Sağlık Sigortası Yenileme Döneminde 7 Önemli Madde

blog-image

Sağlık sigortanızı yakın bir zamanda yenilemeyi mi planlıyorsunuz? Sağlık sigortası yenileme döneminde dikkat etmeniz gerekenleri sizin için bir araya topladık.

Bir sağlık sigortanız varsa, öncelikle poliçenizi zamanında ve doğru bir şekilde yenilemenin bir hayli önemli olduğunu bilmelisiniz. Yenileme işlemi oldukça basit bir işlem gibi görülse de sağlığınızı en doğru şekilde güvence altına almanız ve kazanılmış haklarınızı kaybetmemeniz için dikkatle yapılması gereken hassas bir işlemdir.

Bu nedenle, makalemizin devamında sağlık sigortası yenileme döneminde dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan bahsedeceğiz.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının avantajlı fiyatlarını görmek için teklif alın!

Sağlık Sigortanızı Günü Gelmeden Yenileyin

Yenileme dönemi, sağlık sigortanızdaki kazanılmış haklarınızın devamlılığı açısından en kritik aşamadır. Genellikle poliçenizin bitiş tarihi gelmeden minimum 15 gün önce sigorta aracınızın sizden yenileme ile ilgili onay alması gerekir.

Eğer sağlık sigortanızın bitiş tarihinden önce yenileme onayınız alınmamış ise sigorta şirketi size yenilemenizi gerçekleştirmeniz için 30 günlük ek bir bekleme süresi tanır. Ancak sağlık sigortası kurallarına göre, bu ek sürede poliçeniz aktif olmayacaktır ve herhangi bir hasar halinde hastaneye gittiğinizde poliçenizi kullanmanız mümkün olmayacaktır.

30 günlük ek süre geçmesine rağmen yenileme işlemini gerçekleştirmemeniz durumunda, ömür boyu yenileme garantinizi ve diğer tüm kazanılmış haklarınızı kaybedersiniz. Yenileme hakkınızı da kaybettiğiniz için sıfırdan yeni bir sağlık sigortası almak zorunda kalırsınız.

Sigorta aracıları, genelde poliçe sahiplerine yenileme dönemleriyle ilgili hatırlatmada bulunsalar da unutulmamalıdır ki böyle bir zorunlulukları yoktur. Bu nedenle, yenileme döneminizi takip etmenizde fayda vardır.

Vergi Avantajı için Sigorta Ettireni Değiştirin

Sağlık sigortasına ödenen primler gelir vergisinden düşülebilir. Bu vergi avantajından sadece poliçe üzerinde sigorta ettiren olarak geçen kişi yararlanabilir. Örneğin, 3 kişilik ailesine sağlık sigortası yaptırmış bir baba, sadece kendi için değil eşi ve çocuğu için de ödediği toplam primi gelir vergisinden düşürebilir. 

Sağlık Sigortanızın Kapsamını Değerlendirin

Yenileme döneminde ihtiyaçlarınızı gözden geçirmeniz neden önemlidir? 

Çünkü geçen seneden bu yana gerçekleşmiş bazı değişiklikler olabilir. Sağlık sigortaları; sağlık masraflarını kontrol altına alarak kişilerin sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırır ve daha konforlu şekilde hizmet alma fırsatı sunar. Bu açıdan kişiye özel ihtiyaçlara cevap verecek şekilde poliçelerin satın alınması veya yenilenmesi gerekmektedir. 

Sağlık sigortası yenileme dönemi, ailenizin finansal ihtiyaçlarına göre yeniden poliçe kapsamını ayarladığınız bir zamandır. Teminat kapsamının veya aile üyelerinin değişimi ile ilgili düzenlemeler yenileme zamanında yapılabilir. Değişen ihtiyaçlarınızı sigortacınıza bildirebilir, belirli limit ve katılım payı oranları ile sağlık sigortanızı yeniden düzenleyebilirsiniz.

Sağlık Sigortanızın Özel Şartlarındaki Değişiklikleri Kontrol Edin

Sağlık sigortası özel şartlarında zaman zaman değişiklikler olabilir. Yenileme döneminiz geldiğinde sigorta şirketinize ait özel şartları inceleyerek; teminat limitlerini, teminat kapsamını, teminat dışı durumları, ömür boyu yenileme garantisini ve diğer prosedürlerde ki değişimleri görebilirsiniz. Şayet mevcut sağlık sigortanızda size uymayan bir değişiklik söz konusu ise poliçenizi başka bir sigorta şirketine taşıyabilirsiniz.

Yıl İçinde Geçirdiğiniz Hastalıkları Bildirin

Sağlık sigortası yıllık bir sözleşmedir ve her yenilendiğinde de aynı şart ve koşulları koruyarak yeni bir sözleşme gibi baştan başlatılır. Ancak yıl boyunca sağlık durumunuzda bazı değişimler görülebilir.

Sigortacı sormadığı sürece sigortalının bu değişiklikleri bildirmesi gerekmemektedir. Ancak poliçenizi kullanırken bir sıkıntı ile karşı karşıya kalmamanız için tüm değişiklikleri sigortacınıza bildirmenizi tavsiye ederiz. Böylelikle oluşabilecek risklere karşı tedbir almış olursunuz. Sağlık poliçenize belirli bir limit veya muafiyet uygulansa dahi ileride yaşayacağınız potansiyel bir problemden daha iyidir.

Sağlık Sigortası Yenilemesi Yapmadığınızda Kaybedeceğiniz Haklar

Sağlık sigortanızın iptal olması isteyeceğiniz en son şey olmalıdır. Çünkü sağlık sigortanız iptal olduğunda kazanmış olduğunuz hakları da beraberinde kaybedersiniz. Bilmelisiniz ki bu tarihten itibaren yeni bir poliçe alsanız dahi kazanmış olduğunuz hakları geri getiremezsiniz. İlk defa sağlık sigortası yaptırıyormuş gibi sıfırdan başlarsınız.

Bekleme Süresi Yeniden Başlar

İlk olarak kaybedeceğiniz hak bekleme süresidir. Her sigorta şirketinin belirli hastalıklar için düzenlendiği bir bekleme süresi vardır. Bu bekleme süresi dolmadan belirli hastalıklar için tedavi talep edemezsiniz. Eğer siz sağlık sigortanızı vaktinde yenilemiş olsaydınız, bekleme süresi uygulaması artık sizin için geçerli olmayacaktı ve bekleme süresi uygulanan hastalıklar için hemen tedavi görmeye başlayacaktınız.

Hasarsızlık İndirimini Kaybedersiniz

Hasarsızlık indirim oranı bir çok sigorta şirketinin katılımcılarına sunduğu bir avantajdır. Yıl içinde sağlık poliçenizi kullanma durumunuza göre yenileme döneminde alabileceğiniz bir indirimdir. Fakat sağlık sigortanız iptal olduysa bilin ki yeni bir sağlık sigortası aldığınızda kazanmış olduğunuz indirim geçerliliğini kaybetmiş olacaktır.

Ömür Boyu Yenileme Garantisi için Belirlenmiş Süre Sıfırdan Başlar

Bir diğer konu ömür boyu yenileme garantisidir. Ömür boyu yenileme garantisi, sağlık sigortanızı üst üste  en az 3 yıl yenilemeniz durumunda verilen bir haktır. Örneğin; sağlık sigortanızı 2 yıl üst üste yenilediniz ve 3 yenileme döneminde sigortanızı yenilemeyi unuttunuz. Sağlık sigortanızı yenilemeniz için size verilen ek süreyi de kaçırdınız. Bu durumda sağlık sigortası iptal olacaktır.

Siz yeni bir sağlık sigortası yaptırsanız bile 2 yıllık sağlık sigortası geçmişiniz silinecek ve sıfırdan başlamak durumunda kalacaksınız. Ayrıca sağlık sigortanız aktifken çıkan hastalıklarınız sağlık poliçenizin iptal olduğu tarih itibari ile kapsam dışı bırakılacaktır. Sağlık sigortası yenilemesi yapmak ve gerekli işlemleri takip etmek, sağlık poliçenizin devamlılığı için oldukça önemlidir.

Sağlık Sigortası Poliçesinin İptal Olmaması İçin Yapmanız Gerekenler

Sağlık sigortanızın yenileme dönemini kaçırmanız durumunda kaybedeceğiniz haklardan bahsettik. Yıllarca emek verdiğiniz ve maddi olarak yatırım yaptığınız sağlık sigortanızın iptal olması elbette üzücüdür. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalmamanız adına, sağlık sigortanızın yenileme dönemini takip etmek için size bazı ipuçları vereceğiz:

  • İlk olarak sağlık sigortanızın başlangıç tarihini mutlaka not edin. Yenileme tarihinizin yaklaştığından haberdar olmak için telefonunuzda bir hatırlatıcı oluşturun.
  • Müşteri temsilciniz ile iletişime geçerek yenileme döneminde ödeyeceğiniz primi öğrenin. Böylelikle yenileme döneminiz geldiğinde zorlanmadan priminizi ödeyebilirsiniz. Bir diğer seçenek otomatik ödeme talimatı vermenizdir. Poliçenizin bitiş tarihinde, sigorta şirketi banka hesabınızdan prim ödemesini alacaktır.
  • Sigorta şirketleri katılımcılarına yenileme döneminin yaklaştığını hatırlatırlar. Sağlık sigortanızın bitiş tarihinden itibaren de prim ödemesi yapmanız için ek süre tanırlar. Bu ek süreyi kaçırmamak sağlık sigortanızın devamlılığı için önemlidir.

Genelde insanlar sağlık sigortası satın aldığında gereken her şeyi yaptıklarını düşünürler. Ancak bu yanlış bir düşüncedir. Sağlık sigortanızı zamanında yenilemek de en az doğru sağlık sigortasını almak kadar önemlidir.

Sağlık sigortası yenileme döneminde sizlere destek olmamızı isterseniz tamamlayıcı sağlık sigortası sayfamızdan veya (0216) 368 45 45 yenileme no hattımızdan bizlere ulaşabilirsiniz.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 19 Mart 2018 Pazartesi

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

7 Önemli Sağlık Sigortası Terimi

7 Önemli Sağlık Sigortası Terimi

Bilmediğiniz sağlık sigortası terimleri yüzünden sağlık poliçenizi anlamakta güçlük mü ç...
Sigorta
3 Kasım, Cuma
Tümünü oku
Doğum Sigortası Nedir?

Doğum Sigortası Nedir?

Anne olduğunuz günlerin hayalini kuruyorsunuz değil mi? Güzel hayaller kurarken, doğu...
Sigorta
19 Ekim, Perşembe
Tümünü oku
En İyi Sağlık Sigortası Nasıl Seçilir? En Doğru ve En Kısa Yol

En İyi Sağlık Sigortası Nasıl Seçilir? En Doğru ve En Kısa Yol

Türkiye'de sağlık sigortası yapan şirketlerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Sağl...
Sigorta
2 Kasım, Perşembe
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın