Uyumadan Önce Makyajınızı Mutlaka Temizleyin!

blog-image

Makyaj yapmak kadınlar için ne kadar önemliyse, makyaj temizliği de bir o kadar önemlidir. Ne tarz makyaj malzemesi kullanırsak kullanalım cildimizin sağlıklı kalabilmesi için temizliğine özen göstermeliyiz.

Strese Bağlı Vücut Lekeleri hakkındaki yazımız da ilginizi çekebilir.

Nasıl her gün makyaj yapmaya üşenmiyorsak, akşamları da makyajımızı temizlemeye üşenmemeliyiz. Çünkü gece gözeneklerimizin açık olması, cildimizin rahat nefes alması gerekmektedir. Makyaj temizliği yapmadan yattığımız taktirde makyaj kalıntılı, yorgun cildimize sabah tekrar makyaj yaparak cildimizin daha fazla yorulmasına sebep oluyoruz. Bu sebeplerden dolayı temizliğine önem verip cildimizin rahat nefes almasına, ferahlamasına izin vermeliyiz.

Hamilelikte Cilt Sorunları hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Makyajla Uyumanın Zararları

Makyajla uyumak, cildimize yapacağımız en büyük haksızlıklardan biridir desek yanılmayız. Makyajın yüze zararları yalnızca gözenekleri tıkamasından ibaret değildir. Makyajla uyumanın zararlarından birkaçını maddeler halinde verelim. Tablo biraz ürkütücü duruyor olsa gerçekleri paylaşmak şart!

  • Makyajla Uyumak Cildin Kurumasına Neden Olur: Makyaj malzemelerinin içindeki maddeler cilt yüzeyinde kurumalara yol açabilir. İyi bir şekilde temizlenmeyen ve üzerine nemlendirici ve serum uygulanmayan cilt zamanla kurur ve esnekliğini kaybeder.
  • Makyajla Uyumak Yaşlanmaya Sebep Olur: Yaş almak kaçınılmaz ancak yaşımızı göstermemek tamamen yapacağımız bakımlarla alakalı bir durum. Doğru bir cilt temizliği ile cilt yaşlanmasının önüne geçebiliriz. Bunu da ilk adımı her akşam ciltten makyajı temizlemek olmalıdır.
  • Makyajla Uyumak Kirpiklere Zarar Verir: Makyajın yüze zararları yalnızca cilt üzerinde değildir, kirpikler de üzerine düşen payı alır. Rimel ile uyumak kirpiklerin dökülmesine ve azalmasına yol açabilir. Yanı sıra gözlerde tahrişe de sebep olduğu bilinir.
  • Makyajla Uyumak Dudakları Kurutur: Son yıllarda hayatımıza giren kalıcı rujlar her ne kadar günümüzü kurtarıyor olsa da günün sonunda temizlenmezse dudağımızı da bir o kadar kurutur. Her akşam dudak makyajını silmek ve dudağı doğru bir nemlendirici ile nemlendirmek gerekir.
  • Makyajla Uyumak Cildi Soldurur: Zaman içinde kuruyan cilt bir süre sonra mat bir görünüme ulaşacaktır. Bu matlık, cildinizin soluk ve cansız görünmesine ve dolayısı ile de ifadenizin bozulmasına yol açacaktır. Unutmayın ki cilt sağlıkla parladıkça, ifademiz ve gülüşümüz de bir o kadar aydınlık olacaktır.

Uyku Öncesi Makyaj Temizliği Yapmamak, Cildin Erken Yaşlanmasına Neden Olur.

Makyajımızı temizlemeden uyumak cildimize yaptığımız en büyük hatalardan biridir. Gün içinde cildin gözeneklerinde kir ve makyaj kalıntıları birikir. Eğer bunlar cilt yüzeyinden uzaklaştırılmazsa cilt gece kendini yenileyemiyor, bunun sonucunda akne ile kuruluk gibi olumsuz etkiler gelişir ve zamanla kırışıklar oluşmaya başlar.

Şöyle bir durum da söz konusu ki, sadece makyaj yaptıktan sonra değil yapmadığımız zaman dilimlerinde de cildimizi temizlemek oldukça önemlidir. Yalnızca makyaj kalıntılarından değil, hava kirliliğinden, uçuşan toz zerreciklerinden cildimiz gün boyu kirlenmekte, gözeneklerimiz tıkanmaktadır. Bu nedenle her gün yapılan cilt temizliği, cilt sağlığımızı korumaya ve yaşlılığımızda cildimizin pürüzsüz görünmesine yardımcı olacaktır. Çünkü sürekli tıkalı gözenekler cildin erken yaşlanmasına sebebiyet verebilmektedir.

Cilt ve Makyaj Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Pratik olması nedeniyle makyaj temizleme mendilleri sıkça tercih edilmektedir. Makyaj temizleme mendilleri faydalı olsa da cildi tam anlamıyla makyajdan arındıramamaktadır. Bu araçlar kullanılmak isteniyorsa cilt öncelikle mendillerle makyajdan kabaca arındırılmalıdır hemen sonra ise cilt temizleme ürün kullanarak derinlemesine temizlik yapılmalıdır.

Göz çevresindeki deri diğer bölgelere oranla çok daha incedir hatta bu yüzden yaşlanma belirtileri öncelikli olarak göz çevresinde gözlemlenmektedir. Göz makyajının temizlenmesi de önem taşımaktadır. Bu bölgedeki cilt çok hassas olduğu için dikkatli olunmalı mümkünse pamuk kullanılmalıdır.

Makyajı cilt yapısına uygun kullanılan ürünler ile temizledikten sonra tonik uygulamasına geçilmelidir. Tonik, gözenekleri kapatmak ve son temizlik için önemli bir detaydır. Toniklerde cilt yapısına göre tercih edilmelidir. Cildi temizlemeye ve tazeliğini korumaya yardımcı bir üründür.  Tonik uygulamasından sonra mutlaka nemlendirici uygulamalısınız. Yüz için uygun nemlendirici krem kullanarak cildinizin rahatlamasına yardımcı olacaksınız.

Yüz temizliğine başlanmadan önce eller iyice yıkanmalıdır. Buna dikkat edilmesi günlük yaşantıda da fayda getirecektir. Farkında olunmasa da gün içinde birçok defa yüze dokunulmaktadır. Bunun sonucunda ellerdeki bakteriler yüze taşınır bu da çeşitli sorunlara yol açabilmektedir. El hijyenine dikkat edilmesi ve mümkün olduğu kadar yüze dokunulmamak yarar getirecektir.

Cilt Temizliği için Püf Noktalar

  • Daima kokusuz temizleyicileri tercih edin. Koku parfüm demektir. Parfümlerin alerji yapma ihtimali yüksektir. Antiseptik sabunlar yüz temizliğinde kullanılmamalıdır.
  • Kalıp sabunlar siyah nokta oluşumuna yol açar.
  • Gliserinli sabunlar el temizliği için özellikle hassas ve çok yıkanan eller için uygundur. Ama yüz yıkamak için uygun değildir.
  • Zeytin yağlı sabunların da Ph'ı yüksektir. Yüz yıkamaya uygun değildir.
  • Ilık su cildi yatıştırır. Sıcak su cildi tahriş eder. Soğuk su canlandırır ve uyarır.

Yüzünüzü temizledikten sonra ne kuruluk olmalıdır ne de yağlı bir his. Bunu test etmek için yüzünüzü yıkadıktan sonra ağzınızı açın. Aşırı gerginlik hissediyorsanız cildinizi kurutmuş olduğunuza emin olabilirsiniz.

Sonuç olarak cilt temizliği yapıldığında derinin kir ve makyajdan tam olarak arındığına emin olunmalıdır. Aceleci davranmaktan kaçınılmalıdır. Makyaj temizlendiğinde cildin nefes almasına, kendi kendine bakım yapmasına ve ölü hücrelerin arınmasına da yarar da bulunulacaktır. Özellikle akne ve sivilcelerden yakınan bireylerin cilt temizliğine daha fazla dikkat etmesi gerekmektedir. Cilt temizliği bu sorunların oluşma riskini azaltacaktır.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 22 Mayıs 2018 Salı

Güncellenme Tarihi: 14 Kasım 2023 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın