Stres, Ağız ve Diş Hastalıklarına Davetiye Çıkarabilir!

blog-image

Çağımızın en önemli hastalıklarından biri olan stres; baş ağrısı, kalp hastalığı, obezite, mide bulantısı, cilt hastalıkları, mide sorunları, vücut ağrıları gibi birçok hastalığı da beraberinde getiriyor. Günümüzde birçok hastalığın sebebi olarak gösterilen stres faktörünün, vücuttaki çoğu organı etkilediği gibi ağız sağlığı bozulmalarına da neden olduğu belirtilmektedir.

20'lik diş hakkında detaylı bilgi için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Stresin vücutta ilk etkilediği organlardan biri de dişler ve diş etleri olmaktadır. Psikolojik sebeplerden dolayı ağız bakımının ihmal edilmesiyle diş yüzeylerinde oluşan plaklar, diş etlerinde hastalıklara neden olur. Gerekli tedbirler alınmadığında, ilerleyen yaşlarda diş kayıpları meydana gelir. Kronik stres, protez kullanan hastalarda ilerleyen dönemlerde ağız içini daha da kötü hale getirdiği için kansere de davetiye çıkarır. Yaşam kalitesi iyi, stresi olmayan insanlarda vücut dişlerden kaynaklanan bir enfeksiyonu yapılacak tedavi ile ortadan kaldırabilir. Ama uzun süreli stres altında olan bireylerde bu tablo kiste, daha sonra da tümöre dönüşebilir. Kist de ihmal edilip, tedavi edilmezse ilerleyen dönemlerde kansere dönüşebilir.

Stres ve endişe duygusu ağız sağlığımız değişik şekillerde etkiler:

  • Ağızda yaralar, aftlar
  • Diş gıcırdatması ve sıkması
  • Ağız sağlığı sorunları ve yeme alışkanlıklarının düzensizliği
  • Diş eti hastalıkları ya da var olan hastalıkların kötüleşmesi

Kronik Stres Diş Eti Hastalıklarına Zemin Hazırlar.

Stresin vücutta ilk etkilediği organın diş ve diş etleri olduğunu kaydeden uzmanlar, gelişmiş toplumlarda orta yaş üstü bireylerde karşılaşılan çürük ve diş kaybı gibi ağız ve diş hastalıklarının arkasında psikolojik sebepler arandığını ifade etmektedir. Kronik stresli bireylerde çok ciddi ağız kuruluğu oluştuğuna işaret eden uzmanlar, buna bağlı olarak da diş yüzeylerinde çürük oluşumunu engelleyen koruyucu tabakanın oluşmadığı ve sonucunda yoğun diş çürüklerinin meydana geldiğini ifade etmektedirler. Çürük diş ağrısına ne iyi gelir başlıklı yazımızı da okumanızı öneririz.

Özellikle 18-20 yaş altı genç ve çocuklarda görülen stres, ağız sağlığı açısından çok önemlidir. Ebeveynler, bu stresi önemsemediğinden dolayı tedbir almakta gecikmektelerdir. Bu da ilerleyen yaşlarda büyük sorunlara yol açmaktadır. Strese giren çocuk ve gençler içine kapanıp, kişisel ağız ve diş bakımlarını ihmal etmektelerdir. Ağız, diş ve eklem bölgelerinde görülen şikayetle gelen bu yaş çocuk ve gençlerde stres faktörünün değerlendirilmesi, tedavinin kalıcı olabilmesi ve ilerleyen dönemlerde problem yaratmaması açısından çok önemlidir. Ayrıca, stres faktörünün baş ve kulak ağrısına paralel olarak çiğneme esnasında eklem bölgelerinde ses oluşumuna, aşırı diş sıkmaya ve sonucunda diş yüzeylerinde aşınma ve diş kırıklarına neden olduğu belirtilmektedir. Diş sıkma hastalığını kaleme aldığımız yazımızı da mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.

Stres Ağız Yaralarının ve Aftların Oluşmasına Sebep Olabilir.

Kişinin sürekli gergin olma durumu vücut direncinin kırılmasına neden olur. Vücut direncinin kırılması ile birlikte bağışıklık sistemi baskılandığından aft oluşumu hızlanabilir. Bu durum özellikle kadınların adet döneminde sıklıkla karşılanabilir.

Toplumun %18-20'si aft sorunu ile karşı karşıyadır. Bayanlarda daha sıklıkla rastlanır. Gülmeyi, konuşmayı, çiğnemeyi güçleştirir. Tedaviye rağmen 1-2 hafta sürer. Bazan biri iyileşirken biri yeniden çıkar. Aft genellikle tek olarak seyretse de aynı anda birkaç bölgede birden görülebilmektedir.

Diş Gıcırdatmak Stres Kaynaklı Olabilir.

Stres kaynaklı olarak özellikle uyku esnasında diş gıcırdatması sık sık görülen bir sorundur. Diş gıcırdatması ayrıca bruksizm adıyla da tıp dünyasında bilinir. Eğer zaten bir diş gıcırdatma sorununuz varsa stres bunu daha da kötüleştirebilir. Bu sorun kafatası ile kulak arasında bulunan eklemin zamanla aşınmasına neden olur. Doktorunuza danışmakta tereddüt etmeyin. Dişçiler bu tip durumlarda gece kullanılabilen damaklık önererek diş sağlığınızı korumanıza yardımcı olurlar.

Zayıf Ağız Sağlığı Vücudunuzu da Etkiler.

Aşırı stres altında bulunduğunuzda ruhsal durumunuz ağız sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Eğer ağız sağlığınıza dikkat etmezseniz sonucundan tüm vücudunuz bu durumdan etkilenecek ve başka sorunlar da baş gösterecektir.

Bu durumdan ancak sağlıklı beslenerek ve sağlığınıza dikkat ederek kurtulabilirsiniz. Ruh sağlığınızı koruyarak ve kendinizi motive ederek olumsuz sonuçları pozitife dönüştürebilirsiniz. Spor yaparak hem bağışıklık sisteminizi güçlendirecek hem de sağlıklı bir hayat süreceksiniz. Bunun neticesinde de vücudunuzdaki ufak tefek problemlerden kurtulacaksınız.

Diş Sağlığımızı Stresten Korumanın Yolları Nedir?

Organlarınızın sağlıklı çalışabilmesi, ağız ve diş sağlığınız sayesinde olur. Ağızda biriken bakteri ve enfeksiyonlar vücudun diğer tüm savunma sistemini etkiler.

  • En önemlisi stresin kaynağını belirlemek ve yok etmektir. Eğer gerekirse profesyonel yardım alın.
  • Eğer profesyonel yardım almanız mümkün değilse, egzersiz yapmak veya masaj yaptırmak da rahatlamanıza yardımcı olacaktır.
  • Ağız sağlığınızda bozulmaları fark ettiğinizde tedavi yollarını araştırın.
  • Ağız bakımı ve hijyeni günlük bir aktivitedir. Eğer anksiyete veya stresten çekiyorsanız ve dişlerinize de pek bakmıyorsanız bu profesyonel yardım almanız için bir işarettir.
  • Eğer dişlerinizi gıcırdattığınızı ya da sıktığınızı düşünüyorsanız, dişçiniz bir gece koruyucusu ya da ona benzer bir şey önerebilir.

Unutmayın; diş hastalıkları ve diş sağlığının korunması açısından erken tanı çok önemlidir. Bu nedenle yılda en az iki kez diş hekimine muayene olmanızı öneriyoruz.

Diş Beyazlatma hakkındaki yazımız da ilginizi çekebilir.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 23 Şubat 2018 Cuma

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın