XBB.1.5 Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

blog-image

Etkisi azalsa bile 3 yıldır hayatımızda varlığını sürdürmeye devam eden Covid 19, yepyeni varyantlarla kendini sık sık hatırlatıyor. Her ne kadar maske, mesafe ve hijyen 3'lüsüne uyum sağlamaya gayret etsek de varyantların bulaşma hızı şaşırtıcı derecede hızlı oluyor.

Son günlerde herkes öksürük ve ateş başta olmak üzere çeşitli şikayetlerle doktorların kapısını çalıyor. Bu şikayetler kimi zaman daha ciddi vakalar haline dönüşüyor ve yatarak tedavi bile gerekebilir. Grip ya da soğuk algınlığı ile paralel ilerleyen, semptomları neredeyse Covid 19 ile aynı olan ancak bulaşıcılığı ışık hızında olan yeni bir varyantla karşı karşıyayız; XBB.1.5. 

Farklı türler, farklı varyantlar ve farklı isimlerle hayatımızda bir şekilde varlığını sürdüren Covid 19, görünen o ki uzun yıllar bizimle yaşamaya devam edecek. Peki bu durumda bize düşen ne? Bu yeni varyanttan kendimizi nasıl koruruz, hangi belirtilerle hayatımıza girer? İşte tüm bu soruların yanıtı olarak size detaylı bir XBB.1.5 rehberi hazırladık. Önce XBB.1.5 nedir kısaca bir göz atalım.

XBB.1.5 Nedir?

XBB.1.5 için omicron covid varyantının başka bir tanımı demek mümkündür. Dünya Sağlık Örgütü tarafından “en bulaşıcı” Covid olarak nitelendirilen XBB.1.5, Covid ile paralel belirtilerle ilerleyen ancak çok hızlı bulaşan bir tür. Omicron'un alt varyantı olarak tanımlanan XBB.1.5 varyantı, özellikle ABD'de korku salıyor. Bu varyantın en önemli özelliklerinden biri oldukça hızlı bir şekilde bulaşmasıdır. 

XBB.1.5 Belirtileri Nelerdir?

Hemen her grip, soğuk algınlığı, Covid 19'da görülen belirtiler XBB.1.5'da da aynı seyreder. Kraken olarak da isimlendirilen XBB.1.5 varyantında en dikkat çeken özelliklerden biri kas ve sırt ağrılarıdır. Özellikle ateş ve öksürükle kendini belli eden XBB.1.5 varyantının diğer belirtilerinden birkaçı şunlardır;

  • Şiddetli ve geçmeyen öksürük
  • Yüksek ateş
  • Boğaz ağrısı
  • Burun tıkanıklığı
  • Baş ağrısı
  • Kas ve sırt ağrıları
  • Nefes darlığı ya da nefes almada güçlük
  • Bazı durumlarda tat ve koku kaybı
  • Mide bulantısı ya da kusma
  • İshal

XBB.1.5 ile Covid 19 Arasındaki Farklar Nelerdir?

Klinik belirti bakımından Covid 19 ile paralel seviyede seyreder. Bazı araştırmalara göre Covid 19'da olduğu gibi sık ölümcül durumlara rastlanmıyor ancak bu durum kronik hastalıkları olanlarda ve 65 üzerindeki bireylerde farklılık arz edebilir. Yani virüsün ölümcül olma durumu kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Boğaz ağrısı, baş ağrısı ya da burun tıkanıklığı gibi Covid 19'un klinik tablolarına sahiptir ancak XBB.1.5 varyantında şiddetli kas ve sırt ağrıları gözlemlenebilir. 

XBB.1.5 Tehlikeli midir?

Elbette her varyantta olduğu gibi XBB.1.5 varyantında da insan sağlığını tehdit eden unsurlar vardır. Yukarıda da kısaca değindiğimiz üzere bu durum kişinin mevcut sağlık durumuna, kronik hastalıklarına ve yaşına bağlı olarak değişebilir. XBB.1.5 belirtilerinden birini hissediyorsanız evde geçmesini beklemeden, direkt olarak doktorunuza iletişime geçmeniz çok önemlidir. Evet, basit bir soğuk algınlığı ya da grip geçiriyor olabilirsiniz ancak bir varyant da bulaş olmuş olabilir. Bu nedenle en doğru bilgi için mutlaka her durumda doktorunuza danışınız ve sağlığınızı ertelemeyiniz.

Koronavirüsü Kapsayan Sağlık Sigortaları

Yaşanan ve hala yaşanmakta olan bu büyük pandemi, birçok sigorta şirketinin sağlık sigortası maddelerinden biridir ve sigorta kapsamı altındadır. Koronavirüsü kapsayan tamamlayıcı sağlık sigortası şirketleri ve Covid 19'u kapsayan özel sağlık sigortası mevcuttur.

0-85 yaş arası tüm T.C. vatandaşların yanı sıra geçici Türk kimliği olan yabancı uyruklu kişiler de Covid 19 teminatı olan sağlık sigortalarından yararlanabilir. Bu arada Covid 19 testi sigorta kapsamında yer alır mı sorusunun da yanıtını verelim. Covid 19 testi Sağlık Bakanlığı'nın sorumluluğu altında devlet hastanelerinde ücretsiz olarak yaptırılabilir. Ancak özel bir sağlık kurumundan kendi isteğinizle Covid testi yaptırmanız durumunda, sağlık sigortanız tarafından karşılanmayacaktır.

Tüm sigorta şirketlerinin Covid 19'u kapsayan sağlık sigortası tekliflerini tamamlayicisaglik.com üzerinden karşılaştırabilirsiniz. Size en uygun sağlık sigortası hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

XBB.1.5 Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Covid 19'dan farklı bir tedavi protokolü yoktur. XBB.1.5 varyantında da tıpkı Covid 19 gibi benzer bir tedavi yöntemi uygulanır. Uygulanan tedavi kişinin yaşına, kronik hastalıklarına, mevcut sağlık durumuna, klinik tablosuna bağlı olarak değişebileceğinden net bir tedavi söylemek doğru olmayacaktır. XBB.1.5 varyantından şüphe durumu varsa doktorunuz sizin için en uygun olan protokolü hazırlayacak ve tedavi sürecinizi başlatacaktır.

XBB.1.5 (Kraken) Varyantından Nasıl Korunulur?

XBB.1.5 varyantından korunmak için, son 3 yıldır dilimizden düşmeyen 3 kelimeye dikkat etmemiz yeterli olacaktır; maske, mesafe ve hijyen. XBB.1.5, Covid 19, grip ve soğuk algınlığından kendimizi korumanın en etkili yolu maske takmaktır. Pandeminin etkisini yavaş yavaş yitirmesiyle birlikte maske kullanımlarında bir azalma olduğu aşikâr ancak özellikle toplu taşımalarda, kalabalık yerlerde virüsün kol gezdiğini unutmamak lazım. Bu nedenle kapalı ve kalabalık ortamlarda maske kullanımına, mesafeye ve hijyene çok dikkat etmekte yarar var. 

Yanı sıra ellerimizi düzenli olarak su ve sabunla yıkamak suretiyle de virüsün bulaşmasına engel olabiliriz. Dikkat edeceğimiz bu 3 kelime, sağlığımıza yapacağımız en büyük yatırımlardandır.

Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi içermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka doktorunuzdan alınız.
 

Yayımlanma Tarihi: 2 Mart 2023 Perşembe

Güncellenme Tarihi: 12 Şubat 2024 Pazartesi

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın