Hamilelik, çok sayıda yeni deneyim, duygu ve bazı anne adayları için de potansiyel rahatsız edici yan etkilerle birlikte gelir. Hamilelikte diş ağrısı ise ilaç kullanımı kısıtlı olduğu için yakında anne olacaklar için zorlu bir durumdur. Bu dönemde; hamilelikte 20 lik diş ağrısı, hamilelikte diş sızlaması, gebelikte diş eti ağrısı, hamilelikte dolgu diş ağrısı genel olarak görülmektedir.
Hamilelikte Diş Ağrısı Ne Zaman Başlar?
Hamilelik başlar başlamaz hormon seviyelerinin dalgalanması da diş etlerinin şişmesine ve hatta diş eti iltihabına neden olabilir. Bu hormonal değişiklikler, kan akışının hızlanmasıyla diş etleri de dahil olmak üzere ağzın hassas bölgelerini uyarabilir. Bu durum diş eti hastalığı veya periodontal hastalık nedeniyle fark edilir, hamilelikte diş eti ağrısı ve şişmesine yol açabilir.
Hamilelikte Diş Ağrısı Neden Olur?
Bebeğiniz rahimde geliştikçe, hormon seviyeleriniz artar ve bu da diş ağrısına ve aşağıdakiler gibi diğer diş semptomlarına yol açabilir:
Plak oluşumu: Vücudunuzun plakla mücadeleye verdiği doğal tepki, çoğunlukla hormonal değişiklikler nedeniyle hamilelik sırasında dalgalanır. Tedavi edilmeden bırakılırsa, plak birikmeye devam edebilir ve sonunda tartara dönüşerek diş çürümesi riskinizi artırabilir.
Sabah bulantısı: Hamileliğin ilk üç aylık dönemlerinde kusma çoğu kadın için sık görülen bir durumdur. Bu nedenle, diş erozyonuna katkıda bulunabilecek mide asitlerini etkili ve güvenli bir şekilde ortadan kaldırmak için asit nötralize edici bir diş macunu ile fırçalamak önemlidir. Aksi takdirde, diş mineniz zayıflamaya başlar ve hamilelikte hassasiyet ve boşluklar nedeniyle daha fazla diş ağrısı için kapı aralığını açar.
Diş eti hastalığı: Hormonal değişiklikler nedeniyle, çoğu kadın hamilelik sırasında diş eti iltihabına karşı daha hassastır. Gebelik diş etlerini ağrılı, hassas ve yolun ilerisindeki daha ciddi sorunlara karşı savunmasız bırakır.
Hamilelerde Diş Ağrısı Tedavileri
Evde tedavi seçenekleri mevcut olsa da, hamilelik sırasında diş ağrısı ile baş etmenin en güvenli ve en etkili çözümü diş hekiminize görünmektir. Profesyonel temizlik gibi en yaygın diş prosedürleri hem anne hem de bebek için tamamen güvenlidir. Diş hekiminize bebek beklediğinizi bildirin ve tedavi sırasında ekstra önlem isteyin.
Hamilelikte Diş Ağrısı için Hangi İlaç Kullanılır?
Genel olarak, bir diş ağrısını tedavi etmek gerekiyorsa, tedavi için önerilen süre gebeliğin ikinci üç aylık dönemidir. Ancak enfeksiyon veya şiddetli ağrı riski varsa hamileliğin herhangi bir döneminde diş tedavisi yapılması gerekebilir. Gebelerde diş ağrısı için diş tedavisi sırasında olası komplikasyonları önlemek adına en güvenli seçeneğin ne olduğu konusunda kadın doğum uzmanına danışılmalıdır.
Hamilelik sırasında kullanılan tüm ilaçların güvenli olduğundan emin olunmalıdır. Bu, diş tedavisi sırasında uygulanan lokal anestetikler ve tedaviden önce veya sonra alınan antibiyotikler için geçerlidir. Hamilelik sırasında güvenli olmadığı için aspirin, ibuprofen veya naproksen gibi reçetesiz satılan ilaçlardan kaçınılmalıdır.
Hamilelikte Diş Ağrısı için Ne Yapılabilir?
Hamilelik sırasında diş ağrısını hafifletmeye yardımcı olmak için deneyebileceğiniz birkaç doğal çözüm vardır. Çürümeyi ve bakterileri önlemek için asitleri nötralize etmeye yardımcı olduğundan, yaygın bir çare kabartma tozu kullanmaktır. Ancak, diş etinizi soyabileceği için karbonatla çok sert fırçalamaktan kaçının. Hamilelikte diş ağrısı çekenler için çözüm önerileri şunlardır:
Aloe Vera: Antibakteriyel ve antifungal özellikleriyle bilinen bitki, bakteri büyümesini azaltmaya ve hamilelik sırasında yaşayabileceğiniz herhangi bir diş eti sızlamasını ve şişmesini azaltmaya yardımcı olabilir.
Süt: Sütte bulunan Kalsiyum ve K Vitamini, diş eti sağlığı için gereklidir. Diş eti kanamasını ve iltihaplanmayı azaltmak için günde birkaç kez ılık süt için. Ancak süt plak oluşumunu artırma eğiliminde olduğundan dişlerinizi günde iki kez fırçaladığınızdan emin olun.
Nar: Önleyici bir önlem olarak etkili olan nar suyu, plak oluşumu ve bakteriyel enfeksiyonlarla mücadeleye yardımcı olabilir. Şekersiz nar suyu içmeye özen gösterin ve sonra muhakkak dişlerinizi durulayın.
Sarımsak: Sarımsağı doğrudan diş ağrınıza neden olan bölgeye sürmek rahatsızlığı önemli ölçüde azaltabilir. Allisin içerdiği için sarımsağın doğal bir antibiyotik olduğu ve enfeksiyonlu bölgelerdeki bakterileri herhangi bir yan etki olmaksızın öldürdüğü bilinmektedir.
Karanfil: Hamilelikte diş ağrısına karanfil, hızlı rahatlama için doğal bir antiseptiktir. Karanfil veya karanfil yağı doğrudan etkilenen dişe uygulanabilir.
Gebelik boyunca yaşayabileceğiniz tüm sıkıntıların maddi yüküne karşı doğum sigortası yaptırın. Hemen doğum sigortası teklifi alın, güvencesiz kalmayın!
Hamileyken Diş Ağrısını Önleme
Günlük ağız bakımı rutininizde birkaç değişiklik yapmak ve ağız sağlığınıza özel olarak önem vermek hamilelikte diş ağrısı ve çürüğü uzak tutmanıza yardımcı olabilir.
- Diş ve diş eti hassasiyetinin neden olduğu ağrıları dindirmek için özel formüle edilmiş diş macunu ile günde iki kez fırçalayın ve aynı zamanda diş minesinin korunmasını sağlayın.
- Plak oluşumunu nazikçe temizlemek için yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanın veya daha etkili bir temizlik için hassasiyet moduna sahip bir elektrikli diş fırçasına geçin.
- Diş eti kanamasını hafifletmek ve diş eti hastalığının erken belirtilerini azaltmak için gargara yapın.
- Zararlı bakterileri ve plak birikimini daha iyi gidermek için her gün en az bir kez diş ipi kullandığınızdan emin olun.
- Sebze, meyve, süt ürünleri ve tam tahıllardan oluşan sağlıklı bir diyet uygulayın. Şeker, kek ve kuru meyveler gibi plak bakterilerinde artışa neden olan gıdalardan kaçının.
- Diş hekimi muayenelerinize ve profesyonel temizlik çalışmalarınıza özen göstermek, hamilelik sırasında gülüşünüzün sağlıklı ve ağrısız kalmasını sağlamak için çok önemlidir. Profesyonel temizlik gibi en yaygın diş prosedürleri hem anne hem de bebek için tamamen güvenlidir.
Gebelikte Diş Ağrısı Bebeğe Zarar Verir mi?
Yapılan araştırmalarda, hamilelik sırasında kadınların yaşadığı ciddi diş eti rahatsızlıkları ile düşük doğum veya erken doğmuş bebeklerin arasında doğrudan bir bağlantı olduğu tespit edilmiştir. Kronik periodontal hastalıktan muzdarip 100 gebe kadın üzerinde yapılan bir araştırmada, 18 kadının erken veya prematüre bebek doğurduğu bildirildi. Bununla birlikte, uygun bakım ve hızlı diş tedavisi erken veya prematüre bebek riskini büyük ölçüde azalttığı söylenmektedir.
Sağlıkla kalın.