Hamilelikte Kanama Nedenleri ve Belirtileri

blog-image

Gebelikte kanama ya da hamilelikte lekelenme, çoğu anne adayının yaşadığı ve belirli bir noktaya kadar “normal” olarak tanımlanabilen ancak hastanın öyküsüne ve mevcut sağlık durumuna bağlı olarak aynı zamanda oldukça tehlikeli de olabilen bir sağlık sorunudur.

Şunu biliyoruz ki hamilelik şüphesiz anne adayının en heyecanlı dönemidir; kasılmalarla kendini belli eden, bulantılarla süre gelen ve devamında hormonal dengelerin değişmesiyle sonuçlanan her yeni gün, yeni bir macera diyebiliriz.

Hamilelik süresi boyunca ilk günden son güne kadar pek çok değişim gözlemlenebilir. Bunlar kimi zaman hormonal değişimler olabildiği gibi kimi zaman birtakım beklenmedik durumlar olabilir. Hamilelik süresince yaşanan her durum bebeğinizin “ben buradayım” sesidir; endişelenmek ve korkmak yerine bu sese kulak verip motive olmak, sürecin daha sağlıklı geçmesine destek olacaktır.

Bu yazımızda hamilelikte sıkça görülen bir sorunu mercek altına alıyoruz; hamilelikte kanama ya da gebelikte lekelenme. Görünce dehşete kapılıp korkmadan önce yazımıza bir göz gezdirmenizde fayda var.

Hamilelikte Kanama Nedir?

Hamilelikte kanama, gebelik süreci boyunca gerçekleşen ve hafif kahverengi lekelenme şeklinde seyreden bir durumdur. Kimi zaman yoğun bir kırmızı ya da pıhtılı kanama da görülebilir. Kahverengi, kırmızı ya da pıhtılı olan her durum genel olarak kanama adı altında ele alınır. Her ne kadar kanama anne adayı için dehşet verici bir durum gibi gözükse de her zaman klinik olarak aynı öneme sahip olmayabilir; şiddetine bağlı olarak risk faktörünü değerlendirmek daha doğru olacaktır.

Gebelikte kanama çoğu gebe kadında, ilk 12 haftada görülebilen bir durumdur. Cinsel ilişki sonrası rahim ağzında olan bir kanama da olabilir rahim ağzında cereyan eden bir enfeksiyon da. Kanamanın ciddiyeti ve durumun nihai sonucu, yapılacak tetkiklerin ardından belli olacaktır. Bu nedenle hamilelikte kanama her ne kadar rastlanan bir durum olsa da her zaman normal olarak kabul edilmeyebilir aksine ciddi tehlikeleri de içinde barındırabilir. Bu nedenle en ufak bir kanamada dahi doktorunuza mutlaka bilgi verin.

Gebelikte Kanama Belirtileri Nelerdir?

Gebelikte kanama belirtileri farklılık gösterebilir. Genel olarak hamilelikte kanama belirtilerinden birkaçını aşağıda paylaşalım.

  • Kısa süreli bir lekelenme görülebilir ve bu leke direkt olarak kırmızı değil kahverengi tonlarda olabilir.
  • Hamilelikte kanama kısa süreli olabileceği gibi uzun süreli de olabilir ki bu da “gebelikte kanama” çatısı altında değerlendirilir.
  • Kanamaya eşlik eden bazı durumlar görülebilir örneğin şiddeti değişken kramplar seyredebilir.
  • Kanama aktif durumdayken genellikle kırmızı kan şeklindedir ancak eski bir kan ise koyu kahverenginde görülebilir.

Yeni anne adaylarının en merak ettiği sorulardan biri olan “1 aylık hamilelikte kanama olur mu?” sorusunun yanıtını da satır aralarımıza iliştirelim. Evet, ilk aylarda kanamalar görülebilir ve bunların genel olarak temel sebebi bebeğin rahmin içine yerleşmesidir. Bebek kendine rahim duvarında bir yer açmak ister bu yerleşme sırasında birtakım kanamalar ya da lekelenmeler görülebilir. 

Hamilelikte Kanama Neden Olur?

Hamilelikte kanama hakkında kısa bilgilerin ardından gelelim tüm olayların sebebine! Gebelikte kanama tek bir neden bağlı değildir, pek çok durum kanamayı tetikleyebilir. Gebelikte kanama, gebeliğin her haftasında görülebilir özellikle erken haftalarda bu duruma daha sık rastlanır. İlk zamanlar daha az tehlikeli olarak tanımlansa da hamileliğin ilerleyen haftalarından ciddi tehlikeleri gündeme getirebilir.

Hamilelikte kanamaya yol açan nedenlerden birkaçını aşağıda anlatalım.

  • 0-14 hafta aralığında yani 1.trimesterde kanama görülebilir. Buna erken gebelik kanamaları demek mümkündür ve normal karşılanır.
  • 14-28 hafta aralığında yani 2.trimesterde görülen kanamalar gebelik ortası dönem kanamaları olarak kabul edilebilir.
  • 28-40 hafta aralığında yani 3.trimesterde de kanama görülebilir ve genellikle geç dönem gebelik kanamaları olarak adlandırılır.
  • Gebelik sırasında cinsel ilişki yaşarken rahim ağzında kanama görülebilir, diğer bir deyişle cinsel ilişki de bir kanama sebebi olabilir.
  • Hamilelikte yaşanan rahim ağzı enfeksiyonu kanamaya yol açabilir.
  • Halk arasında rahim ağzında yara olarak tanımlanan ve tıp dilinde servikal erozyon olarak bilinen durum da kanama nedenlerinden biri olarak sayılabilir.

Hamileliğin belirli aylarında yaşanan kanamalar bilhassa 1. ve 2. aylarda görülen kanamalar genel olarak her zaman çok tehlikeli durumlara işaret etmez. Arama motorlarında “2 aylık hamilelikte kanama neden olur?” sorusuna sıkça rastlamak mümkündür hatta hemen yanıtlayalım; hamileliğin ilk aylarında görülen kanamalar bebeğin rahim içine yerleşme çabasının bir yansıması olarak kabul edilebilir ve endişe edecek bir durum genel olarak yoktur.

Hamilelikte Kanama Ne Zaman Olur?

Hamilelikte kanama gebeliğin her sürecinde görülebilir. Özellikle ilk aylarda daha fazla olabilir ve zamanla azalabilir ya da sonlanabilir. Gebeliğin ilerleyen aylarında da kanamalar görülebilir ancak bu durum ilk aylardaki kadar masum olmayabilir.

Gebeliğin ileriki süreçlerinde görülen kanamalar düşük gibi tehlikeli durumları da işaret ediyor olabilir bu nedenle kanama hangi dönemde olursa olsun mutlaka doktorun bilgisi dahilinde olmalıdır ki olası bir duruma karşı erkenden tedbir alınabilsin.
Hamilelikte görülen kanamaları 2 grupta inceleyebiliriz. 

Hamileliğin İlk Üç Aylık Dönemindeki Kanamalar

Gebelik süresi boyunca, hamileliğin her aşamasında kanama riski vardır. Bu kanamalar kahverengi lekelenme şeklinde olabildiği gibi pıhtılı formda da görülebilir. Hamileliğin özellikle ilk üç aylık döneminde daha sık kanama görülebilir.
Bu kanamalar bazen normal sebeplerden kaynaklanıyor olsa da aşırı olması durumunda düşük riskini de düşündürecektir. Erken gebelik kanamalarından birkaçını aşağıdaki gibi özetleyelim.

  • Bebeğin rahme yerleşmesi neticesinde oluşan kanamalar
  • Düşük sebebiyle oluşan kanamalar
  • Dış gebelik varlığına işaret eden kanamalar
  • Rahim ağzında meydana gelen ve hamilelik boyunca normal olarak gelişen değişimler

Hamileliğin 2. veya 3. Trimester (3 aylık dönem) Dönemindeki Kanamalar

Hamileliğin 2. ya da üçüncü 3 aylık döneminde görülen kanamaların pek çok farklı anlamı olabilir. Bunlardan birkaçı:

  • Erken doğuma sebep olabilen ve serviksin erken açılması olarak tanımlanabilen kanama
  • Düşük sebebiyle görülebilen kanama
  • Bebeğin besin ve oksijen kaynağı olan plasentanın rahim duvarından ayrılması
  • Erken doğum riski
  • Rahim ağzında görülebilen enfeksiyonlar ya da iltihaplı durumlar

Özellikle 7 aylık hamilelikte görülen kanamaya sıkça rastlamak mümkündür. 7 aylık hamilelikte kanama nedenlerinden biri yukarıda da kısaca sözünü ettiğimiz gibi plasentanın rahim duvarından ayrılmasıdır. Özellikle son aylarda görülen kanamalar ciddi tehlikeli boyutlara ulaşabilir bu nedenle mutlaka hekim kontrolü gereklidir.

Hamilelikte Kanama Ne Kadar Sürer?

Hamilelikte kanamanın belirli bir süresi yoktur; kısa sürede sonlanabildiği gibi uzun süreli de görülebilir. Gebeliğin ilk aylarında lekelenme şeklinde görülebilir ve sık rastlanır; ilerleyen zamanlarda kırmızı renkte ya da pıhtılı görülebilir. 

Hamilelik Kanaması Ne Renk Olur?

Yerleşme kanaması olarak tanımlanan ve bebeğin rahime yerleşmesi neticesinde görülen kanama genellikle koyu renkte, soluk pembe tonunda ya da kahverengiye yakın bir renkte görülebilir. Yerleşme kanaması için aslında bir kanamadan ziyade akıntı ya da lekelenme demek daha doğru olabilir.

Hamileyken Adet Kanaması Gibi Kanama Olur mu?

Çok nadir de olsa tıpkı âdet kanamasını andıran kanamalar görülebilir. Gebelik dönemi içinde bazı aylarda 1-2 defa âdet kanamasını andıran kanamalara rastlamak mümkündür. Bu durum nadir olarak görülür ancak yaşanması durumunda doktorla iletişim çok önemlidir.
 det kanaması gibi görülen kanamalar ciddi tehlikeleri de işaret ediyor olabilir. Bu nedenle kanamanın türü ya da yoğunluğu ne olursa olsun hekim muayenesi şarttır.

Hamilelikte Kanama Olursa Ne Yapılmalıdır?

Öncelikle şunu söylemek gerekir ki kanama ne zaman ve şiddeti ne boyutta olursa olsun en ufak bir lekelenme dahi olsa durumu mutlaka doktora bildirmek gerekir. Basit bir sorundan kaynaklanabildiği gibi düşük ve benzeri sorunlara da işaret ediyor olabilir bu nedenle ilk olarak doktorunuza haber vermeli ve önerileri doğrultusunda hareket etmelisiniz.

Hekim, kanamanın nedenini bulmak için birtakım görüntülemeler ya da tetkikler talep edebilir. Tüm bunların ardından kanamanın kaynağı tespit edilir ve ilgili tedavi protokolüne geçilir. Hamilelikte süreci yalnızca manevi olarak değil maddi olarak da bir gider kalemi olacaktır. Bu gideri minimize etmenin en etkili yolu doğum sigortasından geçer.

Tamamlayicisaglik.com'dan Tavsiyeler

Doğum sigortası, gebelik boyunca oluşacak her türlü masrafı poliçede yer alan limit ve oranlar dahilinde güvence altına alır. Doğum sigortasıyla;

  • Hamilelik rutin kontrollerini,
  • Hamilelik tahlil ve tetkiklerini,
  • TORCH taramasını,
  • NST ve ikili tarama testini,
  • Gebelik komplikasyonlarını,
  • Normal ya da sezaryen doğum masraflarını güvence altına alabilirsiniz.

Doğum sigortası teklifi alarak sigorta danışmanlarımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

Gebelikte Hangi Kanamalar Tehlikelidir?

Gebelikte kanama özellikle yoğun ve şiddetliyse, rengi açık kırmızı renkteyse tehlikeli olabilir. Yanı sıra pıhtı oranı çoksa ve kanamaya bazı fiziksel durumlar eşlik ediyorsa bu durum bir şeylerin yolunda gitmediğine işaret ediyor olabilir.

Gebelik süresi boyunca görülen kanamalar her zaman ciddi klinik tablolara işaret etmeyebilir ancak elbette bu durumu tamamen önemsiz addetmek de doğru değildir. Hamileliğin ilk 3 ayında normal olarak seyreden durum hamileliğin ilerleyen aylarında tehlike oluşturabilir.
Özellikle 8 aylık hamilelikte kanama nedenleri çok ciddi sağlık sorunlarını gündeme getirebilir. Bu nedenle her evrede görülen kanamada hekim muayenesi hayati önem taşır. 

Hamilelikte Kanama Nasıl Önlenir?

Hamilelikte kanama nasıl durdurulur sorusunun “evde çözüm” niteliğinde bir cevabı yoktur. Her koşulda önlemek için de durdurmak için de mutlaka hekim muayenesi gereklidir. Hekimin önereceği tavsiyeler dinlenmeli ve kulaktan dolma değil yalnızca hekimden alacağınız bilgiler ışığında ilerlemeniz gerekir.

Özellikle hamilelikte pembe kanama, takip edilmesi gereken bir durumdur. Hamilelikte pembe kanama nedenleri değişkendir ancak yaygın olarak hamileliğin sonlarında görülür. Vajinal akıntının pembe ya da kanlı olmasının pek çok nedeni olabilir. Böyle bir durumda hekime haber vermek, alınacak en etkili önlemlerdendir.

Hamilelikte Görülen Diğer Rahatsızlıklar Nelerdir?

Hamilelik süreci başlı başına bir “değişim” sürecidir. Bu kimi zaman anlık duygu patlamalarıyla olur kimi zaman fiziki farklılaşmalarla. Günün sonunda değişim kaçınılmazdır. Hamilelik sürecinize birtakım rahatsızlıkların eşlik etmesi söz konusu olabilir. Özellikle reflü ve idrar kaçırma başlı başına gündeminizin ilk maddesini oluşturabilir! Hamilelikte görülen rahatsızlıklardan birkaçını sizin için listeledik.

Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka doktorunuzdan alınız.
 

Yayımlanma Tarihi: 27 Nisan 2023 Perşembe

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın