Hamilelikte Kaşıntı Neden Olur?

blog-image

Hamilelik döneminde hormonlara bağlı olarak cilt hastalıkları olabilir. Hamilelikte kaşıntı, cilde fazla kan pompalanmasından kaynaklanır ve genelde karın bölgesinde görülür. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde de kaşıntı artabilir.

Gebelikte kaşıntı genelde normal bir durum olarak karşılanır ancak bazı durumlarda cilt hastalıklarının habercisi olabilir. Kaşıntı ile birlikte görülen bazı belirtileri gözden kaçırmamak gerekir.

Urtiker Kurdeşen hakkında detaylı bilgiyi kaleme aldığımız yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Hamilelikte Kaşıntı Ne Zaman Olur?

Hamilelikte kaşıntı genellikle gebeliğin 35.haftalarında görülebilir. Özellikle değişen hormon dengesi ile kaşıntının yaşanması oldukça doğaldır. Hassaslaşan cilt nedeniyle gebelik döneminde özellikle el ve ayaklarda kaşıntılar görülmesi normaldir ancak aşırısı da şüphe uyandırır. Hamilelik döneminde yaşadığınız her durumun bilgisini doktorunuza vermenizde yarar olacaktır, bu hafif bir kaşıntı olsa bile.

Hamilelikte Kaşıntı Hangi Hastalıkların Belirtisidir?

İntraheptik Kolestaz (Gebelik Kolestazı)

Gebelikte kaşıntıya sebep olan önemli hastalıklardan biridir. Gebelik kolestazı olarak da bilinen bu hastalık, gebelik hormonlarının etkisi ile bozulan safra kesesi fonksiyonlarının karaciğeri etkilemesinden kaynaklanır. Safra kesesi görevini yerine getiremez ve safra asitleri karaciğerde birikir. Asidin kana karışması ile birlikte de gebelik kaşıntısı oluşur. Genellikle hamilelikte gece kaşıntısı gebelik kolestazı belirtisi olarak görülür.

İntrahepatik kolestaz; hamilelikte ayak kaşıntısına ve avuç içinde görülen şiddetli kaşıntılara sebep olur. Özellikle geceleri dayanılmaz bir hal alır. Kaşıntı ile birlikte koyu renkli idrar, bağırsak hareketlerinde azalma, deride veya gözde sararma görülebilir.

İntrahepatik kolestaz genellikle hamileliğin son 3 ayında ortaya çıkar. Doktorun sürekli takibi altında olması gereken bu hastalık, erken veya ölü doğumlara neden olabilir.

Merak etmeyin, intrahepatk kolestaz doğumdan hemen sonra kaybolur.

Prurigo

Hamileliğin herhangi bir evresinde ortaya çıkan Prurigo, bağışıklık sistemindeki değişimlere bağlı olarak gelişen bir gebelik kaşıntısıdır. Anne ve bebeğe herhangi bir zararı yoktur. Prurigo hastalığı tedaviye hızlı cevap verir.

Pupp

Hamile kadınlarda en sık rastlanan ve kaşıntıya sebep olan hastalıktır. Pupp hastalığı, hamilelikte karın kaşıntısı veya döküntüsü olarak kendini gösterir. Çoğul gebelik geçiren veya kilo alımı fazla olan kadınlarda daha sık görülür. Hamilelikte göbek kaşıntısı genellikle doğumdan bir hafta sonra geçmesi beklenir.

Gebelikte Kaşıntı Nasıl Tedavi Edilir?

Hafif kaşıntıları doğal yollarla çözmek mümkündür. Cildi nemlendirmek, rahat ve pamuklu kıyafetler giymek, sentetik kumaşlı kıyafetlerden kaçınmak kaşıntılardan kurtulmanın en kolay çözümüdür.

Hamilelikte kaşıntı yaşayanlar için; kaşınan bölgeye 5-10 dakika boyunca soğuk kompres uygulayabilir, duş sonrası parfüm içermeyen losyonlar kullanarak cildinizi rahatlatabilirsiniz. Doktorunuzun reçeteli olarak yazdığı ilaçları kullanmakta kaşıntının şiddetini azaltacaktır.

Doğal yollarla geçmeyen şiddetli kaşıntılar için doktorunuzla görüşmeniz gerekir. Şiddetli kaşıntılar başka hastalıkların belirtisi olabileceğinden doktorunuz sizden tahlil ve tetkik isteyebilir. Yapılan tahlil ve tetkiklerin sonucuna göre doktorunuz tedavi için ilaç önerebilir. Eğer intrahepatik kolestaz teşhisi konulursa doktorunuz hem sizi hem de bebeğinizi yakından takip etmek isteyecektir.

Gebelikte Kaşıntıya Yol Açan Yiyecekler Nelerdir?

Gebelikte kaşıntı genellikle hormonal değişimlerden kaynaklanır ve hamileliğin olağan seyridir. Aşırıya kaçmadığı müddetçe kaşıntı normal sayılır. Kaşıntı ataklarının geldiği süreçte beslenme çok önemlidir; kaşıntıyı tetikleyecek yiyeceklerden uzak durmak gerekir. 

Hamilelikle kaşıntıyı tetikleyen ve daha çok kaşınmaya yol açan yiyeceklerden birkaçı; yumurta, süt, fıstık, çilek, bal, ketçap, çikolata, tahıllar, balık, kabuklu deniz ürünleri ve yaban mersini gibi kuruyemişlerdir.

Hamilelikte Kaşıntıya Ne İyi Gelir?

Hamilelikte kaşıntıya iyi gelen doğal bir reçete vermek riskli olacaktır çünkü bebeğiniz bundan zarar görebilir. Hamilelikte kaşıntıya iyi gelen kremlerden “doktor kontrolünde” destek alabilirsiniz. Bu kremler özellikle gece uykularını çok daha verimli kılacaktır. Eczanelerde pek çok gebelik kaşıntı kremi mevcuttur ancak neticede kimyasal ürünler olduğu için dikkatli kullanmak gerekir. Rast gele bir krem almak yerine hekiminizin önereceği içeriklere sahip bir kremi almanız daha doğru olacaktır.

Hamilelikte Kaşıntı Tehlikeli midir?

Hamilelikte kaşıntı normal seyreden bir durumdur. Ancak kaşıntının aşırı olması ve yanına eşlik eden başka semptomların olması bir şeylerin yolunda gitmediğine işaret ediyor olabilir. Genel olarak tehlikeli sayılmıyor olsa da olası riskleri önlemek adını kaşıntı az da olsa çok da olsa mutlaka hekiminize bilgi verin.

Hamileliğin Son Ayında Vücutta Kaşıntı Neden Olur?

Hamileliğin özellikle son 3 ayında şiddetlenen kaşıntılar birtakım sorunların varlığına işaret ediyor olabilir. Bu sorunlardan biri gebelik sarılığıdır. Genetik ve hormonal nedenlerden kaynaklanan gebelik sarılığı mutlaka kontrol altına alınması gereken ciddi bir sağlık sorundur. Takip edilmezse ve gerekli önlem alınmazsa annenin karaciğerinde hasara yol açabilir.

Hamilelikte vücutta kaşıntı ve kızarıklık, her 5 gebe kadından birinde görülebilir. Bazı kaşıntılar normaldir ancak bazı kaşıntılar mutlaka tedavi edilmelidir. Gebelik süreci her zaman sorunsuz ilerlemez ve doğuma kadar olan süreçte ekstra tedavi masrafları ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Doğum sigortası; rutin kontroller ve doğum masraflarını güvence altına alır. Ayrıca gebeliğe bağlı oluşabilecek komplikasyonların tedavi masrafları da poliçe kapsamında karşılanır. En güzel döneminizi maddi kaygılardan uzak yaşamak için hamilelik sigortası tekliflerini değerlendirin.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 2 Ağustos 2019 Cuma

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın