Sivrisinekle Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

blog-image

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte, kışın adeta saklandıkları yerden çıkan sivrisinekler zehir saçmaya devam ediyor. Yalnızca vücudumuzda şişkinlik ve kaşıntı yaratmakla kalmayan aynı zamanda pek çok hastalığa davetiye çıkaran sivrisinekler sandığımızdan çok daha tehlikeli.

Sivrisinekler çok kuvvetli “taşıyıcı” canlılardır. Kanımızı emerken aynı zamanda pek çok hastalığı da bize bulaştırabilirler. Çok basit, sıradan ve tehlikeli durmayan sineklerin hayatımızı tehdit edecek boyutta olması oldukça ürkütücü.

Bu tehlike konusunda farkındalık yaratmak adına sizlerle sivrisineklerden geçen hastalıkları kaleme aldığımız yazımızı paylaşmak istedik. Üzerinde çok durulmayan ancak hayati boyutta önem teşkil eden sivrisinekle bulaşan hastalıkları aşağıda paylaşıyoruz.

Sineklerden Bulaşan Hastalıklar

Sivrisineklerin adeta bir silah kadar tehlikeli ve insan sağlığını tehdit edici boyutta olduğunu biliyor muydunuz? Bugüne kadar yalnızca soktukları bölgede kaşıntı yaratmaktan ibaret sandığımız sinekler sandığımızdan çok daha tehlikeli.

Vektör yani hastalık bulaştırıcı olarak bilinen sineklerin yol açtığı hastalıkları inceleyelim. İlk sırada pek çoğumuzun aşina olduğu sıtma var.

Sıtma Hastalığı

Sivrisinekle bulaşan hastalıklardan en iyi bilineni sıtmadır.

Nöbet haline gelen bir bulaşıcı hastalıktır. Sivrisinek gibi kan emici canlılardan insanlara bulaşır. Nöbet başlamadan önce kişide halsizlik, baş ağrısı, sırt ve bacak ağrıları gözlemlenir. Ardından aşırı titreme ve yüksek ateş evresine geçilir.

Sivrisineklerden bulaşan ateşli hastalık nedir sorusunun yanıtlarından biri olan sıtma, tedavi edilmediği takdirde ölüme varan sonuçlarla kişiyi karşı karşıya getirir. Böbrek yetmezliği ile başlayan tablo bir süre sonra solunum sıkıntısına dönüşür ve günün sonunda kişide hayati risk oluşur.

Batı Nil Humması (Batı Nil Virüsü)

Özellikle yaşlılar ve bağışıklık sistemi güçlü olmayanlar için büyük bir tehdit olan batı Nil humması, kişide menenjite yol açabiliyor. Genel olarak Afrika ve Asya ülkelerinde daha sık rastlanan bir virüs olmasına karşın tüm insanlığı tehdit ediyor.

Titreme, yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi gibi belirtilerle karakterize olan Batı Nil Virüsü ilerleyen aşamalarda derilerden de birtakım döküntülere yol açabiliyor. Tedavi edilmediği takdirde ne yazık ki ölümle sonuçlanabiliyor.

Zika Virüsü

Sivrisineklerden geçen hastalıklar içinde en tehlikeli olanlarından biri zika virüsü. Bu virüs bulaş olduktan hemen sonra eklem ve kas ağrılarını beraberinde getiriyor. Ardından cilt döküntüleri virüs belirtilerine eşlik ediyor.

Zika virüsün şu ana kadar bilinen bir aşısı ya da ilacı bulunmuyor olsa da hastalığın ilerlememesi ve diğer organlara zarar vermemesi için birtakım tedaviler yapılabiliyor.

Dang Humması (Dengue Fever)

Özellikle tropikal bölgelerde daha sık görülen Dang humması gribi andıran bir hastalık. Kırık kemik humması olarak da biliniyor bunun sebebi bulaş olduğu kişilerin kırık kemik ağrısı gibi bir ağrı yaşaması. 

Aedes cinsi sivrisineğin bu hastalığa yol açtığı bilinir. Başlıca belirtileri arasında ateş, ağrı ve döküntü görülebilir hatta bu belirtiler yüzünden başka hastalıklarla da zaman zaman karıştırılabilir. Dang humması o kadar tehlikelidir ki yalnızca birkaç saat içinde kişinin hayatını tehlikeye sokabilir.

Chikungunya

Chikungunya virüsünün neden olduğu ateşli bir hastalıktır. Akut olarak gelişir ve eklem iltihabı ile kendini belli eder. Kelime anlamı olarak Tanzanya dilinde “iki büklüm yapan” anlamını taşır ki hastalık, belirtileri itibariyle adıyla tam örtüşür!

Sivrisinekler tarafından insana bulaşan Chikungunya virüsü özellikle ateş ve eklem ağrısı ile karakterize olur. Bilinen bir aşısı ya da ilacı ne yazık ki mevcut değildir ancak kullanılan ilaçlarla ateş ve ağrının azaltılması hedeflenir. Genelde Afrika, Asya, Amerika gibi bölgelerde görülüyor olsa da dünyanın pek çok yerinde tehlike saçmaya devam ediyor.

Layşmanyaz

Sivrisinek hastalığı denince akla ilk gelenlerden biri layşmanyazdır. Aslında sivrisinek virüsünü ve dolayısıyla bu hastalığı bulaştıran sineği çıplak gözle görmek epey zor ancak özellikle Akdeniz ülkelerinde yaşayan bu sinek ciddi hastalıklara sebep oluyor. Sivrisineklerin zararları yalnız insanlar için değil köpekler için de bir tehdit unsuru. 

Layşmanyaz hastalığının tipik belirtileri arasında; yüksek ateş, baş ağrısı, yorgunluk, kilo kaybı ya da lenf bezlerinde şişme sayılabilir.

Sindbis

Ateşli hastalıklardan biri olan Sindbis, sivrisinekle bulaşan hastalıklardan biri. Genellikle Afrika ülkelerinde rastlanan bir sivrisinek virüsüdür. 
Sivrisinek ısırığı ile bulaşan hastalıklardan biri olan Sindbis hastalığının tipik belirtileri grip gibi seyrediyor. Tıpkı grip gibi semptomları olan bu hastalık zaman zaman 40 dereceyi aşan yüksek ateşle de karakterize olabiliyor.

Sivrisinek Hastalığı Belirtileri

Sivrisineklerden bulaşan hastalıkların genellikle tipik belirtileri vardır. Bilinen en önemli belirtilerden biri ateştir. Sivrisineklerden bulaşan hastalık belirtilerinden birkaçı;

  • Kusma
  • Ateş
  • Halsizlik
  • Eklem ağrıları 
  • Deri döküntüleri
  • İshal

Sivrisineklerden Korunmanın Yolları

Özellikle yaz aylarında sivrisineklerden korunmamız çok güç zira her yerde karşımızdalar! Yine de alacağımız birkaç önlemle onlardan korunabiliriz. Sivrisinek hastalık taşır mı sorusunun yanıtını verdikten sonra şimdi de korunma yollarına kısaca göz atalım.

  • Sivrisineklerden korunmanın yollarından birinin açık renkli giysiler giymek olduğu düşünülür. Sivrisineklerin genellikle koyu renkleri tercih ettiği bilindiğinden açık renk giysiler dikkatlerini çekmeyecektir. Bu kesin bir bilgi olmasa da paylaşmakta zarar değil fayda var.
  • Sivrisineklerin sevmediği bitkiler, bu süreçte kurtarıcımız olabilir. Özellikle lavanta, portakal, fesleğen, biberiye gibi bitkileri sevmedikleri bilinir. Evinize bu bitkilerden birini konumlayabilir ve sivrileri nispeten uzaklaştırabilirsiniz.
  • Sivrisineklerin terlemiş deri üzerinde ilginç bir iştahları vardır. Bu nedenle sık sık duş almayı ihmal etmeyin. Vücuttaki ter kokusu sineklerin dikkatini çekebilir, daima temiz olmakta yarar var.
  • Sivrisinek kovucu ilaçlar ya da spreyler her ne kadar piyasada çokça var olsa da daha doğal ürünleri de tercih edebilirsiniz. Özellikle lavanta yağı ve nane yağı sivrisinekleri kaçırabilir. 

Detaylı bilgi için Sivrisinekten Korunma Yöntemleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka doktorunuzdan alınız.
 

Yayımlanma Tarihi: 26 Temmuz 2023 Çarşamba

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın