En Faydalı Bitkisel Yağlar ve Özellikleri

blog-image

Hangi yağ neye iyi gelir sorusunun yanıtına hayatımızın bir döneminde mutlaka ihtiyaç duymuşuzdur. İlaçların, kremlerin ya da başka medikal ürünlerin yetersiz kaldığı zamanlarda bitkisel yağlar, alternatif çözüm olarak karşımıza çıkabiliyor.

Her ne kadar bitkisel olsalar da elbette sonsuz fayda sağlar demek doğru olmaz zira alerjen denen sorunun hangi üründe bizi bulacağını önceden kestirmek güç. Bitkisel yağların faydasını görenlerin yorumları oldukça iç açıcı olsa da yine de bu yağları günlük rutine katmadan önce doktor onayı almak şart.

Bu yazımızda bitkisel yağlar ve faydalarına kısaca değineceğiz; en faydalı bitkisel yağlar, faydalı yağlar listesi, cilde faydalı yağlar ve çok daha fazlasını sizlerle paylaşıyoruz.

Karabiberin Faydaları başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.

Faydalı Bitkisel Yağlar

Hayatımızda eskiden beri varlığını sürdüren zeytinyağından, adını son yıllarda sıkça telaffuz eder olduğumuz Hindistan cevizi yağına kadar onlarca bitkisel yağ çeşidi mevcut. Size hangisi iyi gelir bilemiyoruz ancak bildiğimiz şu ki bazı yağlar adeta bir ilaç gibi tesirli. Şimdi gelin o yağları birlikte inceleyelim.

Pamuk Yağı

Pamuk bitkisinin tohumlarından elde edilen yağı son yıllarda karşımıza çıkan yağ türlerinden biri. Özellikle margarin gibi ürünlerin yapımında sıkça kullanıldığı bilinir.

Pamuk yağı ne işe yarar sorusunun yanıtı; cildi nemlendirir, kurumuş bölgeleri nemlendirerek yumuşatır ve ciltteki iltihaplanmayı azaltır. Özellikle sedef ve egzama türü cilt hastalıklarının tedavisinde takviye olarak kullanıldığı bilinir.

Soya Yağı

Soya fasulyesinin tohumundan elde edilen bitkisel bir yağdır. Son yıllarda sıkça tüketilen yağ türlerinden biridir özellikle yemeklik yağlardandır.

Soya yağının faydalarına göz attığımızda karşımıza çıkan ilk fayda uyku sorununa olan etkisidir. Metabolizmayı düzenlediği ve uyku sorunlarına iyi geldiği bilinir.

Acıbadem Yağı

Acıbadem meyvesinden elde edilen acıbadem yağı için her derde deva benzetmesini yapsak yeridir. Acıbadem yağının faydaları arasında; öksürüğü sökmesi, cildi nemlendirmesi, cildi temizlemesi, kabızlığı gidermesi ve güneş yanıklarına iyi gelmesi vardır.

Acıbadem yağı aynı zamanda strese de iyi gelir; sakinleştirici etkisi ile rahatlamayı sağlar. Bakteri ve mantar gibi cilt enfeksiyonlarını kurutmada da etkili olduğu düşünülür.

Adaçayı Yağı

Adaçayı yağı son yıllarda giderek popüler hale gelen bitkisel yağ türlerindendir. Mide ve bağırsak gazlarında etkili olduğu bilinir. Ayrıca sindirim sistemi üzerinde de faydaları bulunur.

Ağız, boğaz ve diş eti iltihaplarında suya damlatılıp gargara yapıldığında olumlu sonuçlar verebilir. Adaçayı yağının aynı zamanda sivilcelere de iyi geldiği düşünülür; iltihap giderici özelliği ile sivilceleri yok etmede etkilidir.

Çam Terebentin Yağı

Çam terebentin yağı denince akla ilk gelenlerden biri saça olan faydasıdır. Özellikle saç dökülmesini durdurduğu ve hatta yeni saçların çıkmasına destek olduğu bilinir.

Aynı zamanda romatizma ağrılarında da etkili olduğu düşünülür. Antiseptik yağ çeşitlerinden biri olduğu için de yaralara iyi gelebilir. Yakmasıyla meşhur yağlardan biri olduğunu da söylemeden geçmeyelim; bazı hassas ciltlerde yanma hissine yol açabilir.

Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağı son yılların popüler yağlarından biri. Özellikle cilt ve saç üzerinde pek çok faydası bulunuyor. Saçlara sürüldüğünde parlaklık kazandırır ve saçları yumuşatır. Özellikle saç diplerine masaj yapıldığında saç derisini nemlendirir. 

Hindistan cevizi yağı kimi zaman kahvelere aroma da katar. Türk kahvesine eklenen Hindistan cevizi yağının metabolizmayı hızlandırdığı düşünülür. Hindistan cevizi yağının faydalarını kaleme aldığımız yazımızı mutlaka okumanızı öneririz.

 

Jojoba Yağı

Yıpranmış cilt dostu jojoba yağının pek çok faydası bulunur. İçinde bulunan seramid, cildi korur ve zararlı maddelerin etkisini önler. Cilt, saç ve vücut bakımında sıkça kullanılır özellikle cilt çatlakları için etkili olduğu düşünülür.

Hamilelikte cilt çatlakları sıkça görülen sorunlardan biridir. Bu sorunu jojoba yağı ile çözmek mümkün olabilir ancak olası yan etkilerine karşı mutlaka doktorunuza danışın.


Gül Yağı

En pahalı bitkisel yağlardan biri olan gül yağı özellikle cilde pek çok fayda sağlar. Makyaj temizlemede kullanılabildiği gibi cilt lekeleri için de faydalı olabilir.

Gül yağının alerjik ciltlere de iyi geldiği bilinse de hassas ciltlerin kullanım sırasında dikkat etmesi gerekir zira tepkime oluşturabilir.

Bitkisel Yağlar Zararlı mıdır?

Bitkisel yağların faydalarından kısaca bahsettik ancak zararlarını da görmezden gelmek olmaz. Bitkisel yağların zararları nedir sorusunun birkaç yanıtı var, aşağıda kısaca özetleyelim.

  • Cilde ve saça sürülen bitkisel yağlar birtakım alerjik reaksiyonlara yol açabilir
  • Yemeklerde kullanılan yağların bazıları yüksek oranda doymuş yağ içeriğine sahiptir ki bu da sağlığı tehdit edebilir.
  • Yemeklik bitkisel yağların fazla kullanımı vücutta yağ oranının artmasına neden olabilir

Bitkisel Yağlar Bozulur mu?

Bitkisel yağların genellikle raf ömrü 2 yıldır ancak güneşe ya da aşırı ısıya maruz kalan yağlar bozulabilir. Bitkisel olması yağın bozulmayacağı anlamını taşımaz bu nedenle özellikle plastik şişelerden uzak durmak gerekir.

Cam şişelerde, doğrudan güneş ışığı almayan yerlerde konumlanan bitkisel yağların uzun süre dayanacağını söylemek mümkündür. Son olarak bozuk bitkisel yağ nasıl anlaşılır sorusunun da yanıtını verelim. 

Yağın rengi turuncuya dönüyorsa ve kapağını açtığınızda keskin ve ağır bir koku geliyorsa yağ bozulmuş olabilir. Yanı sıra bozuk yağların yapısında da birtakım farklılıklar olur. 

Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka doktorunuzdan alınız.

Yayımlanma Tarihi: 17 Temmuz 2023 Pazartesi

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın