Mindfulness Nedir? Bilinçli Farkındalık Egzersizleri

blog-image

Stressiz, dertsiz, her bir şeyin denk olduğu bir yaşam kuşkusuz hepimizin hayali ve fakat “gerçekler” her zaman bu kadar pembe olmayabiliyor. Stresin adı bir gün iş oluyor, bir gün sosyal hayat oluyor; bazen basit bir trafik bile günümüzü etkilerken, bazen hesapta olmayan işler sekteye uğratıyor motivasyonumuzu…

Özel Sağlık Sigortası ürününü incelemek için tıklayınız.

Hal böyle olunca değiştiremeyeceğimizi bile bile dert ediniyoruz çoğu şeyi, bu dertler günün sonunda hastalık olarak bize ışık hızında dönebiliyor. İşte bu ışık hızındaki hastalıkların yansımalarını hayatımızdan çekmek için kendimize olan yolculuğumuzda kemerlerimizi sıkı bağlamamız, sağlığımız için alacağımız en büyük önlemlerden biri haline geliyor. Nasıl mı? Gelin anlatalım.

Bilinçli Farkındalık Nedir?

Dünyayı kasıp kavuran mindfulness tekniğini dilimize bilinçli farkındalık olarak çevirebiliriz. Birkaç satır önce bahsettiğimiz “değiştiremeyeceğimiz şeylere üzülme” durumunu yok etmeyi hedefleyen bir teknik. Tamamen ana odaklanmayı seçerken, mevcut stresi minimuma indirmeyi hedefliyor.
Bilinçli farkındalığın temel disiplini stresi azaltmak, konsantrasyonu arttırmak ve iç huzura odaklanmak üzerine kurulu. Geçmişten gelen yükleri günümüze taşımama olarak da bir bakış açısı sunmak mümkün. 

Birçoğumuz geçmişte taşıdığımız yükleri günlük hayatımızda sırtlamaya çok meyilliyiz. Geçmişi geride bırakıp anı yaşamanın bilincine varmak istesek bile bu o kadar kolay olamayabiliyor. İşte bu mindfulness tekniği ile anda kalmak, anı yaşamak ve geçmişin izlerini günümüze yansıtmamak mümkün. 

Bilinçli Farkındalık Meditasyonu

Bilinçli farkındalık terapisinin asıl hedefi kişinin içsel süreçlerine odaklanmasını sağlamaktır. Mindfulness terapi ya da mindfulness meditasyonu ve mindfulness egzersizleri ile birlikte kişinin geçmişe takılı kalmaması ve şimdi zamanı nasıl yaşayabileceğine odaklanması hedeflenir. Mindfulness uygulamasının ya da diğer bir deyişle bilinçli farkındalık terapisinin pek çok faydası vardır. Bunlardan birkaçı:

  • Stresin yarattığı ruhsal bozukluklara iyi gelir
  • Anksiyete gibi günlük hayatı olumsuz etkileyen durumları yatıştırır
  • Obsesif kompulsif bozukluk için fayda sağlar
  • Depresyondan çıkmaya yardımcı olur
  • Madde bağımlılığı dahil pek çok alanda tedaviye destek olur
  • Alzheimer kaynaklı bilişsel gerilemeyi yavaşlatabilir
  • Kasların gevşemesine bağlı olarak kalbimizi korur

Bilinçli Farkındalık Nasıl Uygulanır?

Mindfulness teknikleriyle devam edelim. Mindfulness felsefesinde anı yaşamak vardır ki bu felsefe ile terapi gerçekleşir. Geçmişte yaşanan ve olumsuz sonuçlanan bir durumun benzerini şimdiki zamanda yaşadığımızda aklımıza ilk olarak o kötü deneyimimiz gelir. “Ben bunu yaşamıştım” diyerek olumsuz sonuçlanan durumun yine olumsuz sonuçlanacağına dair istemsizce bir önyargı oluşur. Bilinçli farkındalık sizin geçmişinizle ilgilenmez, temelinde “şimdi”ye odaklanır. 

İş Stresi hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Olası bir durumda ilerisi için kötü bir senaryo çizmektense, anda kalıp o anı nasıl güzelleştirebileceğimize odaklanmamızı sağlar. Birden büyük bir tepki vermektense tüm dikkatinizi o ana çeviriyorsunuz ve kendinizi rahatlatıyorsunuz. Zihninizden geçen karamsar cümleleri ve senaryoları bir kenara bırakıp şimdinin güzelliğine odaklanıyorsunuz. Bu iyimser düşünce yapısı bir süre sonra alışkanlığa dönüşecektir. 

Bilinçli Farkındalık Egzersizleri

Bilinçli farkındalık örneklerine pek çok şekilde rastlamak mümkündür. Yanı sıra mindfulness egzersizleri de çeşitlidir. Bu egzersizlerden birini örneklendirelim. Egzersizin temelinde “nefes” yatıyor. Nefesinize odaklanın ve derin bir nefes alın… Nefesinizi vücudunuzda hissetmeye çalışın; karnınızda ya da göğüs bölgenizde hissediyor olabilirsiniz. Nefes alış ve verişlerinizi gözlemleyin ve doğru nefes almaya odaklanın. Burnunuzdan aldığınız nefesi, sakince dışarı verirken gözlerinizi kapatın. 

Düşüncelerinizi bırakın; acil işleri, yetişmesi gerekenleri, zihninizi meşgul eden her düşünceyle vedalaşın. Nefesinize odaklanın ve tamamen anın farkında varın. Farkında olduğunuz anı izleyin ve enerjinizin yükselmesine izin verin. Bu egzersizin amacı hayatın günlük telaşından uzaklaşmak ve beyninize bir mola verdirmek, anın tadını çıkarmak.

Bize zarar veren, bizi sınırlayan düşünce kalıplarının esiri olmamak için kendimize şefkat göstermeli ve önce kendimizi iyileştirmeliyiz. Çünkü biz iyi olursak, çevremize yayacağımız enerji de bir o kadar sağlıklı olacaktır.

Evet, yaşamı idame ettirmek kolay değil ancak yapacağımız ufak düşünce değişimleriyle yolumuzda çiçekler açtırmak da bizim elimizde… 

Belki de şu an tam zamanıdır, denemeye ne dersiniz?
 

Yayımlanma Tarihi: 7 Nisan 2023 Cuma

Güncellenme Tarihi: 14 Kasım 2023 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın