Meme Kanseri Belirtileri, Teşhisi ve Tedavisi

blog-image

Göğüs kanseri, göğsünüzdeki hücreler kontrolsüz bir şekilde büyüyüp bölünerek tümör adı verilen bir doku kütlesi oluşturduğunda meydana gelir. Meme kanserine yakalanma riski, yaşınızı ve kilonuza bağlı olarak artabilir. Göğüs kanseri belirtileri nelerdir? diye sorduğumuzda göğüste bir yumru hissetmek, göğüs büyüklüğünde bir değişiklik yaşamak ve göğüslerdeki deride değişiklikler görmek sayılabilir. Erken teşhis mamografi ile mümkündür.

Hamilelikte Göğüs Ağrısı hakkındaki yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Meme Kanseri Nedir?

Vücuttaki hücreler normalde yalnızca yeni hücrelere ihtiyaç duyulduğunda bölünürler. Bazen vücudun bir bölümündeki hücreler büyür ve kontrolden çıkarak tümör adı verilen bir doku kütlesi oluşturur. Kontrol dışı büyüyen hücreler normal hücreler ise, tümör iyi huylu (kanserli değil) olarak adlandırılır. Bununla birlikte, kontrolden çıkan hücreler anormal ise ve vücudun normal hücreleri gibi işlev görmüyorsa, tümöre malign (kanserli) denir.

İnvazif Meme Kanseri Nedir?

İnvazif meme kanseri; hücreler kanalların veya lobüllerin ötesine yayıldığında ortaya çıkar. Bu hücreler önce göğsü çevreleyen dokuları istila eder ve muhtemelen lenf düğümlerine gidebilir.

Non-invaziv Meme Kanseri nedir?

Non-invaziv meme kanserinde, kanser hücreleri kanallar veya lobüller ile sınırlıdır. Bu aynı zamanda yerinde karsinom olarak da bilinir. Yerinde duktal karsinom (DCIS), duktal hücrelerin anormal şekilde bölünmesi, ancak kanallar içinde kalmasıdır.

Meme Kanseri Nasıl Olur?

Kanserler, kaynaklandıkları vücut kısmına göre adlandırılır. Göğüs kanseri, meme dokusundan kaynaklanır. Diğer kanserler gibi, göğüs kanseri de memeyi çevreleyen dokuyu istila edebilir ve büyüyebilir. Ayrıca vücudun diğer bölgelerine gidebilir ve metastaz adı verilen bir süreç olan yeni tümörler oluşturabilir.

Meme Kanserine Kimler Yakalanır?

Meme kanseri, cilt kanserinden sonra kadınlar arasında en sık görülen kanserdir. Kanserli memenin belirtileri ve gelişimi için en yaygın risk faktörü artan yaştır ve meme kanseri hastalarının %66'sı 55 yaşından sonra teşhis edilir. Göğüs kanseri, akciğer kanserinden sonra kadınlarda kanser ölümlerinin ikinci önde gelen nedenidir. Göğüs kanseri vakalarının çoğu "sporadiktir", yani kesin bir gen mutasyonu yoktur.

Polikistik Over Sendromu hakkındaki yazımız da ilginizi çekebilir.

Göğüs Kanserinin Belirtileri Nelerdir? Meme Kanseri Nasıl Anlaşılır?

Göğüs kanserinin belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Genellikle kanserli memenin belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Adet döneminde memede kitle, memenin içinde veya yakınında veya koltuk altında adet döngüsü boyunca devam eden bir yumru veya kalınlaşma.
  • Bezelye kadar küçük hissedebilen bir kitle veya yumru.
  • Memenin boyutunda, şeklinde veya konturunda bir değişiklik.
  • Meme ucundan kanla lekeli veya berrak sıvı akıntısı.
  • Göğüs veya meme ucundaki cildin görünümünde veya hissinde değişiklik (çukurlu, buruşuk, pullu veya iltihaplı).
  • Göğüs veya meme ucundaki deride kızarıklık.
  • Her iki göğüste diğer bölgelerden belirgin şekilde farklı olan bir alan.
  • Deri altında mermer benzeri sertleşmiş alan.

Bu değişiklikler, aylık kendi kendine meme muayeneleri yapılırken bulunabilir. Kendi kendine meme muayenesi yaparak, göğüslerinizdeki normal aylık değişikliklere aşina olabilirsiniz. Kendi kendine meme muayenesi, adet döneminizin bitiminden üç ila beş gün sonra, her ay aynı zamanda yapılmalıdır. Adet görmeyi bıraktıysanız, muayeneyi her ayın aynı günü yapın.

Memede Kitle Neden Olur?

Alkol tüketimi: Tüketilen alkol miktarı ile göğüs kanseri riski artar. Örneğin, günde iki veya üç alkollü içecek tüketen kadınların meme kanserine yakalanma riski, hiç içmeyen kadınlara göre yaklaşık %20 daha yüksektir.

Vücut ağırlığı: Obez olmak meme kanseri için bir risk faktörüdür. Sağlıklı beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak önemlidir.

Göğüs implantları: Silikon meme implantlarına ve bunun sonucunda oluşan yara dokusuna sahip olmak, normal mamogramlardaki problemleri ayırt etmeyi zorlaştırır. İncelemeyi iyileştirmek için birkaç görüntüye (implant yer değiştirme görünümleri adı verilir) sahip olmak en iyisidir. İmplantlarla ilişkili anaplastik büyük hücreli lenfoma (ALCL) adı verilen nadir bir kanser de vardır.

Meme Kanseri Nedenleri Nelerdir?

Göğüs kanserine neyin neden olduğunu pek bilinmez, ancak bazı risk faktörleri hastalığı daha olası hale getirmektedir. Bir kadının yaşı, genetik faktörleri, aile öyküsü, kişisel sağlık geçmişi ve beslenme düzeni göğüs kanseri riskine katkıda bulunur.

Meme Kanseri Türleri Nelerdir?

En yaygın meme kanseri türleri:

Sızan (invazif) Duktal Karsinom: Bu kanser memenin süt kanallarında başlar. Daha sonra kanalın duvarını kırar ve memeyi çevreleyen dokuyu istila eder. Bu, vakaların %80'ini oluşturan en yaygın meme kanseri türüdür.

Yerinde Duktal Karsinom: Kanserin en erken evresindeki duktal karsinom veya prekanserözdür (evre 0). In situ, kanserin başlangıç noktasının ötesine yayılmadığı gerçeğini ifade eder. Bu durumda hastalık süt kanalları ile sınırlıdır ve yakındaki göğüs dokusunu istila etmemiştir. Tedavi edilmezse, in situ duktal karsinom invazif kanser haline gelebilir.

Sızan (invazif) Lobüler Karsinom: Bu kanser, anne sütünün üretildiği memenin lobüllerinde başlar, ancak memedeki çevre dokulara yayılmıştır. Meme kanserlerinin %10 ila 15'ini oluşturur. Bu kanserin mamogramlarla teşhis edilmesi daha zor olabilir.

İn Situ Lobüler Karsinom: Sadece memenin lobüllerinde bulunan kanser için bir belirteçtir. Gerçek bir kanser değildir, ancak daha sonra, muhtemelen her iki göğüste veya tek bir göğüste, meme kanseri gelişme riskinin artması için bir belirteç görevi görür. Bu nedenle, in situ lobüler karsinomu olan kadınlar düzenli klinik meme muayenelerini yaptırmalı ve mamografi çektirmelidir.

Memenin Diğer Kısımlarında Kanser Oluşabilir mi?

Memenin diğer kısımlarında da kanserler oluşabilir, ancak bu kanser türleri daha az yaygındır. Bunlar şunları içerebilir:

Anjiyosarkomlar: Bu kanser türü, kan veya lenf damarlarının kaplamasını oluşturan hücrelerde başlar. Bu kanserler meme dokusunda veya göğüs derisinde başlayabilir. Nadirdirler.

Enflamatuar Meme Kanseri: Bu kanser türü nadirdir ve diğer göğüs kanseri türlerinden farklıdır. Cildin lenf damarlarındaki tıkayıcı kanser hücrelerinden kaynaklanır.

Paget Hastalığı: Meme ucunun Paget hastalığı olarak da bilinir. Bu kanser meme başı derisini ve areolayı (meme başı çevresindeki deriyi) etkiler.

Phyllodes Tümörleri: Bunlar nadirdir ve bu kitlelerin çoğu kanser değildir. Ancak bazıları kanserli olabilir. Bu tümörler stroma adı verilen memenin bağ dokusunda başlar.

Meme Kanseri Evreleri

Memede lezyon çeşitleri farklılık göstermektedir. Göğüs kanseri için iki farklı evreleme sistemi vardır. Biri "anatomik evreleme", diğeri ise "prognostik evreleme" olarak adlandırılır. Anatomik evreleme, meme kanserinin bulunduğu vücut bölgeleri ile tanımlanır ve uygun tedavinin tanımlanmasına yardımcı olur. Prognostik evreleme, tıp uzmanlarının, uygun tüm tedavinin verildiğini varsayarak, bir hastanın kanserden ne kadar tedavi edilebileceğini anlatmasına yardımcı olur.

Meme kanseri evreleri aşağıdaki gibidir:

Evre - I

  • Meme hastalığı, hastalığın süt kanallarında lokalize olduğu zamandır (duktal karsinom in situ).
  • Evre I meme kanseri 2 cm'den daha küçüktür ve hiçbir yere yayılmamıştır. Lenf düğümleri dahil değildir.

Evre - II

Meme kanseri aşağıdaki şekilde belirir:

  • Tümör 2 cm'den daha küçüktür ancak koltuk altı lenf düğümlerine (IIA) yayılmıştır.
  • Tümör 2 ila 5 cm arasındadır (lenf düğümlerine yayılmış olsun veya olmasın).
  • Tümör 5 cm'den büyüktür ve kolun altındaki lenf düğümlerine yayılmamıştır (her ikisi de IIB).

Evre - III

Bu evrede meme kanseri aynı zamanda "lokal olarak ilerlemiş meme kanseri" olarak da adlandırılır. Tümör, birbirine veya çevreleyen dokuya (IIIA) yapışan kanserli lenf düğümlerine sahip herhangi bir boyuttadır. Evre IIIB meme kanseri, cilde, göğüs duvarına veya iç meme lenf düğümlerine (göğsün altında ve göğsün içinde yer alır) yayılmış her boyutta bir tümördür.

Evre - IV

Meme kanseri, boyutu ne olursa olsun, kemikler, akciğerler, karaciğer veya beyin gibi memeden uzak bölgelere yayılmış bir tümör olarak tanımlanır.

Meme Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Düzenli fizik muayeneniz sırasında, doktorunuz kapsamlı bir kişisel ve aile tıbbi geçmişi alacaktır. Ayrıca aşağıdakilerden birini veya birkaçını gerçekleştirecek ve isteyecektir:

Göğüs muayenesi: Göğüs muayenesi sırasında doktor, sağ veya sol memede kitle belirtileri arayacaktır ve yumruyu ve etrafındaki dokuyu dikkatlice hissedecektir. Meme kanseri genellikle memede iyi huylu kitle topaklardan farklı (boyut, doku ve hareket açısından) hissedilir. Erkekte memede kitle görülebilir ama kadınlara göre çok daha azdır.

Dijital mamografi: Göğsün röntgeni, göğüsteki kitle hakkında önemli bilgiler verebilir. Bu, memenin bir röntgen görüntüsüdür ve dijital olarak bir film yerine bir bilgisayara kaydedilir.

Ultrasonografi: Bu test, sıvı dolu bir kist (kanserli değil) veya memede katı bir kitle (kanserli olabilir veya olmayabilir) olsun, meme yumrularının karakterini tespit etmek için ses dalgalarını kullanır. Bu mamografi ile birlikte yapılabilir.

Bu testlerin sonuçlarına göre, doktorunuz memede ağrılı kitle hücrelerinin veya dokusunun bir örneğini almak için biyopsi isteyebilir. Biyopsiler ameliyat veya iğneler kullanılarak yapılır.

Numune çıkarıldıktan sonra test edilmek üzere bir laboratuvara gönderilir. Bir patolog örneği mikroskop altında görüntüler ve anormal hücre şekillerini veya büyüme modellerini arar. Kanser mevcut olduğunda, patolog bunun ne tür bir kanser olduğunu ve kanalların veya lobüllerin ötesine yayılıp yayılmadığını söyleyebilir.

Hormon reseptör testleri (östrojen ve progesteron) ve insan epidermal büyüme faktörü reseptörü (HER2 / neu) gibi laboratuar testleri, hormonların veya büyüme faktörlerinin kanserin büyümesine yardımcı olup olmadığını gösterebilir. Test sonuçları pozitif bir test olduğunu gösteriyorsa, kanser muhtemelen hormonal tedaviye veya antikor tedavisine yanıt verecektir. Bu terapiler kanseri tedavi etmek için östrojen hormonundan yoksun bırakır veya herceptin olarak bilinen bir monoklonal antikor kullanır.

Meme kanseri teşhisi ve tedavisi, en iyi şekilde hastayla birlikte çalışan uzmanlardan oluşan bir ekip tarafından gerçekleştirilir. Her hasta, her tedavi türünün avantajlarını ve sınırlamalarını değerlendirmeli ve en iyi yaklaşımı geliştirmek için doktor ekibiyle birlikte çalışmalıdır.

Meme kanserinde erken teşhis en önemli konudur. Meme kanserinden korunmak için ihtiyacınız olan doktor, tahlil ve görüntüleme işlemlerine ait tüm masrafları tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırarak güvence altına alabilirsiniz!

Meme Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Testler kanser bulursa, doktorunuz meme kanserini ortadan kaldırmak, kanserin memeye geri dönme olasılığını azaltmak ve kanserin memenin dışındaki bir yere gitme olasılığını azaltmak için bir tedavi planı geliştirecektir. Tedavi genellikle teşhisten sonraki birkaç hafta içinde başlar.

Önerilen tedavi türü; memedeki tümörün boyutuna ve konumuna, kanser hücreleri üzerinde yapılan laboratuvar testlerinin sonuçlarına ve hastalığın evresine veya kapsamına bağlı olacaktır. Doktorunuz genellikle yaşınız ve genel sağlığınızın yanı sıra tedavi seçenekleri hakkındaki duygularınızı dikkate alacaktır.

Meme kanseri tedavileri yerel veya sistemiktir. Göğüs gibi belirli bir bölgedeki kanser hücrelerini çıkarmak, yok etmek veya kontrol etmek için yerel tedaviler kullanılır. Cerrahi ve radyasyon tedavisi yerel tedavilerdir. Sistemik tedaviler, vücudun her yerindeki kanser hücrelerini yok etmek veya kontrol etmek için kullanılır. Kemoterapi ve hormon tedavisi sistemik tedavilerdir. Bir hasta, bireysel teşhisine bağlı olarak sadece bir tedavi şekli veya bir kombinasyona sahip olabilir.

Meme kanseri ameliyatı , memenin normal görünümünü korumaya çalışırken, memenin kanserli kısmını ve kanseri çevreleyen normal doku alanını çıkarmayı içerir. Bu prosedür genellikle lumpektomi olarak adlandırılır ve aynı zamanda kısmi mastektomi olarak da adlandırılır. Tipik olarak, göğüste ve / veya kolun altındaki bazı lenf düğümleri de değerlendirme için çıkarılır. Kalan meme dokusunu tedavi etmek için genellikle altı haftalık radyasyon tedavisi kullanılır. Küçük, erken evre tümörü olan çoğu kadın bu yaklaşım için mükemmel adaylardır.

Mastektomi (tüm memenin çıkarılması) başka bir seçenektir. Bugün yapılan mastektomi prosedürleri, daha eski, radikal mastektomilerle aynı değildir. Radikal mastektomiler, göğüs dokusunun, derinin ve göğüs duvarı kaslarının çıkarılmasını içeren kapsamlı prosedürlerdir. Günümüzde, mastektomi prosedürleri normal olarak kasları çıkarmaz ve birçok kadın için mastektomilere hemen veya gecikmeli meme rekonstrüksiyonu eşlik eder.

Meme Kanseri Ameliyatı

Meme tümörü, göğüs tümörü neticesinde kanseri teşhisi konduktan sonra kanserli meme kitlesinin ya da kanserli hücrelerin alınması işlemine kısaca meme kanseri ameliyatı denir. Bu ameliyat ile meme tümörü, kanserli meme, göğüs tümörü ve meme kanseri kitlesi alınır ve vücut olabildiği ölçüde kötü hücrelerden temizlenir. Genellikle meme kanseri ameliyatlarında şu yöntemler uygulanır;

  • Meme koruyucu meme kanseri ameliyatı
  • Mastektomi
  • Onkoplastik meme ameliyatı
  • Sentinel lenf nodu biyopsisi
  • Koltuk altı lenf bezlerinin temizlenmesi

Lokal Meme Kanseri Tedavisinden Sonra Ne Olur?

Lokal meme kanseri tedavisinin ardından, tedavi ekibi kanserin meme dışında tekrarlama olasılığını belirleyecektir. Bu ekip genellikle, meme kanserini tedavi etmek için ilaç kullanma konusunda eğitimli bir tıbbi onkolog içerir. Cerrahla birlikte çalışan tıbbi onkolog, ilaçların veya muhtemelen kemoterapinin kullanılmasını önerebilir. Bu tedaviler, cerrahi veya radyasyon terapisi ile lokal meme kanseri tedavisine ek olarak kullanılır.

Meme Kanserinden Korunmanın Yolları Nelerdir?

Erken teşhis için şu üç adımı izleyin:

  • Mamografi kaç yılda bir yapılır: 35 yaşında bir başlangıç mamografisi ve 40 yaşından sonra her yıl bir tarama mamografisi yapılmasını önerilmektedir. Mamografi sağlık geçmişinizin önemli bir parçasıdır.
  • 20 yaşından sonra her ay göğüslerinizi muayene edin. Göğüslerinizin dış hatlarına ve hissine aşina olacak ve değişikliklere karşı daha tetikte olacaksınız.
  • 20 yaşından sonra en az üç yılda bir ve 40 yaşından sonra her yıl bir sağlık uzmanına göğsünüzü muayene ettirin. Klinik meme muayeneleri, mamogram ile tespit edilemeyen topakları tespit edebilir.

Egzersiz göğüs kanserine yakalanma riskimi azaltmaya yardımcı olabilir mi?

Egzersiz, sağlıklı bir yaşam tarzının büyük bir parçasıdır. Menopoz sonrası yıllarınızda meme kanserine yakalanma riskinizi azaltmanın da yararlı bir yolu olabilir. Kadınlar genellikle menopoz sırasında kilo ve vücut yağları alır. Daha fazla vücut yağı olan kişilerde meme kanseri belirtileri riski daha yüksek olabilir. Bununla birlikte, egzersiz yoluyla vücut yağınızı azaltarak, meme kanserine yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz.

Meme kanseri hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Meme Kanseri Öldürür mü?

Kanser her ne kadar kulağa ürkütücü geliyor olsa da gelişen teknoloji ve ilerleyen tıp, hastalığın boyutlarını kontrol altına alabiliyor. Her kanser öldürür demek asla söz konusu değildir. Kanser, tehlikeli bir hastalık olmasına karşın erken teşhis ve doğru tedavi protokolü ile kişi sağlığına kavuşabilir.

Meme kanseri dahil tüm kanser türleri için erken teşhis hayat kurtarır demek mümkündür. Göğüs kanserinin belirtileri ya da kanserli memenin belirtileri her zaman kendini açığa vermeyebilir. Bu nedenle  düzenli hekim kontrolü ve ilgili hekimin önermeleriyle şekillenen bir hayat, sağlığı da beraberinde getirecektir. 

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 5 Ekim 2020 Pazartesi

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın