Karabiberin Faydaları ve Az Bilinen Özellikleri

blog-image

Anavatanı Hindistan olan karabiber, Roma tüccarları tarafından altın ile değiş tokuş yapıldığı için Roma döneminde hep siyah altın olarak adlandırılmıştır. Hatta bir dönem vergi ödemelerinde bile karabiber kullanılmıştır.

En sık kullandığımız baharatlardan karabiberin faydalarını öğrenince pilavın üzerine her zamankinden daha fazla serpeceğimiz muhakkak. Siyah altın, faydaları ile bizi kendine daha bağımlı yapacak.

Bir çoğumuzun mutfaklarında vazgeçilmez baharatlar arasındadır. Yemeklere kattığı lezzet dışında içerdiği bol miktardaki farklı vitamin ve minerallerle, sağlık açısından bir çok fayda sağlamaktadır. İçeriğinde yer alan potasyum, magnezyum ve demir açısından zengin olan karabiber, K ve C vitaminlerine de sahiptir. Bunun yanında A vitamini deposudur. Günlük, düzenli olarak karabiber tüketimi, bünyenin ihtiyaç duyduğu A vitamininin büyük bir kısımını karşılar.

Karabiberin Faydaları Nelerdir?

  • Sağlığa Faydaları: Kış ve sonbahar aylarında sıkça tüketilen karabiber grip ve soğuk algınlığından bünyemizi korur. Mineral değeri yüksek olan karabiberi sadece lezzetinden dolayı değil sağlığımıza olan faydasından dolayı da sıkça tüketmeliyiz. İçeriğinde A ve C vitaminleri demir, potasyum, manganez, demir lifleri ve bolca mineral bulunur.
  • Gözlere Faydası: A vitaminin göz sağlığına etkisi biliyoruz. Karabiberde A vitamini zengini olduğu için gözlere ve göz çevresinde oluşan alerjilere faydalıdır.
  • Antibiyotik: Zengin C vitamini içeren karabiber antibiyotik etkilidir. Serbest radikallerin vücutta dolaşımını engelleyerek hastalıklara karşı bünyeye kalkan oluşturur.
  • Vücuda Enerji Verir: İçeriğindeki mineral ve vitaminler sayesinde vücuda zindelik katarak enerjik olmanızı sağlar. Her sabah sütün içine ekleyeceğiniz karabiber enerjinizi arttırırken metabolizmanızı da harekete geçirir.
  • Sindirime Faydaları: Sindirim sistemini koruyan karabiber sindirimde oluşabilecek rahatsızlıkları da önlemektedir. Sindirimin hızlanmasını sağlayan karabiberi her yemekte kullanabilirsiniz. Mide ve bağırsak sorunlarında da etkilidir.
  • Bakteri Enfeksiyonlarına İyi Gelir: Bakterilerin vücutta oluşturduğu yaraların iyileşmesinde etkili olan karabiber sindirim sisteminde oluşabilecek sorunları da önler.
  • Sigarayı Bırakmada Yardımcı: Karabiberi zerdeçal ile karıştırarak tükettiğinizde sigarayı bırakmanızı kolaylaştırır. Sağlık uzmanları tarafından sigarayı bırakmak isteyen kişilere özellikle tavsiye edilir.
  • Kanserden Korur: Antibiyotik ve antioksidan özelliklere sahip olan karabiber kanserle mücadele eder. Kansere neden olan serbest radikallere karşı vücudu koruyarak kanser hücrelerinin çoğalmasını engeller.
  • Metabolizmayı Hareketlendirir: Metabolizmanın hızlanmasını ve harekete geçmesini sağlayan karabiber karın yağlarından kurtulmada faydalıdır. Obezite rahatsızlığında önemli bir yere sahip olan karabiberi gün aşırı tüketmekte fayda var.
  • Cilde Faydaları: Cildin zarar gördüğü serbest radikaller, karabiber sayesinde vücuttan atılır. Bunun sonucunda cilt yenilenerek kırışıklık ve benzeri cilt sorunları zamanla giderilir.
  • Saçlara Faydaları: Saç diplerinde görülen kepeklenme probleminin giderilmesinde oldukça etkili olan karabiber, saçların dökülmesini de yavaşlatarak azaltır.
  • Stresi Önler: Stresle mücadele edebilen bileşimlere sahip karabiber ruhsal açıdan oluşan gerginlikleri önler.

Karabiberin Zararları Nelerdir?

Karabiberin zararı yoktur. Ancak, ölçülü tüketildiğinde sorun olmazken, tüketiminde aşırıya kaçıldığında sağlık açısından yan etkileri olabilir. Yan etkileri şu şekildedir:

  • Aşırı tüketimine bağlı olarak mide yanması gibi problemlere neden olabilir.
  • Karabiberin yakıcı özelliğinden dolayı, direk cilde uygulanırsa tahrişe sebep olabilir.
  • Gastrit hastalığı ile mücadele eden hastalar karabiber tüketimini azaltmalıdır.
  • Nadir de olsa, aşırı tüketildiğinde ciltte tahrişe ve kızarıklıklara neden olabilmektedir.
  • Yaz aylarında karabiber tüketimi, terlemeyi arttırır.
  • Cildi kurutur. Kuru bir cilde sahipseniz, tüketirken dikkatli olmalısınız.
  • Damar sertliği, yüksek tansiyon, egzama, üremi, bağırsak iltihabı ve romatizmadan şikayet edenler, mümkün olduğu kadar az tüketmelidir.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 27 Şubat 2018 Salı

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın