Corona Virüs Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

blog-image

Sars virüsüne benzerliği ile bilinen corona virüsü, Aralık ayında Çin'in Wuhan eyaletinde ortaya çıktı ve yüzlerce kişiye hızlı bir şekilde bulaştı. Corona virüsü Çin'den sonra başta ABD olmak üzere birçok ülkeye de hızla yayıldı. Corona salgının hızla yayılması ile birlikte Dünya Sağlık Örgütü hastalığı izleme ve hastaları tedavi etme de dahil olmak üzere ülkelere kılavuzluk yapmaya başladı.

Dünya gündemini meşgul eden ve herkeste endişe uyandıran corona virüsü nedir? Corona virüsü belirtileri ve tedavisi hakkında her şeyi yazımızda bulabilirsiniz.

Corona Virüsü Nedir?

Corona virüsü; genellikle hayvanlarda yaygın olan ve hayvanlardan insanlara bulaşan zoonotik bir virüs grubudur. Corona virüs, şiddetli solunum yetmezliği ve zatürreye neden olan, antibiyotik tedavisine cevap vermediği için de ölümle sonuçlanan hastalıklara yol açtığı bilinmektedir.

Corona Virüsü Belirtileri Nelerdir?

Corona virüsü, genellikle soğuk algınlığına benzer şekilde belirtiler gösterir. Bebeklerde ve yaşlılarda ise corona virüsü belirtileri alt solunum yollarında görülür. Corona virüs bulaşan kişilerde aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir:

Çin'de ortaya çıkan corona virüs, SARS ve MERS virüslerine göre belirtilerini daha uzun sürede göstermektedir. Oxford Üniversitesi enfeksiyonlu hastalıklar ve küresel sağlık profesörü Peter Horby'nin açıklamasına göre şimdiye kadar corona virüsü bulaşan kişilerde bir hafta boyunca hafif öksürük sonrasında ise nefes darlığı şikayetleri başlamıştır. Nefes darlığı şikayeti ile hastaneye baş vuran kişilerin %15-20'sinin durumu ciddileşerek solunum cihazı gibi müdahalelere ihtiyaç duyulmuştur.

Corona Virüs Bulaşıcı mı?

Corona virüs, insanların hayvanlara temas etmesi sonucu yayılır. Mesela MERS virüsünün yayılmasına develerin neden olduğu, SARS virüsünde ise misk kedilerinin salgına neden olduğu düşünülmektedir. Bilim adamları Wuhan'da görülen mevcut virüse hangi hayvanın neden olduğunu henüz bilmemektedir.

Corona virüslerin insandan insana bulaşmasına neden olan faktör; genellikle hasta birinin öksürüğünden çıkan tükürük parçalarına temas edilmesidir. Corona virüs, enfekte olmuş kişinin dokunduğu bir şeye dokunup daha sonra ağza, buruna veya göze dokunmakla da bulaşabilir. Yani Wuhan'da görülen koronavirüs insandan insana bulaştığı uzmanlar tarafından doğrulanmıştır.

Uzmanlar için kritik olan nokta; corona virüsünü kimlerin bulaştırdığını bulmak ve bulaşmanın en çok hastanelerde mi yoksa toplum içinde mi olduğu sorusunun cevabını bulmaktır. Çünkü SARS ve MERS virüsleri büyük oranda hastanede yayılmıştı.

Corona Virüs Hangi Hastalıklara Yol Açar?

Corona virüsü genellikle solunum yollarını hasta eder. Zatürre, akut solunum yetmezliği ve böbrek yetmezliğine neden olabilir. Özellikle hepatit geçmişi olan, diyabet hastalığı olan ve bağışıklığı düşük kişilerde ölümcül sonuçlar yaratabilir.

Corona Virüsü Kimleri Etkiler?

MERS ve SARS genellikle yaşlılarda ciddi hastalıklara neden olmuştur. MERS ve SARS virüsüne benzeyen Wuhan corona virüslerinin ise en çok kimi etkilediği konusunda kesin bir bilgi yoktur. Uzmanlar, şimdiye kadar corona virüs görülen kişilerin 40 yaş ve üzerinde olduğunu ve bu virüsün hiçbir çocukta görülmediğini ifade etmektedir.

Corona Virüsü Nasıl Tedavi Edilir?

Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Birliği Komisyonu ve Salgına Hazırlık İnavasyonları Koalisyonu corono virüsü tedavisinde kullanılacak bir ilaç geliştirmeye başladıklarını duyurdu. Hali hazırda corono virüsü tedavisi için kullanılacak bir ilaç olmadığından “nasıl tedavi edilir?” sorusunun cevabı net değildir.

Corona virüs ile mücadele de antibiyotikler etkili olmadığından vücuttaki semptomları azaltmaya yönelik ilaçlar doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir. Ayrıca dengeli beslenme, bol su ve uyku ile hastalığın kısa sürede geçmesi sağlanmalıdır.

Corona Virüsten Korunmak için Neler Yapılmalıdır?

Hızla yayılan bu virüs grubuna karşı henüz geliştirilmiş bir aşı olmadığından hijyen kurallarına uyarak kendinizi koruyabilirsiniz:

  • Hasta olan kişilerden uzak durun.
  • Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza elleriniz ile dokunmayın.
  • Ellerinizi düzenli bir şekilde en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkayın.
  • Öksürürken veya hapşırırken kolunuz ile ağzınızı ve burnunuzu kapatın. Dokunduğunuz yüzeyleri dezenfekte edin.
  • Hayvanlar ile temastan kaçının. Çiğ veya az pişmiş et tüketmeyin.
  • Eğer yakın zamanda Wuhan yakınlarına seyahat ettiyseniz veya orada bulunan bir kişi ile temas ettiyseniz derhal hastaneye gitmeli ve tedaviye başlamalısınız. Böylelikle salgının yayılmasına engel de olabilirsiniz.

Türkiye'de henüz koronavirüsüne rastlanmadı. Türkiye ve Çin arasındaki hava ulaşımı da durdurulduğu için risk çok yüksek değil. Ancak corona virüsünün kuluçka süresi bilinmediğinden daha önce o bölgelerden Türkiye'ye giriş yapmış kişiler kontrol altına alınmalıdır.

Son olarak; Avustralya, Malezya, Tayland, Japonya, Nepal, Güney Kore, Tayvan, ABD, Singapur, Vietnam, Kanada ve Fransa'ya seyahat planınız varsa bu fikirden vazgeçmek daha doğru olacaktır.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 27 Ocak 2020 Pazartesi

Güncellenme Tarihi: 20 Eylül 2023 Çarşamba

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın