8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün Hikâyesi

blog-image

Her yıl Mart ayına ayrı bir anlam katar Dünya Kadınlar Günü; “katliam” ile başlayan ve yarınlara umut aşılamak için “kutlama” olarak evrilen gerçek bir olayın hikâyesi… Mart ayının 8'i geldiğinde yalnızca Türkiye'de değil tüm dünyada kadınların önemi, varlığının insanoğluna kattığı güç yine ve yeniden gündeme gelir. 

Aslında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün hikâyesi, tarihin tozlu yapraklarının en acıklı hikâyelerinden biridir. Neden mi? Gelin paylaşalım…

8 Mart 1857 Kadın Katliamı

Kadın ve katliam kelimelerinin aynı cümlede kullanıldığı ilk tarih 8 Mart 1857'dir. Amaçları yalnızca “eşit haklara sahip olmak” ve “insani koşullarda çalışmak” olan ABD'li bir grup kadının yaktığı mücadele ateşi bugün hala yanmaya devam ediyor. Yaklaşık 40 bin dokuma işçisi kadının bir tekstil fabrikasında başlattıkları grevde çıkan yangında 100'ün üstünde kayıp vermesi, tüm dünya basınında derin yankı uyandırdı. Daha iyi çalışma koşulları istedikleri için grev yaptıkları sırada fabrikada çıkan bir yangın 100'den fazla kadın işçinin hayatını kaybetmesine neden oldu diğer bir değişle grev, facia getirdi.

Dünya kadınlarının seslerini yüksek sesle duyurabilmesi için yakılan ateşin kıvılcımı işte bu acı olaya dayanır. Olayın hemen ertesi günü Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmadı ancak ilerleyen yıllarda bu olay dünya gündeminden hiç düşmedi.

Dünyada Kadınlar Günü İlk Ne Zaman Kutlandı?

Alman Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin tarafından ilk önerge geldi. Zetkin, ABD'li kadın işçilerin anılması ve dünyada kadının öneminin vurgulanması için 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasına dair bir teklifte bulundu. Teklifin oy birliği ile kabul edilmesinin ardından tarihler 1911'i gösterdiğinde artık Dünya Kadınlar Günü yüksek sesle dile getirilmeye başlandı. 1970'lerde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 8 Mart'ı kabul etmesiyle birlikte tüm dünyada Kadınlar Günü anmaları başlamış oldu.

Türkiye'de Dünya Kadınlar Günü

Dünyadaki yankının ülkemizde duyulması da gecikmedi 1921 yılında Türkiye'de ilk kez 8 Mart anıldı ve 1970'li yıllara gelindiğinde artık kutlama boyutuna geçti. Her yıl Mart ayının 8'inde büyük bir coşku ile dünya kadınları anılır ve kadınlara verilen önemin altı defalarca çizilir.

Kadınlara verilen önem ve değer yalnızca 1 günden ibaret olmadı hiçbir zaman; kadın sağlığı, kadın hakları, kadının daha iyi koşullarda yaşaması için çalışmalar hız kesmeden devam etti, devam ediyor. 

Kadın haklarını savunmanın, onlara hak ettikleri değeri sunmanın ve eşit şartlarda yaşamaları için imkânlar sağlamanın önemini biliyoruz peki ya sağlıklı yaş almaları için neler yapıyoruz ya da neler yapmalıyız? İşte bu sorunun yanıtı bizi maddi güvenceye yani sigortaya götürüyor. Her ne kadar onlara iyi bir yaşam sunmaya gayret etsek de hastalıkların önüne geçemeyiz. İşin manevi boyutu için elimiz kolumuz bağlı olabilir ancak maddi anlamda güvence altına almak bizim elimizde. Nasıl mı?

Sigorta Kadınların Güvencesidir!

Sigorta yalnızca çalışan kadını korumaz. Hiç çalışmamış olan ev hanımları da sosyal güvenliklerini isteğe bağlı olarak prim ödemek koşuluyla sağlayabilir. Genel sağlık sigortası kapsamında eşi çalışan her kadın, çocuğu ile birlikte sağlık hizmetlerinden yararlanabilir. Yalnızca genel sağlık sigortası değil tamamlayıcı sağlık sigortasından da faydalanabilir. 
Tamamlayıcı sağlık sigortası, SGK'nın geçerli olduğu tüm özel hastanelerde fark ücreti ödemeden sağlık hizmeti almanızı sağlar. Ev hanımları için tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında; 

  • Meme kanseri, rahim kanseri, fallop tüpü kanseri, servikal kanser, rahim ağzı kanseri ve over kanseri gibi kadına özel her türlü kanser,
  • Hamilelik ve doğum süreçleri,
  • Hamilelikte oluşabilecek komplikasyonlar,
  • Meme hastalıkları,
  • Rahim ve yumurtalıkla ilgili hastalıkların tedavisini güvence altına alabilirsiniz.

Tamamlayıcı sağlık sigortası her kadının hakkıdır! Detaylı bilgi için bizi arayarak sigorta danışmanlarımızdan destek sağlayabilirsiniz. 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü başta kadınlar olmak üzere tüm insanlık için kutlu ve umut dolu olsun. 

Bir gün değil HER GÜN anılması gereken kadınlarımıza sevgilerimizle…
 

Yayımlanma Tarihi: 20 Mart 2023 Pazartesi

Güncellenme Tarihi: 9 Kasım 2023 Perşembe

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın