Hamilelik döneminde hormonlara bağlı olarak cilt hastalıkları olabilir. Hamilelikte kaşıntı, cilde fazla kan pompalanmasından kaynaklanır ve genelde karın bölgesinde görülür. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde de kaşıntı artabilir.
Gebelikte kaşıntı genelde normal bir durum olarak karşılanır ancak bazı durumlarda cilt hastalıklarının habercisi olabilir. Kaşıntı ile birlikte görülen bazı belirtileri gözden kaçırmamak gerekir.
Hamilelikte Kaşıntı Hangi Hastalıkların Belirtisidir?
İntraheptik Kolestaz (Gebelik Kolestazı)
Gebelikte kaşıntıya sebep olan önemli hastalıklardan biridir. Gebelik kolestazı olarak da bilinen bu hastalık, gebelik hormonlarının etkisi ile bozulan safra kesesi fonksiyonlarının karaciğeri etkilemesinden kaynaklanır. Safra kesesi görevini yerine getiremez ve safra asitleri karaciğerde birikir. Asidin kana karışması ile birlikte de gebelik kaşıntısı oluşur. Genellikle hamilelikte gece kaşıntısı gebelik kolestazı belirtisi olarak görülür.
İntrahepatik kolestaz; hamilelikte ayak kaşıntısına ve avuç içinde görülen şiddetli kaşıntılara sebep olur. Özellikle geceleri dayanılmaz bir hal alır. Kaşıntı ile birlikte koyu renkli idrar, bağırsak hareketlerinde azalma, deride veya gözde sararma görülebilir.
İntrahepatik kolestaz genellikle hamileliğin son 3 ayında ortaya çıkar. Doktorun sürekli takibi altında olması gereken bu hastalık, erken veya ölü doğumlara neden olabilir.
Merak etmeyin, intrahepatk kolestaz doğumdan hemen sonra kaybolur.
Prurigo
Hamileliğin herhangi bir evresinde ortaya çıkan Prurigo, bağışıklık sistemindeki değişimlere bağlı olarak gelişen bir gebelik kaşıntısıdır. Anne ve bebeğe herhangi bir zararı yoktur. Prurigo hastalığı tedaviye hızlı cevap verir.
Pupp
Hamile kadınlarda en sık rastlanan ve kaşıntıya sebep olan hastalıktır. Pupp hastalığı, hamilelikte karın kaşıntısı veya döküntüsü olarak kendini gösterir. Çoğul gebelik geçiren veya kilo alımı fazla olan kadınlarda daha sık görülür. Hamilelikte göbek kaşıntısı genellikle doğumdan bir hafta sonra geçmesi beklenir.
Gebelikte Kaşıntı Nasıl Tedavi Edilir?
Hafif kaşıntıları doğal yollarla çözmek mümkündür. Cildi nemlendirmek, rahat ve pamuklu kıyafetler giymek, sentetik kumaşlı kıyafetlerden kaçınmak kaşıntılardan kurtulmanın en kolay çözümüdür.
Hamilelikte kaşıntı yaşayanlar için; kaşınan bölgeye 5-10 dakika boyunca soğuk kompres uygulayabilir, duş sonrası parfüm içermeyen losyonlar kullanarak cildinizi rahatlatabilirsiniz. Doktorunuzun reçeteli olarak yazdığı ilaçları kullanmakta kaşıntının şiddetini azaltacaktır.
Doğal yollarla geçmeyen şiddetli kaşıntılar için doktorunuzla görüşmeniz gerekir. Şiddetli kaşıntılar başka hastalıkların belirtisi olabileceğinden doktorunuz sizden tahlil ve tetkik isteyebilir. Yapılan tahlil ve tetkiklerin sonucuna göre doktorunuz tedavi için ilaç önerebilir. Eğer intrahepatik kolestaz teşhisi konulursa doktorunuz hem sizi hem de bebeğinizi yakından takip etmek isteyecektir.
Hamilelikte vücutta kaşıntı ve kızarıklık, her 5 gebe kadından birinde görülebilir. Bazı kaşıntılar normaldir ancak bazı kaşıntılar mutlaka tedavi edilmelidir. Gebelik süreci her zaman sorunsuz ilerlemez ve doğuma kadar olan süreçte ekstra tedavi masrafları ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Doğum sigortası; rutin kontroller ve doğum masraflarını güvence altına alır. Ayrıca gebeliğe bağlı oluşabilecek komplikasyonların tedavi masrafları da poliçe kapsamında karşılanır. En güzel döneminizi maddi kaygılardan uzak yaşamak için hamilelik sigortası tekliflerini değerlendirin.
Sağlıkla kalın.