Hindistan Cevizi Yağının Faydaları ve Zararları

blog-image

Hindistan cevizi, tropikal bölgelerin bitkisidir. En çok Sri Lanka, Fildişi, Tayland ve Malezya'da bulunmaktadır. Yaklaşık 100 ile 120 sene arası yaşayan ağaç, 10 yaşından itibaren Hindistan cevizi meyvesi vermeye başlar. Gerek tıp dünyasında gerekse kozmetik dünyasında faydaları nedeniyle sıkça kullanılan bu meyve, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmekten, kilo vermeye kadar etkilidir. Fakat hindistan cevizi yağı için yapılmış araştırmalar hala tartışma konusudur. 

Saç dökülmelerinden cilt bakımına kadar hayatın pek çok alanında kullanılan Hindistan cevizi, son dönemlerde yağı ile daha çok duyulmuştur. En az kendisi kadar yağı da etkili olan Hindistan cevizi, cilt bakımında kadınların ilk tercihi olmuş durumda.

Hindistan cevizi yağı bir 'süper besin' olarak giderek popüler olmaktadır. Alzheimer'dan koruduğu yönündeki çok sınırlı çalışmalara rağmen ek olarak kilo vermeye yardımcı olduğunu iddia edenler de var. Hindistan cevizi ürünleri rafları dolduruyor, çoğu ürün içerdikleri yağları hindistan cevizi yağı ile değiştirerek pazarda değerini arttırmaya ve sağlıklı imajı yaratmaya çalışmaktadır.

Bitkisel Yağlar ve Faydaları yazımız da ilginizi çekebilir.

Hindistan Cevizi Yağının Faydaları Nelerdir?

Hindistan cevizi yağının pek çok faydası vardır. Bu faydalardan birkaçını aşağıdaki gibi özetlemek mümkündür.

  • Hindistan cevizi yağı, masaj yapımında kullanıldığında kan basıncının dengesini sağlamaktadır. Bunun yanında masaj esnasında vücutta bulunan kas ağrısı, eklem ağrısı gibi problemlerin de çözümüne yardımcı olmaktadır. Masaj sırasında vücudun yağı emmesi ile tende yumuşama ve nemlenme görülür.
  • Hindistan cevizi yağı; vücutta sedef, mantar, egzama gibi hastalıkların oluşmasını engeller. Cilt üzerinde koruyucu kalkan olarak bakteri ve mikrop üremesine izin vermez.
  • Yemeklerden önce bir çay kaşığı Hindistan cevizi yağı alındığında iştahınız engellenecek, yemeniz azalacaktır.
  • Gebelik döneminde Hindistan cevizi yağı sayesinde hamilelik çatlaklarını ortadan kalkabilir.
  • Hindistan cevizi yağı troid bezinin düzgün çalışmasını sağlar.
  • Hindistan cevizi yağı kalp ve damar hastalıklarında faydalıdır.
  • Reflü başlangıcında mideye iyi gelir.
  • Karaciğeri güçlendiren bir maddedir.
  • Kulak ağrısına sarımsak ve zeytinyağı kullanılırsa iyi gelir.
  • Mide ve bağırsakla ilgili birçok rahatsızlıkla Hindistan cevizi yağı faydalıdır.

Hindistan Cevizi Yağının Cilde Faydaları Nedir?

Hindistan cevizi yağının cilt üzerinde pek çok olumlu etkisi vardır. Bunların başında yoğun nemlendirme özelliği gelir. Hindistan cevizi yağı cildin kaybettiği nemini yeniden kazanmasına olanak sağlar. Yalnızca vücuda değil hindistan cevizi yağının yüze faydaları da oldukça fazladır. Yüze hindistan cevizi yağı sürmek, cildin nemini arttırken leke oluşumunu önlemeye de yarar sağlayabilir. Her ne kadar doğal bir yağ olsa da rozalı, akneli, hassas ve alerjik cilt tipleri için olumsuz sonuçlar oluşturabileceğinden kullanmadan önce doktora danışmakta fayda olacaktır.

Hindistan Cevizi Yağının Saça Faydaları Nelerdir?

Hindistan cevizi yağının sadece cilde değil saçlara da faydası vardır. Saçların sağlıklı uzaması için saç derisinin sağlıklı olması gerekir; bu noktada hindistan cevizi yağı devreye girer ve saç derisini besler. Neme doymuş saç derisiyle saçlar çok daha güçlü bir hale gelir. Hindistan cevizi yağı saçlar için aynı zamanda çok iyi bir bakım maskesi olabilir. Hindistan cevizi yağını saçların ucuna sürmek, kırık görünümünün azalmasına olanak sağlar. Yanı sıra hindistan cevizi yağı parlak yapısı nedeniyle saçlara da yumuşaklık ve parlaklık katar, mis gibi kokması da cabası.

Hindistan Cevizi Yağının Dişe Faydaları Nelerdir?

Hindistan cevizi yağının kullanımı yalnızca cilt ya da saç üzerinde değil dişlerimiz üzerinde de etkili sonuçlar doğurur. Dişlerin beyazlamasına katkı sağladığı gibi diş eti kanamalarının da önüne geçer. Diş iltihabını giderdiği düşünülen Hindistan cevizi yağı ile parlak ve güçlü gülüşler elde etmeniz mümkündür.
Kötü kokan bir nefes herkes için kabustur! Bunu önlemenin en etkili yollarından biri Hindistan cevizi yağını bakım rutinine eklemek olabilir. Hindistan cevizi yağı, yoğun aroması ile ağzımıza ferahlık katar ve kötü kokuya sebep olan bakterileri ortadan kaldırır.

Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Kullanılır?

Hindistan cevizi yağının pek çok kullanım amacı vardır. Bu faydalı yağ ile cildinize nem katabilir, saç derinizi güçlendirebilirsiniz. Sadece cilt ve saç için değil yemekler ve soğuk/sıcak içeceklerde de Hindistan cevizi yağından yararlanabilirsiniz.Tıpkı zeytinyağı kullanır gibi yemeklerinizde Hindistan cevizi yağını tercih edebilirsiniz. Hindistan cevizi yağı çok amaçlı doğal yağlardan biridir ve tek bir yerde değil pek çok alanda fayda sağlar.

Hindistan Cevizi Yağı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Hindistan cevizi yağını yemeklerde de kullanmak mümkündür. Yukarıda kısaca değindiğimiz üzere arzu ederseniz zeytinyağı ile Hindistan cevizi yağını yer değiştirebilir ve her iki yağın da kendi içindeki özelliklerinden yararlanabilirsiniz. Yemeklerin yanı sıra soğuk ya da sıcak içeceklerde de Hindistan cevizi yağını deneyebilirsiniz. Özellikle kahvenin içine eklenen Hindistan cevizi yağının uzun süre tok tuttuğu bilinir. Her ne kadar doğal bir yağ olsa da birtakım alerjik reaksiyonlara da yol açabileceğinden, beslenme rutininize eklemeden önce olası bir sağlık sorununu önlemek adına doktora danışmanızda fayda olacaktır.

Hindistan Cevizi Yağının Yan Etkileri Nelerdir?

Hindistan cevizi yağının yan etkilerinin olduğunu pek düşünmeyiz ancak aslında onun da yan etkileri mevcut ve bu etkiler zaman zaman tehlikeli hale gelebilmektedir. Bu nedenle onlar hakkında bilgi edinmek ve bu yan etkilerle karşılaşılması halinde önlem almak gerekmektedir.

Yapılan araştırmalar, hindistan cevizi yağının sağlık dolu olduğunu gösteriyorlar ve bu faydaların büyük kısmı içeriğindeki orta zincirli yağ asitlerinden geliyor. Bu yağ asitlerinin kolayca sindirilmeleri ve hemen yağ olarak depolanmamaları oldukça önemli özellikleridir. Ayrıca mikrop ve mantar karşıtı özelliklere de sahiplerdir.

Faydaları arasında kalp sağlığını iyileştirmekten tutun da böbrek fonksiyonlarına kadar çok sayıda farklı faktör yer alıyor ancak biraz da yan etkilerine göz atmamız gerekir.

Hindistan cevizi yağı piyasada sızma hindistan cevizi yağı ve ticari hindistan cevizi yağı olarak iki farklı tipte bulunuyor. Sızma hali en saf hali ve işlenmemiş olduğundan faydaları daha fazla ve neredeyse hiç yan etkisi yoktur. Ancak çoğumuzun kullandığı ticari versiyonu işlenmiş bir versiyon ve bu nedenle bazı yan etkileri vardır.

Hindistan Cevizi Yağı Hangi Hastalıklara Neden Olur?

İshal

Bu yağ genelde oral olarak bakteri enfeksiyonlarına karşı alınır ancak bakterilerin bu şekilde yok edilmeleri kısa süreli yan etkilere sebep olabilir ve bunlardan bir tanesi de ishaldir. İshale bağlı başka belirtiler de ortaya çıkabilirler.

Bu belirtileri azaltmak için onu ilk olarak az miktarlarda tüketmelisiniz ve zaman içerisinde istenen düzeye çıkartmalısınız.

Sivilcelenme

Özellikle cildi çok yağlı olan bireylerde bu belirti ortaya çıkabilir. Hindistan cevizindeki laurik asit normalde sivilceye sebep olan bakterileri öldürür ancak bu durum cilt aşırı yağlı değilse oluşur. Aksi taktirde tam tersi olabilir.

Bu durumda hindistan cevizi yağını bir taşıyıcı yağ olarak kullanmalı ve içerisine cilde faydalı olan diğer öz yağları karıştırarak cildinize sürmelisiniz.

Yüksek Kolesterol Düzeyleri

Hindistan cevizi yağının kolesterol anlamında zeytinyağı gibi yağlar kadar sağlıklı olmayabileceği düşünülüyor. Her ne kadar iyi kolesterolü arttırsa da diğer sebze yağları yerine onu tercih etmeniz doğru olmayabilir.

Zira bazı araştırmalarda hindistan cevizi yağının toplam kolesterol düzeylerini arttırdığı ve buna kötü kolesterolün de dahil olduğu görülmektedir.

Hindistan cevizi yağı içerisinde doymuş yağlar diğer yağlara göre daha fazla bulunurlar ve doymuş yağların çok yüksek miktarları kötü kolesterolü arttırabilir ve bu da uzun vadede sağlık problemlerine yol açabilir.

Alerjiler

Eğer ona karşı hassasiyetiniz varsa, hindistan cevizi yağı alerjiye sebep olabilir ve belirtileri arasında bulantılar, egzema, kusma, anaflaksi gibi belirtiler bulunmaktadır.

Yapılan araştırmalar yerfıstığı alerjisi olan bireylerin hindistan cevizi yağına karşı alerjilerinin daha az olduğunu gösteriyorlar ancak yine de çocuğunuz bu alerjilerden birine sahipse önce doktorunuza danışmanız daha doğru olacaktır.

Baş Ağrıları

Hindistan cevizi yağı ile detoks yapanlar baş ağrısı yaşayabilirler. Bu durum bilhassa mantarların orta zincirli yağ asitleri tarafından parçalanması sonucunda ortaya çıkar ve kandaki mantarlardan artakalan toksinler baş ağrısı yaratabilirler.

Hindistan Cevizi Yağı Kilo Verdirir mi?

Hindistan cevizi yağı zayıflatır mı sorusu, diyet yapanların en merak ettiği sorulardandır. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki diyette “mucize gıda” diye bir şey yoktur. Eğer bir mucize arıyorsanız bunu ancak ve ancak sağlıklı beslenerek ve egzersizi günlük rutininize ekleyerek başarabilirsiniz. Hindistan cevizi için tek başına kilo verdirir demek yanlıştır; Hindistan cevizi yağı sadece kilo verme sürecinizde size destek olan gıdalardan biridir. 

Peki Hindistan cevizi yağıyla nasıl kilo verilir? Bunun birkaç yöntemi var ancak en bilinenlerinden biri paylaşalım. Türk kahvesinin içine az miktar ekleyeceğiniz Hindistan cevizi yağı ile metabolizmanızı canlandırabilirsiniz. Ayrıca Türk kahvesi ile bir araya gelen Hindistan cevizi yağının uzun süre tokluk sağladığı da bilinir.

Her ne kadar organik bir yağ olsa da olası sakıncaları da söz konusu olabilir. Hindistan cevizi yağının zararlarıyla karşılaşmamak için beslenme rutininize eklemeden önce bir uzmana danışmanızda fayda olacaktır.

Hindistan Cevizi Yağı Hakkında Doğru Olduğunu Sandığımız Yanlışlar

  • Hakkındaki iddialar sadece kilo verme ve kolesterol üzerinde ilerlememektedir. İngiliz Beslenme Birliği'nin açıklamalarına göre, Hindistan cevizinin iddia edilen sağlıklı faydalarıyla ilgili yeterli delil veya çalışma mevcut değildir. Örneğin, iddialara göre Alzheimer hastalığı ve beyin fonksiyonlarına iyi geldiği yönündeki iddialar tamamen teoriden ibaret, zira kanıtlanmış herhangi bir etki bulunmamıştır.
  • Bir başka teori ise Hindistan cevizi yağının iyi bir antioksidan kaynağı olduğudur. Bu yanlış değil ancak yine de sebze ve meyveler kadar ciddi bir oranda değildir. Hatta, diğer sebze ve meyvelerle karşılaştırıldığında cılız bir E vitamini kaynağıdır. Ayrıca gerekli yağ asitleri açısından da ciddi anlamda fakir, bu da kendisini diğer yağ kaynaklarından bile daha geriye atmaktadır.
  • Bağırsaklar için iyi olduğu konusunda da bilinen bir kanıt bulunmamaktadır. Süper gıdaların sorunu da bu, bir yiyeceği süper gıda olarak etiketlemek sağlıklı beslenmeseler bile insanları sağlıklı beslendikleri konusunda kandırmaktadır. Neticede, koca bir parça dana eti ve yanında patates kızartması yedikten hemen sonra bir avuç goji üzümü yemek, sizi sağlıklı beslenen biri yapmaz.
  • Hindistan cevizi yağındaki orta zincirli yağ asitleri karaciğere taşınırlar ve burada enerjiye çevrilirler. Ancak uzmanlar bu yağ asitlerinin karaciğere taşınma hızlarının problem olabileceğini düşünüyorlar. Bu durum karaciğeri baskı altında bırakabilir ve uzun vadede bu organa zarar bile verebilir. Dolayısıyla karaciğer hastalığınız veya şekeriniz varsa orta zincirli yağ asitlerinden uzak durmalısınız.

Sonuç olarak trans yağların zararlarının görülmesiyle, yemek firmaları hindistan cevizi yağı veya palmiye yağı gibi tropikal yağlara yönelmeye başladı. Bu yağlar özellikleri bakımından trans yağlara benzer ve raf ömürleri uzundur. İşlenmiş gıdalara da lezzet katarlar. Bu nedenle yemek sektörü bize bu yağların sağlıklı olduğunu söyler ve bizi buna inandırmaya çalışır.

Fakat SİZ kanmayın!

Bitki bazlı olsun veya olmasın her iki yağ da doymuş yağ içerir ve özellikle hindistan cevizi yağında daha fazla doymuş yağ bulunur. Örneğin tereyağında bu oran yüzde 63, bir hamburgerde yüzde 38 iken, hindistan cevizi yağında bu oran yüzde 87'i bulur.

Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka doktorunuzdan alınız.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 29 Mayıs 2018 Salı

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın