4a, 4b ve 4c Sigortalı Nedir? Farkları Nelerdir?

blog-image

İş hayatına başlamak yalnızca kariyer basamaklarını tırmanmak değil aynı zamanda sosyal güvence bakımından da sağlık konusunda teminat altına alınmak anlamını da taşır. İşe ilk giriş yaptığımızda sigortalama işlemi de gerçekleştirilmiş olur bu sayede yalnızca bugünü değil yarını da sigorta güvencesine almış oluruz.

Sigorta, çalışma sürecinde ya da emeklilik döneminde pek çok hak ve avantaj sunar. Bu avantajlar ve edindiğiniz haklar, çalıştığınız şirkete ve kuruma bağlı olarak değişiklik gösterir. Eğer SGK kapsamında bir çalışma süreci içindeyseniz o halde 4a, 4b ve 4c olarak isimlendirilen sigortalardan birine sigorta priminiz yatırılır. Genel olarak birbiri ile karıştırılan ancak aralarında farklar bulunan bu 3 sigorta türünü mercek altına alıyoruz. 

4A Sigorta Nedir?

Özel bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan personele yapılan sigortadır. SSK, eskiden SSK'ya prim ödeyenlerin dahil olduğu bir sigorta sistemine verilen isimdi ancak daha sonra Sosyal Güvenlik Kurumu kanunu ile SGK'ya devroldu ve SSK sigortası artık 4A sigortasına dönüştü. 

Diğer bir deyişle SSK sigortasının adı artık günümüzde 4A olarak isimlendirilmeye başladı. 4A, özel bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan personele pek çok sosyal güvence sunar. İşverene bağlı olarak çalıştırılan personel kısaca 4a kapsamında yer alıyor. 4a'nın başlangıcı ve prim ödemelerine dair tüm detaylara e-devlet sistemi üzerinden erişebilmek mümkün.  

4B Sigorta Nedir?

Eskiden BAĞ-KUR sigortası olarak bilinen sistem, SGK'ya devrolunmasının ardından 4b adını aldı. 4b ile sigortalanan kişiler bir iş yerine bağlı çalışmayan, kendi işini yapan kişilerdir. Diğer bir deyişle eskiden BAĞ-KUR sigortası olarak bilinen sigorta artık 4b olarak adlandırılır. 

Sanatkârlar, mühendisler, güvenlik kadroları, serbest meslek icra eden kişiler, iş yeri sahipleri ya da esnaflar 4b sisteminde yer alabilir. Kişi, bir yere bağlı değil bağımsız olarak mesleğini icra ediyorsa 4b sigortaya dahil olur. Tıpkı 4a sigortada olduğu gibi 4b sigorta detaylarına da e-devlet üzerinden erişim sağlamak mümkündür.

4C Sigorta Nedir?

4c'de tıpkı 4a ve 4b gibi SGK'ya bağlandıktan sonra adı değişen bir sistemdir. Eskiden emekli sandığı olarak bilinen bu sistem artık 4c olarak isimlendirilir. Hizmet akdi ile çalıştırılanlar, mahalle ve köy muhtarları, devlet memurları, tarım çalışanları, gelir vergisinden muaf olan esnaf ve sanatkârlar gibi tüm kadrolu çalışanlar 4c kapsamında yer alır.

4c kapsamına dahil edilen bir diğer kesim de sözleşmeli çalışanlardır; mevsimsel olarak sözleşmeli çalışanlar da 4c kapsamında değerlendirilebilir. Diğer sigorta türlerinde olduğu gibi 4c sigortaya ait tüm detaylara e-devlet sisteminden erişebilmek mümkündür.

4a, 4b, 4c Sigortaları Kimleri Kapsar?

Yukarıda kapsamına kısaca değindiğimiz sigortalara ait detaylara geçelim. 4a, 4b ve 4c, Türk vatandaşı olan ve çalışma hayatını sürdüren kişilerin yer aldığı sosyal güvence sigortalarıdır. Her biri Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlıdır. Kişiler, mensubu oldukları çalışma koluna bağlı olarak 3 farklı sistemle sigortalanırlar. Kapsama dair detayları aşağıda paylaşalım.

4a Sigorta Kimleri Kapsar?

Özel bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişileri kapsar. Diğer bir deyişle işverene bağlı olarak çalıştırılan işçi ve personeller 4a kapsamında yer alır.

4B Sigorta Kimleri Kapsar?

Bir iş yerine bağlı olarak çalışmayan, bağımsız çalışan kişiler 4b sigorta kapsamı altında yer alır. Örneğin sanatkârlar, mühendisler, güvenlik kadroları, iş yeri sahibi esnaflar ve kendi mesleğini icra eden herkes 4b sigorta kapsamında değerlendirilir.

4C Sigorta Kimleri Kapsar?

Mahalle ve köy muhtarları, gelir vergisinden muaf olan esnaflar ve sanatkârlar, tarım çalışanları gibi kişiler 4c kapsamında yer alır. Yanı sıra anonim şirketi ortakları ve devlet memuru olarak görev yapan tüm kadrolu çalışanlar da 4c sigorta mensup kişilerdir.

SGK Hizmet Dökümü Nedir?

SGK hizmet dökümü için aslında tüm bilgilerin yer aldığı bir sistemdir demek mümkündür. Sigortalı olan kişinin, sigorta detaylarına ait tüm bilgilerin görüldüğü bir sistemdir. Bu sistemde aşağıdaki gibi detaylar yer alır;

  • Çalışma gün sayısı
  • Prim miktarı
  • Çalışma türüne ait hizmet dökümleri

Hizmet dökümü, bağlı olunan sigorta türüne göre sorgulanır. Örneğin 4a sigorta kapsamında yer alan birinin hizmet dökümü de 4a olacaktır. SGK hizmet dökümüne ait tüm detaylara e-devlet uygulaması üzerinden erişim sağlamak mümkündür.

4A Hizmet Dökümü Nedir?

SGK'ya bağlı olarak çalışan kişilerin 4a sigorta detaylarının yer aldığı dökümlerdir. Buna göre;

  • Sigortanın başlangıç tarihi,
  • Sigortanın prim miktarı,
  • Sigorta toplam gün sayısı gibi detaylar hizmet dökümünde yer alır.
  • 4a hizmet dökümü ile sigortaya ait tüm detaylar listelenir ve gereken işlemler için bilgiler kullanılabilir. 4a hizmet dökümüne e-devlet aracılığı ile erişim sağlamak mümkündür.

E- Devlet Sigorta Sorgulama Nasıl Yapılır?

4A, 4B ve 4C gibi sigorta türlerine ait tüm bilgilere ve hizmet dökümlerine e-devlet uygulaması üzerinden hızlı bir şekilde ulaşım sağlamak mümkündür. Bunun için aşağıdaki adımları takip etmek yeterlidir;

  • E-devlet sistemine giriş yapın.
  • SGK Tescil ve Hizmet Dökümü sekmesine tıklayın
  • Hizmet ve primlere ait tüm detaylara hızlı bir şekilde erişim sağlayın.

Emekliliğiniz söz konusu ise emeklilik işlemleri için evrak takibi ya da emekli aylık ödeme detaylarına da yine e-devlet üzerinde erişim sağlayabilirsiniz, e-devlet SGK sayfasında pek çok sorunuzun yanıtı yer alır.

Tamamlayicisaglik.com'dan Tavsiyeler

Çalışanlar için mevcut olan sigorta ürünleri 4a, 4b ve 4c ile sınırlı değildir. Daha kapsamlı sağlık hizmet almak, sağlık harcamalarını güvende tutmak için tamamlayıcı sağlık sigortası veya özel sağlık sigortası alternatifleri de düşülmelidir. 

Genel sağlık sigortası, Tamamlayıcı sağlık sigortası ve özel sağlık sigortası hakkında detaylı bilgi almak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  • Tamamlayıcı sağlık sigortası teklifi alarak; teminat kapsamı, anlaşmalı hastaneler ve fiyat karşılaştırması yapabilirsiniz.
  • Özel sağlık sigortası teklifi alarak; sigorta danışmanlarımızın sizi aramasını talep edebilir, size özel hazırlanmış teklifleri birlikte inceleyebilirsiniz.
  • Sigorta danışmanlarımız ile hemen iletişime geçmek isterseniz 0216 368 45 45 no'lu hattan bize ulaşabilirsiniz. Sigorta danışmanlık hizmetimiz ücretsizdir.

Ferdi Kaza Sigortası ve İşverenin Yaptığı Sağlık Sigortası hakkında detaylı bilgi için linklere tıklayınız.

Yayımlanma Tarihi: 14 Şubat 2024 Çarşamba

Güncellenme Tarihi: 8 Mart 2024 Cuma

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

7 Önemli Sağlık Sigortası Terimi

7 Önemli Sağlık Sigortası Terimi

Bilmediğiniz sağlık sigortası terimleri yüzünden sağlık poliçenizi anlamakta güçlük mü ç...
Sigorta
3 Kasım, Cuma
Tümünü oku
Doğum Sigortası Nedir?

Doğum Sigortası Nedir?

Anne olduğunuz günlerin hayalini kuruyorsunuz değil mi? Güzel hayaller kurarken, doğu...
Sigorta
19 Ekim, Perşembe
Tümünü oku
En İyi Sağlık Sigortası Nasıl Seçilir? En Doğru ve En Kısa Yol

En İyi Sağlık Sigortası Nasıl Seçilir? En Doğru ve En Kısa Yol

Türkiye'de sağlık sigortası yapan şirketlerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Sağl...
Sigorta
2 Kasım, Perşembe
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın