklı beslenme konusundaki geleneksel önerilerin arkasında durmaktadır. Kan grubuna göre beslenme listesi şu şekildedir:

A Kan Grubuna Göre Beslenme

A Kan Grubu Beslenme: A RH pozitif kan grubuna göre beslenme ve A RH negatif kan grubuna göre beslenme hemen hemen aynıdır. "Tarımcılar" olarak, A tipi kanı olan kişiler çoğunlukla bitki temelli bir diyet yemeye teşvik edilir. A RH kan grubu diyet listesinde; tofu, sebzeler, tahıllar, baklagiller, deniz ürünleri ve hindi bulunur. Ancak kırmızı et, süt ürünleri ve mısır yenmesi tavsiye edilmez.

B Kan Grubuna Göre Beslenme

B Grubu Beslenme: D'Adamo'nun "dengeli omnivorlar" olarak adlandırdığı B tipi kanı olan insanların göçebe bir mirasa sahip olduklarını söylüyor. Diyetleri dört türden en fazla çeşitliliğe sahiptir ve et (tavuk hariç), deniz ürünleri, süt ürünleri, tahıllar ve fasulyeyi (mercimek hariç) içermektedir.

AB Kan Grubuna Göre Beslenme

AB Kan Grubu Diyeti: AB kan grubu, genetik karışmanın bir sonucu olarak geliştiğinden, bu tipteki insanlar teorik olarak hastalıklara karşı daha savunmasızdır. Kuzu, balık, süt ürünleri ve bitkilerden oluşan bir diyet (mısır, tavuk, barbunya veya karabuğday olmadan) bağışıklığı artırmayı amaçlamaktadır.

0 Kan Grubuna Göre Beslenme

0 Kan Grubu Beslenme: 0, dünyadaki en eski kan grubu olduğu için, bu kan grubuna sahip kişilere Paleo veya "mağara adamı" diyetine benzer bir beslenme planı izlemeleri söylenir. Teori; et, balık, sebze ve meyvelerden oluşan bir avcı-toplayıcı karışımı en iyisidir. Ayrıca 0 RH pozitif kan grubu beslenme listesinde; buğday, mısır, süt ürünleri, mercimek ve barbunya fasulyesi gibi belirli baklagillerden kaçınmalıdır.

Kan Grubuna Göre Beslenmenin Faydaları

Yediğiniz yiyecekler arasında kimyasal bir reaksiyon meydana gelir. Bu reaksiyon, genetik mirasınızın bir parçasıdır. Bağışıklık ve sindirim sisteminizin, kan grubu aracılığıyla atalarınızın yediği yiyeceklerden geldiği düşünülmektedir.

Bunu lektin adı verilen bir faktör nedeniyle biliyoruz. Gıdalarda bulunan bol ve çeşitli proteinler olan lektinler, kanınızı ve sindirim sisteminizin iç yüzeyini etkileyen aglütinasyon özelliklerine sahiptir. Lektinler, doğadaki organizmaların kendilerini doğadaki diğer organizmalara bağlamalarının güçlü bir yoludur. Pek çok mikrop ve hatta kendi bağışıklık sistemimiz bu süper yapıştırıcıyı kendi yararına kullanır. Örneğin, karaciğerimizin safra kanallarındaki hücrelerin yüzeylerinde bakteri ve parazitleri yakalamaya yardımcı olan lektinler bulunur. Bakterilerin ve diğer mikropların da yüzeylerinde vantuz gibi çalışan lektinler bulunur, böylece vücuttaki kaygan mukozal astarlara yapışabilirler. Genellikle virüsler veya bakteriler tarafından kullanılan lektinler kan grubuna özgü olabilir ve bu da onları o kan grubundan insanlar için daha yapışkan bir zararlı yapar.

Gıdalardaki lektinlerde de öyledir. Basitçe ifade etmek gerekirse, kan grubu antijeninizle uyumsuz protein lektinleri içeren bir yiyecek yediğinizde, lektinler bir organı veya vücut sistemini (böbrekler, karaciğer, bağırsak, mide vb.) hedefler ve içindeki dokularla etkileşime girmeye başlayabilir. Ancak kan grubuna göre beslenme olursa, çoğu hastalık kendini göstermeden önlenir.

Kan Grubuna Göre Beslenmenin Zararları

Oldukça bilim dışı olmasının yanı sıra, kan grubu diyetini uygulamak zor olabilir. İzin verilen ve izin verilmeyen yiyeceklerin ayrıntılı bir listesi, market alışverişini, yemek hazırlamayı ve dışarıda yemek yemeyi zorlaştırabilir. Öte yandan diyetin meyveler, sebzeler ve yağsız etler gibi bütün yiyeceklere vurgu yapması birçok insan için olumlu olabilir.

Sonuçta, insanların kan gruplarına sahip olmasının altında yatan nedenler, bilim adamları için hala bir gizemdir. Kan gruplarına ayrılmamızın muhakkak bir amacı var ancak, bu muhtemelen bize nasıl yemek yiyeceğimizi söylemek için değildir. Kan grubu diyetini uygulamadan önce, kendinize bunu denemek için nedenlerinizi sorun. Ardından, hedeflerinize ulaşmanın en iyi yolu hakkında bir diyetisyene veya başka bir tıp uzmanına danışın.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 19 Kasım 2020 Perşembe

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın