İleri Tanı Yöntemleri Nedir?

Bilgisayarlı tomografi, eforlu EKG, holter, doppler, MR, nükleer tıp, her türlü biyopsiler Smear-yayma, punch veya iğne biyopsisi ileri tanı yöntemidir. Tanı yöntemleri hakkında daha fazla bilgi için yazımızı okuyabilirsiniz.

user-avatar

Teşhis ve tedavi için tıbben gerekli görülen ve doktorun tetkik isteminde belirttiği bilgisayarlı tomografi, eforlu EKG, holter, doppler yöntemiyle yapılan ultrasonografik tetkikler, MR, nükleer tıp, her türlü biyopsiler Smear-yayma, punch veya iğne biyopsisi gibi yöntemler ile tanı amaçlı yapılan küretajlar bu teminatın kapsamında “Ayakta Tedaviler” teminat limiti ödeme yüzdeleri dahilinde karşılanır.

Karaciğer, böbrek, beyin, mediastinoskopik akciğer biyopsileri ve lezyonun tamamen çıkartılarak yapılması halinde eksizyonel biyopsiler, “Sağlık Hizmet Tarife” birimi dikkate alınarak Ameliyat veya Küçük Cerrahi Teminatları kapsamında karşılanır.

Anjiografi (Koroner Anjiografi Ameliyat teminatı kapsamında karşılanır) ile gastroskopi, kolonoskopi, sistoskopi, bronkoskopi gibi endoskopik tetkikler (yapılan biyopsi ile gerekli ilaç ve tıbbi malzemeler dahil) ile ilgili giderler de “İleri Tanı Yöntemleri” teminatı kapsamında karşılanır.

Bu tanı yöntemlerinin uygulanmasının gerektirdiği ilaç, anestezi, doktor ücreti giderleri, ayakta ya da yatarak gerçekleşmiş olmasına bakılmaksızın bu teminat kapsamındadır.

Yukarıda belirtilmeyen tanı yöntemlerine ait diğer giderlerise “Röntgen ve Laboratuar Tetkikleri” teminatı kapsamında karşılanır.

Aile Hekimliği ve Genel Sağlık Kontrolü Nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Emar (MR) Nedir?

Emar; ağrısız ve hasta vücuduna zarar vermeden uygulanan bir görüntüleme tekniğidir. Özel bir makina ile organların, kemiklerin ve bazı dokuların görüntüleri alınır. Bu inceleme tekniğinde manyetik bir alan içerisinde incelenmek istenilen bölgeye radyo dalgaları gönderilir. Radyo dalgalarının uyardığı hücrelerdeki hidrojen atomlarının ürettiği enerji sayılara dönüştürülür ve bir bilgisayara işlendikten sonra bir görüntü elde edilir. Üç boyutlu görüntüleme sağlar.

MR birçok şikayete tanı koyabilmek için uygulanan bir tekniktir. Beyin MR'ı beyin tümöründen kuşkulanılan hastalarda, sebebi bilinmeyen başağrılarında, nörolojik hastalıklarda doktor tarafından istenebilir. Omurga MR'ı disk kaymalarını görüntülemek için kullanılır. Omuz, diz gibi eklemlerin ve bağların değerlendirilmesinde kullanılabilir. Kalp, göğüs, karın ve leğen kemiğine ait bazı hastalıklar da MR ile teşhis edilebilir.

Doktor Muayenesi Nedir? başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.

Bilgisayarlı Tomografi (BT) Nedir?

Bilgisayarlı tomografi x-ışını kullanılarak vücudun incelenen bölgesinin kesitsel görüntüsünü oluşturmaya yönelik radyolojik teşhis yöntemidir.  Bilgisayarlı tomografi diğer x-ışın incelemelerine göre bazı avantajlara sahiptir. Özellikle organların, yumuşak doku ve kemiklerin şekil ve yerleşimini oldukça net gösterir. Ayrıca BT incelemeleri doktorlara kist ve solid tümör ayrımı konusunda yardımcı olarak hastalıkların daha iyi değerlendirilmesini sağlar.

BT direkt grafilerden daha ayrıntılı görüntüler oluşturarak kanserin yayılma derecesinin değerlendirilmesinde yardımcı olur. Kanser yayılımı hakkında elde edilecek bilgiler doktorları kansere yönelik uygulanacak tedavi konusunda yönlendirerek kemoterapi, radyoterapi, cerrahi tedavi veya bunların belirli kombinasyonlarının kullanılıp kullanılmayacağıyla ilgili karar vermelerine yardımcı olur. Böylelikle hastalar yan etkileri olabilecek tedavi yöntemlerinin gereksiz müdahalelerinden korunmuş olur.

Anjiyografi Nedir?

Anjiyografi, vücut damarlarının görüntülenmesi demektir. Damar içine ilaç verilerek, DSA denilen röntgen cihazları yardımıyla gerçekleştirilir. Anjiyografi sayesinde organları besleyen damarlar görüntülenerek damar hastalıkları veya bu damarlardan beslenen organlara ait tanı bilgileri elde edilir.

Anjiyografi ile kol ve bacak damarları, karın içi organ damarları, beyin damarları, akciğer damarları ve kalp damarlarının görüntülenmesi sağlanır.

Endoskopi Nedir?

Endoskopi; çıplak gözle dışarıdan görülemeyen organlara özel cihazlarla ulaşarak organların gözle görünür hale getirilme işlemidir. Mide ve bağırsak hastalıklarında tanı, takip ve tedavi amaçlı olarak kullanılır. Yemek borusunun, midenin ve 12 parmak bağırsağının incelenmesi için endoskopi tekniği kullanılmaktadır. Endoskopi ile mide ayrıntılı bir şekilde incelenir, şüpheli durumlarda biyopsi de alınabilmektedir.

Kolonoskopi Nedir?

Kalın bağırsağın incelenmesi için yapılan görüntüleme tekniğidir. Kolonoskopi tekniğiyle endoskop adı verilen cihaz yardımıyla makattan gidilerek kalın bağırsağın tamamı incelenir. Kıvrılabilme özelliğine sahip olan kolonoskopi aleti, kalın bağırsağın kıvrımlı ve büküntülü kesimlerinden kolayca geçerek kalın bağırsağın çekum adı verilen bölüme erişmesi sağlanır. Kolonoskopi, sadece tanı koymak için uygulanmamaktadır. Kolonoskopi işlemi ile kolon iç duvarında meydana gelen kanamaları durdurma ve kolondaki darlık nedeniyle stent yerleştirme gibi tedavi amaçlı yapılabilir.

Tamamlayicisaglik.com üzerinden aşağıdaki konularla ilgili de bilgi edinebilirsiniz.

Hemen teklif al!

Tüm sigorta şirketlerinin tekliflerini tek ekranda gör, ihtiyacına ve bütçene en uygun sigortayı kolayca bul.

Yayımlanma Tarihi: 17 Ekim 2017 Salı

Güncellenme Tarihi: 13 Eylül 2024 Cuma

Sinan Şirin

Sağlık Sigorta Uzmanı

Eğitimi: 18 Mart Üniversitesi İşletme 

 

18 Mart Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu olan Sinan Şirin, platformumuzun Sağlık Sigorta Uzmanı'dır. Alandaki 15 yılı aşkın tecrübesiyle Türkiye'nin en kapsamlı sağlık sigortası platformunda bizlere destek vermektedir.

 

Şirin'in yazıları, sağlık sigortasıyla ilgili sorulara net ve bilgilendirici cevaplar sunmanın yanı sıra, sağlık ve finansal güvenceyi arttırmak için pratik ipuçları ve öneriler sunmaya odaklanır. Bu nedenle, her yazıları sadece bilgi verme niteliğinde değil aynı zamanda sizin ve sevdiklerinizin daha sağlıklı bir yaşam sürdürmenize yardımcı olacak bilgilerle doludur.
 

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın