Hamilelikte mide yanması sık rastlanan bir şikayettir. Her ne kadar ciddi bir etkisi olmasa da mide ve göğüste hissedilen yanma rahatsız edicidir.
Hamileyken mide yanması (reflü) şikayetlerinin temel sebebi, hamilelik sürecindeki hormon değişimleridir. Hamilelikte artan ve asıl işlevi rahimdeki düz kasları gevşetmek olan progesteron hormonu, aynı zamanda mide ile yemek borusu arasında bulunan kapakçığın da gevşemesine neden olur ve bu sayede mide asidinin yukarı kaçarak göğüs kemiğinden genize kadar olan bölgede hissedilen yanmaya sebebiyet verir.
Gebelikte mide yanması ve hazımsızlık sorunları hamileliğin üçüncü döneminde çok sık görülür çünkü rahmin büyümesi ile mide ve bağırsaklarda olan baskı artar.
Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur?
Hamilelikte mide ekşimesi veya mide yanmaları genellikle reflü olarak adlandırılmaktadır ve bireyler bunu ağıza acı su gelmesi şeklinde tarif ederler. Hamilelik döneminizin sonlarına doğru rahim daha çok büyüme gösterdiğinden, mideye olan baskı artacak dolayısıyla mide yanmalarınız da artacaktır.
Anne adaylarının bazılarında bu problemler hamilelik öncesinde başlamaktadır ve hamilelik döneminde de bu şikâyetler süre gelmektedir. Hamilelik döneminin getirilerinden olan mide yanması, tam göğsün ortasından genize kadar uzanan kısımda sıcak bir şey yakıyormuş hissi verir. Belirttiğimiz gibi bu dönemde yaşanan bu rahatsızlıkta hormonların etkisi büyüktür. Yine hormonlar sebebiyle rahimdeki kaslar gevşeme gösterir ve bu da midedeki kaslarda gevşemeye sebep olur.
Hamilelikte Mide Yanması Ne Zaman Başlar?
Hamileliğin ilk aylarında yükselmeye başlayan progesteron hormonu ile hamilelikte yemek borusu yanması şikayetlerine rastlamak mümkündür. Ancak bebeğin rahimle birlikte büyüyerek iç organlara baskı yapmaya başladığı son aylarda (20. Haftadan sonra) mide de sıkıştığından dolayı, mide yanması sorunu ile daha sık karşılaşılabilir.
Hamilelikte Ortaya Çıkan Mide Yanması Nasıl Tedavi Edilir?
Gebelikte mide ekşimesi veya mide yanmasını engellemenin en iyi yolu onu görmezden gelmemektir! Mide yanmasına iyi gelecek birkaç ipucu bulabilirsiniz:
Az az ama sık sık yemeye özen gösterin.
Öğünlerinizi az ama sık sık yediğiniz bir beslenme düzeni, hamilelik döneminde görülen kabızlık, mide bulantısı gibi sorunların akla gelen ilk çözümdür. Düzenli bir şekilde beslenerek mide yanmasının yanı sıra bu diğer iki sorunu da azaltabilir ya da tamamen önleyebilirsiniz.
Kendi bünyenizi tanımaya çalışın.
Her bünye aynı besinlere benzer şekillerde tepki vermez. Bu sebeple midenizi tahriş eden besinlerin neler olduğunu saptamalı ve bu besinlerden uzak durarak beslenmelisiniz.
Sıvı tüketimine dikkat edin.
Başta su olmak üzere bol bol sıvı tüketmelisiniz. Ancak yemek yerken içmemeye dikkat edin. Yiyeceklerin çok fazla sıvıyla karışması, mideyi şişirerek hazımsızlığa sebep olabilir. O yüzden yerinde ve zamanında sıvı tüketmeniz önemli!
Bedeninizin duruşuna özen gösterin.
Yemek yerken kambur durduğunuz da midenize daha fazla baskı yapılacağı için yemek sırasında ve sonrasında sıkıntı çekme ihtimaliniz artacaktır. O yüzden dik durmalısınız.
Yemekten sonra hemen uzanmayın.
Yemekten sonra üzerinize ağırlık çökebilir. Özellikle hamile olduğunuz dönemde, yemek sonrasında kendinizi halsiz hissetmeniz çok normaldir. Ancak yemekten sonra hemen uzanırsanız sindirim sistemin yavaşlayacaktır.
Yatmadan önce bir şeyler atıştırın.
Boş mide, asit üretir. Bu yüzden hamilelikte mide yanması sıkıntısı çekenler yatmadan iki üç saat önce sağlıklı bir şeyler atıştırmalıdır. Bu sadece mide yanması için değil; mide bulantısı için de önerilen bir çözüm yöntemidir.
Başınızı yukarıda tutun.
Dinlenirken ya da uyurken başınızı ve omuzlarınızı yukarıda tutarak midenizi rahatlatabilirsiniz. Bunun için başınızı ve omuzlarınızı yastıklarla destekleyebilir ya da yatağınızın baş kısmını yükseltebilirsiniz. Hamilelikte yatış pozisyonları hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayın!
Mide yanmasını geçiren besinler tüketin.
Yoğurt yiyin ya da bir bardak süt için. Bir çorba kaşığı ballı ılık süt içmek, mide yanmanıza iyi gelecektir.
Hamilelikte Mide Yanmasının Önüne Nasıl Geçilir?
Dikkat ile takip edilirse bazı gıdaların mide yanmasını artırdığı fark edilebilir. Kahve, çikolata, asitli içecekler, asitli gıdalar( limon,sirke, hardal gibi), işlenmiş etler( sosis, sucuk gibi) naneli, baharatlı yiyecekler, kızartmalar ve yağlı yiyeceklerden sakınılmalıdır.
Hamilelik döneminde sigara kullanımına devam ediyorsanız hemen bırakmalısınız, bu bebeğinizin sağlığını tehlikeye sokmakla birlikte mide yanmalarınızı da artırır. Mide yanmanızı önleyecek bir başka eylem, dar giysiler giyinmemeniz olacaktır. Eğer mide yanması yaşamak istemiyorsanız, saat 20:00'dan sonra yemek yemekten kaçınmalısınız. Asitli ve gazlı içecekleri, midenizde asit oluşturacak greyfurt vb. meyve sularını azaltmalı ya da bunlardan tamamen uzak durmalısınız. Kahve veya çay gibi içecekleri çok fazla tüketmemeye özen göstermelisiniz.
Antiasitlerin mide yanması şikayetinin düzelmesinde hızlı ve etkili bir tedavi seçeneğidir. Antiasit kullanımında dikkat edilmesi gereken nokta gebelikte yine sık olarak kullanılan demir ilaçları ile aynı zamanda alınılmamasıdır. Her iki ilacında tam olarak faydalarının ortaya çıkması için en az iki saat ara ile kullanılmalıdır.
Her zaman belirttiğimiz gibi doktorunuza sormadan herhangi bir ilaç kullanmamalısınız. Kendi kendinize veya etrafınızdan aldığınız tavsiyelerle aspirin içeren ya da yüksek miktarda tuz içeriği olan ilaçları içmemelisiniz. Böyle bir durum yaşamamanız için doktora gitmenizi öneriyoruz.
Mide Yanması Bebeğe Zarar Verir mi?
Gebelikte mide yanması sadece anne adayına rahatsızlık veren bir problemdir. Mide yanmasının veya ekşimesinin bebeğe hiçbir zararı olmadığı gibi erken doğum riski de oluşturmaz.
Hamilelik döneminde fiziksel ve hormonal değişim ile birlikte bir çok komplikasyon yaşayabilirsiniz. Her ay düzenli olarak gittiğiniz rutin kontroller dışında başka sıkıntılardan dolayı hastaneye gitmek zorunda kalabilirsiniz. Bu durum 9 ay boyunca sürebilir ve sizin için oldukça maliyetli olabilir. Doğum sigortaları en güzel döneminizi güvence altına alır. Detaylı bilgi için “Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Doğum Paketi” ve “Hamileyken Doğum Sigortası Alınır Mı?” başlıklı yazılarımızdan yararlanabilirsiniz.
Hamilelikte Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?
Hamilelikte karın yanması, gebelikte iç yanması ya da hamilelikte kursak yanması oldukça sık rastlanan sorunlardandır. Genel olarak pek çok hamilede benzer türde yanmalar görülebilir. Tüketilen besinlerin iyi seçilmesi ve beslenme sıklığının doğru ayarlanmasıyla sorun ortadan büyük oranda kalkacaktır. Genel olarak ele alacak olursak;
- Az az ve sık sık beslenmek
- Sigara ve benzeri tütün ürünlerini asla tüketmemek
- Yemekleri yavaş yavaş yemek
- Dar giysiler giymekten kaçınmak
- Çok fazla içecek tüketmemek
- Doktor onayı ile düzenli yürüyüş yapmak
- Lifli besinleri tüketmeye özel göstermek
- Yemek biter bitmez yatar pozisyona geçmemek
Hamilelikte Mide Yanması Cinsiyet Belirler mi?
Hamilelikte süresi boyunca pek çok hurafe söz konusudur. Hamilelikte mide yanmasının cinsiyeti belirlediği de bunlardan biridir. Hamilelikte görülen mide yanması ve türevi durumlar, bebeğin cinsiyetini belirlemez. Bunlar, yalnızca hamileliğin getirdiği doğal süreçlerden ibarettir, bebeğin cinsiyeti ile bir bağlantısı yoktur.
Hamilelikte Mide Yanması Kaçıncı Hafta Başlar?
Gebeliğin ilk aylarında mide bulantısı görülmesi olağandır. Buna zaman zaman hafif ölçekli mide yanması da eşlik edebilir. Genel olarak baktığımızda ikinci ve üçüncü trimesterde mide yanmasının çok daha yaygın olarak görüldüğünü söylemek mümkündür.
Hamilelikte Mide Yanması Ne Zaman Biter?
Bu durum gebeden gebeye değişiklik gösterebilir. Gebeliğin ilk 3 ayında genellikle ortaya çıkan bu durum, tüm hamilelik süreci boyunca devam da edebilir. Bu nedenle bu sorunun yanıtını net olarak vermek doğru olmayacaktır.
Hamilelikte Maden Suyu İçmek Mide Yanmasına İyi Gelir mi?
Hamilelikte doğal maden suyu ya da soda tüketmenin faydalı olduğu bilinir. Mide asidini dengelemesi ve vücut için gerekli minerallerin alınması bakımından etkili olabilir. Mideyi rahatlatmak için limon ilavesiyle maden suyu tüketilebilir ancak bu her gebe için geçerli değildir. Olası zararları önlemek adına, maden suyu ya da soda türevi içecekler içmeden önce doktorunuza danışmanızda yarar olacaktır.
Hamilelikte Türk Kahvesi İçmek Mide Yanmasına İyi Gelir mi?
Türk kahvesi pek çok bakımdan faydalı bir içecek olsa da konu hamilelik olunca en ufak bir içecek dahi ciddi sorunlara yol açabilir. Genel olarak hamilelik döneminde kahve, fazla miktarda çay ve asitli içeceklerin tüketilmesi zararlı olacaktır. Olası bir risk almamak için mide yanması için nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini doktorunuza danışınız.
Hamilelikte Yoğurt Yemek Mide Yanmasına İyi Gelir mi?
Hamilelikte mide kazınması ya da hamilelikte mide ekşimesi oldukça rahatsız edicidir. Bunu önlemek için doğru bir beslenme rutinini benimsemek gerekir. Özellikle yoğurt oldukça yararlı olabilir. İçeriğindeki probiyotik yapı sayesinde mide yanmasına ve ekşimesine iyi gelecektir.
Hamilelikte mide yanmasına bitkisel çözüm var mıdır?
Hamilelikte mide yanması için internette pek çok bitkisel çözümden bahsedilir. Ancak gebelik gibi durumlarda tüketilen bitkiler bile zararlı olabilir. Bu nedenle bitkisel ve doğal kaynaklı dahi olsa kulaktan dolma bilgilerle hareket etmemeli ve en doğru bilgi için daima hekiminizin yönlendirmelerini dikkate almalısınız.
Sağlıkla kalın.