Kegel Egzersizi Nedir? Pelvik Taban Egzersizleri

blog-image

Hayatın değişmeyen gerçeği; yaş almak. Her ne kadar yaşlandığımızı kabul etmiyor olsak da yaş aldığımız gerçeğini vücudumuz bize zaman zaman hatırlatıyor. Bu kimi zaman birtakım hafıza oyunlarıyla oluyor kimi zaman istemsizce olan tepkimelerle; günün sonunda bir şekilde, bir yerde yılları yakalıyoruz. 

Konu yaş alma olunca beraberinde pek çok rahatsızlık gündemimize yerleşebiliyor. Bugün, her ne kadar genellikle hamilelik egzersizlerinden biri olarak biliyor olsa da aslında yaş almanın yansımalarından da biri olan kegel egzersizi hakkında konuşacağız. Kegel egzersizi hakkında detaylara girmeden önce gelin bu egzersizin ne olduğuna kısaca bir göz atarak başlayalım yazımıza.

Kegel Egzersizi Nedir?

Pelvik egzersizleri için bir nevi “kas güçlendirme” de diyebiliriz. Pelvik taban egzersizleri olarak da bilinen kegel egzersizi, pelvik taban kaslarının güçlenmesini sağlıyor. Tekrarlayan bir şekilde kasılma ve gevşeme hareketlerinden oluşan bu egzersiz türü kasların düzenli olarak çalışmasını sağlarken aynı zamanda bu bölgedeki kasların güçlendiriyor. Güçlenen kas yapısı, vücuttaki görevini daha iyi yerine getiriyor ve çok daha sağlıklı bir bedene kavuşmamıza olanak veriyor.

Pelvik Taban Kasları Ne İşe Yarar?

Kegel egzersizi hareketleri, pelvik kası güçlendirme için oldukça önemli peki nedir bu pelvik taban kasları? Vücudumuzda alt karın ve bacaklar arasında kalan bölgeye pelvis bölgesi adı verilir. Alt bikini bölgesi olarak da tanımlayabileceğimiz bu bölge, kas ve doku katmanlarından oluşur. İdrar yolu, vajina ve kalın bağırsağın (tıp dilinde barsak) son bölümü olan makat bu pelvik taban kaslarının arasından geçer ve görevini yerine getirir. 
Bu kaslar ne kadar güçlü olursa, etkisi de bir o kadar çok olur. Vücudun işlevini sorunsuz yerine getirebilmesi için pelvik taban kaslarının gücüne ihtiyaç duyar bu nedenle kegel egzersizi olarak isimlendirilen pelvik taban egzersizi, pelvik kas egzersizi sağlığımıza ciddi faydalar sağlar. 

Kegel Egzersizinin Faydaları Nelerdir?

Kegel egzersizi yalnızca yaş almanın getirdiği idrar kaçırma ve benzeri gibi sorunları önlemekle kalmaz, vücuda daha pek çok katkı sağlar. Bunlardan birkaçına değinelim.

  • Öksürmek, hapşırmak ya da gülmek gibi faaliyetlerden sonra idrar kaçırmayı önler
  • Rahim, mesane ya da bağırsak sarkmalarını önler
  • Normal doğum sonrasında görülen vajina sarkmasını giderir ve daha sıkı bir hale gelmesine yardımcı olur.
  • Cinsel isteksizliği azaltır.
  • Normal doğum tercih eden anne adaylarının bu süreci daha az sancılı geçirmesini sağlar
  • İç organların çok daha sağlıklı bir şekilde görevini yerine getirmesine olanak sunar
  • Doğum sonrasında görülen ağrıların şiddetini azaltmaya yarar
  • Menopoz gibi ciddi yan etkileri olan süreçlerin olumsuz etkilerini minimuma indirir
  • Bazı durumlarda vajinismus tedavisinde de kegel egzersizlerinden yararlanılır.

Kegel Egzersizi Nasıl Yapılır?

Kegel egzersizini yaparken uzanmanız çok daha etkili olacaktır. Pelvik taban kaslarınızı sıkın ve 4-5 saniye boyunca tutun. Ardından gevşetin ve birkaç saniye dinlenin. Üzerine aynı işlemi 4-5 kez tekrarlayın. Zamanla, vücudunuz kegel egzersizine alıştıktan sonra kasma ve gevşeme sürelerini uzatabilirsiniz. 

Her kasılma sonrası vücudunuzu dinlendirmeyi ihmal etmeyin aksi halde kramplar hissedilebilir. Doktorunuz aksini önermedikçe kegel egzersizini günce 3-4 kez tekrarlayabilirsiniz. Buradaki kilit nokta, doğru kası çalıştırmanız. Eğer karın ve bel bölgenizde bir kasılma ya da ağrı hissediyorsanız bir şeyler ters gitmiş ve yanlış kas çalışmış olabilir. 

Kegel egzersizini günün herhangi bir saatine evde kolaylıkla yapabilirsiniz. Egzersize başlamadan önce pelvik kasınızı bulmayı ihmal etmeyi ki doğru yeri çalıştırdığınıza emin olun. Kegel egzersizini uzanarak yapabileceğiniz gibi dizleriniz hafif açık şekilde oturarak da yapabilirsiniz. Yanı sıra ayakta da kegel egzersizini yapmanız mümkündür. 

Erkekler İçin Kegel Egzersizi Nedir?

Kegel egzersizi yalnızca kadınlar değil erkekler için de çok faydalıdır. Erkeklerin de zamanla yaşa bağlı olarak pelvik taban kaslarında zayıflama ve güç kaybı görülebilir. Kasların eski gücüne kavuşması için kegel egzersizini düzenli olarak yapmak gerekir.

Erkekler için kegel egzersizinde dikkat edilmesi gereken nokta doğru kası çalıştırmaktır. Pelvik kaslarını sıkarak 3-4 saniye tutun ve ardından gevşetin. Bu hareketi birkaç kez gün içinde tekrarlayabilirsiniz. Kegel egzersizi kasların güçlenmesini sağlayacaktır ancak bu bir sabır işidir. Birkaç egzersiz ile kasları hemen toplamak mümkün değildir fakat düzenli ve doğru egzersizler ile kasların eski gücüne kavuşmasını sağlamak da bir o kadar kolaydır.

Hamilelikte Kegel Egzersizleri

Hamilelikte egzersiz yapmanın pek çok faydası bulunur. Özellikle doğum için kegel egzersizini yapmak anne adayına pek çok fayda yarar sağlar. Hamilelikte yapılan kegel egzersizi ile bu bölgedeki kaslar güçlenir ve normal doğum çok daha kolay yapılır. Hamilelikte kegel egzersizi yapmak için spor salonlarına gitmek şart değildir, evde de kolaylıkla yapılabilir. Doktorunuz aksini belirtmedikçe günde 3 kez 5 dakikalık süreler halinde kegel egzersizi yapılabilir. Hamilelikte kegel egzersizinin pek çok faydası vardır. Bu faydalardan birkaçı:

  • Kegel egzersizi anne adayını normal doğuma hazırlar ve doğumun çok daha kolay olmasını sağlar.
  • Hamilelikte idrar kaçırma ciddi bir sorundur. Kegel egzersizi ile bu sorun minimuma inebilir
  • Doğum sonrasında idrar ya da dışkı kaçırma gibi durumların azalmasını sağlar
  • Doğum sırasında yırtılmayı önlemeye yardımcı olabilir
  • Doğum sonrası sarkan ya da genişleyen vajinanın kısa sürede eski formuna kavuşmasına yardımcı olur
  • Doğum sonrası oluşan ağrıları minimuma indirir

Kegel egzersizi ile vücudunuzu normal doğuma hazırlarken, hamilelik sigortası ile de oluşabilecek tüm komplikasyonları güvence altına alabilirsiniz. Doğum sigortası, tamamlayıcı sağlık sigortası ve özel sağlık sigortası ürünlerine eklenebilen bir teminattır ve anlaşmalı özel hastanelerde geçerlidir. Gebelik süreci, doğum ve doğum sonrasında anne ve bebeğin tüm sağlık giderlerini karşılar bu sayede işin maddi boyutunda ciddi bir hafifleme sağlanmış olur.

Doğum sigortası hakkında detaylı bilgiye linki tıklayarak ulaşabilirsiniz. Yanı sıra 0216 368 45 45 numaralı müşteri hizmetlerimizi arayabilir ve sigorta danışmanımıza bağlanarak tüm merak ettiğiniz soruların yanıtlarına ulaşabilirsiniz.

Kegel Egzersizi Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Kegel egzersizi her ne kadar çok faydalı bir egzersiz türü olsa da kendi içinde birtakım olumsuzluklara da yol açabilir. Bunları önlemek adına kegel egzersizi yaparken dikkat edilmesi gerekenleri birkaç başlık altında topladık.

  • Kegel egzersizi sırasında nefesinizi tutmanıza gerek yoktur, rahat bir şekilde nefes alabilirsiniz.
  • Kalçalarınızı sıkmayın sadece buradaki kaslara odaklanın
  • Karın ya da bel bölgenizde ağrı hissederseniz egzersizi yanlış yapıyor olabilirsiniz
  • Kegel egzersizi herkese göre olmayabilir ve herkeste olumlu sonuçlanmayabilir. Bu nedenle egzersizi günlük rutininize eklemeden önce mutlaka doktorunuzdan onay alın.

Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka doktorunuzdan alınız.
 

Yayımlanma Tarihi: 3 Nisan 2023 Pazartesi

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın