Yirmi yaş diş ağrısı bazı kişiler için sürekli olabilirken, bazı insanlar için sadece yiyecekleri çiğnerken veya bölgeye dokunurken ağrı ve rahatsızlık verir. Çoğu diş hekimi, yirmi yaş dişlerinin ağrısı bir sorun haline gelmeden önce yirmilik dişlerin çıkarılması gerektiğini söylemektedir.
20'lik Diş Ne Zaman Çıkar?
12 ile 14 yaşına kadar bir çocuğun tüm süt dişleri düşer ve bunların yerini artık yetişkin dişleri alır. Tam yetişkinliğe ulaşıldığında bir insanın toplamda 32 dişi olacaktır. Bu, ağzın arkasında büyüyen yirmilik dişleri de içerir.
20'lik dişler normalde çok daha geç büyür ve 17-21 yaşları arasında çıkması beklenebilir. Bazı insanların 20'lik dişleri hiç çıkmaz. Diş hekiminiz 20lik diş şişmesi hakkında tavsiyelerde bulunabilecek ve yirmi yaş dişlerinizin ilerleyişi hakkında röntgenler aracılığıyla size bilgi verebilecektir.
20'lik Diş Ağrısı Neden Olur?
Ağrılı yirmi yaş dişleri çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Belki de yirmilik diş çarpık çıkmıştır, ağzınıza tam oturmamaktadır veya dişlerinizin etrafında bir enfeksiyona yol açmıştır. Nedeni ne olursa olsun, ağrılı yirmilik dişler genel ağız sağlığınızı gerçekten etkileyebilir ve hemen tedavi edilmelidir.
Hala yirmi yaş dişleriniz varsa, “Diş eti ağrısı neden olur, yirmilik diş ağrısı belirtileri nelerdir?” gibi soruların cevaplarını merak ediyor olabilirsiniz. Yirmilik diş içeri girdikçe çok acı verici olabilirler.
Yirmilik Diş Belirtileri Nelerdir?
Diş ağrısına neden olan farklı birçok neden vardır. Diş çürüğü, apse, hasar görmüş dolgu, gece diş gıcırdatma ve diş eti enfeksiyonu. Bu yüzden önce 20'lik diş belirtileri bilinmelidir.
Gömülü diş veya düzgün bir hizada çıkmayan 20'lik dişler ağrıya neden olur. 20'lik diş ağrısı belirtileri şunlardır:
- Diş eti hassasiyeti
- Diğer dişlerde sızlama
- Ağız kokusu, ağızda kötü tar
- Çeneyi veya ağzı tam olarak açamama
- Sıcak veya soğuğa maruz kalma ile ağrı
- Isırırken ağrı
- Diş eti şişmesi ile birlikte ağrı
- Dişte renk değişikliği
- Gevşek dişler
Yirmi yaş diş ağrısı hiçbir belirti vermeden aniden ortaya çıkabileceği gibi yavaş yavaş da ortaya çıkabilir. Yirmilik diş ağrısı yaşıyor olabileceğinizi düşünüyorsanız ilk iş diş hekiminizle görüşmek için randevu almaktır. Doktorunuz, bölgeyi değerlendirip röntgen çektikten sonra ağrınızın gerçekten yirmilik diş ağrısı olup olmadığını belirleyecektir.
Gömülü 20'lik Diş Nasıl Anlaşılır?
Gömülü 20'lik diş kendini şiddetli ağrılarla belli eder. Diş ve diş etlerinden ağrı, diş etinde hassasiyet hatta çeneye vuran ağrılar görülebilir. Bazı durumlarda lenf bezlerinde şişkinlikler görülebildiği gibi bazı durumlarda da ağızda kötü koku oluşabilir. Tüm bunlar 20'lik dişin gömülü olduğuna işaret eden semptomlardandır.
20lik Diş Ağrısı Nerelere Vurur?
Yetişkinlerin tipik olarak 32 kalıcı dişi vardır. Bunlardan on ikisi ağzın arka tarafında bulunan azı dişleridir. En arkadaki dört diş ise en son çıkar. Onlu yaşların sonlarında ve 20'li yaşların başında görünür ve genellikle "yirmilik dişleri" olarak adlandırılır. 20'lik dişlerde ağrı, diğer dişleri etkileyen herhangi bir sorundan kaynaklanabilir. Ek olarak, 20'lik dişler, ağızda çok geride konumlanmaları nedeniyle bazı ağrılı durumlara özellikle eğilimlidir.
20'lik diş ağrısının ortaya çıktığı ve vurduğu yerler:
- Baş ağrısı
- Kulak ağrısı
- Boyun ağrısı
- Çenede veya diğer dişlerde hissedilen baskı
- Lenflerde şişlik
Ağrımayan 20'lik Diş Çekilir mi?
Eğer 20'lik yaş dişinde herhangi bir ağrı ya da sızı yoksa çekilmesi için bir süre beklenebilir ancak bu durum kişiden kişiye göre değişir. Diş hekim kontrollerini bu aşamada aksatmamakta yarar olacaktır. Diş hekimi uygun görürse dişi çekebilir ya da bir süre daha bekleyebilir. Bu durum hastanın mevcut ağız sağlığı durumuna bağlı olarak değişecektir.
20'lik diş çok ağrılı bir süreç yaşatabildiği gibi herhangi bir ağrı olmadan da ağzımızda varlığını sürdürebilir. 20'lik yaş artık çürüdüyse elbette çekilmesi gerekir zira basit gibi görünen bir çürük bile sağlığımızda ciddi sorunlara yol açabilir. Bu konuda en doğru bilgi için diş hekiminize danışmanız gerekmektedir.
Çürük Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
20'lik Diş Ne Zaman Çekilir?
20'lik dişin ne zaman çekilmesi gerektiğine diş hekimi karar verecektir çünkü herkeste farklı etkiler yaratabilir. Örneğin bazı kişilerde dayanılmaz ağrılar gözlemlenirken bazılarında kendini hiç belli etmeyebilir. Bu noktada diş hekiminizin yönlendirmesiyle en uygun zamanda diş çekimi gerçekleştirilir. Genel olarak ele aldığımızda kişiden kişiye değişmekle birlikte 17 yaş civarında 20'lik dişin çekildiğini söylemek mümkündür.
20'lik Diş Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Yirmilik diş çekimi; diş çekiminden sonra diğer dişlerin ağrıması, komplikasyonlar, kanama veya başka bir nedenden dolayı bazı kişiler için iyi bir seçenek değildir. Eğer komplikasyonlu bir 20'lik diş varsa diş hekiminiz ağrı yönetimi için başka seçenekler önerebilir.
Yirmilik dişi çekmenin bir seçenek olmadığı durumlarda, diş hekiminiz yemeklerden sonra ağzınızı temizleyecek ve potansiyel enfeksiyona neden olabilecek bakterileri öldürecek özel bir ağız gargarası da önerebilir. Bu adımlar yirmilik diş ağrısını geçici olarak azaltabilirken, tek kalıcı çözüm muhtemelen yirmi yaş dişlerinin tamamen çekilmesi olacaktır. Bu prosedür oldukça rutindir. Diş hekiminiz veya çene cerrahınız ilgili olası riskleri ve potansiyel faydaları tam olarak açıklayabilecektir.
Yirmi yaş diş ağrısı hafife alınmamalıdır. Evde ağrı yönetimi bazı hastalar için bir seçenek olsa da, çoğu durumda yirmilik diş çekimi, yirmilik diş ağrısını hafifletmenin ve ağız sağlığınızı korumanın en iyi yoludur.
20'lik Diş Nasıl Çekilir?
20'lik yaş çekiminde önce iğneyle diş ve çevresi uyuşturulur. Ardından ilgili cerrahi aletler diş çekimi gerçekleştirilir. Bazı 20'lik dişler gömülü olur ki bu aşamada cerrahi operasyon gerekebilir. Gömülü olmayan 20'lik diş çekimi için ortalama 15-20 dakika gerekir; diş profesyonel hareketlerle kısa süre içinde çekilmiş olur.
20lik Diş Ameliyatı
Yirmi yaş dişi ağzın içine tam olarak çıkmamışsa ve gömülü yirmilik diş varsa dişin üzerindeki diş etinde bir kesi yapmak sıklıkla gereklidir. Bazen yirmi yaş dişini çevreleyen bir miktar kemiğin çıkarılması da gerekir. Çıkarmak için dişin 2 veya 3 parçaya kesilmesi gerekebilir.
Yirmilik diş ameliyatı kaç saat sürer diye merak edebilirsiniz. Bazı yirmilik dişlerin çıkarılması yalnızca birkaç dakika alabilir. Çıkarmak için parçalar halinde kesilmesi gereken daha zor yirmi yaş dişlerinin çekilmesi yaklaşık 20 dakika sürebilir. Yirmilik diş çıkarıldıktan sonra diş eti dikilir. Vakaların çoğunda bu dikişler çözülebilir ve kaybolması yaklaşık iki hafta sürer.
Diş hekimi muayenesi ve röntgen masraflarını düşünmeyin. Diş paketi veren tamamlayıcı sağlık sigortası şirketlerinden teklif almak için tıklayın!
20lik Diş Çekimi Sonrası Şişlik Ne Kadar Sürer?
20lik diş ameliyatı sonrası ağzınızın içinde ve dışında bir miktar rahatsızlık ve şişlik olması muhtemeldir. Bu genellikle ilk üç gün daha kötüdür, ancak tüm ağrıların ve şişlikleri geçmesi iki hafta kadar sürebilir. Ayrıca çeneniz sertleşebilir ve tam olarak açılmayabilir.
20'lik diş Çekimi Sonrası Yapılması Gerekenler
20'lik diş çekimi sonrası, bir hafta kadar yumuşak besinler yemelisiniz. Yüzünüzde kaybolması iki haftayı bulabilen bir morarma olabilir. Ameliyattan sonraki ilk 24 saat içinde buz torbası uygulaması şişlik ve morarmaya karşı yardımcı olabilir. Buz paketini doğrudan cildinize uygulamayın, önce buz paketini bir havluya sarın. Unutmayın, yirmilik dişiniz ne kadar yaşlıysa iyileşmesi o kadar uzun sürer.
20'lik Diş Çekimi Sonrası Komplikasyonlar Nelerdir?
20'lik diş çekimi sonrası farklı komplikasyonlar gelişebilir. Kanama, ödem ya da enfeksiyon gibi durumlar gündeme gelebilir. Yanı sıra 20'lik diş çekimi sonrası yutkunma zorluğu görülebilir. Bunlar bir süre sonra dinecektir. Bazı vakalarda boğaz ağrısı da görülebilir ancak tüm bunlar bir süre sonra geçecektir.
20'lik Diş Çekilmezse Ne Olur?
Gömülü olan 20'lik diş çekilmek durumundadır. Aksi halde ciddi sağlık sorunları gündeme gelebilir. Diş çevresinde apse oluşabilir ya da büyüyen dişin diğer dişlere baskı yapması sonucu şekil bozuklukları oluşabilir. 20'lik yaş dişi özellikle gömülü ise mutlaka diş hekiminin kararları doğrultusunda çekiminin yapılması gerekir. Basit gibi görünen bir diş problemi, vücudumuza pek çok zarar verebilir bu nedenle düzenli kontrol ve bakım şarttır.
Yirmilik Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
20lik diş apsesi, zonklayan, yakıcı bir diş ağrısı, hayatın en kötü kabuslarından biri olabilir. Tarih boyunca toplumlar, iyileşmeye yardımcı olan ve şişmeyi azaltan bitkileri keşfetmişler. İşte, “Yirmilik diş ağrısı için ne yapılır?” sorunuzun cevabı:
Bal: Bugün kullanılan en yaygın doğal ilaçlardan biri saf baldır. Balda bulunan doğal peroksit, balı en iyi antibakteriyel ve antiviral doğal ürünlerden biri yapar. Bal, yaraların iyileşmesine yardımcı olur ve koruyucu görevi görür.
Kekik: Eski Romalılar ve Yunanlılar, ağrıları gidermek için kekiği yaygın olarak kullandılar. 20'lik diş ağrısını hafifletmek için kekik yağı kullanılabilir. Kekik yağı, kanın cilt yüzeyine çıkmasına yardımcı olarak diş ağrısına iyi gelir.
Sarımsak: Sarımsak ezmesi, zonklayarak gelen diş ağrıları için yüzyıllardır kullanılmaktadır. Bir diş sarımsağı ezebilir ve üzerine bir tutam tuz da ekleyerek zonklayan bölgeye uygulayabilirsiniz.
Karanfil: Karanfil yağı antibakteriyel özelliklere sahiptir ve diş ağrısı için halk arasında ilaç olarak görülür. Karanfil tomurcuğunun bir özü olan Eugenol, doğal bir analjeziktir. Karanfil yağı yoksa günde iki veya üç kez bir karanfil çiğneyebilirsiniz.
Adaçayı: İki yemek kaşığı kurutulmuş veya taze adaçayından yapılan bir çay ağrıyı azaltır.
Zencefil: Zencefil kökünün birçok iyileştirici özelliği vardır. Zencefil, ağrıyan dişi marine eder ve rahatlamaya yol açar.
Papatya çayı: Papatya çayı genellikle 20'lik diş ağrıları için şifalı bir bitki olarak kullanılmıştır. Çay poşetini kaynar suya koyun ve ardından çıkarın, ağrıyan dişin üzerine veya yanağın dışına yerleştirin. Ağrı hafifleyene kadar tekrarlayın.
Anason tohumları: Diş ağrılarını hafifletmek için kullanılabilen anason tohumları, aynı zamanda öksürük ve baş ağrılarını hafifletmek içinde kullanılabilir.
Mercanköşk: Bir baharat olan mercanköşk, diş ağrılarını yatıştırmak için de kullanılmıştır. Mercanköşk yağı damlaları doğrudan diş boşluklarına koyulmaktadır.
Kimyon, buhur ve keçiboynuzu: Diş etine ve ağrıyan dişlere eşit miktarda öğütülmüş kimyon, buhur ve keçiboynuzu uygulanması ağrıyı azaltır.
Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka diş hekiminizden alınız.
Sağlıkla kalın.