Mide Ağrısına Ne İyi Gelir? Neden Olur?

blog-image

Mide ağrısı, genç veya yaşlı fark etmeksizin zaman zaman herkesin yaşadığı bir sorundur. Mide ağrısı çok şiddetli değilse ve sık sık tekrarlamıyorsa halk arasında hazımsızlık olarak bilinen sorunu yaşıyor olabilirsiniz. “Mide ağrısına ne iyi gelir?” sorunuzun cevabı ise aslında çok basit.

Yemekten sonra mide ağrısı gelişiyor ve belirtileri çok şiddetli yaşamıyorsanız, evde basit çözümler üreterek kendinizi rahatlatabilirsiniz. Yazımızda; mide ağrısına iyi gelen şeyleri ve devamında mide ağrısının nedenlerini hızlıca öğrenebilirsiniz.

Mide Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Öncelikle karnınızda yaşadığınız ağrının mideden kaynaklı olup olmadığını anlamanız gerekir. Mide ağrısı belirtileri şu şekildedir:

  • Karnın üst bölümünde ağrı
  • Midede ekşime veya yanma hissi
  • Mide bulantısı
  • Mideye kramp girmesi
  • Sık sık geğirme isteği
  • Ağızda kötü koku
  • Hıçkırma
  • Kuru öksürük

Mide Ağrısına Ne İyi Gelir? Mide Ağrısına İyi Gelen Yiyecekler ve Bitkiler Nelerdir?

Mide ağrısına iyi gelen yiyecekler ve bitkiler, yaşadığınız ağrıyı hafifletebileceği gibi tamamen ortadan kalkmasına da yardımcı olabilir. Geçmeyen mide ağrısı varsa veya şiddetli mide ağrısı yaşıyorsanız aşağıda tavsiye ettiğimiz besinleri denemeden önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ediyoruz.

İşte evde hızlıca hazırlayıp uygulayabileceğiniz çözüm önerilerimiz!

Probiyotikler: Güçlü bir probiyotik olan yoğurt; sindirim sistemindeki bakteri dengesini sağlayarak hazımsızlık ve mide ağrısı gibi şikayetlerin azalmasına yardımcı olur. Bir kase evde yoğurdu yiyerek mide ağrınızı hafifletebilirsiniz. Zencefil: Mide ağrısına, mide bulantısına ve mide ekşimesine iyi gelen zencefil, sindirim sistemi hastalıkları üzerindeki tedavi edici etkisi ile bilinir. Mide ağrısı için zencefil çayı yapabilir veya yemeklerinize zencefil ekleyebilirsiniz.

Flavonoidler: Hemen hemen her sebze ve meyveye renk veren bu madde; güçlü bir antioksidan olma özelliği taşıdığı gibi mide rahatsızlıklarına da iyi gelir. Civanperçemi, elma, yaban mersini ve kiraz gibi besinler mide asidini azaltmaya yardımcı olan flavonoidler içerdiğinden, mide ağrınızı hafifletmek için tüketebilirsiniz.

Sinir Otu: Midedeki mukus miktarını artırarak asit seviyesini azaltan sinir otunun, mide ağrısını dindirmeye büyük etkisi vardır. Mide ağrısını azaltmak için taze sinir otu yapraklarının çiğ tüketilmesi tavsiye edilir.

Bal: Birçok rahatsızlığa şifa olan bal, mide ağrısına ve mide yanmasına da iyi gelir. Özellikle aniden başlayan mide ağrıları için bir tatlı kaşığı bal tüketerek rahatlayabilirsiniz. Bir bardak ılık su içine bir tatlı kaşığı bal ekleyerek bağırsaklarınızın çalışmasına da yardımcı olabilirsiniz. Bir diğer seçenek; mide ağrısına iyi gelen bitkiler ile birlikte bal tüketilmesidir. Rezene, ıhlamur, karanfil ve papatya çayı gibi mide ağrısına iyi gelen bitki çaylarına 1 tatlı kaşığı bal ekleyerek tüketebilirsiniz.

Zerdeçal: Hint safranı olarak da bilinen zerdeçal, birçok rahatsızlığa iyi geldiği gibi mide şikayetlerini azaltmak için de kullanılır. Zerdeçal sindirim sistemini düzenlediği için hazımsızlık veya mide yanması şikayetlerini büyük ölçüde azaltır. Ancak zerdeçalın kan şekeri ve tansiyon düşürücü etkisi olduğunu unutmamak gerekir. Eğer kronik bir rahatsızlığınız varsa zerdeçal tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışınız.

Meyan Kökü: Yüzlerce yıldır geleneksel tıpta kullanılan meyan kökü, mide rahatsızlıklarında tedavi edici özelliği ile bilinir. Hazımsızlık, mide ağrısı, mide bulantısı ve mide ekşimesi gibi rahatsızlıklarda meyan kökünün sakinleştirici etkisinden faydalanabilirsiniz.

Aloe Vera: İçindeki jelin iyileştirici etkisi sayesinde midedeki ağrıyı ve yanmayı hafifleten aloe vera, bal ile karıştırıldığında semptomları tedavi eden bir karışım haline gelir. Aloe veranın içindeki jeli çıkartıp, bal ve su ile karıştırarak mide rahatsızlığınızı kontrol altına alabilirsiniz. Ancak bu karışımı içtikten sonra ishal başlarsa kullanmayı bırakmanız gerekir.

Mide Ağrısı Neden Olur?

Sık sık yaşanan şiddetli mide ağrısı altta yatan başka bir hastalığın habercisi olabileceği gibi bazı kötü alışkanlıklardan da kaynaklanabilir. Mide ağrısı nedenleri arasında;

  • Reflü,
  • Gastrit
  • Ülser,
  • Helicobacter pylori,
  • Stres,
  • Düzensiz ve sağlıksız beslenme,
  • Aşırı kilo,
  • Sindirim sistemi problemleri,
  • Sigara ve alkol kullanımı olabilir.

Mide ağrısı sebepleri göz önünde bulundurularak, en kısa sürede uzman bir doktora başvurmak daha faydalı olacaktır. Çünkü “Mide ağrısına ne iyi gelir?” sorunuzun doğru cevabını, midenizde ağrıya neden olan hastalığın teşhisi ile bulabilirsiniz.

Son olarak yaşadığınız mide ağrısının neden kaynaklandığını öğrenmek için ihtiyaç duyacağınız doktor muayenesi ve endoskopi işlemleri için tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabilirsiniz. Böylelikle dilediğiniz özel hastanede hiçbir ücret ödemeden sağlık hizmeti alabilirsiniz.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 14 Mayıs 2020 Perşembe

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın