Çocuklarda Reflü Nedir? Belirtileri Nelerdir?

blog-image

Reflü, yetişkin hastalığı olarak bilinse de son zamanlarda çocuklarda reflü görülme oranı %15 arttı. Değişen beslenme alışkanlıkları, paketli ve işlenmiş yiyecekler çocuklarda reflüyü tetikleyen en önemli faktörler arasında yer almaktadır.

Çocukta reflü belirtilerini fark etmek zor da olsa ebeveynler bazı semptomları takip ederek bu hastalığa karşı tedbir almalıdır. Sağlıklı beslenme, yaşam tarzı değişikliği ve doktor tarafından reçeteye yazılmış ilaçları kullanarak çocuk reflüsü kontrol altına alınmalıdır. Kontrol altına alınmayan reflü semptomları başka hastalıklara yol açabildiğinden ebeveynlerin dikkatli olması gerekir.

Genellikle çocukta reflü soğuk algınlığı ile karıştırılır. Eğer soğuk algınlığı tedavisi tamamlanmış ancak çocuğunuzda 1 haftadan uzun süren kuru öksürük, boğaz ağrısı ve ses kısıklığı varsa reflüden şüphelenmeye başlayabilirsiniz.

İşte çocuklarda reflü ile ilgili tüm detaylar!

Çocuklarda Reflü Nedir?

Çocuklarda reflü; iştahsızlık, kusma, kronik öksürük, midede veya göğüste yanma hissi ve tekrarlayan solunum yolu hastalıkları ile belirti gösteren bir hastalıktır. Çocukta reflü tedavi edilmediğinde; dişlerde çürüme, kansızlık, fiziksel gelişimde gerilik ve yemek borusunda darlık gibi komplikasyonlar gelişebilir.

Tam adıyla Gastroösefageal reflü olan bu hastalık, mide içeriğinin istemsizce yemek borusuna kaçması ile karakterize olur. Aslında kusma, bebeklerde fizyolojik bir olaydır ve bir süre sonra kendiliğinden geçer. Ancak tekrarlayan ve geçmeyen kusmalar reflü hastalığının telaffuz edilmesine yol açabilir. Bu noktada yapılan tanı ve tetkiklerle reflü teşhisi konur ve ona göre bir tedavi protokolü izlenir.
 

Bebek Hastalıkları hakkında detaylı bilgi için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Çocuklarda Reflü Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda reflü belirtileri yetişkinlerdeki reflü belirtileri ile benzerdir. Çocuklarda reflü belirtileri genellikle yemeklerden yarım saat sonra ortaya çıkar; ekşime, yanma, geğirme, kusma, mide bulantısı ya da ağıza acı su gelmesi gibi belirtileri olabilir. Midede oluşan bu hırpalanma neticesinde göğüste, boğazda ve kollarda da birtakım şikayetler görülebilir. Yanı sıra aşağıda saydıklarımız da belirtilerden birkaçıdır.

  • Vücut gelişiminde gerilik
  • Kilo kaybı
  • İştahsızlık
  • Kusmayla birlikte kan gelmesi
  • Bulantı, kusma ve midede yanma
  • Astım, larenjit, farenjit ve sinüzit gibi sık tekrarlayan solunum sistemi sıkıntıları
  • Öksürük, ses kısıklığı
  • Yutma güçlüğü
  • Karın ağrısı
  • Dişlerin parlaklığını kaybetmesi ve çürüme

Çocuklarda reflü teşhisi için fiziki inceleme ve tanı testleri gerekir. Yukarıda bahsedilen belirtileri çocuğunuz sık sık yaşıyorsa doktora gitmenizi öneriyoruz. Bebeklerde reflü belirtileri için tıklayın!

Çocuklarda Reflü Neden Olur?

Yalnızca yetişkinlerde değil çocuklarda da reflü görülebilir. Reflüye neden olan en önemli faktörlerden biri düzgün olmayan yemek borusu ve mide hareketleridir. Özellikle aşırı kilolu olmak da bir reflü sebebi olabilir. Yanı sıra birtakım ilaçlar, hormonlar, yağlı yiyecekler, mide fıtığı da reflüye sebep olan etkenlerden bazılarıdır. 

Çocuklarda Reflü Nasıl Geçer?

Çocuklarda reflü hastalığı, tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi disiplinli bir beslenme rutininin benimsenmesiyle olur. Reflüsü olan çocukta en az ilaç tedavisi kadar beslenme de çok önemlidir. Yaşam şekline ve beslenmeye dikkat edilmeli, reflüsünü arttıracak ürünlerden uzak durmalıdır.

Reflüsü Olan Çocuk Ne Yemeli?

Çocuklarda reflü hastalığı, doğru bir tedavi ve beslenme ile kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Çocuğunuzun reflüsünü tetikleyen ve reflüsüne iyi gelen yiyeceklerin neler olduğu bilgisini hekiminizden mutlaka alın zira reflünün boyutu, beslenme rutinini de belirleyen faktör olacaktır.

Genel olarak ele aldığımızda, çocuklarda ve bebeklerde reflüye iyi gelen yiyeceklerden birkaçını şu şekilde sıralayabiliriz; muz, armut, tatlı patates, yulafı gibi. Bu ürünler, yapıları gereği mideyi yormayan ürünlerdir bu sayede çocuğunuz yedikten sonra rahatsız olmayacaktır. Ancak önlem almak adına bu ürünleri beslenme rutinine eklemeden önce doktorunuzdan onay almayı ihmal etmeyiniz.

Çocuklarda Reflü Mide Bulantısı Yapar mı?

Çocuklarda mide yanması, reflünün getirilerinden biridir. Bu mide yanmasına bir süre sonra bulantı da eşlik edebilir. Bulantı, kusma ve midede yanma, çocuklarda reflüde dikkat çeken belirtilerdendir. Ancak her çocukta benzer etki olmayabilir. Reflüsü olan bebeklerde bulantı ve kusma sık sık gözlemlenirken, çocuklarda kusma her zaman yaşanmayabilir. Bu nedenle bu sorunun yanıtını net olarak vermek doğru olmayacaktır zira çocuktan çocuğa bağlı olarak değişebilir.

Çocuklarda Reflü İştahsızlık Yapar mı?

Çocuklarda reflü, iştahsızlığa yol açabilir. Çocuklarda mide yanması ve buna eşlik eden mide sorunları, iştahının da kaçmasına ve yemeğe karşı olan isteğinin azalmasına neden olabilir. 

Çocuklarda Reflü Kendiliğinden Geçer mi?

Özellikle bebeklerde ilk 4 ayda sıkça görülen reflü genellikle 12-18 ay aralığında tamamen geçer. 24 aylıktan büyük bebeklerde reflü belirtileri nadiren görülür ve altta yatan nedene bağlı olarak geçmeme durumu söz konusu olabilir. Çocuğunuzdaki reflü bir türlü geçmiyorsa, altta başka bir sebep yatıyor olabilir. Bu nedenle reflü teşhisi konan çocuğun, doktor kontrolünde olması ve tedavisini aksatmaması önemlidir bu sayede reflü kronik bir hal almaktan çıkar ve zamanla düzelir.

Çocuklarda Reflü Ne Kadar Sürer?

Çocuklarda reflü hastalığının ne kadar süreceği, reflünün boyutuna bağlı olarak değişebileceğinden net bir zamanlama vermek doğru olmayacaktır. Çocuklarda reflü, tedavi edildikten sonra düzelebilen bir hastalıktır ancak ne kadar süreceği, reflünün durumuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Çocuğunuz özelinde, reflünün ne kadar sürebileceği bilgisini hekiminizden almanız çok daha doğru olacaktır.
 

Çocuklarda Reflü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çocuklarda reflü tedavisi; mide asidini azaltan ve mide ile yemek borusu arasındaki kasları güçlendiren ilaçlarla yapılır. Çocuklarda reflü ilaç tedavisini desteklemek ve şikayetleri azaltmak için yaşam ve beslenme alışkanlıkları da değiştirilir.

Çocuklarda reflü tedavisini desteklemek için:

  • Çikolata, yağlı, baharatlı, acı, ekşi, soğanlı veya sarımsaklı yiyecekler, gazlı içecekler, paketli ve işlenmiş gıdalar reflüsü olan çocuklara verilmemelidir.
  • Çocukların beslenme düzeninden domates, limon, mandalina veya portakal gibi asitli meyve ve sebzeler reflüyü tetiklediğinden çıkartılmalıdır.
  • Reflüsü olan çocuklar tıka basa doyurulmamalıdır. Küçük porsiyonlarla sık sık beslenmelidir.
  • Reflüsü olan çocuklar uyumadan en az 2 saat önce yemek yemeyi bırakmalıdır.
  • Doğru uyku pozisyonu ile reflü atakları azaltılabilir. Çocuklar dümdüz yatırılmamalı, baş kısmı kaldırılmalıdır.
  • Eğer aşırı kilolu olma durumu varsa reflüye uygun bir diyetle fazla kilolar verilmelidir.
  • Sakız çiğnemek salya üretimini artırdığı için reflü belirtilerini azaltmaya yardımcı olur.
  • Bol su içmek mide asidini azaltır ve reflü kaynaklı oluşan şikayetleri azaltır.

Bazı durumlarda beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ve ilaç tedavisi reflü şikayetlerini azaltmaz. Şikayetler azaltılamadığında fundoplikasyon yöntemi ile çocukta reflünün kalıcı tedavisi yapılabilir. Fundoplikasyon yöntemi için çocuğunuzun iyi bir aday olup olmadığını doktorunuza danışarak öğrenebilirsiniz.

Reflü Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Çocuklarda reflünün tedavi edilmesi kritik önem taşır. Henüz gelişme çağında olduğu için, vücudunda yaşadığı en ufak bir sağlık sorunu bile gelişimini olumsuz yönde etkileyecektir. Çocuklarda görülen reflü zamanında ve etkin bir şekilde tedavi edilmezse diş çürüklerine, anemiye ve büyüme geriliğine yol açabilir. 

Reflü Tedavisini Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Karşılar mı?

Tamamlayıcı sağlık sigortasından yararlanabilmek için öncelikli şart hastalığın daha önce mevcut olmamasıdır. Eğer daha önce çocuğunuza reflü tanısı konduysa, buna yönelik bir tetkik ya da tedavi protokolü uygulandıysa tamamlayıcı sağlık sigortası reflü tedavisini karşılamayacaktır. Ancak poliçe aktifken, sonradan gelişen hastalıklar poliçede belirtilen limit ve oranlar dahilinde sigorta kapsamı içinde yer alır.

Çocuklarda Reflüye Ne İyi Gelir?

Bazı yaşam tarzı değişiklikleri ve ilgili hekimin önereceği tedavi protokolü ile çocuklarda reflü kolaylıkla kontrol altına alınabilir. Örneğin beslenmeye dikkat edilmesi, sık sık ve az miktarda yenmesi ya da gece yatarken başının yüksek olması gibi önlemler alınabilir. Bu noktada en doğru bilgiyi hekim söyleyecektir, uygulayacağı tedavi protokolü ve önerileri ile kısa sürede sağlıklı günlere dönmek mümkündür.

Soğuk Algınlığı mı, Reflü mü?

Çocuklarda soğuk algınlığı belirtileri ile reflü belirtileri genellikle birbirine benzer. Çünkü soğuk algınlığı ve reflü şikayetleri kış aylarında artış gösterir. Hareketsizlik, kilo alma, üşümemek için tercih edilen kalın ve dar kıyafetler kış aylarında reflü şikayetlerinin artmasının sebebidir.

Reflüyü soğuk algınlığından ayıran en belirgin faktör süresidir. Soğuk algınlığı uygun tedavi ile bir hafta içinde iyileşir. Ancak yapılan tedaviye rağmen geçmeyen boğaz ağırsı, ses kısıklığı, sinüzit, bronşit veya zatürre gibi sık tekrarlayan solunum yolu problemleri varsa reflü ihtimalini değerlendirmek gerekir.

Çocuğunuzun soğuk algınlığı yaşadığını düşünüp yanlış tedavilere yönelmek reflüyü daha çok tetikleyebilir. Soğuk algınlığı ile reflü belirtilerini doğru bir şekilde ayırmak için doktora başvurmak daha doğru bir karar olacaktır.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 6 Şubat 2020 Perşembe

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın