Sağlıklı Yaş Almanın Püf Noktaları

blog-image

Her ne kadar içimizde küçük bir çocuk hala şarkı söylemeye devam etse de seneler geçtikçe vücudumuzda kaçınılmaz bazı değişimlerin söz konusu olması kaçınılmazdır. Ruhun yaşlanmasını durdurmak imkânlar dahilinde ancak bedenin yaşlanmasını yavaşlatmak da bir o kadar bizim elimizde.

Sağlıklı yaş almanın yolları ile kişinin mevcut psikolojisi aslında birbirine paralel ilerler; kişi mental ve ruhsal olarak ne kadar mutluysa bu iyilik halinin vücuda sirayet etmesi kaçınılmazdır. Peki, sağlıklı yaş almak için neler yapmak gerekir? Önce sağlıklı yaş alma, aktif yaş alma gibi kelime gruplarına bir göz atalım ve devamında işin püf noktalarına geçelim.

Sağlıklı Yaş Alma Nedir?

Dünyanın hızla yükselen trendlerinden biri olan “well aging” kavramının günlük hayatımıza yansıması günden güne sürüyor ve büyüyor. Dilimize “iyi yaş alma” ya da “sağlıklı yaş alma” olarak çevirebileceğimiz bu sistem kronolojik yaşımızın yükselmesine ruhumuzun eşlik etmesi esasına kurulu diyebiliriz.

Mutlu, sağlıklı, iyi ve sakin hissederek tüm yaşamımızı bir denge üzerine kurmamızın bir yolu aslında. Sağlıklı yaş almak için beden-zihin dengesinin mükemmel uyumuna ihtiyaç duyulur; beden zamanla yarışırken, zihin ve ruh da “mutlu olma” üzerine odaklanır bu sayede denge kurulurken sağlıklı yaş alma ya da iyi yaş alma sağlanmış olur. 

Sağlıklı Yaş Almanın Yolları

Mesele uzun yaşamak değil; mesele sağlıklı ve mutlu yaşamak! Bu ana düşünceden yola çıkarak sağlıklı yaş almanın onlarca yolu var. Bu sevdiğimiz bir hobiye sarılmak da olabilir, zararlı alışkanlıkları kapı dışarı etmek de. Sağlıklı yaş almanın yolu değişken, amacı ise net: mutlu yaşlanmak! Peki, ama nasıl? Gelin birkaç şeklinde göz atalım.

Yediğiniz İçtiğiniz Göz Önünde Olsun!

Dengeli bir beslenme tarzını benimsemek, hastalıkları önlemede en etkili kozumuzdur. Ne yediğinize ne içtiğinize daima dikkat edin. Aradaki küçük kaçamaklar işin tuzu biberi ancak mühim olan bunları yalnızca “kaçamak”tan ibaret kılmak ve bir yaşam tarzı haline getirmemek. İdeal diyet, kişinin mevcut sağlık durumuna, yaşam tarzına ve yaşına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Ancak genel olarak meyve, sebze, tahıl, protein ve karbonhidrat dengesini sağlamak zaten yapılması gereken ilk adım.

Kan Grubuna Göre Beslenme ve Vejetaryen Beslenme ve Sağlık Üzerine Etkileri başlıklı yazılarımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.

Dişlerinize İyi Bakın!

Beslenmeden direkt dişlere geçmemizin sebebi, yaş aldığımızda bizi ilk terk edenlerden birinin dişlerimiz olması! Dişlere iyi bakmak kendimize yapabileceğimiz en iyi yatırımlardan biri. Çoğu zaman gerektiği önemi veremiyor olabiliriz ancak dişlerde yaşanan en ufak bir sorun, vücudumuza da etki edebiliyor. Bu nedenle diş sağlığını her zaman güncel planda tutmakta yarar var. Diş ipi kullanmak, dişleri fırçalamak, düzenli ve rutin diş hekimi kontrollerini aksatmamak alacağımız 3 etkili ve basit yöntem.

Tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında yılda 1 defa ücretsiz diş temizliği yaptırabileceğinizi biliyor musunuz? Hemen teklif alın, tamamlayıcı sağlık sigortasının avantajlarından yararlanmaya başlayın!

Hareketli  Kalın!

Yaş ilerledikçe diz, kol ve bacaklardaki hassasiyet artabilir. Bir koşucu kadar hızlı olmak zor olabilir ancak günlük egzersizle kaliteli yaşama göz kırpmak bir o kadar kolaydır. Yaşınıza ve vücudunuza uygun bir egzersizi benimseyerek kalbinize, organlarınıza ve dahası ruhunuza mükemmel bir jest yapabilirsiniz. Hiçbir şeye imkânınız yoksa dahi, birkaç dakika yürümek bile hareketli kalmanızı destekleyecektir. Küçük başlayın, güçlendikçe arttırın; sonuç almanız kısa vadede olacaktır.

"Dans Etmenin Hiç Bilmediğiniz Mükemmel Faydaları" ve "Yüzmenin Faydaları Nelerdir ? Yüzmenin Mucize Etkileri" başlıklı yazılarımızı okumak için tıklayın!

Doktorunuzla Temas Halinde Olun

Yaş aldıkça doktor ziyaretlerini arttırmak yarar var. Bu bir evham değil yalnızca sağlıklı yaş almanın profesyonel destekçisi diyelim. Tansiyon, kolesterol gibi yaş ilerledikçe hayatımıza giren sağlık sorunlarına karşı alabileceğimiz önlemlerden biri rutin doktor kontrolleri. Basit ve rutin testler pek çok riski azaltacaktır. Şunu unutmamak gerekir ki erken teşhis daima hayat kurtarır.

Kontrollü Vitamin Destekleri Alın

Vitamin her koşulda bünyeye yarar sağlamayabilir bu nedenle kontrollü ve bilinçli vitamin alımı altın kuraldır. Doktor gözetiminde ve kişiye özel olarak belirlenen vitamin desteklerini almak vücuda fayda sağlayabilir. Vitamin takviyeleri her ne kadar masum gibi dursa da her şeyin fazlasının zarar olduğu aşikârdır bu nedenle vitamin gibi sıradan bir takviye dahi alacak olsanız daima doktorunuzdan izin almanızda yarar vardır. 

B12 ve folik asit vitaminlerinin eksikliğinde yaşanan belirtileri buradan öğrenebilirsiniz.

Ayaklarınızı Sevin!

Kulağa ilginç geliyor olsa da yılların yükünü sırtında taşıyan ayaklarımız da özel bir bakımı hak eder. Yaş aldıkça zamanla cilt kuruluğu görülebilir ya da bir takım deri değişimleri söz konusu olabilir. Bu noktada ayak bakımı oldukça önemlidir. Ayağı destekleyen doğru ayakkabı seçimiyle başlayan serüven, cilt kurumasını önlemek için nemlendirici kullanmakla devam eder. Özellikle ayak tırnak batması ya da mantar gibi oluşumların önüne geçmek için düzenli ayak bakımı, kendimize vereceğimiz armağanlardandır.

İyi Uykular!

Uykunun kaliteli olması bebeklikten yetişkinliğe ve yaşlılığa kadar hayatın her evresinde önemlidir. Düzenli uyku yalnızca günü kurtarmaz, organlarımızı ve mental sağlığımızı da korur. Gündüz şekerlemesi çok tatlı gelebilir ancak bu şekerlemeler gece uykularından çalınan zamanlar olabilir. Bu nedenle bir yatma rutini oluşturmak kendimize yapacağımız iyiliklerdendir. Yatmadan önce uykuya geçişi hızlandıran sıcak süt, papatya çayı ve benzeri gibi içeceklerden de destek alınabilir. Mühim olan vücudun ihtiyaç duyduğu uyku saatini ve kalitesini ona sağlamak.

"Günlük Kaç Saat Uykuya İhtiyacımız Var?" diye merak ediyorsanız tıklayın!

İletişimde Kalın!

İletişim kurmaktan hiç vazgeçmeyin üstelik kendi kabuğunuza çekilmek için ruhunuz çok genç! Sevdiğiniz, size iyi gelen insanlarla vakit geçirin. Dışarı çıkın, gezin, kendinize iyi gelecek aktivitelerde bulunun. İnsan ilişkilerinin sağlıklı olması, mutlu yaş almanın anahtarlarındandır. Uzaktakileri yakın eden teknolojilerden yararlanın örneğin görüntülü konuşmayı hayatınıza daha çok dahil edin. Unutmayın ki mesafeler yalnızca km'den ibarettir; gönülden isteyene her yol “iki adım”dır.

Zararlı Alışkanlıkları Bırakın!

Söylemesi kolay, uygulaması zor olabilir ancak her şey basit bir başlangıca bakar. Sigara, alkol ve benzeri gibi bağımlılıklardan kurtulup, sağlıklı yarınlara kucak açmanın ilk yolu inanmaktır. Şunu unutmayın ki beyin ikna ise vücudun geri kalanını çok güzel organize eder ve bir bakmışsınız bileğinize dolanan bağımlılık prangaları tarih olmuş. Başlamak başarmanın yarısıdır sözünü biraz genişletelim ve şöyle diyelim; inanmak, başarmanın yarısıdır!

Stres Yönetimi Yapın

Stres, hayatın her anında sağlığımızı tehdit etmeye devam ediyor. Başta psikolojik etkisi varmış gibi gözükse de günün sonunda fiziksel olarak da birtakım rahatsızlıkların oluşmasına neden olabiliyor. Stresi hayatınızdan çıkarın demek dile kolay olsa da mümkün mertebe kendinizi sakin tutmanızda yarar var. 
Evet, stres hayatımızın her yerinde var ancak sakin kalmaya çabalamak ve kriz yönetimi yapmak çok önemlidir. Diğer bir deyişle stres yönetimi kendimiz için sağlıklı yaş almak adına yapacağımız en büyük iyiliklerden biri olacaktır.

Hayatınızı Güvence Altına Alın!

Ekonomi zorluyor ve şartlar her geçen gün çetinleşiyor bunun hepimiz bilincindeyiz. Gönül ister ki hayatımız boyunca sağlıklı olalım ancak işler her zaman bizim istediğimiz gibi ilerlemiyor. Yarınlardaki olası sağlık sorunlarına bugünlerde önlem almanın en etkili yolu ise sağlık sigortası yaptırmaktan geçiyor.

İhtiyaçlarınıza ve bütçenize göre seçeceğiniz Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ya da Özel Sağlık Sigortası ürünleriyle olası sağlık sorunlarınızın en azından maddi boyutunu güvence altına alabilirsiniz.

Tamamlayicisaglik.com olarak sağlığınızı düşünüyor ve size en iyiyi sunmak için var gücümüzle yanınızda olmaya devam ediyoruz. Alternatifli sigorta ürünlerimizden size en uygun olanını seçebilir ve arkanıza güvenle yaslanabilirsiniz.

Yayımlanma Tarihi: 15 Mart 2023 Çarşamba

Güncellenme Tarihi: 15 Eylül 2023 Cuma

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın