Depresyon Nedir? Depresyona Ne İyi Gelir?

blog-image

Depresyonu günlük olaylar karşısında duyduğumuz üzüntü ve keder halinden ayıran nokta, depresyonda bu kederli ruh halinin kalıcı ve daha yoğun olarak hissedilmesidir.

Bu ruh haline eşlik eden başlıca belirtiler karamsarlık, halsizlik, çaresizlik ve hayattan zevk alamamadır. Depresyondaki kişi kendisini değersiz hisseder, yaptığı hiçbir şeyde başarı gösteremediğini düşünür, kendisine olan güvenini yitirmiştir, çoğu zaman başarılarının da şans eseri olduğunu düşünmektedir. Kişi geleceğe ilişkin ümitsizlik hisseder; örneğin işinde başarısız olacağına, ailesini geçindiremeyeceğine, sağlığının bozulacağına inanmaktadır.

Depresyondaki Kişilere Nasıl Destek Olunur? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Dünyada ortalama 350 milyon insan hayatlarının bir noktasında depresyon ile karşılaşıyor ve bu insanların yalnızca yarısı bu konuda yardım almaktadır. Depresyonda genetik faktörler kadar bazı kişilik özelliklerinin de etkisi büyüktür. Depresyon tedavisinde psikoterapinin etkinliği kanıtlanmıştır. Hafif ve orta düzeydeki depresyon sadece terapi ile iyileştirilebilmektedir. Şiddetli depresyonda ve uzman tarafından gerekli görüldüğünde ilaç desteği alınabilir. Depresyonda olup olmadığınız anlamak için mutlaka bir uzmana başvurmalısınız.

İnsanlar depresyonları hakkında çok az konuşur. Sadece depresyondan kurtulmak için bir şeyler söylemeleri gerekiyorsa konuşurlar.

Eğer sevdiğiniz birisi depresyon ile mücadele ediyorsa farkında olmanız gereken durumlar vardır:

Tüm depresyonlar aynı değildir. Distimi olarak da bilinen kronik depresyon ve majör depresyon en sık görülen depresyon çeşitleri olmakla beraber, kendine özgü bulguları ve tedavi biçimleri olan farklı depresyonlar da vardır. 

Depresyon Nedir?

Depresyon, temelinde bir duygudurum bozukluğudur. Kişi sürekli olarak mutsuz, kaygılı, üzüntülü ve depresif bir haldedir. Majör depresif bozukluk ya da klinik depresyon adıyla da bilinir. Depresyon yaşayan kişiler, günlük aktivitelerini yaparken zorlanabilir ve bu üzüntülü hal bir süre sonra bir ruh durumundan ziyade fiziksel sorunları tehdit eden unsur haline gelebilir.

Depresyon yalnızca mutsuz olma hali gibi tanımlanmamalıdır; ilerleyen aşamalarında hayati boyutlara ulaşabilen bir klinik tablodur. Bu nedenle depresyon belirtilerini hisseden ya da gözlemleyen kişilerin mutlaka ilgili hekim tarafından tedavi altına alınması gereklidir.

Depresyon Çeşitleri Nelerdir?

Depresyon tek bir türde değil birden fazla türde karşımıza çıkan bir ruhsal bunalımdır. Depresyon türlerine yakından bir göz atalım.
Mevsimsel Depresyon: Mevsim değişikliklerinden etkilenen ve güneş ışığına daha az maruz kalınca tetiklenen bir türdür.

  • Psikotik: Kişinin kendini yetersiz hissetmesi neticesinde oluşan hezeyanlar ya da halüsinasyonlar.
  • Peripartum Başlangıç: Hamilelik sırasında ya da doğumdan sonra ortaya çıkan depresyon.
  • Melankolik: Eskiden mutlu olduğu şeylere karşı ilgisiz olma ya da halsiz bir ruh haline bürünme
  • Atipik: İştah artışı, aşırı uyku hali, uzuvlarda ağırlık hissi şeklinde kendini belli eden depresyon.
  • Anksiyete Kaygı Bozukluğu: Endişeli ve kaygılı olma hali neticesinde gelişen depresyon.

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Üzüntülü ve stresli bir dönemden geçiyorsanız bu duyguları hissetmeniz normaldir ancak depresyon tanısı konması için üzüntüden ve stresten çok daha farklı bulgulara rastlamak gerekir. Depresyon belirtilerinden birkaçı;

  • Günlük aktivitelere olan ilginin azalması
  • Aşırı yeme ya da tam tersi yemek yiyememe
  • Uyumada sıkıntı; çok uyuma ya da sık sık uyanma
  • Kendini sürekli olarak yorgun hissetmek
  • Hareketlerde yavaşlama
  • Konuşmada yavaşlama
  • Odaklanma güçlüğü çekme
  • Kendini değeriz hissetme
  • Kedini suçlu hissetme
  • İntihar eğilimi

Depresyon tanısının net olarak konabilmesi için muhakkak bir hekim kontrolü gereklidir. Şikayetler uzun süredir devam ediyorsa mutlaka bir psikiyatr desteği almak ve tedavi sürecini başlatmak şarttır.

Depresyon Neden Olur?

Psikolojik bunalımı tetikleyen pek çok unsur vardır. Depresyon çoğu zaman kalıtsal faktörlerden etkilenebilir diğer bir deyişle genetik olarak depresyon süreçlerinin yaşanması söz konusu olabilir. Yanı sıra aşağıdaki nedenleri de göz önünde bulundurmak gerekir.

  • Mevsim değişimleri
  • Yaşanan olumsuz olaylar
  • Büyük acılar ve travmalar
  • Sevilen birinin vefat etmesi
  • Uzun süren bir yas döneminin varlığı
  • Ebeveynde depresyon hastalığı varlığı
  • İş yaşamında yaşanan sorunlar
  • Ailesel faktörler

Tüm bunlara ek olarak kanser, MS epilepsi, AIDS gibi hastalıklar ve kullanılan bazı ilaçlar da kişilerin depresyona girmesini tetikleyebilir. Menopoz ya da andropoz dönemlerinin de kimi zaman depresyona yol açabildiği düşünülür. Depresyon nedenleri kişiden kişiye bağlı olarak değişebilir örneğin gebelik dönemi gibi hassas süreçler de depresyonu tetikleyebilir.

Depresyonda Olduğunu Nasıl Anlarsın?

Elbette internette depresyon belirtilerine dair onlarca içerik var, her bir içerikte kendimizi bulmamız da kaçınılmaz! Ancak depresyon, kişinin kendine koyabileceği bir teşhis değildir. Depresyon teşhisini ancak hekim koyabilir. Depresyon belirtilerinden yola çıkarak; üzüntülü hal, boşlukta olma, umutsuzluk gibi duyguların varlığından söz etmek mümkündür ancak en doğru tanı için mutlaka hekiminize danışmanızda fayda vardır.

Depresyonun Zararları

Her hastalıkta olduğu gibi ruh hastalıklarında da mutlaka tedavi gereksinimi vardır. Tedavi edilmeyen depresyon kişide hayati boyutta sonuçlar doğurabilecek kadar önemlidir. Tedavi edilmeyen depresyon anksiyete bozukluğunu, panik bozuklukları, sosyal fobileri tetikler. Yanı sıra intihar düşünceleri, kendine zarar verme gibi süreçlere de yol açabilir.

Kişinin kendini toplumdan uzaklaştırmasına ve derin bir yalnızlığa bürünmesine yol açabilir. Bu yalnızlık “kendini dinleme” olarak büyür ve artık pek çok takıntı gündeme gelir. Yeme bozuklukları, ciddi kilo kaybı ya da tam tersi aşırı yeme gibi fiziksel belirtiler baş gösterebilir. Başlangıçta ruhsal sancılar gibi görünen durumlar bir süre sonra fiziksel açıdan da kişiyi çıkmaza sokabilir bu nedenle depresyon teşhisi konan birinin mutlaka ama mutlaka hekim kontrolünde tedavi edilmesi gereklidir.

Depresyondan Nasıl Kurtulunur?

Depresyondan kurtulma yolları, bu hastalıkla mücadele eden insanların aşındırdığı yollardandır. Depresyon “kendi kendine geçen bir hastalık” olarak görülmemelidir. İleri aşamalarda kişiye ruhsal ve fiziksel pek çok yara açabilen depresyon, mutlaka bir hekim gözetiminde tedavi edilmelidir. 

Hekim ilaç tedavisi ya da psikoterapi önerebilir. Önerdiği yol takip edilmeli ve bir uzman bilgisi ışığında ilerleme kaydedilmelidir.

Depresyona İyi Gelen Şeyler

Depresyonu önlemenin kesin bir yolu ya da depresyona iyi gelen “mucize” bir yol yoktur. Stresi kontrol etmek ve kişinin kendisine olan saygısını arttırmaya yönelik adımlar atmak elbette önemlidir ancak depresyon teşhisi konan bir kişinin yol haritasını ancak ve ancak bir hekim oluşturabilir. Psikiyatr desteği, depresyona ne iyi gelir sorusunun en doğru yanıtı niteliğindedir.

Depresyon Tedavisi

Depresyon tedavisi için ilaç ya da psikoterapi ile ilerlenebilir bu noktada hekim, kişiye özel olarak bir protokol hazırlayacaktır. 
İlaç Tedavisi: Birçok antidepresan türü vardır. Sizin için neyin uygun olacağı, hekim tarafından reçete edilir. 
Psikoterapi: Kişinin “konuşarak” ruh dünyasını açmasına yarar sağlar. Bir ruh sağlığı uzmanı ile depresyona yol açan etkenler konuşulur. Aynı zamanda konuşma terapisi ya da psikolojik terapi olarak da aldandırılır. 

Depresyon Ne Kadar Sürer?

Depresyonun ne kadar süreceği, hastalığın şiddetine ve kişiye bağlı olarak değişecektir. Tedavi ile ilgili süreç birkaç hafta ile birkaç aya uzanabilir. Hatta bazı vakalarda depresyon tedavisi daha uzun sürebilir. Net bir yanıt vermek doğru olmayacaktır zira bu durum kişiden kişiye bağlı olarak değişir.

Depresyon Baş Ağrısı Yapar mı?

Depresyon kimi zaman baş ve sırt ağrısı yapabilir. Elbette bu hastalıktan mustarip herkes için bu durum geçerli değildir ancak bazı vakalarda şiddetli baş ağrısı ve sırt ağrısı gözlemlenebilir.

Depresyon Kendiliğinden Geçer mi?

Bazı depresyon türleri, tedavi edilmediğinde 6 ila 24 ay aralığında kendiliğinden geçebilir ancak bu her depresyon için geçerli değildir. Şiddetli depresyon vakalarında mutlaka hekim tedavisi gereklidir ve kendiliğinden düzelmediği gibi kişi daha da kötü bir hal alabilir.

Depresyon Genetik mi?

Depresyon da tıpkı bipolar hastalıkta olduğu gibi ailesel yatkınlık gösteren hastalıklardandır. Ailesinde depresyon geçirmiş bir bireyin, kendisinde de depresyon görülme olasılığı vardır. Diğer bir deyişle depresyon için genetik faktörlerden söz etmek mümkündür.

Majör Depresyon Nedir?

Ciddi bir tıbbi tablodur. Hemen her yaşta görülebilmekle birlikte ortalama başlangıç yaşı 32 olup kadınlarda erkeklere oranla daha sık rastlanır. Her biri en az 2 hafta sürmüş olan bir veya daha fazla majör depresyon tablosunun varlığı ile tanı konur. Ağır bir depresif ruh hali, hayattan zevk alma hissinin kaybı, ciddi uyku ve iştah bozuklukları gözlenir. Her şey anlamsız görünür. Banyo yapmak, giysilerine özen göstermek gibi öz bakım çabalarından kaçınma olabilir. Günlerce yatakta kalıp, ciddi beslenme sorunları yaşanabilir. Hastaların %10-15'i intihar edebildiği için, majör depresyonlu hastanın intihar eğilimi yakından takip edilmelidir. Tıbbi müdahale zorunludur.

Sürekli umutsuzluk ve çaresizlik hissi, majör depresyona (diğer adları: klinik depresyon, majör depresif bozukluk) sahip olduğunuzun bir işareti olabilir.

Depresyon Tedavisini Özel Sağlık Sigortası Karşılar mı?

Özel sağlık sigortası depresyon tedavisini karşılamaz. Depresyon, anksiyete, panik atak ve benzeri gibi tüm psikolojik hastalıklar kapsam dışıdır; sigorta, psikiyatri ve psikolog ücretlerini karşılamaz. Ancak bazı sigorta şirketleri ücretsiz olarak psikolojik danışmanlık seansları hediye eder. Sigorta şirketlerinin ücretsiz sunduğu psikolojik danışmanlık hizmeti hakkında bilgi almak için teklif alabilirsiniz.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 8 Şubat 2018 Perşembe

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın