Boğaz Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

blog-image

Çoğu insan kış aylarında solunum yolu enfeksiyonlarından etkilenmektedir. Özellikle boğaz ağrısı kış aylarında daha çok görülür. Çünkü kapalı ortamlarda insanlar daha fazla vakit geçirir ve bulaşıcı hastalıklar daha kolay yayılır.

Boğaz ağrısı; alerji, reflü veya yüksek ses kullanma gibi nedenlerden ortaya çıkabileceği gibi viral veya bakteriyel enfeksiyonlarla birlikte de görülebilir. Virüse bağlı oluşan boğaz ağrısı kendiliğinden düzelirken, bakteriyel boğaz enfeksiyonunda antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyulabilir.

Boğaz Ağrısı Nedir?

Boğazınız tahriş olduğunda, iltihaplandığında, kaşındığında, ağrılı olduğunda veya çok kuru olduğunda hissedilen rahatsızlığa boğaz ağrısı denir. Boğaz ağrısı etkilediği bölgeye göre larenjit veya farenjit olarakta adlandırılabilir. Boğaz ağrısı her ne kadar çok sık görülen bir rahatsızlık olsa da kişinin günlük yaşam kalitesini olumsuz etkiler bu nedenle doğru ve etkin bir tedavi protokolünün uygulanması gerekir.

Boğaz Ağrısının Belirtileri Nelerdir?

Enfeksiyonların çoğu viraldir; diğerleri Streptococcus pyogenes veya A grubu Streptococcus gibi bakterilerden kaynaklanabilir. Boğaz ağrısı pek çok belirti ile kendini belli eder. Bunların başında geniz yanması gelir. Genel olarak boğaz ağrısının belirtilerini aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.

  • Geniz yanması
  • Bademciklerde ağrı ve yanma hissi
  • Yutkunma esnasında acı
  • Ateş
  • Öksürük
  • Vücutta ağrı ve halsizlik
  • Seste bozulma
  • Şişmiş lenf düğümleri

Boğaz Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Birçok durum ve faktör, farenjit olarak da adlandırılan boğaz ağrılarının sebebi olabilir ve boğaz ağrısına neden olur. Ağzınızın arkasında, bademciklerde ve boynunuzda herhangi bir yerde ağrı ve tahriş hissedebilirsiniz. Ayrıca boynunuzda ateş, şişmiş lenf düğümleri ve baş ağrısı veya kulak ağrısı olabilir.

Boğaz ağrısının yaygın nedenleri şunlardır:

Viral Enfeksiyon: Boğazdaki ağrı genellikle grip veya soğuk algınlığı gibi viral bir enfeksiyonun sonucu olarak ortaya çıkar. Ayrıca boğaz ağrısı; el, ayak ve ağız hastalığında ve öpücük hastalığında da görülür. Virüsün türüne bağlı olarak, semptomlar tipik olarak bir hafta ile 10 gün içinde kendiliğinden geçer. Bazı virüsler birkaç ay boyunca semptomlara neden olur. Ayrıca, boğaz ağrısı için ilaçlar virüsler üzerinde işe yaramaz.

Boğaz İltihabı: Bademcikler boğazınızın arkasındaki iki küçük yumuşak doku topağıdır. Sizi hasta eden mikropları yakalarlar. Bakteriler ve virüsler bademcik ağrısı yapabilir ve bademcik iltihabına neden olabilir.

Bakteriyel Enfeksiyon: Franjit olarak bilinen boğaz ağrısı, grup A Streptococcus adı verilen bir grup bakterinin sebep olduğu bir enfeksiyondur. Franjit semptomları arasında ateş, kırmızı ve şişmiş bademcikler bulunur. Doktorunuz boğaz ağrısı tedavisi için antibiyotik yazabilir. Bakteriyel boğaz ağrısının daha az yaygın nedenleri arasında, bel soğukluğu ve korinebakteri bulunur.

Alerjiler: Polen, toz akarları, evcil hayvanlar veya küf alerjileri boğazınızı kuru ve kaşıntılı hale getirebilir. Alerjiden kaynaklanan boğaz ağrısı, geniz akıntısından yani burnunuzdaki mukusun boğazınızın arkasına akmasından kaynaklanır. Mukus boğazınızı tahriş eder ve ağrıya neden olur.

Reflü: Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) denen bir rahatsızlığı olan kişiler boğazda yanma hissi ve ağrı hissederler. Mide ekşimesi adı verilen bu ağrı, mideden gelen asit yemek borusuna geri döndüğünde ortaya çıkar. Yemek borusu, yiyecekleri boğazınızdan midenize taşıyan tüptür.

Aşırı kullanım veya tahriş edici maddeler: Bağırmak, çığlık atmak, uygun biçimde şarkı söylemek veya dinlenmeden çok fazla konuşmak boğaz ağrısına neden olabilir. Baharatlı yiyecekler, sigara ve sıcak sıvılar boğazınızı yakabilir veya tahriş edebilir.

Aşırı Kuruluk: Geceleri ağzınız açık uyursanız, tek taraflı boğaz ağrısı, boğaz sağ tarafında ağrı veya genel boğaz ağrısıyla uyanabilirsiniz. Soğuk algınlığı, grip veya alerji nedeniyle tıkanma (tıkanma) sizi ağzınızdan nefes almaya zorlayabilir.

Boğaz ağrısının daha az yaygın ancak daha ciddi nedenleri apse (bademciklerin etrafındaki iltihap cepleri), epiglot enfeksiyonu ( yutma sırasında ses kutusu ve nefes borusuna girişi kaplayan küçük kanatçık) ve tümörlerdir.

Hamilelikte Boğaz Ağrısı ve Boğaz Yanması Neden Olur?

Yutkunurken boğaz acıması özellikle hamile kadınlar için endişe verici olabilir. Yutkunurken boğazın acıması tehlikeli olmasa da, yüksek ateş ile birlikte görülen ağrısı tehlikeli olabilir. Hamile kadınlara bebeği korumak için özel ilaçlar önerilir. Ayrıca evde yapılabilecek gargara, bal, limon gibi doğal besinler doktora danışılarak kullanılabilir. Hamilelikte boğaz ağrısı varsa doktorunuza danışmak en iyisidir.

Boğaz Ağrısı Kaç Günde Geçer?

Yutkunurken boğaz ağrısı oldukça zorlayıcı durumlardan biridir. Şiddetli boğaz ağrısının süresi genellikle 1 haftadır; ortalama 7 gün içinde ağrının şiddeti azalacak ve boğaz ağrısı yutkunamama sorunu günden güne hafifleyecektir.

Boğaz Ağrısı Bulaşır mı?

Aşırı boğaz ağrısına yol açan mikroplar burun ve boğazda yaşama eğilimi gösterir. Bu mikrop öksürük ya da hapşırık aracılığı ile kolayca bir başkasına bulaşabilir. 

Boğaz Ağrısı Neden Geçmez?

Sürekli boğaz ağrısının altında yatan başka bir sağlık sorunu olabilir. Kronik boğaz ağrısı; reflü hastalığı, bademcik iltihabı ya da sinüzit gibi nedenlerden kaynaklanabildiği gibi tümör gibi ciddi durumların belirtisi niteliğinde de olabilir. Bu nedenle sürekli tekrarlayan boğaz ağrısı varsa ve ağrı uzun süre devam ediyorsa mutlaka hekim muayenesine gitmekte yarar vardır.

Boğaz Ağrısı Ateş Yapar mı?

Boğaz ağrısı ateş yapabilir. Yanı sıra baş ağrısı ya da öksürük gibi durumların ortaya çıkmasına da yol açabilir.

Boğaz Ağrısı Kulağa Vurur mu?

Boğaz ağrısı kulağa vurabilir. Özellikle bademcik iltihabı ya da farenjit nedeniyle kişide kulak ağrıları görülebilir.

Boğaz Ağrısına İyi Gelen Bitkiler

Öncelikle boğaz ağrısı için hekim tarafından reçete edilen ilaçlardan destek almanız önemlidir. Bu tedavinin yanı sıra doktorunuz aksini önermedikçe bazı bitki çaylarından da yararlanabilirsiniz. Bu bitki çayları boğazınızdaki ağrıyı hafifletebilir ve rahatlama sağlayabilir.

Papatya, adaçayı, zencefil, okaliptüs ve ısırgan otu gibi bitkilerin boğaz ağrısını hafiflettiği düşünülür. Her ne kadar doğal bitkiler olsa da olası alerjileri tetiklememesi ve durumu daha da kötüleştirmemesi için bu tip bitkileri tüketmeden önce doktorunuza danışmayı ihmal etmeyiniz.

Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer ve Nasıl Tedavi Edilir?

Doğal yollarla boğaz ağrısını tedavi etmek en etkili yöntemlerdendir. Gün boyunca periyodik olarak ılık tuzlu suyla gargara yapmayı deneyin. Bol sıvı içtiğinizden emin olun ve ağrıyı gidermek için boğaz pastilleri kullanın.  Boğaz ağrınız bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa, antibiyotiklerle tedavi olmanız gerekir.

Bakteriyel Enfeksiyon: Boğaz sürüntüsünü takiben test pozitif çıktıysa, doktorunuz enfeksiyonu temizlemek için bir antibiyotik yazacaktır. Strep boğazını tedavi etmek için yaygın antibiyotikler arasında penisilin ve klindamisin bulunur. Enfeksiyonun geri dönmemesi için doktorunuzun yazdığı antibiyotiği tam olarak bitirmek (birkaç dozdan sonra daha iyi hissetseniz bile) önemlidir.

Viral Enfeksiyon: Virüsler çoğu boğaz ağrısına neden olur. Doktorunuz bol miktarda sıvı içmenizi, reçetesiz satılan ağrı kesiciler almanızı ve bol bol dinlenmenizi önerebilir. Boğaz pastillerini de deneyebilirsiniz.

Alerjiler: Reçetesiz satılan antihistaminik ilaçlar, geniz akıntısına neden olan burun tıkanıklığını giderebilir.

Reflü: Reçetesiz satılan antiasitlere ek olarak, yaşam tarzı değişiklikleri mide ekşimenizi ve boğaz ağrınızı hafifletebilir. Sol tarafa yatarak, başınızı hafifçe yüksekte tutarak uyumayı deneyin. Uyumadan en az 2 saat önce yemek yemeyi bırakın. Belirtileriniz düzelmezse doktorunuzla konuşmayı ihmal etmeyin.

Sesin aşırı kullanımı: Sesinizi dinlendirmek boğazınızın iyileşmesine izin verecektir. Birkaç gün fazla konuşmamaya veya şarkı söylememeye çalışın. Ayrıca çay ve diğer sıcak sıvıları da içebilirsiniz. Duman / sigara ve baharatlı yiyecekler gibi tahriş edici maddelerden kaçının çünkü boğaz ağrınızı daha da kötüleştirebilirler.

Boğaz ağrısına neden olan enfeksiyonları önlemek için ellerinizi sık sık yıkayın, hasta, hapşıran ve öksüren insanlardan uzak durun. Mutfak eşyalarını ve yiyecekleri paylaşmaktan kaçının.

Boğaz Ağrısına İyi Gelen Şeyler Nelerdir?

Boğaz iltihabına ne iyi gelir? sorusunun cevabı, boğaz ağrınıza neyin sebep olduğuna bağlı olarak değişir. Genellikle ılık sıvılar içerek veya boğaz pastilleri alarak ağrıyı ve tahrişi giderebilirsiniz. Viral bir enfeksiyonun neden olduğu boğaz yanması ve ağrısı, genellikle birkaç gün dinlendikten sonra kendiliğinden geçebilir.

Bakteriyel bir enfeksiyonun neden olduğu boğaz ağrısı oldukça rahatsızlık verebilir. Genellikle bir hafta içinde kaybolur. Ancak, 1 hafta az gibi gözükse de bazen ağrılar dayanılmaz olabilir. Bu 1 haftayı daha rahat geçirebilmeniz için evde yapabileceğiniz ev ilaçları şunlardır:

Tuzlu Su: Tuzlu su size anında rahatlama sağlamasa da, mukusu gevşetirken ve ağrıyı hafifletirken bakterileri öldürmek için etkili bir çözümdür. Yarım çay kaşığı tuzu ılık suya fincan ılık suya karıştırın ve gargara yapın.

Bal: Bal, iyileştirici görevi görmesinden dolayı boğazdaki iltihabı azaltır ve ağrıyı hafifletir. Doğal antibakteriyel özelliği ile boğaz ağrısı için en iyi doğal ilaçlardan biridir. Bal aynı zamanda bakterileri öldürebilir ve viral enfeksiyonlarla mücadeleye de yardımcı olabilir.

Limon: Tuzlu su ve bala benzer şekilde limonda boğaz ağrısı için harika bir çözümdür. Çünkü mukusun parçalanmasına ve ağrının giderilmesine yardımcı olabilir. Aynı zamanda limon C vitamini içerdiğinden bağışıklık sistemini güçlendirmek ve enfeksiyon ile savaşmak için daha fazla güç vermeye yardımcı olabilir. Bir çay kaşığı limon suyunu bir bardak ılık suya karıştırın ve hızlıca rahatlamak için yudumlayın.

Acı Sos: Ateşli bir boğazı rahatlatmak için acı sos kullanmak kulağa garip gelebilir, ancak acı sosun boğaz ağrısını hafiflettiği kanıtlanmıştır. Acı sos, iltihapla savaşmak ve ağrıyı gidermek için kullanılabilen, kapsaisin bakımından zengin olan biberden yapılır. Bu nedenle, gargara yapmak için ılık bir bardak suya birkaç damla acı sos damlatmak, boğaz ağrınızı iyileştirmek için doğru çare olabilir.

Çay: Boğaz ağrısını hızlı bir şekilde gidermek için deneyebileceğiniz birçok farklı bitki çayı vardır. Karanfil çayı ve yeşil çay, rahatlama sağlarken enfeksiyonlara karşı savaşmak için antibakteriyel ve antiinflamatuar özellikler içerir. Ahududu, papatya ve nane çayı ağrıyı hafifletmek ve iltihabı azaltmak için harika seçeneklerdir. Papatya çayı aynı zamanda doğal bir kayganlaştırıcı görevi görebilir, bu nedenle sesiniz kısıksa ve konuşmakta güçlük çekiyorsanız, bu en iyi seçeneğiniz olabilir. Ek olarak, nane çayı doğal olarak boğazınızı uyuşturabilir ve ağrınızı hafifletebilir.

Nemlendirici: Sık sık boğazda ağrı yaşıyorsanız bulunduğunuz odanın nemlenmesi için bir cihaz almanın vakti gelmiş demektir. Kuru hava, özellikle kışın sert ve soğuk günlerinde boğaz ağrınızın nedeni olabilir. Eğer bulunduğunuz odanın havasını nemli tutarsanız sinüslerinizi sürekli açık tutmayı başarabilirsiniz.

Boğaz Ağrısı için Doktora Ne Zaman Gidilmeli?

Çoğu zaman boğaz ağrısı ciddi bir durumun belirtisi değildir. Eğer geçmeyen boğaz ağrısı var ise ve birkaç günden uzun sürerse doktorunuzu aramalısınız. Doktorunuz geçmeyen boğaz ağrısı nedenleri ile semptomlarınıza neyin sebep olduğunu anlamak için sizden birkaç tahlil isteyecektir.

Aşağıdaki belirtilerden birine veya daha fazlasına sahipseniz hemen doktorunuza görünün:

  • Nefes almada zorluk veya yutkunurken boğaz ağrısı
  • Boğazın arkasında gözle görülür bir çıkıntı
  • Aşırı salya (küçük çocuklarda)
  • Tükürükte veya balgamda kan
  • Şiddetli boğaz ağrısı
  • Aşırı yorgunluk
  • Ateş
  • Baş ağrısı
  • Mide ağrısı, bulantı / kusma (genellikle çocuklarda)
  • Uyumakta zorluk
  • Vücudunuzun herhangi bir yerinde döküntü
  • Vücut ağrıları ve öksürük gibi grip benzeri semptomlar
  • Kulaklarınızda ağrı

Tamamlayıcı Sağlık'dan Tavsiyeler..

Boğaz ağrısı kış aylarında hemen hemen herkesin başına gelebilir. Bağışıklık sistemimize göre bazen hafif bazen ağır olabilir. Rahatsızlığınız beklenenden uzun sürerse ve yukarıdaki belirtiler görülürse doktorunuza başvurmak en iyi seçenek olabilir. Alacağınız tedavi hayat kalitenizi arttıracaktır. Tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırırsanız sağlığınız için gereken herşey size ek yük getirmeden özel hastanelerde karşılanacaktır. Sizde sağlığınıza yatırım yapmak için tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabilirsiniz.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 12 Ekim 2020 Pazartesi

Güncellenme Tarihi: 12 Şubat 2024 Pazartesi

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın