Yaz Aylarında Dikkat Edilmesi Gereken 8 Sağlık Önerisi

blog-image

Bu yazımıza yılın hangi mevsiminde denk geldiniz bilemiyoruz ancak mevsim yaz ise sizinle paylaşacaklarımız var! Yaz ayları ruhsal açıdan meditasyon etkisi yaratır ancak fiziksel açıdan da bir o kadar yorucu olabilir. Kastımız artan güneş nedeniyle çevreye yayılan ışıkları cildimize etkisi ya da aşırı sıcakların vücudumuzda oluşturduğu hararet gibi konular.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ürününü incelemek için tıklayınız.

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte fiziken ve ruhen cereyan eden durumlar zaman zaman sağlığımızda birtakım sorunların ortaya çıkmasına yol açabilir. Sizinle bu yazımızda özellikle yaz aylarında unutmamanız gereken şeyleri paylaşacağız.

Elbette pek çoğuna hakimsinizdir ancak konu sandığımızdan çok daha derin.

Yazın Sıcaktan Korunmanın Yolları

Güneşi görmek her ne kadar çoğumuz için yaşam enerjimizin artması anlamına geliyor olsa da bir o kadar da tehlike çanlarının çalması manasını taşıyor. Güneş uzaktan hoş görünse de cildimiz ve sağlığımız için zararları de hatırı sayılır. Bu nedenle özellikle yaz sıcaklarına her zamankinden daha dikkatli olmamız gerekir ki olası sağlık sorunlarının önüne geçebilelim.

Beslenme Düzeni

Elbette her sağlık sorununun kaynakları arasında dengesiz beslenme yatıyor. Yaz aylarında genellikle canımız bir şey yemek istemez daha doğrusu sıcaklardan halimiz kalmaz. Hele bir de bu az yeme durumu bize kilo da verdirirse kolaylıkla yaşam biçimimiz haline gelebilir!

İşte yanlışlar silsilesi tam da bu noktada başlar. Az yemek ya da öğün atlamak yaz sıcaklarında tansiyon sorunları yaratabilir. Bu nedenle sağlıklı besinlerle sık sık ve az az beslenmeyi unutmamak gerekir. Canımızın bir şey istemeyeceği zamanlar elbette olacaktır ancak mutlaka vitamin, mineral ve kalsiyum bakımından zengin olan besinleri düzenli olarak tüketmeli ve olması gerektiği kadar proteini hayatımıza katmalıyız. 

Yeterince Sıvı Almak

Sıvı almak yazın, kış aylarına göre daha kolaydır zira susuzluk hissi yazın daha fazla olur.  Bu güzel haber! Ancak burada da devreye “yeterince” kelimesi giriyor. Su içmek her ne kadar faydalı olsa da sonsuz fayda sağlamaz. Bu şu demek; her şeyin fazlasının zarar olduğu yaklaşım su için de geçerli.

Fazla su içmek ciğerlerde ve kalpte baskı yaratabilir. Buna bir de artan sıcaklık değerleri eklenince durum karışabilir. Bu nedenle ne az ne çok; vücudunuz için “yeterli” olacak miktarda sıvı tüketmeye gayret edin. Her ne kadar “günde 2 litre su içmenin önemi” fazlaca kafamızı karıştırıyor olsa da bu herkes için geçerli olmayabilir. Bu nedenle ne kadar su içmeniz gerektiği konusunda uzman fikri önemli. Çok su içmenin faydalarını kaleme aldığımı yazımızı okumak için tıklayınız.

Güneş Yanıkları

Yukarıda da söylediğimiz gibi güneş çoğumuz için adeta bir yaşama sevinci olabiliyor. Güneş enerjisiyle çalışan insanlar olarak güneşin zararlarını gözümüz görmüyor bile! Ancak tablo her zaman bu kadar sempatik olmayabilir. 

Güneşten zarar görmemiz için güneş yanığı olmamıza gerek yok; gözle görülmeyen zararlar da olabilir. Bu nedenle evde bile olsa gün ışıklarından korunmalı ve yüksek faktörlü güneş kremlerini eksik etmemeliyiz. “Güneşin Zararlı Işınlarından Korunun!” başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.

Güneş Çarpması Riski

Güneş, yalnızca cildimize zarar vermekle kalmaz tüm vücudumuzu esir alabilecek güçtedir. Güneşin en dik olduğu saatlerde şapka ve korunmasız dolaşma güneş çarpmasına neden olabilir. Güneş çarpması her ne kadar korkulacak bir durum gibi görünmese de hayati anlamda tehdit oluşturabilecek ciddi bir sağlık sorunudur.

Dışarı çıkarken özellikle baş bölgemizi korumak için şapka takmalı ve güneş kremimizi ihmal etmemeliyiz ki güneşin yalnızca pozitif yanını alalım, negatiften uzak duralım.

Havuz Kullanımı

Yaz mevsimi demek deniz ve havuz döneminin açılması anlamına gelir. Günümüzde artarak devam eden deniz kirliliği başlı başına bir dertken buna bir de yeteri kadar hijyenik olmayan havuzlar eklenir. Havuz sistemleri her ne kadar düzenli olarak çalışsa da pek çok bakteri ve virüsün de ortak yüzme alanı olabilir.

Havuzdaki klor cildimiz için tehdittir ancak hijyenik koşulların yeteri kadar yerine getirilmemesi başlı başına bir risktir. Bu nedenle girdiğiniz havuzun hijyen şartlarına, ne sıklıkla temizlendiğine, temizleme pompalarının işlevlerine varana kadar detaylıca inceleyin. Soru sormaktan çekinmeyin; sağlık her şeyden önemli.

Sigara ve Alkol Tüketimi

Alkol sağlığa zararlıdır, sigara erken yaşta öldürür; bu iki cümleye her gün, hemen hemen her iletişim mecrasında rastlıyoruz. Alkol ve sigaranın zararları cebimizde; tüm detaylara vakıfız. Ancak özellikle yaz aylarında bu önem daha da büyüyor zira güneş-alkol birbirini çok seven ve insan sağlığını tehdit etmek için güç birliği yapmış iki unsurdur.

Güneşin yakıcı sıcağında alkol tüketmek, organları direkt olarak olumsuz etkiler. Belki yakın vadede bu zararları göremeyiz ancak mutlaka zarar verdiği de kesin bilgi. Sigara ve alkol tüketimini yaz aylarında minimuma indirmek, kendimize yapacağımız en büyük yatırımlardan biri olacaktır.

Hareket Etmek

Yaz sıcağında kolumuzu kaldırmaya halimiz olmayabilir ancak hareketi ihmal etmemek de önemli. Güneşin alnında spor yapmak oldukça zararlı ancak sabah erken saatler ya da güneşin çekildiği saatlerde hareket etmek önemli.

Akşam yemeğinden en az 2 saat sonra yapılan vücudunuza uygun hafif egzersizlerden birini tercih edebilir ve yaz aylarında da hareketi elden bırakmamış olursunuz.

Kişisel Bakım

Yaz aylarının korkulu rüyası; aşırı terlemek. Vücudumuzdaki toksinlerin atılması bakımından terlemek güzel olabilir ancak yalnızca kötü koku yaymak değil vücudun pişik olması da ciddi bir sorundur.

Aşırı terlemeye bağlı olarak, vücudumuzun hava almayan yerlerinde pişik olabilir. Bu pişikler ilk başta çok büyük sıkıntı yaratmasa da tedavi edilmediğinde ve kişisel hijyene önem verilmediğinde yaraya dönüşebilir ve unutmayın ki her yara, enfeksiyon riski taşır.

Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka doktorunuzdan alınız.
 

Yayımlanma Tarihi: 3 Temmuz 2023 Pazartesi

Güncellenme Tarihi: 14 Kasım 2023 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın