Grip Nedir? Grip Belirtileri ve Tedavisi

blog-image

Soğuk algınlığı ve grip (influenza) bazı durumlarda birbirinin yerine kullanılsa da farklı iki hastalıktır. Her iki hastalıkta solunum yolu hastalıklarına neden olur ancak tedavileri farklıdır.

Grip özellikle kış aylarında görülen en yaygın hastalıklardır. Soğuk algınlığı ve grip arasındaki farkı bilmek semptomları nasıl tedavi edeceğinize ve ne zaman doktora gitmeniz gerektiğine karar vermenize yardımcı olacaktır.

Grip ve soğuk algınlığı kılavuzunu adım adım okuyarak belirtileri hakkında bilgi sahibi olabilir, doktora ihtiyacınız olup olmadığını belirleyebilir ve tedavi seçeneklerine inceleyebilirsiniz.

Grip (İnfluenza)Nedir?

Grip; influenza A ve B tiplerinin neden olduğu, sonbaharın sonlarından ilkbaharın başlarına kadar süren bir rahatsızlıktır. Belirli aylarda görüldüğü için mevsimsel grip olarak da adlandırılır. Soğuk algınlığından farklı olarak grip bir anda ortaya çıkar. Birçok kişi bunu “kamyon çarpmışa dönmek” olarak tanımlar.

Gribin Belirtileri Nelerdir?

Grip belirtileri; tıkanıklık, öksürük, baş ağrısı ve çocuklarda ateştir. Ancak diğer belirtiler ve hastalığın gidişatı farklılık gösterir. Birçok kişi soğuk algınlığı sırasında kötü hisseder ama işlerini yapabilir. Ancak grip olduğunuzda yataktan çıkmak bile zor olur.  Yatarken iyi hissetseniz bile kalktığınızda hasta olabilirsiniz. Ateş, vücut ağrısı ve öksürük ani ve ağrılı olarak gelir.

Grip belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Ateş (herkeste görülmese de çoğu zaman görülür)
  • Ürperme
  • Vücut ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Boğaz ağrısı
  • Öksürük
  • Bitkinlik, aşırı halsizlik
  • Hafif tıkanıklık (burun tıkanıklığı veya burun akıntısı)
  • Kusma ve ishal (yetişkinlerde sık görülmez, çocuklarda daha yaygındır)

Yetişkinlerde ve bebeklerde grip hastalığını hemen fark etmek hayati önem taşır. İlk 48 saat içinde doktora başvurmak gribin uzunluğunu ve ciddiyetini en az seviyeye indirmeniz için önemlidir. Aynı zamanda mide gribi değil de normal grip olduğunuzu anlamak da önemlidir.

İnfluenza Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Genellikle grip olarak adlandırılan influenza virüslerin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. İnfluenzanın belirtilerini kendinizde veya çocuğunuzda fark ettiğinizde hemen doktora başvurun.

Çocuklarda İnfluenza Belirtileri

  • Hızlı nefes alma, nefes alma zorluğu veya nefes alırken kaburgalarda gerginlik
  • Mor dudaklar veya yüz
  • Göğüs ağrısı
  • Ciddi kas ağrısı
  • 8 saat boyunca idrara çıkmama, normalden az sayıda bez
  • Ağız kuruluğu, ağlarken gözyaşı gelmemesi,
  • Uyanıkken çocuğun canlı olmaması veya etkileşime girmemesi
  • Nöbet geçirme
  • 40 derece ve üstü ateş veya 12 haftadan küçük bebeklerde ateş
  • İyileşen ama tekrarlayan, kötüleşen ateş veya öksürük
  • Kronik medikal durumun kötüleşmesi

Yetişkinlerde İnfluenza Belirtileri

  • Nefes alma zorluğu
  • Göğüs ağrısı veya göğüste baskı
  • Karın ağrısı veya karında baskı
  • Baş dönmesi
  • Kafa karışıklığı
  • Ciddi veya durmayan kusma
  • İyileşen ama ateş ve öksürükle geri dönen grip benzeri semptomlar

Covid 19 ve Grip Arasındaki Farklar Nedir?

Covid-19 hastalığının en bariz belirtileri; ateş, nefes darlığı, öksürük, bitkinlik, koku ve tat kaybıdır. Gripte ise nefes darlığı, koku ve tat kaybı belirtisi pek görülmez. Ayrıca bulantı ve kusma semptomları daha çok gripte görülür. Bulantı ve kusma covid-19 için yaygın olmayan belirtiler arasındadır.

Grip ve Soğuk Algınlığının Komplikasyonları Nelerdir?

Bazı kişiler grip komplikasyonları açısından yüksek risk grubundadır ve ciddi semptomları, komplikasyonları veya hastanede yatmayı önlemek için tedavinin hemen başlatılması gerekir. Yüksek risk grubundakiler; hamile kadınlar, 65 yaş üstü yetişkinler, 5 yaş altı çocuklar ile kalp, astım veya diyabet gibi kronik hastalığı olan kişilerdir. Sağlık durumunuz nedeniyle yüksek risk grubunda iseniz grip belirtileri ortaya çıktığında ne yapacağınızı planlamak için doktorunuzla konuşmanız faydalı olacaktır.

Astım olan kişiler gripten dolayı nöbet geçirebilirler. Kronik bronşit, amfizem veya kronik kalp rahatsızlığı gibi akciğer sorunlarınız varsa semptomlarınız birkaç hafta içinde daha da kötüleşebilir. Grip sonrasında sinüs enfeksiyonu ve kulak enfeksiyonu da görülebilir.

Zatürre ise grip kaynaklı ciddi bir komplikasyondur. Bunun nedeni virüs olabileceği gibi akciğerlerin zayıflamasıyla yerleşen bakteri enfeksiyonu da olabilir. Zatürre genellikle hastanede yatmaya ve grip kaynaklı ölümlere neden olabilir. Gribin diğer ciddi ve ölümcül komplikasyonları ise kalp, beyin veya kas yangısı, çoklu sistem yetmezliği ve sepsistir.

Grip Neden Olur?

Virüsler: Grip virüs kaynaklıdır. Virüsler hava ile yayılır ve öksürme, hapşırma, salya ve kirli yüzeylere temas ederek bulaşır.

Grip genellikle influenza virüsünden kaynaklıdır. Farklı influenza türleri vardır ve mevsimsel grip semptomlarına sadece influenza A ve B neden olur. Grip virüsleri sıklıkla değişir ve vücudun etkili bir şekilde savaşmayı öğrenmesini zorlaştırır. Grip aşıları, grip sezonunda salgına neden olması beklenen A ve B influenza virüslerini içerecek şekilde her sene güncellenir.

Çevresel Faktörler: Virüslerin yayılmasını kolaylaştıran çevresel faktörler grip olma olasılığınızı arttırır. Kalabalık ortamlar, birçok kişinin temas ettiği yüzeyler ve hijyen problemleri nedeni ile virüsün size geçme riski fazladır.

Sağlık Durumu: Grip virüslerine maruz kalan herkes hasta olmaz. Bazı kişiler semptomların ortaya çıkmasından önce enfeksiyonla savaşabilir. Ancak bazı kişiler yaş, tıbbi geçmiş veya aşılanma durumu neden ile gribi daha ağır geçirme olasılığına sahiptir. Küçük çocuklar ve yaşlılar grip olmaya daha yatkındır ve ciddi komplikasyonlara karşı daha savunmasız olurlar.

Hamile kadınların, astım, kalp veya diyabet, kanser veya nörolojik hastalıkları olan kişilerin grip ile savaşması zordur. Hatta soğuk algınlığı ve grip durumlarının daha da ağırlaşmasına sebep olabilir. Bu yüzden yüksek risk grubunda olan kişilerin her yıl grip aşısı olması komplikasyon riskini azaltır. Grip aşısının size uygun olup olmadığını doktorunuza danışarak öğrenebilirsiniz.

Grip Tanısı Nasıl Konur?

Grip veya influenza teşhisi için doktorunuz sizden bir takım tahliller isteyebilir. Yaşadığınız belirtilerin altında yatan nedenler bulunduğunda doktorunuz sizin için en doğru tedavi planını oluşturacaktır.

Aniden ortaya çıkan ağrılar, ateş ve yataktan çıkamayacak kadar halsiz olmak grip belirtisidir ve bu kişilerin fiziksel muayene sonrası tanı için test yaptırması faydalı olur. Özellikle influenza şüphesi varsa doktorunuz sizden teşhis için hızlı influenza tanı testi, hızlı moleküler tahlil ve viral kültür testi isteyebilir.

Hızlı influenza testi grip teşhisini doğrulamak için doktorların en yaygın kullandığı tekniktir. Burundan örnek alınarak virüsün var olup olmadığı kontrol edilir. Moleküle tahlil de ise influenzanın A virüsünden mi yoksa B virüsünden mi kaynaklı olduğu araştırılır.

Nefes alma güçlüğü, hırıltı, kontrol edemediğiniz öksürük veya yüksek ateş gibi ciddi belirtileriniz varsa ilk 24 saat içinde doktora gitmelisiniz. Özellikle risk grubunda olan kişiler için tedavinin bir an önce başlaması gerekmektedir.

Grip Tedavisi Nasıl Yapılır, Gribe Ne İyi Gelir?

Grip tedavisi veya influenza tedavisi için zaman gerekir. Nem cihazı kullanmak, sinüsleri tuzlu suyla temizlemek, bol su içmek ve dinlenmek gibi ilaçsız da iyi hissedebileceğiniz yöntemler vardır. Grip tedavisinde reçeteli veya reçetesiz ilaçlarda kullanılır.

Grip İlaçları

Reçetesiz ilaçlar belirtileri azaltmaya yardımcı olabilir. Ağrı kesici/ateş düşürücü almak ateşi düşürerek griple gelen ağrıları da azaltabileceği gibi balgam söktürücüler de soğuk algınlığı ve gribin neden olduğu öksürme ve tıkanıklığı gidermeye yardımcı olabilir. Reçetesiz satılan grip ilaçlarının çoğu sersemlik, rahatsızlık ve diğer ilaçlarla etkileşim gibi durumlara neden olabilir. Doktorunuza veya eczacınıza danışmadan ilaç kullanmamanız gerektiğini unutmayın.

Çocuklar için kullanılacak ilaçlar ile ilgili son yıllarda ciddi değişimler olmuştur. Araştırmacılar ilaçların çocuklardaki belirtileri rahatlatmadığını ve ciddi yan etkilere neden olduğunu söylemektedir. Amerikan Pediatri Derneği ve FDA tarafından çıkarılan halk sağlığı önerilerinde grip ilaçlarının 6 yaşından küçük çocuklar için uygun olmadığı söylenmektedir. Gripte ilaç kullanımı ile ilgili doktorunuza danışmanız daha doğru olacaktır.

Grip viral enfeksiyon olduğu için antibiyotik ile tedavi edilmemelidir. Dünya çapında önemli bir sağlık sorunu haline gelen antibiyotikler, dirençli bakterilere neden olduğu için gereksiz antibiyotik tüketmemek gerekir. Grip aşısı ile grip veya influenzaya karşı kendinizi koruyabilirsiniz. Grip aşısı %100 etkili olmasa da risk grubunda bulunan kişilerin gribi daha hafif atlatmasını sağlar.

Gribe İyi Gelen Evde Çözüm Yöntemleri

Grip virüslerden kaynaklandığı için antibiyotiğe ihtiyaç duymadan doğal yöntemler ile tedavi edilebilir. İşte "Grip Nasıl Geçer?" sorunuzun cevabı:

Sinüsleri Temizleme: Sinüsleri burun temizleme cihazlarıyla temizlemek tıkalı ve akan burnun neden olduğu rahatsızlığı gidermeye yardımcı olur. Steril tuz çözeltisi ve evde daha önceden kaynatıp soğuttuğunuz suyu kullanabilirsiniz. Sinüslerinizi temizlemek için doğrudan musluk suyu kullanmayın. Zararlı olabilecek bakterileri içerebilir.

Tuzlu Sprey: Tuzlu sprey (veya bebekler ve küçük çocuklar için damla) kullanmak sinüsleri temizlemeye alternatiftir ve tıkanıklığı azaltır. Tuz mukusu incelterek burnunuzu sümkürürken veya çocuğunuzun burnunu temizlerken daha rahat boşalmasına yardımcı olur.

Nem Cihazı: Tıkandığınızda, öksürürken ve boğaz ağrısı yaşarken havadaki ekstra nem daha rahat hissetmenizi ve mukusun daha kolay çıkmasını sağlayabilir.

Bol Su: Su içmek her zaman önemli olsa da hastayken daha da önemlidir. Vücudunuz virüsleri atmak için fazladan sıvıya ihtiyaç duyar. Bol su içmek de rahatlamanıza yardımcı olur.

Uyku: Eğer hastaysanız normalden daha yorgun olursunuz. Ne kadar dinlenirseniz o kadar iyi hissedersiniz. Vücudumuz dinlendiğinde iyileşmek için çalışır. Mutlaka vücudunuzu dinlendirin ve düzenli uyku uyuyun.

Bal: Yatmadan önce bir kaşık bal öksürüğü azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak bu çözüm yetişkinler ve 1 yaşından büyük çocuklar için uygulanmalıdır. Bebeklerde bal kaynaklı botulizm riski vardır.

Pasif İçicilik: Solunumla ilgili semptomlarınız varsa sigara bunları kötüleştirebilir. Pasif içicilikten kaçının.

Mikroplarınızı Paylaşmayın: Aktif olarak öksürüyor, hapşırıyor veya burnunuz akıyorsa evde kalın. Öksürürken ağzınızı kapatın ve sık sık ellerinizi yıkayın. Mümkün olan durumlarda evde 6 ayın altındaki bebekler, 65 yaşın üstündeki bireyler ve kronik hastalığı olan kişilerle olan temasınızı en aza indirin.

Grip Tedavisini Özel Sağlık Sigortası Karşılar mı?

Grip, soğuk algınlığı ve benzeri gibi sağlık sorunları aniden gelişebilen hastalıklardandır. Öncesinde bir tedavi protokolü uygulanmayan hastalıklar, özel sağlık sigortası tarafından poliçede belirtilen limitler ve oranlar dahilinde karşılanır. Bu bağlamda poliçe aktifken yaşanan gribin tedavi masrafları sigorta şirketi tarafından anlaşmalı sağlık kurumuna ödenecektir.

Grip Kaç Günde Geçer?

Grip tedavisi doğru bir şekilde yapıldığında şikayetler 1 hafta içinde azalır. Grip belirtilerinden tamamen kurtulmak ise 2 haftayı bulabilir. "Hamilelikte grip nasıl geçer?" diye merak ediyorsanız yazımızı buradan okumaya devam edebilirsiniz.

Gripten Nasıl Korunabiliriz?

Çevremizde mikroplar bulunur ve bu mikroplardan kaçmak mümkün değildir. En sağlıklı kişiler bile kış mevsiminde gribal enfeksiyona yakalanabilir. Burada önemli olan nokta, gribal enfeksiyon hakkında bilgi sahibi olmak ve bağışıklık sistemini güçlü tutmaktır.

Gribal enfeksiyondan korunmanın diğer yöntemleri şunlardır:

  1. Düzenli aralıklarla C vitamini alınmalıdır.
  2. Sağlıklı beslenme özellikle sebze ve meyve tüketimine önem verilmelidir.
  3. Günde 8 saat uyku uyumaya önem gösterilmelidir.
  4. Düzenli egzersiz yaparak bağışıklık sisteminizi güçlü tutabilirsiniz.
  5. El ve vücut hijyenine dikkat ederek gripten korunabilirsiniz.
  6. Doktorunuza danışarak grip aşısı yaptırabilirsiniz.

Grip Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Grip aşısı uygulaması Ekim ve Kasım aylarında başlar, Mart ayına kadar devam eder. Grip aşısı yapıldıktan 2 hafta sonra koruyuculuğu başlar ve 6-8 ay boyunca etkisi devam eder. Grip aşısı fiyatları 2023 yılında 243 TL olarak belirlenmiştir.

İnfluenza hakkında daha fazla bilgi için tıklayın!

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 21 Kasım 2019 Perşembe

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın