Hamilelikte Baş Ağrıları

blog-image

Hamileliğin ilk belirtilerinden olan baş ağrısı, gebeliğin ilk 3 ayı boyunca sıklıkla görülen bir durumdur. Hamilelikte baş ağrıları, dikkat edilmesi gereken bir durumdur ve tedbir alınmalıdır.

Gebelikte Baş Ağrısı Neden Olur, Hamilelikte Baş Ağrısı Ne Zaman Başlar?

Hamileliğin ilk üç ayında bedeninizdeki hormonlar değişir ve kan basıncı hızlanır. Bu iki değişim hamilelikte baş ağrısı nedenleri arasındadır. Baş ağrıları genellikle stres, duruş bozukluğu veya görme bozuklukları ile de artabilir.

Hamileliğin ikinci döneminde baş ağrıları azalır ancak üçüncü döneme gelindiğinde baş ağrıları yeniden başlayabilir. Üçüncü dönemde ortaya çıkan baş ağrılarının sebebi duruş bozukluğu, stres veya aşırı kilo alımına bağlıdır. Hamileyken baş ağrısı, preeklampsi yani kan basıncının çok yükselmesinden de kaynaklanabilir.

Hamilelikteki baş ağrılarının diğer nedenleri; az uyumak, kan şekerinin düşmesi, susuz kalma, kafein eksikliği ve strestir. Eğer hamileyseniz başınız ağrıdığında alacağınız ilaçlarla ilgili doktorunuzla mutlaka konuşmalısınız.

Hamilelikte Gerilim Tipi Baş Ağrısı

Anne adaylarında en sık görülen gerilim tipi baş ağrısı; gebeliğe adapte olamamak, stres ve uyku düzensizliği gibi faktörlerden dolayı oluşur. Bu tür bir ağrı yaşandığında boyun ve baş bölgesine hafif hafif masaj yapılmalıdır. Vücudu rahatlatan ve hamileliğe uygun egzersizler yapmak da ağrıya iyi gelecektir.

Sağlıklı beslenmek, düzenli uyumak, stresten uzak durmak ve duruş bozukluklarını düzeltmek gerilim tipi baş ağrısı oluşmasını engelleyecektir. Bu tür bir ağrı yaşandığında boyun ve baş bölgesine hafif hafif masaj yapılmalıdır. Vücudu rahatlatan ve hamileliğe uygun egzersizler yapmak da ağrıya iyi gelecektir.

Hamilelikte Migren Ağrısı

Normalde migreni olan kadınların hamilelik sırasında daha az baş ağrısı ve migren atağı yaşadığı bilinmektedir. Ancak bazı kadınlarda tam tersi migren ya da normal baş ağrıları hamilelik sırasında artabilir. Katkı maddesi içeren paketli yiyecekler tüketmek, kahve, çikolata ve hamur işleri hamilelikte şiddetli baş ağrısına neden olabilir.

Gebelikte migren ağrısı olan kadınlara migren ilacı verilmez. Migren ilaçları, hamile kadınlar için tehlikelidir. Doktorun tavsiye ettiği hafif ağrı kesiciler ile migren atakları azaltılabilir. Ayrıca soğuk kompres yaparak migren ağrısını azaltabilirsiniz.

Hamilelikte Ortaya Çıkan Baş Ağrıları Nasıl Tedavi Edilir?

Hamilelikte baş ağrıları ile başa çıkmanın en iyi yolu başınızın ağrımasına engel olmaktır. Baş ağrısına engel olmak için şunları yapabilirsiniz:

  • Uzun süre aynı pozisyonda oturmayın. Özellikle üçüncü dönemde oturuş bozukluğu baş ağrılarını tetikleyebilir.
  • Uyku düzeninize ve uyku pozisyonunuza özen gösterin. Yeterince dinlenin ve sizi rahatlatan işler ile meşgul olun.
  • Düzenli yürüyüş ve egzersiz yapın. Gün içinde hareketsiz kalmaktan kaçının.
  • Düzenli beslenin. Ana ve ara öğünleri atlamayın. Unutmayın kan şekerindeki oynamalar baş ağrılarını tetikler.
  • Başınıza soğuk veya sıcak kompres yapın.

Eğer baş ağrılarına engel olamazsanız baş ağrısını geçirmek için uygulayabileceğiniz bazı adımlar da vardır. Gebelikte baş ağrısını geçirmek için doğal yolları tercih etmeniz önemlidir. Aspirin ya da ibuprofen gibi ağrı kesici ilaçların alınması hamilelik için uygun değildir. Hamilelikte baş ağrıları için doktorunuz parasetamol içeren ilaçlar önerebilir.

Hamilelikte Baş ağrısına Ne İyi Gelir?

  • Sinüs kısmınızda bir ağrı varsa, göz ve burun çevrenize sıcak kompres uygulayın.
  • Eğer başınızın tamamı ağrıyorsa soğuk kompres yapın ve özellikle de boynunuza buz koyun.
  • Sık sık yemek yiyin ve kan şekerinizin düşmesine engel olun. Sık sık yiyerek baş ağrılarına engel olabilirsiniz.
  • Masaja gidin, omuz ve boyun masajı baş ağrısını geçirebilir.
  • Karanlık bir odada dinlenin ve derin nefes alın.
  • Sıcak bir duş alın.

Başınıza ve göz çevrenize ya da boynunuza sıcak veya soğuk kompres uygulamak baş ağrısını geçirmek için kullanılabilecek en iyi yöntemlerden biridir. Sıcak ve soğuk kompres için kullanılacak pek çok farklı ped bulunur, bunları fırında ısıtabilir ya da buzlukta soğutabilirsiniz. Ayrıca sıcak ve soğuk kompreste sıcaklık zamanla normale döneceği için rahatça dinlenebilirsiniz.

Eğer migreniniz varsa migreni tetikleyecek durumlardan kaçınmanız da işe yarayabilir. Çikolata, alkol, yoğurt, fıstık, peynir, mayalı ekmek, kurtulmuş et ve krema gibi migreni tetikleyen besinlerden uzak durun. Eğer "hamilelikte geçmeyen baş ağrısı" probleminden şikayetçiyseniz bir an önce doktorunuza başvurmanızı tavsiye ediyoruz.

Ne Zaman Doktorunuz ile İletişime Geçmelisiniz?

Gebelikte baş ağrısı bu dönemin doğal bir parçasıdır. Ancak baş ağrınız normalden farklıysa, sıklık ve şiddeti giderek artıyorsa, ağrınız sürekli kötüleşiyorsa, bulanık görme başladıysa ve hiçbir şekilde geçmeyen baş ağrısı varsa ilaç almadan önce doktorunuza başvurmanız gerekir.

Hamilelikte hormon değişimine bağlı olarak komplikasyon gelişme riski her zaman vardır. Gebelik rutin kontrolleri ve doğum masraflarını planlarken ansızın bir komplikasyonla karşılaşabilirsiniz.

Hamilelik sigortası ile hem doğum masraflarını hem de oluşabilecek tüm risklere karşı güvence oluşturabilirsiniz. Hamilelik sigortası hakkında detaylı bilgi ve teklif almak için tıklayın!

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 2 Ağustos 2019 Cuma

Güncellenme Tarihi: 5 Mayıs 2023 Cuma

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyı...

Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Kalp Krizi Riskini Arttırıyor

İş Stresi Kalp Krizi Riskini Arttırıyor

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz?...

Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır....

Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın