Bebeklerde konak oldukça sık rastlanan ancak anne adayını huzursuz eden bir hastalıktır. Henüz yeni yeni dünyaya alışmaya çalışan, etrafı tanımak için maksimum efor sabrederken bir yandan sağlığını da dünyaya adapte etmeye çalışan bebeğiniz için de ilk günler biraz sancılı olabilir. Sancıdan kastımız sizi endişelendirmesin; tamamen dünyaya alışma çabası diyelim.
Yenidoğan Bebek Sigortası ürününü incelemek için tıklayınız.
Gözünüzden sakındığınız bebeğinizin hasta olması, anne olarak kuşkusuz en korkulu kabusunuzdur. Fakat bebekler doğar, büyür ve bu büyüme evresinde zaman zaman yokuşların olması kaçınılmazdır. Konu bebek hastalıkları olunca şüphesi akla ilk gelenlerden biri halk arasında konak olarak da bilinen cilt hastalığıdır.
Doğum Sigortası ürününü incelemek için tıklayınız.
Seboreik dermatit için her ne kadar “hastalık” desek de hemen her bebeğin karşılaşabileceği ve aslında tedavisi de çözümü de oldukça basit olan bir sağlık sorunudur, endişelenmenize gerek yok.
Daha önce seboreik dermatit nedir konusunun üzerine eğilmiş ve sizinle paylaşmıştık. Bu sefer yetişkinlerden çıkıp bebeklerin o minik dünyasına girmek istedik ve hemen her bebekte rastlanan “bebeklerde konak” başlıklı bir yazı kaleme aldık. Şimdi gelin detaylara geçelim.
Bebeklerde Konak Nedir?
Bebeklerde seboreik dermatit nedir sorusunun yanıtı ile başlayalım. Halk arasında konak olarak da bilinen seboreik dermatit ciltte kızarmaya ve kepeklenmeye neden olan bir sağlık sorunudur. Bebeklerin kafa derisinde konak oluşumuna yol açtığından konak olarak da adlandırılabilir.
Genellikle saçlı deride görülse de kaşlarda, burun kenarlarında, sırtın orta kısmında, kulak ve vücudun çeşitli kıvrımlarında da görülebilir. Bebeğin kafa derisinin bir bölümünde ya da tamamında görülebilen yağlı, yapışkan ve beyaz ya da sarı renkli pullanmalardır. Zaman zaman bu pullanmalara kızarıklıklar da eşlik edebilir. Özellikle koltuk altında, dirseklerde ya da bazen dizlerde kızarıklık görülebilir.
Bebeklerde Seboreik Dermatit Ne Zaman Görülür?
Her bebekte seboreik dermatit görülmeyebilir ancak genellikle doğumdan ilk 4 hafta sonra sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. Bebeklerde seboreik dermatit zamanla geçer mi sorusunun da yanıtını verelim. Seboreik dermatit geçici bir durumdur, tedavinin ardından kısa süre içinde iyileşme sağlanır.
Bebeklerde seboreik dermatit ne zaman geçer sorusu da annelerin merak ettiği soru başlıklarındandır, hemen yanıtlayalım. Genellikle 1 yaşına kadar konak problemi ortadan kalkar ancak bazı vakalarda durum ergenliğe kadar sürebilir bu nedenle hastalık ortaya çıktığı andan itibaren etkin bir tedavi şarttır.
Bebeklerde Seboreik Dermatit Nedenleri
Seboreik dermatitin yetişkinlerde tam olarak neden kaynaklandığı bilinmese de birtakım şüpheler vardır. Ancak söz konusu bebekler olunca biraz daha spesifik nedenlerden bahsetmek nispeten daha mümkündür.
Bebeklerde seboreik dermatit neden olur ya da bebekte konak neden olur sorusunun yanıtını şu şekilde verelim. Yenidoğan bebeğin cildinin üzerinde bulunan keratin tabakası henüz bir yetişkin kadar gelişmemiştir ve çok yenidir. Bu tabakanın yeteri kadar gelişmemesi neticesinde özellikle baş bölgelerinde pul pul kabaran kızarıklıklar ya da beyazlıklar görülmesi olağandır. Bu pullu deri bebekte herhangi bir kaşıntıya neden olmaz dolayısı ile bebeğiniz bu durumdan rahatsız olmayacaktır.
Bebeklerde Konak Belirtileri
Konak, sinsi ilerleyen bir hastalık değildir aksine ciltteki varlığını fazlaca belli eder. Doğumdan birkaç hafta sonra görülen dermatit genellikle konak ile başlar ve devamında aşağıdaki şikayetlerle devam eder.
- Kafa derisinde pullu görünüm
- Yine kafa derisinde kırmızı ya da sarımsı lekeler
- Yüzde ya da bebek bezi bölgesinde kızarmalar
- Cilt kırışıklıkları
- Boyun ve kulak arkası gibi alanlarda yama görüntüsü
- Sarı renkli pul pul bölgeler
Bebeklerde Seboreik Dermatit Tedavisi
Bebeklerde yüzde seboreik dermatit ya da kafa derisinde veya vücudun belirli bölgelerinde görülebilir. Geçici bir durum olmakla birlikte tedavi ile kolayca kontrol altına alınabilir. Tedavi için genel olarak tıbbi şampuanlar, kremler ve losyonlar kullanılır. Seboreik dermatit bebek şampuanı ile sorun genellikle hızlı bir şekilde ortadan kalkar.
Bazı vakalarda hekim farklı tedaviler de önerebilir. Burada hassas olunması gereken nokta seborik dermatit tedavisi evde çözüm ya da bitkisel tedavi adı altındaki tedavilere kulak asmamak ve daima hekimin önerdiği protokolü uygulamaktır. Seboreik dermatit bebek reçetesi yalnızca hekim tarafından hazırlanır.
Bebeklerde Konak Nasıl Temizlenir?
Bebeklerde konağı temizlemenin bazı ipuçları vardır ancak bunlar tıbbi desteğin yerini tutmaz. Bu nedenle bebeklerde konak nasıl geçer sorusunun yanıtı için önce hekiminize danışmanızda yarar vardır.
Bebeklerde konak temizliği yapılırken bebeğinizin derisi zarar görebilir bu nedenle kabuklu tabakayı temizleme işlemini mutlaka hekim yapmalıdır ya da sizi yönlendirmelidir. Genellikle konak olan bölgelere zeytinyağı gibi doğal yağlar uygulanır ve hafifçe masaj yapılarak sert kısmın yumuşaması hedeflenir. Kuru ve sert tabaka yumuşadıktan sonra bebeğin kafa derisi bebek şampuanı ile yıkanır.
Ilık bir duş da konak tabakasının yumuşamasını sağlar. Bu sayede yumuşamış tabaka çok daha kolay temizlenir. Banyo sonrasında saçlı derinin yumuşak bir fırça ile nazik hareketlerle taranması da önerilebilir. Bu sayede tüm konaklar temizlenmiş olur.
Bebeklerde Konak Nasıl Geçer?
Bebeklerin başında kabuklanma, oldukça sık rastlanan bir durumdur. Bebek kafasında konak ya da bebek saçında konak nasıl geçer sorusunun yanıtını birkaç maddede özetleyelim.
- Bebeklerin saç derisinde pullanma görülebilir, bu pulları asla kaşımayın.
- Saç derisine nemlendirici ile masaj yapabilir ve pulların yumuşamasını sağlayabilirsiniz.
- Pullar yumuşamıyorsa saç derisine vazelin ya da birkaç damla mineral yağı damlatabilirsiniz.
- Çok yumuşak bir fırça ile bebeğin saç derisini hafif hareketlerle tarayabilir ve ardından bebek şampuanı ile tarayabilirsiniz.
Bebeğinizin kafasına uygulayacağınız nemlendirici ya da vazelin gibi kimyasal ürünlerin bir reaksiyona yol açmaması için, kullanmadan önce doktorunuza danışmayı ihmal etmeyiniz. Doktorunuz duruma bağlı olarak reçeteli kremler de önerebilir bu noktada danışmak ve fikir almak oldukça önemlidir.
Bebeklerde Konak Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Her Bebekte Konak Olur mu?
Bebeklerde konak hastalığı özellikle yenidoğan evresinde sıkça rastlanan bir durumdur. Genellikle çoğu bebekte görülür ve kısa süre içinde geçer. Her bebekte görülür demek doğru olmaz ancak çoğu bebekte rastlandığını söylemek mümkündür.
Bebeklerde Konak Kokar mı?
Bebek kafasında konak kimi zaman kötü kokuya yol açabilir ancak her bebekte kötü kokulu konak olmayabilir. Bu durum bebekten bebeğe farklılık gösterebileceğinden net bir cevabını vermek doğru olmayacaktır.
Konak Bebekleri Rahatsız Eder mi?
Konak oluşumu, bebeklerde herhangi bir huzursuzluğa ya da rahatsızlığa yol açmayabilir.
Bebeklerde Konak Temizlenmezse Ne Olur?
Bebeklerde konak zararsız olmasına karşın tedavi edilmesi de bir o kadar önemlidir. Konak bebeğe herhangi bir acı vermez ancak doğru bir tedavi uygulanmazsa sık sık kendini tekrarlayabilir. İlerleyen dönemlerde bebekte farklı cilt sorunlarına da yol açabilir. Bu nedenle uzman görüşü eşliğinde konağın temizlenmesi önemlidir.
Bebeklerde Konak Zararlı mıdır?
Bebeklerde oluşan konak genelde zararsızdır ancak uzun süre devam etmesi durumunda birtakım cilt sorunlarının gelişmesine yol açabilir.
Bebeklerde Konağa Zeytinyağı Sürmek İyi Gelir mi?
Konak olan bölgeye saf zeytinyağı ya da bebek yağı gibi uygun içerikte bir ürün sürülebilir. Zeytinyağı ile masaj yapılarak sert pulların yumuşaması sağlanabilir. Ancak olası riskleri önlemek adına uygulamadan önce doktorunuza danışmayı ihmal etmeyiniz.
Bebeklerde Konak Olmaması için Ne Yapmalı?
Bebeklerde konak olmaması için temizlik ve hijyen ilk şarttır. Doktorun önerdiği bakım kremleri kullanılabilir. Yanı sıra yine doktorun tavsiye edeceği saç pullanmalarına karşı konak önleyici şampuan kullanılabilir.
Bebeklerde Konak Bulaşıcı mı?
Bebeklerde görülen konak bulaşıcı değildir. Herhangi bir enfeksiyon kaynaklı olmadığından, yayılımı da söz konusu olmayacaktır.
Bebeklerde Konak Alerji Belirtisi mi?
Bebeklerde konak herhangi bir alerjiden kaynaklamaz bu nedenle alerjik reaksiyon olarak tanımlamak doğru olmayacaktır.
Bebeklerde Konak Normal mi?
Bebeklerde genellikle ilk 2 ila 6 hafta arasında konak oluşumu gözlemlenebilir ve bu olağandır. Bebeğin saç derisinde sarı lekelerle de karakterize olan konak, zararsız bir cilt hastalığıdır.
Bebeklerde Konak Kendi Kendine Geçer?
Bebeklerde konak, herhangi bir tıbbi uygulamaya gereksinim duymadan kendiliğinden geçebilen bir hastalıktır.
Bebeklerde Konak Tekrarlar mı?
Bebeklerde konak her ne kadar gelip geçici bir durum olsa da doğru bir tedavi yöntemi uygulanmazsa bir süre sonra tekrarlayabilir. Tekrarlayan konak takip edilmelidir, iyileşme kaydedilmediği takdirde farklı cilt sorunlarına yol açabilir.
Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka doktorunuzdan alınız.