Hamilelikte Gribe Ne İyi Gelir? Ne Yapmalı?

blog-image

Grip kış aylarında herkeste görülebilen, doğru teşhis ve tedavi ile iyileşen bir hastalıktır. Ancak hamileyken grip olmak riskli durumlara yol açabilir. Hamile kadınlarda grip, normal insanlara göre daha ağır geçer ve komplikasyon geliştirme riski yüksek bir hastalık olarak karşımıza çıkar.

Hamilelikte grip hem anne adayı hem de bebek için tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Özellikle gebeliğin ilk 3 ayında geçirilen ateşli enfeksiyonlar anne karnındaki bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Peki, hamileyken grip olan anne adayları ne yapmalı? Öncelikle gribin nasıl bulaştığına bir göz atalım.

Gebelikte Grip Nasıl Bulaşır?

Genellikle gribin soğuk hava nedeni ile kış aylarında ortaya çıktığı düşünülür. Kapalı ortamlarda geçirilen süre uzadığı için grip kış aylarında hızla yayılır. Öksürme ve hapşırma ile havaya saçılan damlacıklarla virüsler insanlara veya temas edilen yüzeylere bulaşır.

Çevrenizde influenza virüsü taşıyan birinin hapşırması veya öksürmesi ile saçtığı virüsleri ya soluyarak vücudunuza alırsınız ya da o kişinin temas ettiği yüzeye dokunmanız durumunda size bulaşır.

Grip olan kişiden her zaman uzak durmak sizi hastalıktan korumayabilir. Çünkü influenza virüsünün belirtileri kişide ortaya çıkmadan 24 öncesine kadar bulaşıcıdır. Bu nedenle daha virüsün vücuttaki varlığı bile bilinmezken yayılmaya başlar. Grip belirtileri ortaya çıktıktan 5 gün sonraya kadar da virüsün bulaşıcılığı devam eder. Ancak çocukların influenza virüsünü bulaştırma süreleri daha uzundur.

Grip hızlı yayılan bir hastalıktır ve hamile kadınlar mümkün olduğunca kendilerini korumalıdır. Havasız, kalabalık ve kapalı ortamlardan kaçınmak, elleri sık sık yıkamak sizi bir nebze olsun koruyacaktır. Unutmayın, hamilelikte grip hafife alınmayacak kadar ciddi bir hastalıktır.

Hamilelikte Grip Belirtileri Nelerdir?

Hamilelik döneminde anne adayının vücudu bebeğinin gelişimi için daha çok çalışır. Bu durum da bağışıklık sistemini baskıladığından dolayı gebelikte grip olma riski daha yüksektir.

Hamileyken grip olunduğunda mutlaka tedavi edilmelidir. Grip olup olmadığınızı aşağıdaki belirtileri takip ederek anlayabilirsiniz:

  • 38 dereceden fazla ateş
  • Ciltte kızarıklık
  • Aşırı halsizlik
  • Yutkunmada zorluk, boğaz ağrısı
  • Burun tıkanıklığı, nefes almada zorluk
  • Kas ve eklem ağrısı
  • Kuru öksürük

Eğer hamileliğinizin ilk aylarındaysanız yüksek ateşe dikkat etmeniz gerektiğini unutmayın.

Hamilelikte Gribi Önlemek için Yapılması Gerekenler

Hamilelikte gribi önlemenin en etkili yolu grip aşısıdır. Tıbbi geçmişiniz ve mevcut sağlık durumunuza göre doktorunuz size grip aşısı önerebilir. Merak etmeyin, yapılan araştırmalara göre hamile kadınlar için grip aşısı güvenlidir.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin yaptığı araştırmaya göre grip aşısının hamile kadınların grip nedeniyle hastanede yatma riskini ortalama yüzde 40 azalttığı ortaya çıkmıştır.

Hamilelikte gripten korunmanın diğer yolları şu şekildedir:

  • Hamileliğiniz boyunca grip olan kişilerden uzak durmaya çalışın. Kalabalık ve kapalı ortamlardan uzak durun.
  • Kış aylarında kimseyle tokalaşmayın veya öpüşmeyin.
  • Ellerinizi yüzünüze, gözünüze ve burnunuza değdirmemeye çalışın.
  • Ellerinizi sık sık yıkayın, su veya sabun yoksa el dezenfektanı kullanabilirsiniz.
  • Kendinizi yormayın, her fırsatta dinlenin. Düzenli uyumaya özen gösterin.
  • Sağlıklı ve düzenli beslenin. C vitamini açısından zengin meyveler tüketin. Doktorunuza danışmadan bitki çayı tüketmeyin.
Hamileliğiniz boyunca ihtiyaç duyacağınız doktor, tahlil ve görüntüleme işlemlerine ait tüm masrafları doğum sigortası kapsamında güvence altına alabilirsiniz. Hemen doğum sigortası teklifi alın, güvencesiz kalmayın.

Hamilelikte Grip Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hamilelikte grip tedavisi, belirtiler başladıktan sonra ilk 48 saat içinde yapılmalıdır. Ayrıca hamilelikte soğuk algınlığı başladığında istirahat ve bol sıvı takviyesi ile virüsleri vücudunuzdan atmaya çalışabilirsiniz. Böylelikle hastalığı 3-5 gün içinde atlatabilir ve komplikasyon gelişmesini engelleyebilirsiniz.

Hamilelikte evde grip tedavisi için aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz:

  • Doktorunuza danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayın.
  • Evinizin yeteri kadar sıcak ve iyi havalandırılmış olmasına dikkat edin.
  • Geniz akıntısını önlemek için başı yukarıda tutacak şekilde uyuyun.
  • Uyuduğunuz odanın nemli olmasını sağlayın. Böylelikle burun bölgenizin nemli olmasını sağlayabilirsiniz.
  • Burun tıkanıklığını açmak için tuzlu su kullanabilirsiniz.
  • İştahsızlığın önüne geçmek için karbonhidrat ağırlık beslenebilirsiniz. Bol su içmeye özen gösterin.
  • Vücut temizliğinize dikkat edin. Ellerinizi sık sık yıkayın.

Bazı durumlarda gribin şiddeti artabilir ve ne yaparsanız yapın rahatlama sağlayamayabilirsiniz. Gribin neden olduğu hayati tehlikeleri bilerek ne zaman doktora başvurmanız gerektiğini anlayabilirsiniz.

Eğer hamilelikte yaşadığınız grip nedeni ile aşağıdaki semptomları yaşıyorsanız hiç vakit kaybetmeden doktorunuza başvurun:

  • Nefes darlığı veya nefes alma zorluğu
  • Kafa karışıklığı
  • Ani baş dönmesi
  • Göğüs veya karın ağrısı
  • Ciddi veya durmayan kusma
  • Düşmeyen ateş
  • Bebeğin hareketlerinde azalma

Hamilelikte Grip Olmak Durumunda İlaç Kullanılır mı?

İlk 3 ay içinde hamilelikte nezle, soğuk algınlığı veya grip olma durumunda gerekli olmadıkça ilaç kullanılmamalıdır. İlk üç aydan sonra doktorunuzun reçeteye yazdığı ilaçları 3-5 gün boyunca kullanabilirsiniz.

Hamilelikte Grip Olmak Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelikte grip olmak, olasılıklar dahilindedir; vücudun yepyeni bir döneme adapte olma çabası, kimi zaman hastalıkları da beraberinde getirebilir. 

Hamilelikte soğuk algınlığı ya da hamilelikte grip olmak yüksek ateş ve tedavi edilmemiş enfeksiyon olmadığı müddetçe bebek için bir tehdit oluşturmaz ancak olası her riske karşı hamilelikte geniz akıntısı dahil her türlü semptomda mutlaka doktorunuzu bilgilendirmeniz önemlidir.

Hamilelikte Grip Olunca Ne Yapmalı?

Gebelikte grip olunca yapılması gerekenler, bu süreci yaşayan pek çok anne adayının merak ettiği konulardandır. Hamilelikte gripten kurtulmanın tek yolu hekimin önereceği tedavi protokolüne uyum sağlamaktır. Kimi zaman “evde çözüm” adı altında önerilere rastlamak mümkündür ancak hamilelik gibi hassas bir süreçten geçerken bu tip önerilere kulak asmamalı ve ne olursa olsun daima hekimin sözünü dinlemelisiniz.

Hamilelikte Gribe Ne İyi Gelir?

Hamilelikte grip olmak, zorlu bir süreç olabilir. Bu nedenle en ufak bir belirtide dahi hekiminizi bilgilendirmenizde yarar olacaktır. Evi havalandırmak, odanın nemli olmasını sağlamak evin içinde alacağınız önlemlerden. Tıbbi açıdan ise mutlaka hekime danışmalı ve önereceği tedavi protokolüne uyum sağlamalısınız; özellikle hekim onayı olmadan katiyen ilaç almayınız.

Anne Grip Olunca Bebeğe Geçer mi?

Grip, anneden bebeğe geçebilir. Gebeliğin özellikle son dönemlerinde gribe yakalanan anne adayının, doğumun ardından gribi bebeğine geçirme olasılığı vardır. 

Hamilelikte Grip Kaç Günde Geçer?

Bu sorunun net bir yanıtını verebilmek güçtür zira gribin etkisi, boyutu ve anne adayının mevcut sağlık durumuna bağlı olarak bu süre değişir. Genel olarak 10-14 gün arasında grip etkisini yitirecektir. 

Hamilelikte Grip Olunca Hangi Bitki Çayları İçilmeli? 

Bitki çayı içmek normal zamanda dahi tehlikeli olabilir; içeriğini bilmediğiniz bitki çaylarından şifa yerine zarar da görebilirsiniz. Hele ki hamilelik gibi risklerin bol olduğu bir süreçteyseniz hiçbir bitki çayını hekiminiz onay vermedikçe kullanmayınız.
Bitki çayları her ne kadar doğal özlere sahip olsa da olası riskleri önlemek adına gebelikte soğuk algınlığı için mutlaka hekiminize danışınız.

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Gebelikte grip olmak, yüksek ateş ve tedavi edilmemiş enfeksiyon olmadığı sürece bebeğe bir zarar vermez. Ancak yüksek ateş durumunda bebekte komplikasyonlara neden olabilir. Özellikle gebeliğin son dönemlerinde geçirilen gribin bebeğe de geçme ihtimali vardır.

Unutmayın; hamilelik döneminde anne adayının bağışıklık sistemi baskılandığından dolayı gribe yakalanması normal bir durumdur. Grip olduğunuz zaman doktorunuzun tavsiyelerine uyarak hem kendi sağlığınızı hem de bebeğinizin sağlığını tehlikeye atmadan tedavi olabilirsiniz. Hamilelikte yaşadığınız her türlü sıkıntı için öncelikle doktorunuza danışın.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 24 Kasım 2019 Pazar

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın