Yüz Dolgusu Nedir, Nasıl Yapılır?

blog-image

Sağlıklı yaş alma serüvenimizde yıllara meydan okumayı reddeden bölgelerimizin kırışıklık sorunuyla yüz yüze gelmesi kaçınılmaz sondur. Eskiden çaresini mumla ararken artık yalnızca birkaç tuşa basmamızın yeterli olması mutluluk sebebi…

Şu bir gerçek ki yılların önüne geçemiyoruz ancak geçmişin izlerini teknoloji yardımı ile silebiliyoruz; en azından yüzümüzden! Peki ama nasıl? Bu yazımızda yüzyılın teknolojik gelişmelerinden biri olan dolgu hakkında kısa bilgiler vereceğiz. Dolguya ait detaylara geçmeden önce kısa bir tanım yaparak başlayalım yazımıza.

Dolgu Nedir?

Uygulandığı bölgeye hacim ve lifting etkisi sağlayan ürünlere kısaca dolgu diyoruz. Bu ürünler, kullanıldıkları bölgedeki kırışıklıkların, sarkmaların ya da çökük görüntünün yok edilmesini sağlar. Mevcut dokuya verdiği hacim sayesinde kırışıklık görünümü gider ve kişinin cildinden yılların izleri silinir.

Dolgu maddeleri geçici, kalıcı ya da yarı kalıcı olarak sınıflandırılır. Bunlardan en sık yapılanı geçici dolgulardır. Genellikle birkaç ay etki eder ve zamanla azalır. Kalıcı olanların ömrü uzun, yarı kalıcı olanlar da geçiciye oranla nispeten daha uzun süre etkili olur. 

Yüz Dolgusu Ne İşe Yarar?

Yüze dolgu yaptırmak yani yüz dolgusu işlemi daha genç bir cilde kavuşmaya olanak sağlayan, son yılların popüler uygulamalarından biridir. Cilt dolgusu, yüze yapılan dolgu ne işe yarar sorusunun yanıtlarını maddeler halinde verelim.

  • Kırışıklıkların giderilmesini sağlar.
  • Yara izi gibi cilt kusurlarını düzenler.
  • Yüzün hacminin eski formuna kavuşmasını destekler.
  • Elmacık kemikleri, gözaltı bölgesi, dudaklar, burun kemeri ve burun ucu gibi bölgelerde estetik görünüm sağlar.
  • Kişinin daha genç, taze ve yenilenmiş bir görünüme kavuşmasına destek olur.

Dolgu Nasıl Yapılır?

Yüz germe gibi ciddi estetik operasyonlara kıyasla çok daha pratik bir uygulama olan dolgu, çok kısa sürede yapılır ve hasta günlük yaşantısına kısa sürede dönebilir. Yüz dolgusu, cilt altına uygulanan bir enjeksiyon çeşididir. İşlem öncesinde kremlerle lokal anestezi yapılır ve kısa bir bekleme süresinin ardından dolgu işlemine geçilir.

Dolgu işlemi sonrasında kızarıklık ya da iğnenin girdiği yerde morarma durumu normaldir, bir süre sonra geçer. Dolgu işlemi yapıldıktan sonra 4 ay ila 12 ay arasında kalıcılık oranı vardır; bu süre dolgunun çeşidine ve uygulama bölgesine bağlı olarak değişir.

Botoks ve Dolgu Arasındaki Farklar Nelerdir?

Botoks ve dolgu birbirine paralel işleyen bir sistemdir ancak kendi içlerinde farkları vardır. Bu farklardan birkaçını aşağıdaki gibi özetlemek mümkündür.

  •  Botoks, bakteriden elde edilen bir ilaçtır, dolgu ise hyaluronik asitten oluşan bir jeldir.
  •  Botoks, kasımızı çalıştırdıktan sonra görülen kırışıklığa müdahale eder, dolguda ise bir kası çalıştırmaya gerek yoktur tüm kırışıklıklar içindir.
  •  Botoks kasları gevşetir ve kırışıklıkları engeller dolgu ise boşlukları doldurarak hacim sağlar.
  • Botoksun etkisi genellikle 3. günde başlar ve 10. günde oturur. Dolgu ise büyük oranda anında etki gösterir ve ortalama 10 gün içinde tamamen oturur.
  • Botoksun etkisi kişiden kişiye bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama 4 ila 6 ay boyunca kalıcıdır. Dolgu ise 6 ila 24 ay arasında etki süresi gösterebilir.

Yüz Dolgusu Nerelere Yapılır?

Yüz dolgusu yüzün pek çok yerine yapılabilir. Kırışıklık barındıran pek çok yerde etkili çözümler sağlar. Bunlardan birkaçı; elmacık kemikleri, nasolabial çizgiler, dudak içi ya da dudak kontürü, dudak çevresindeki kırışıklıklar, kaş çevresi, çene ve burun ucu, kaş çatıldığında oluşan çizgiler. 

Dolgu Yaptırdıktan Sonra Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Dolgu yapıldıktan kısa bir süre sonra kişi günlük hayatına devam edebilir. Ancak alınması gereken bazı önlemler de vardır. Bu önlemler dolgu yapılan bölgeye özel olarak farklılaşabilir. Genel olarak dolgu sonrası dikkat edilmesi gerekenlerden birkaçı aşağıdaki gibidir:

  • İşlem sonrası yoğun antrenman ya da spor faaliyetlerinden birkaç gün boyunca uzak durulması
  • Sauna ya da hamam gibi sıcak ortamlara girilmemesi
  • Masaj gibi sert işlemlerin yapılmaması
  • Aynı gün içinde cilt bakım ürünlerinin uygulanmaması, peeling yapılmaması
  • Ağrı, yanma ya da tahriş olması durumunda ilgili hekimin önereceği protokolün izlenmesi

Dolgu Acılı Bir İşlem midir?

Dolgu yapılan bölgeye göre ağrı ve acı durumu değişkenlik gösterebilir. Dolgu sırasındaki acıyı minimize etmek adına lokal anestezi ile bölge uyuşturulur. Bir krem yardımıyla uyuşan bölgeye dolgu işlemi yapılır. Uyuşukluk olduğu için iğnenin girişi hissedilmez ancak dolgunun enjektesi sırasında hassasiyet oluşabilir. Genel olarak acısız bir işlem denebilir ancak dediğimiz gibi uygulanan bölgeye göre de acı durumu değişebilir.

Dolgu Kalıcı mıdır? Yüz Dolgusu Ne Kadar Dayanır? 

Dolgular yalnızca kırışıklıkları gidermek için değil aynı zamanda dudakları dolgunlaştırmak, elmacık kemikleri belirginleştirmek, yanakları öne çıkarmak ya da çenenin görüntüsünü düzeltmek için de uygulanır. Uygulama amacına bağlı olarak kalıcılık değişmekle birlikte ortalama 4 ay ila 12 ay arasında bir kalıcılık süresine sahiptir.

Dolgu Sonrası Ağrı Olur mu? Ne Zaman Geçer?

Dolgu sonrası ağrı olması normaldir. Lokal anestezi ile yapılan bir işlem olduğu için kremin etkisi geçince ağrı söz konusu olabilir. Hafif olarak seyreden bu ağrı bir süre sonra geçecektir. Geçmemesi durumunda doktorunuzla iletişime geçmeniz önerilir.

Yüz Dolgusu Sonrası Ödem Nasıl Geçer?

Yüz dolgu enjeksiyonu sonrası yüzde ödem oluşması normal bir durumdur. Belirli bir oranda şişme, yanma ya da kızarma görülebilir. Bir süre sonra bu ödem ve kızarıklık azalacaktır. Yüz dolgusu sonrası ödemin dinmesi için soğuk kompres uygulamalarından yararlanılabilir.

Yanı sıra ihtiyaç halinde, hekim tarafından reçete edilen ödem azaltıcı kremlerden de destek alınabilir. Bir süre sonra ödem azalacaktır ancak azalma izlenmediği takdirde mutlaka uzmana danışmakta yarar vardır. 

Özellikle ödem hapları, ödem azaltan kremler vb. gibi ilaçların ya da kremlerin kullanımının mutlaka doktor gözetiminde olması önemlidir zira bu takviyeler herkeste olumlu sonuçlanmayabilir. Bu nedenle hekimin reçete ettiği ve kişinin mevcut durumuna uygun olan kremler tercih edilmelidir.

Evde Yüz Dolgusu Yapılabilir mi?

Evde yüz dolgusu nasıl yapılır sorusu şaşırtıcı bir şekilde karşımıza çıkan sorulardan biridir. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki hiçbir tıbbi müdahale ilgili hekim dışında yapılamaz. Güzellik salonlarında, güzellik merkezlerinde yapılan yüz dolgusu uygulamaları hayati boyutta zararlı olabilir.

Yüz dolgusu gibi ciddi estetik müdahaleler yalnızca hekim tarafından, hastana koşullarında yapılabilir. Aksi halde enfeksiyondan iltihaba, alerjik reaksiyonlardan yanlış müdahalelere kadar onlarca sorunla karşı karşıya kalmak kaçınılmazdır. Yüz dolgu maddelerini alıp, evde uygulama yapılamayacağı gibi güzellik uzmanı tarafından da yapılamaz. Bu nedenle yüz dolgusu çeşitleri ve yöntemi ne olursa olsun bu tip işlemlerin tek yetkili adresi hekim ve sağlık kuruluşlarıdır.

Yüz Dolgusu Ne Zaman Oturur?

Yüz dolgusu kaç günde iyileşir sorusu, merak edilen sorulardandır. Yüz dolgusu sonrasında yüzde birtakım ödemler ya da kızarıklıklar olması normaldir. Bunlar bir süre sonra geçecek ve yüz dolgusu kendini belli etmeye başlayacaktır.

Genellikle bu ödem ve kızarıklıklar 1-3 gün içerisinde ortadan kalkar. Dolgu yüze günden güne yerleşir ve tam olarak 2-3 hafta sonra yüze oturmuş olur. Bu durum kişiden kişiye ve uygulamaya bağlı olarak değişkenlik göstereceğinden tam bir süre vermek doğru olmaz ancak aşağı yukarı 2-3 hafta sonra yüz gerçek şeklini almaya başlar diyebiliriz.

Yüz Dolgusu Masajla Erir mi?

Yüz dolgusu uygulaması oldukça hassas bir uygulamadır ve yüzün tam olarak oturması için belirli bir süre gereklidir. Özellikle ilk 24 saat içinde yüze masaj yapmak kesinlikte yasaktır. Yanı sıra yine ilk 24 saat içinde yüzü ovuşturmamalı ve hatta kaş alma işlemi bile yapmamalısınız.

Yüz dolgusu yaptırılan yüze masaj yapmak birtakım sakıncalar doğurabilir. Bu nedenle dolgu yaptırdıktan sonra yüze masaj yapmamanız gerekir.

Yüz Dolgusu Kaç Yaşında Yapılır?

Günümüzde yüz dolgusu işlemi yaşı 20'li yaşlara kadar düşmüş olsa da ideal olan bu değildir. Uzman hekim aksini söylemediği müddetçe 30'lu yaşlardan sonra dolgu yaptırmak daha doğru olacaktır.

Yüzdeki hacim kayıpları ve kırışıklıklar genellikle 30'dan sonra kendini belli etmeye başlar. Bu noktada kırışıklıklara müdahale etmek gerekebilir. Ancak 20'li yaşlar yüze dolgu ya da botoks uygulaması yaptırmak için oldukça erken sayılır. 

Yüz dolgusu kimlere yapılır sorusunun en doğru yanıtı için hekiminize danışmanızda fayda olacaktır çünkü yüz dolgusu herkese yapılamayabilir. Bu noktada en doğru kararı mutlaka hekiminize bırakınız.

Dolgu Yaptırmanın Faydaları Nelerdir?

Deneyimli ve alanında uzman bir hekim tarafından yapılan dolguların yalnızca fiziksel değil “ruhsal” açıdan da yararı vardır. Yılların izlerinin 25-30 dakika içinde silinmesi kişinin ruhunu okşar ve genç hissettirir. Yüze dolgu yaptırmanın faydalarından birkaçı:

  • Kırışıklıkların giderilmesini sağlar bu sayede kişi çok daha genç görünür
  • Kırışıklıkların kalıcı bir hale gelmesini önler ve yapılan işlemle cilt yüzeyini pürüzsüzleştirir
  • Özellikle burun ya da çene hattını düzeltmek için cerrahi müdahale yapılmadan etkili yöntemlerden biridir
  • Göz altındaki koyu halkaların giderilmesi için etkilidir
  • Ciltteki kusurların kapatılmasının yanı sıra tedavi edici özelliği de vardır; hyaluronik asit sayesinde cilt pürüzsüz bir görünüme sahip olur
  • Dokuların tamir edilmesini ve cildin elastikliğinin korunmasına katkı sağlar

Dolgu Yaptırmanın Zararları Nelerdir?

Dolgunun pek çok faydası olduğu gibi bazı durumlarda zararı da söz konusu olabilir. Yüze dolgu işlemi yaptırmanın zararlarından birkaçını aşağıda sıraladık:

  • İşinin ehli olmayan kişiler tarafından yapılan dolgu ve benzeri işlemler ciddi sağlık sorunlarına yol açar.
  • Cilt, alerjik reaksiyon verebilir ve bunun neticesinde kişi sağlığından olabilir
  • Cilt dokusunda sertlik oluşabilir ki bu ciddi bir yan etkidir.
  • Kullanılan sentetik yapıdaki dolgu maddeleri cildin zarar görmesine yol açabilir

Dolgu yaptırmak isteyenlerin en merak ettiği sorulardan birinin yanıtını da verelim: “Dolgu kanser yapar mı?” Dolgunun direkt olarak kansere sebep olduğuna ilişkin bir bilgi olmamasına karşın, kullanılan malzemenin kaliteli olması ve operasyonel süreci alanında uzman bir hekimin yönetmesi kilit önem taşır. Bu nedenle merdiven altı tabi edilen yerlerde bu tarz operasyonları “düşük fiyat” vaadi ile asla yaptırmamanız, sağlığınız için alacağınız önlemlerden biridir.

Dolgu Fiyatları Ne Kadar?

Dolgu fiyatları, dolgunun dozuna ve yapılan bölgeye göre değişkenlik gösterir bu nedenle net bir fiyat vermek mümkün değildir. Günün sonunda bu işlemin maliyetli bir işlem olduğunu söylemek mümkündür. Bu maliyetten tasarruf sağlamanın en etkili yolu ise sigorta yaptırmaktır.

Estetik açıdan kendinize iyi bakmanız ve dolayısı ile kendinizi iyi hissetmeniz için gerekli olan finansal desteği Estetik ve Kozmetik teminatlarından alabilirsiniz. Bupa Acıbadem Sigorta'nın sunduğu Estetik ve Kozmetik teminatı ile dolgu giderlerinizi güvence altına alabilir ve finansal destek sağlayabilirsiniz.

Dolgu Teminatı, Acıbadem Sağlık Grubu Kurumları arasında yer alan Altunizade, International, Bakırköy, Kadıköy, Taksim, Atakent, Maslak, Fulya, Ankara, Kayseri, Kocaeli, Bodrum Hastaneleri, Ataşehir, Etiler, Bağdat, Göktürk, Zekeriyaköy, Beylikdüzü, Bahçeşehir, Özel Clinic International BMC Tıp Merkezleri ile Özel Kent Hastanesi ve Özel Kent Alsancak Tıp Merkezi'nde geçerlidir.

Bupa Acıbadem Sigorta'nın poliçelendirme yetkisine sahip olduğumuzu hatırlatır, arzu etmeniz durumunda sigorta danışmanlarımızla iletişime geçebileceğinizi söylemek isteriz. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilir ya da teklif alarak yarak detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka doktorunuzdan alınız.
 

Yayımlanma Tarihi: 12 Nisan 2023 Çarşamba

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın