Olumsuz Duygu ve Düşüncelerin Vücudumuza Zararları

blog-image

Düşünce biçiminizin sağlığınızı ve vücudunuzu nasıl etkilediğini hiç düşündünüz mü? Çoğunlukla, düşüncelerimizin vücudumuz ve sağlığımız üzerindeki etkilerinin farkına varmayız. Bazen, bizi duygusal ve fiziksel olarak etkileyebileceğini, hayat kalitemizi düşüreceğini hiç düşünmeden stres, gerginlik, endişe, depresyon, telaş gibi olumsuz duygulara kendimizi kaptırırız. Olumsuz duygu ve düşünceler bir çok rahatsızlığa zemin hazırlamaktadır.

Hayal edin. Söğüt ağacı yaprağına alerjiniz var. Dokunduğunuz anda cildiniz kabarıyor, kızarıyor, deli gibi kaşınmaya başlıyor. Doktor size bir alerji testi yapıyor. Önce gözlerinizi sıkıca bağlıyor. Ardından sağ kolunuza söğüt yaprağı sol kulunuza ise dut yaprağı süreceğini söylüyor. Ve testi uyguluyor. Tabii sağ kolunuz hemen kaşınıp yanmaya başlıyor. Sol kolunuzda ise her şey normal. Ama gözlerinizi açtığınızda doktor sürprizi açıklıyor: “Aslında kaşınan kolunuza dut yaprağı sürmüştük, alerjik olduğunuz söğüt yapraklarını ise sol kolunuza sürdük!”

Anksiyete Kaygı Bozukluğu nedir başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Zihin Bedeni Doğrudan Etkiliyor.

Vücudumuza Etkileri Nedir?

İçinde bulunduğumuz duygusal durum, fiziksel rahatsızlıklara yol açabilir. Bu daha çok, olumsuz duygu ve düşüncelerin kontrolü ele geçirdiği zor zamanlarda başımıza gelir. Örneğin, sürekli boyun ağrısı, farklı bakış açılarını görme konusundaki yetersizliğimize işaret ediyor olabilir.

Kalçalardaki nedensiz ağrı, korku içinde olduğumuzun ve önemli kararlar vermekten aciz olduğumuzun göstergesi olabilir.

Sırtın üst tarafındaki ağrı kalp kırıklığına bağlıdır, orta bölgesindeki ağrı geçmişi aklımızdan çıkaramamaktan kaynaklanır, beldeki ağrıysa yaşadığımız mali zorluklarla ilintilidir.

Dizlerin ağrıması korkunun, kibrin ve egomuz üzerinde kontrolü yitirdiğimizin göstergesidir.

Öfkelenmemize neden olan bir durumla karşılaştığımızda, vücudumuzda adrenalin seviyesini arttıran bio-kimyasal bir tepkime meydana gelir, bu da bizim aynı olayı kafamızın içinde tekrar tekrar yaşamamıza neden olur.

Üzüntü duymak, enerji düzeyimizi ve motivasyonumuzu büyük ölçüde etkileyebilir. Üzüntü bitkinliğe, aşırı yorgunluğa ve enerjimizin azalmasına yol açar.

Negatif duygu ve düşüncelerin sağlığa olumsuz etkileri ortada. Peki pozitif duygu ve düşünceler de olumlu yönde etkili oluyor mu? Bilim adamları “evet” diyor; “Zihin gücü hastalıkların tedavisinde kullanılabilir!” Beyin, zihin gücüyle vücuttaki fiziksel ağrıyı da ortadan pekala kaldırabiliyor. ABD'deki Duke Üniversitesi'nde yapılan araştırmalar dini inançları olan kişilerin daha az hastalıklara yakalandığını söylüyor; HIV hastaları üzerinde yapılan bir başka araştırma ise pozitif ve iyimser bir dünya görüşüne sahip olan AIDS hastalarının bağışıklık hücrelerinin diğerlerine nazaran daha güçlü olduğu belirtiliyor.

Olumsuz Duygu ve Düşünceler ile Nasıl Savaşacağım?

Hayatımızda mutluluk dolu anlar olduğu kadar zorluklar da vardır, ne kadar güçlü olduğumuzu ve duygularımızı kontrol altında tutma yetimizi ölçen işte bu zor zamanlardır. Olumsuz duygu ve düşüncelerle baş etmek için yapmamız gereken durum ne kadar zor ve aşılmaz görünürse görünsün, önemli olan olumlu düşünmektir.

Mutlu ve sağlıklı kalmak için her sabah uyandığımızda, zihnimizi ve bedenimizi önümüzdeki yeni güne ve bizi bekleyen zorlu görevlere hazırlamak önemlidir. Zihnimiz inanılmaz bir güce sahiptir ve pek çok işin üstesinden büyük bir kolaylıkla gelebilir. Zor bir dönemden geçiyor olsanız bile, olaylara iyi tarafından bakmak ve aklınızı olumlu düşüncelere yönlendirmek sizin için daha faydalı olacaktır.

Olumsuz duygu ve düşünceler hayatımızı ve sağlığımızı etkilemeye başladığında, bir kaç dakika durup bu durumun zamanımızı ve enerjimizi harcamaya gerçekten değip değmediğini düşünmek oldukça önemlidir. Göreceksiniz ki sakin kafayla düşündükten ya da kısa bir meditasyon yaptıktan sonra olayın olumlu tarafını görmek ve şikayet etmek ya da olumsuz duygulara kapılmak yerine bazı değişiklikler yapabileceğimizi fark etmek daha kolay olacaktır. Böylelikle olumsuz duygu ve düşüncelerin hayat kalitenizi etkilemesine izin vermemiş olacaksınız.

Neşe ve mutluluk gibi olumlu duyguların bağışıklık sistemimizi güçlendiren hormonların salınımını sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Benzer bir şekilde, olumsuz duyguların tam tersi etkiye sahip olduğu ve bağışıklık sistemimiz zayıflatarak, bizi hastalıklara yatkın hale getirdiği de kabul edilen bir gerçektir.

Olumlu bir insan olmak kendi elimizdedir, iyi duygu ve düşüncelere yönelmek hem fiziksel hem de duygusal sağlığımıza pek çok farklı şekilde faydalı olacaktır.

Zihinsel Detoks Yöntemi

  1. Bir hafta boyunca her gün, hayatınızda iyi giden şeyleri sebepleriyle birlikte bir kağıda yazmaya çalışın.
  2. Güçlü olduğunu düşündüğünüz kişilik özelliklerinizi yazın ve sonra bu özelliklerinizi her gün farklı bir şekilde kullanmayı deneyin.
  3. Her hafta beş dakikanızı ayırın ve zihninize gelen bütün olumsuz düşünceleri tek tek bir kağıda yazın. Sonra o kağıdı yırtın ve yok edin.
  4. Kendinizle konuşun ve sizi mutsuz eden şeyi sırtınızdan atın. Üzüntü ya da sıkıntıları taşımaya devam etmek sadece daha fazla strese sebep olur, stres de vücutta daha çok serbest radikallerin ve toksinlerin açığa çıkmasının sebebidir.
  5. Nerede çok vakit geçiriyorsanız orayı derleyip toparlayın. Bu temizlikle birlikte gelen enerji ve yenilenme hissi bedeniniz, zihniniz ve ruhunuza çok iyi gelecek. Derli toplu alanlar eşittir derli toplu bir zihin.
  6. Bir şeyi yapmaya direniyorsanız, o zaman onu yapmamak için kendinize izin verin. Bir şeyi yapmaya direnç gösteriyorsak bunun mutlaka bir sebebi vardır. İç sesinize kulak verin. Kendinize ne yapmaktan hoşlandığınızı sorun ve yapmaktan hoşlandığınız şeyleri daha çok yapın.
  7. Başkalarına yardım için bir şeyler yapın, bu haftada birkaç saat ya da yılda bir ayınızı ayırarak olabilir. Çevrenizde size ve ruhunuza hitap eden ve gerçekten güvenebileceğiniz bir yardım derneği ya da hareketi bulun.
  8. Şükretmek ve minnettarlık insanın ruhunu canlandırır ve ruhun pozitif duygularla dolmasını sağlar. İnsan sağlığına yaptığı ölçülebilen katkılar göz önüne alındığında, araştırmacılar şükür ve minnettarlığın iyimserliği arttırdığı, bunun da kişinin bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etki yaptığı sonucuna varmışlardır.

Sağlıkla kalın

Yayımlanma Tarihi: 9 Nisan 2018 Pazartesi

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın