Seboreik Dermatit Hastalığı Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır? 

blog-image

Seboreik dermatit hastalığı, küçükten büyüğe herkesin yaşayabileceği bir cilt hastalığıdır. Genellikle erkeklerde daha sık görülse de bebeklerde konak adı verilen bu rahatsızlık aslında seboreik dermatit hastalığıdır.

Merak etmeyin; seboreik dermatit hastalığının tedavisi kolaydır, semptomları kontrol altına alınabilir. İlaçlar ve yaşam tarzı değişiklikleri ile bu hastalıkla rahatça baş edebilirsiniz!

Seboreik Dermatit Nedir?

Yağlı seboreik egzama olarak da bilinen seboreik dermatit hastalığı; baş bölgesini ve yağ bezlerini etkileyen kronik, iltihaplı cilt hastalığıdır. Kıl köklerini etkileyen seboreik dermatit, saç derisinde, alında, kulakta, kaşlarda, sırtta ve göğüste de görülebilir. Bu cilt hastalığının oluştuğu bölgede aşırı kaşınma ve kızarıklık oluşur.

Seboreik Dermatit Hastalığı Neden Olur?

Seboreik dermatit hastalığının kesin nedeni tam olarak bilinmese de malassezia adı verilen bir mantardan kaynaklandığı düşünülmektedir. Malassezia mantarı ciltte doğal olarak bulunur ancak bazı faktörler bu mantarın hastalığa yol açmasına neden olur.

Seboreik dermatit hastalığına neden olan faktörler:

  • Ciltte sebum üretiminin fazla olması
  • Dengesiz, kuru ve hassas cilt yapısı
  • Genetik faktörler,
  • Protein eksikliği
  • Bağışıklık sisteminin zayıflığı
  • Parkinson, AIDS, epilepsi ve gül hastalığı
  • Stres ve depresyon
  • Alkol
  • Akne
  • Beslenme bozukluğu
  • Soğuk ve kuru hava
  • Hormonsal değişimler

Seboreik Dermatit Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Seboreik dermatit genellikle sedef hastalığı, gül hastalığı, atopik dermatit ve yüzeysel mantar enfeksiyonu ile karıştırılabilir. Ancak seboreik dermatit kaşların arasında, kaşların üstünde, burnun kenarlarında ve burnun katlanma yerlerinde belirti gösterir. Bazı durumlarda saç çizgisini de etkileyerek kafa derisine doğru yayılır.

Seboreik Dermatit Belirtileri

  • Saç derisinde kepek
  • Pul pul dökülen beyaz veya sarı deri
  • Şişmiş ve yağlı görünen deri
  • Ciltte kırmızı veya pembe plaklar
  • Kaşınma ve yanma

Bebeklerde Seboreik Dermatit Belirtileri

Çocukluk çağında seboreik dermatit sık görülmemekle birlikte ergenlik döneminde ve sonrasında ciltteki değişime bağlı olarak görülebilir. Ancak 0-3 yaş arası bebeklerde seboreik dermatit hastalığı sıklıkla görülür.

Bebeklerde konak veya seboreik dermatit; kafa derisinde, yüzde, bez bölgesinde ve katlanma yerlerinde görülebilir. Ciltte kızarıklık, sarı kabuk, deride şişme ve nadir olarak saç dökülmesi bebeklerde konak belirtileri arasındadır. Genellikle konak bebekleri rahatsız etmez ve 1 yaşına geldiklerinde tamamen geçer.

Seboreik Dermatit Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Seboreik dermatit hastalığının tedavisi için doğru teşhis önemlidir. Doğru teşhis alabilmeniz için öncelikle kendi kendinizi kontrol etmeniz gerekir. Cildinizde oluşan belirtileri, yara ve döküntülerin yerini, kaşıntı ve kızarıklığınıza iyi gelen veya gelmeyen etkenleri doktorunuza anlatmanızda fayda var. Çünkü seboreik dermatit birçok hastalıkla karıştırılabilir.

Örnek vermek gerekirse; sedef hastalığı ile seboreik dermatit hastalığı birbirine karıştırılabilir. Her iki hastalıkta saç derisinde pullanma ve kızarıklığa neden olabilir. Bu iki hastalığın ayrımını temel farklılıklardan yola çıkarak sadece doktorunuz ayırt edebilir.

Egzama, temas dermatiti, gül hastalığı ve saç mantarı gibi benzer belirtilere sahip diğer hastalıkları elemek için doktorunuza başvurmanız gerekir. Doktorunuz cilt muayenesinden sonra birkaç tetkik isteyerek hastalığınızı teşhis edebilir. Böylelikle doğru tedavi ile kaşıntı ve kızarıklıkları hızlıca iyileştirebilirsiniz.

Seboreik Dermatit Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Seboreik dermatit; kafa derisi, yüz, göğsün üstü ve sırt, koltuk altı ve genital bölgeler gibi vücudun yağlı bölümlerinde ortaya çıkan kırmızı cilt döküntüleridir.Bebeklerin kafa derisindeki seboreik dermatit genellikle kendiliğinden geçer. Yetişkinlerde ise kronik ve tekrarlayan bir durum olan seboreik dermatit hastalığının tedavisinde uzun dönemli anti-mantar şampuan ve anti-mantar krem kullanılması gerekir.

Seboreik dermatit tedavisinde kullanılan ilaçlar reçeteli ve reçetesiz olmak üzere 2 ye ayrılır. Doktorunuz hastalığınızın şiddetine göre ilaç tedavisini planlayacaktır.

Seboreik Dermatit Tedavisinde Reçetesiz Kullanılan İlaçlar

Seboreik dermatit tedavisinin ilk basamağı reçetesiz ilaçlardır. Hem bebeklerde hem de yetişkinlerde ilk olarak reçetesiz ilaçlarla tedavi planlanır.

Bebeklerde konak veya seboreik dermatit tedavisi; şampuan, bebek yağı, zeytinyağı veya vazelin ile nazikçe yıkanarak yapılır. Böylelikle saç derisi yumuşatılır. Saç derisi yumuşadıktan sonra bebek saç fırçası ile pullanma hafif hafif alınır. Pullanma geçtikten sonra hastalığın tekrarlamaması için konak önleyici şampuan kullanmaya devam edilmelidir.

Yetişkinlerde seboreik dermatit tedavisi; hastalığın şiddeti hafifse ve sadece kepeklenme varsa kepek karşıtı şampuanlarla yapılır. İlk aşamada şampuan her gün kullanılır. Semptomlar iyileştikten sonra tekrar oluşmasını engellemek için haftada bir kere kepek karşıtı şampuan kullanılmalıdır.

Seboreik Dermatit Tedavisinde Reçeteli Kullanılan İlaçlar

Reçetesiz ilaçlar seboreik dermatit hastalığı tedavisinde yetersiz kalırsa doktorunuz reçeteli ilaç önerecektir. Reçeteli ilaç tedavisi genellikle yetişkinlerde yapılır.

Aşağıda okuyacağınız seboreik dermatit tedavisinde kullanılan ilaçlar doktor tarafından önerilmelidir. Yan etkileri önlemek için ilaçları doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde kullanmaya özen gösterin. Seboreik dermatit tedavisinde kullanılan ilaç grupları şu şekildedir:

  • Anti-mantar ilaçlar
  • Reçeteli topikal stereidler
  • Reçeteli losyon, solüsyon, sabun veya temizleme jelleri
  • Şampuan
  • Nemlendirici
  • Oral ilaçlar

Seboreik Dermatit Doğal Tedavisi

Bal: Seboreik dermatit hastalığının doğal tedavisinde en çok incelenen besin baldır. Bal, anti-mikrobiyal ve yara iyileştirme özelliğine sahip olduğu için bu hastalığa yol açan mantarların büyümesini engeller. Bu hastalığın tedavisinde bal kullanan birçok kişi iyileşme olduğunu söylemektedir. Ancak siz doktorunuza danışmadan sadece bal ile kendinizi tedavi etmeye çalışmayın.

Diğer Doğal Tedaviler: Birçok kişi belirtileri rahatlamak ve hastalığı bir daha yaşamamak için doğal tedavilere döner. Ağaç yemişi, aloe vera, elma sirkesi, karbonat, hindistancevizi yağı, çay ağacı yağı ve balık yağı kullanabilirsiniz. Doğal tedavi yöntemleri ile ilgili araştırmalar sınırlı olduğu için doğal tedavileri kullanmadan önce dermatoloğunuza başvurmayı unutmayın.

Seboreik Dermatit Hastalığı Tedavisini Özel Sağlık Sigortası Karşılar mı?

Özel sağlık sigortası, poliçe başlangıcından sonra oluşan hastalıkları poliçede belirtilen limitler ve oranlar dahilinde karşılar. Seboreik dermatit teşhisi eğer poliçe tarihinden önce konduysa özel sağlık sigortası kapsamı dışında yer alır ancak poliçe dahilinde meydana geldiyse poliçe ya da eklerinde belirtilen şartlar dahilinde tedavi giderleri karşılanacaktır.

Seboreik Dermatit Hastalığı Nasıl Geçer?

Yüzünüzdeki kızarıklık, kıyafetlerinizdeki kepek ve kaşınma gibi problemleriniz utanmanıza, endişeli ve stresli hissetmenize neden olabilir. Seboreik dermatit zararsız bir cilt hastalığı olsa da yaşam kaliteniz olumsuz yönde etkileyebilir.Yaşam tarzınızda ve beslenme düzeninizde yapacağınız değişimler ile birlikte ilaçlarınızı düzgün bir şekilde kullanırsanız hastalıktan kurtulabilirsiniz.

Duygusal Değişim

Seboreik dermatit, sedef hastalığı, akne ve egzama gibi kronik cilt hastalıkları yaşayan kişilerde anksiyete, depresyon, özgüven kaybı ve uykusuzluk görülebilir. Bu problemlerin temelinde cilt hastalığı yoktur. Cilt hastalığından dolayı sizde oluşan olumsuz duygular psikolojik sorunları tetikler.

Duygusal olarak kendinizi daha iyi hissetmek seboreik dermatit hastalığı ile mücadele etmenizi kolaylaştıracaktır. Eğer bu hastalık hayatınızı olumsuz yönde etkiliyorsa doktorunuzdan daha güçlü ilaç tedavisi talep edebilirsiniz. Hastalığınızla ne kadar barışık yaşarsanız, duygusal değişimlerinizi daha rahat kontrol altında tutabilirsiniz.

Fiziksel Değişim

Düzenli tedavi cildinizin daha iyi görünmesine ve kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır. Ancak cildinizdeki kaşıntı, kızarıklık ve pullanma sizi rahatsız edebilir. Merak etmeyin; basit çözümlerle bu semptomları azaltabilirsiniz.

Seboreik dermatit hastalığının en rahatsız edici semptomu kaşıntıdır. Aloe vera jeli kaşıntı olan bölgeye sürüldüğünde rahatlama sağlayabilir. Kızarıklık ve pullanmayı gizlemek için de doktorunuzun tavsiye edeceği nemlendirici kremleri kullanabilirsiniz. Cildinizi temizlerken nazik olun. Cildi aşındıran, rahatsız edici cilt bakım ürünlerinden kaçının.

Sosyal Değişim

Kronik cilt hastalığı olan birçok kişi sosyal hayatlarında sıkıntı yaşar. İnsanların ciltleri hakkında ne düşündüğünü merak eder. İnsanların olumsuz duygular beslediğini düşünerek cilt hastalığı olan kişilerde özgüven kaybı, ikili ilişkilerden kaçınma durumu ve çekingenlik gibi olumsuz davranışlar gelişir.

Hastalığınızdan dolayı oluşan semptomların sosyal yaşamınızı etkilemesine izin vermeyin. Duygularınızı ve düşüncelerinizi destekleyen aile bireyleriniz veya arkadaşlarınız ile daha çok vakit geçirin. Motivasyonunuzu kaybetmeyin ve doktorunuzla da her zaman iletişim için de olun.

Unutmayın; hastalıklarla baş etmenin en iyi yolu morali yüksek tutmak, fiziksel değişimler ile barışmak ve sosyal çevreden kopmamaktır. Eğer tüm bunları yapmakta zorlanıyorsanız destek almaktan çekinmeyin.

Son olarak;

  • Güneş hem ruh halinizi olumlu yönde etkiler hem de mantarların büyümesini engeller. Doktorunuza danışarak ne kadar güneşlenmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.
  • Vücut temizliğinize özen gösterin.
  • Yüksek lif içeren tahıllar ve koyu yeşil sebzeler ve A vitamini açısından zengin besinler tüketin.
  • Düzenli olarak kuruyemiş, meyve ve sebze ile beslenin.
  • Zerdeçal, fesleğen, kekik ve kişniş gibi faydalı baharatları tüketerek belirtilerinizi azaltabilirsiniz.
  • Probiyotik gıdalar tüketerek bağırsaklarınızdan zararlı bakterileri uzaklaştırabilirsiniz.

Seboreik Dermatit Hastalığında Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Hastalığınızın semptomları geçene kadar alkol içeren şampuan, nemlendirici veya diğer kozmetik ürünlerden uzak durun.
  • Yumuşak ve pamuklu kıyafetler tercih edin.
  • İşlenmiş gıdalardan uzak durun.
  • Süt ürünleri, yumurta, mısır, kahve ve çilek gibi alerjeni yüksek gıdalardan bir süre uzak durun.
  • Tedaviye başladıktan sonra en az 8 hafta boyunca doymuş yağ içeren yiyecekler yemeyin.
  • Çikolata yemeyin, alkol içmeyin.

Seboreik dermatit kronik bir hastalık olsa da kontrol edilebilir. Reçetesiz ilaçlar ve yaşam tarzı değişiklikleri işinize yaramıyorsa ve pullanma yaşıyorsanız hemen dermatoloğunuzu arayın. Birlikte semptomları yönetecek bir plan yaparak kepek ve kaşıntı olmayan bir hayat yaşayabilirsiniz.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 6 Ocak 2020 Pazartesi

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın