Varis Nedir? Bacaklarda Varis Belirtileri

blog-image

Bacakta kızarıklık ya da bacakta damar şişmesi ile kendini belli eden varis hastalığı yalnızca dış görünüm itibariyle değil sağlık açısından da oldukça rahatsız edici bir sağlık sorunudur. Uzun süre ayakta kalmaya bağlı gelişen ağrı ve ağırlık hissiyle özellikle bileklerde şişmeye yol açan varis hastalığının kadınlarda görülme oranının daha yüksek olduğunu söylemek mümkün.

Bu yazımızda varis hakkında bilgiler paylaşacağız, öncesinde varis nedir kısa bir tanım ile başlayalım ve ardından konunun detaylarına inelim.

Varis Nedir?

Varis, toplardamarların deri altında mavi renkte ve kıvrımlar halinde görünmesiyle karakterize olan bir hastalıktır. Toplardamarın genişlemesi ile şişlikler görülebilir ve bunlar zamanla damar çatlamalarına yol açabilir. 

Varisli olan damarlarda pıhtı oluşması durumunda, bacaklarda ağrı ve şişliğin yanı sıra kızarıklık da meydana gelir ki bu yalnızca görüntü olarak değil fiziksel olarak da rahatsızlığa yol açar.

Bacakta Varis Belirtileri Nelerdir?

Bacaklarda damar genişlemesi ile kendini belli eden varisin tipik belirtilerinden birkaçı;

  • Bacaklarda mavi ya da morumsu ÅŸiÅŸlikler
  • AÄŸrı hissi
  • Bacaklarda ağırlık hissi
  • Zaman zaman uyuÅŸma hissi
  • Damar belirginleÅŸmesi
  • Kaşınma hissi

Bacaklarda Varis Neden Olur?

Bacaklarda varis oluşumunu etkileyen pek çok nedenden söz etmek mümkündür. Özellikle gebelik döneminde rastlanabildiği gibi aşırı kilolu kişilerde de varis oluşumları gözlemlenebilir. Yanı sıra uzun süre ayakta kalmak, bazı meslek gruplarını yapıyor olmak, doğum kontrol hapları ve hormon tedavileri de bacaklarda varise yol açabilir.

Bacaklarda varis nedenlerinden biri de dar giysiler giymektir; giysiler dar oldukça bacaklara olan baskı da aratacaktır ki bu bile bir varis sebebi olabilir. Kabızlık, yaşlılık ve genetik faktörleri de varis nedenlerinden bazıları olarak saymak doğru olacaktır.

Varis Ağrı Yapar mı?

Varis yalnızca vücutta beliren mavi ve morumsu damar görünümlerinden ibaret değildir. Aynı zamanda ciddi ağrılara da yol açabilen bir hastalıktır. Varis bacaklarda ağrı yapabildiği gibi ağırlık hissine de yol açabilir. Yanı sıra uyuşukluk hissi ve kaşınma da görülebilir.

Varis Çeşitleri Nelerdir?

Varis türlerini genel olarak 4 tipte incelemek mümkündür.

  • Örümcek Ağı: El ile hissedilmez ancak cildin yüzeyinde varlığını belli eder. Genellikle kırmızı renkte olurlar ve örümce ağına benzer bir yapı sergilerler.
  • Büyük Toplardamar Varisleri: Büyük ve geniÅŸ kıvrımlarla karakterize olurlar. El ve göz ile fark edilebilir. Cilt altında olduklarından derinin renginde bir deÄŸiÅŸime yol açmazlar.
  • Retiküler Varisler: Cilt üzerinde hafif kabarık halde olurlar. Genellikle mavi renklidirler ve elle hissetmek kolay olmaz.
  • Derin Büyük Damar Varisleri: Bacakta derin bir tabaka halinde olurlar. Dışarıdan görünmezler ancak bacakta ödeme yol açarlar yanı sıra dolaşım bozukluÄŸuna da sebep olabilirler.

Varis Ağrısı Nasıl Geçer?

Varis ağrısının temel ilacı dinlenmektir. Bacakları yukarı kaldırmak ve dinlendirmek ağrıları önlemede etkili olacaktır. Bacaklarda dinmeyen varis ağrıları için mutlaka bir hekime görünmek gerekir. İnternette dolaşan çarelerden medet ummadan, yalnızca bilim ışığında hekim kontrolünde tedavi görmek çok daha sağlıklı ve etkili olacaktır.

Varis Kimlerde Görülür?

Varis erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülür. Genetik faktörlerden de söz etmek mümkündür. Ailesinde varis olanlarda daha sık varis vakalarına rastlanabilir. Yanı sıra şişmanlık, yaşlılık, hamilelik, menopoz gibi nedenler de sıkça varise yol açar. 

Varis Başlangıcı Nasıl Önlenir?

Varis başlangıcını önlemek için birtakım tedbirlerden söz etmek mümkündür. Özellikle düzenli egzersiz kilit bir öneme sahiptir. Yanı sıra aşağıdaki önlemler de alınabilir;

  • Fazla kilolardan arınmak
  • Uzun saatler ayakta kalmamak
  • Dar giysiler giymemek
  • Ayakları dinlendirmek

Zayıflayınca Varis Geçer mi?

Zayıflayınca kalp ve damar hastalıklarının oluşumunun ciddi oranda önüne geçilir. Dolayısı ile varis oluşumu da önlenmiş olur. Fazla kilo, varis oluşumunun sebeplerinden biridir; kilo verdikçe vücudun bacaklara yaptığı baskı azaları ve varis oluşumu da azaları.

Varis Ağrısı Nerelere Vurur?

Varis ağrısının en büyük etkisi bacaklara olur; bacaklarda ağırlık, uyuşma ve kaşınma hissinin yanı sıra şiddeti değişen ağrılar da söz konusu olabilir. Özellikle uzun süre ayakta kaldıktan sonra bu ağrıların dozu da artacaktır. Bu noktada ayakları yukarıya kaldırıp dinlenmek en etkili çözümlerden biri olacaktır.

Varisin Zararları Nelerdir?

Varisli damarların büyük bir kısmı genellikle iyi huyludur ve büyük tehdit oluşturmaz. Ancak çok ciddi olan varis vakalarında bacakta dolaşım bozukluğuna varabilen sorunlar yaşanabilir. Bu dolaşım bozuklukları nedeniyle ağrı, dolgunluk hissi oluşabileceği gibi bir süre sonra hastanın yürümesinde de sorunlar oluşabilir. Dolayısı ile hastanın yaşam kalitesinde ciddi bir bozulma yaşanır. 

İlerleyen yaşlarda en ufak bir çarpmada dahi ciddi kanamalar söz konusu olabilir. Tromboflebit adı verilen damar içinde pıhtı oluşabilir ve akciğer embolisine kadar varabilen ciddi sonuçlara yol açabilir.

Varis Uyuşukluk Yapar mı?

Evet, bacaklarda varis ağırlık hissine ve uyuşukluğa yol açabilir. Özellikle bacaklarda ağırlık hissi daha sık görülür yanı sıra şişlik, uyuşma ve kaşınma gibi şikayetler de gözlemlenebilir

Varis Kalçada Ağrı Yapar mı?

Varis ağrısının en çok görüldüğü yer bacaklardır. Özellikle bacaklarda ağrılara yol açar. Genellikle kalçalara vurmaz, kalçada ağrıya yol açmaz ancak elbette bu durum kişiden kişiye değişebilir.

Varis Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Varis tedavi edilmezse pıhtılaşmalara yol açabilir. Bu pıhtılar, yukarıda da kısaca değindiğimiz üzere akciğer embolisine varabilen ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle varisin türü ne olursa olsun daima hekim kontrolünde olmak ve tedaviyi aksatmamak önemlidir zira varis ilerledikçe tehlikeli bir boyuta ulaşabilir.

Varis Tehlikeli mi?

Varis, pek çok kişide rastlanan bir sorundur ve genel olarak büyük tehlike barındırmaz ancak bir önceki cümlede belirttiğimiz üzere burada tedavi kilit önem taşır. Varisin ilerlediği zaman tehlike unsuru olabileceğinden henüz başındayken doktor müdahalesi ve tedavisi çok daha sağlıklı olacaktır.

Varis Genetik mi?

Varis oluşumunda genetik faktörlerden söz etmek mümkündür. Ailesinde varis varlığı olan birinde, varis vakasına rastlama oranı yüksektir.

Varis Dereceleri Nelerdir?

Varis için 0 ila 6 derece arasında bir rakamdan söz etmek mümkündür.

  • O derece: Görülebilen bir toplardamar hastalığı bulunmaz.
  • 1 derece: 1 ila 3 mm çapında ince varislerden söz etmek mümkündür.
  • 2 derece: 4mm üzerinde çaplı varislerdir.
  • 3 derece: Bacaklarda ÅŸiÅŸkinlik gözlemlenir.
  • 4 derece: Ciltte kahverengi ve siyaha dönük deÄŸiÅŸimler gözlemlenir.
  • 5 derece: Cilt deÄŸiÅŸiklikleri mevcuttur.
  • 6 derece: Açık yaralar mevcuttur.

Varis Diz Ağrısı Yapar mı?

Varis ağrıları daha çok bacaklarda görülür. Genelde dizin altında olan ağrılardan söz etmek mümkündür. Sabahları nispeten daha az ağrı görülse de özellikle günün ilerleyen saatlerinde ağrılar artabilir.

Stresten Varis Olur mu?

Stres, her hastalığı tetiklediği gibi varis oluşumuna da yol açabilir. Yapılan bazı araştırmalara göre bacağına varis bulunan hastaların stres seviyesinin de yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Diğer bir deyişle aşırı stres varis oluşumu tetikleyen faktörler arasında yer alır.

Varis Kendi Kendine Geçer mi?

Varisin kendi kendine geçmesi söz konusu değildir, mutlaka hekim tedavisi gereklidir. Henüz başlangıç aşamasında olan varislerin ilerlemesi etkin bir tedavi protokolü ile mümkündür ancak kendiliğinden geçmesi mümkün olmayacaktır.

Varis Ameliyatı Özel Sağlık Sigortası Karşılıyor mu?

Özel sağlık sigortalarının birçoğunda varis tedavisi sigorta kapsamı içinde yer alır. Burada önemli olan varis hastalığının poliçe süresi içinde gerçekleşmiş olmasıdır. Poliçe dönemi içinde kişiye varis hastalığı teşhisi konduysa, özel sağlık sigortası kapsamında tedavi giderleri karşılanır.

Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka doktorunuzdan alınız.

Yayımlanma Tarihi: 18 Aralık 2023 Pazartesi

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
Ä°ÅŸ Stresi Nedir? Ä°ÅŸ Stresi Belirtileri ve Tedavisi

Ä°ÅŸ Stresi Nedir? Ä°ÅŸ Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın