Kadın Hijyen Ürünleri Vajina Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

blog-image

“Vajinal koku” ve akıntıyı gidermek amacıyla kullanılan kadın hijyen ürünlerinin çeşitliliği giderek artmaktadır. Kadın hijyen ürünleri, kadınların vajinalarının akıntısız olması veya hiçbir koku içermemesi gerektiği hakkında bir bakış açısıyla pazarlanmaktadır.

Televizyonlarda izlediğiniz “kötü kokuları önleyen ped” gibi reklamlarla dayatılan yanlış bilgilerin aksine, vajinanızı temizlemek için ekstra bir temizlik ürünü kullanmanıza ya da vajinanızın kötü koktuğuna inanarak güzel kokması için parfüm içerikli kimyasallar kullanmanıza gerek yoktur.

Vajina, kendi kendini temizleyebilen ve kendi dengesini koruyan bir organdır. Vajinanın kendi kurduğu dengeye dışarıdan müdahale etmek, vajina sağlığı için çok ciddi problemlere sebep olmaktadır.

Kadın Hijyen Ürünleri Güvenli midir?

Kadın pedlerinin güvenilirliği nadiren tartışılan bir konu olmakla beraber, toplumun neredeyse 1/3'ünü ilgilendirir ve hayati bir öneme sahiptir.

Kadın hijyen ürünleri hakkında tamamen güvenilir olduğunu söyleyen bir araştırma yoktur. Fakat bağımsız sağlık organizasyonları tarafından yapılan araştırmalar, tampon ve pedlerde endişe veren karsinojen (kanser yapıcı madde) kimyasalların olduğunu belirtmektedir.

Kadın hijyen ürünleri pazarlayanlar, ürünlerin güvenilir olduğunu ve kimyasalların çok az miktarda bulunduğunu söylerler. Ancak bu ürünlerin hayat boyu kullanıldığını düşünürsek sağlık açısından ciddi riskler oluşturduğu görülmektedir. Daha konforlu olmak adına ürünlere eklenen boya, parfüm ve dioxin gibi maddeler çok geçirgen ve hassas olan vajinal mukozadan kolayca emilebilmektedir.

Vajina için kullanılan sabun ve parfüm içerikli temizlik ürünleri de uzun vadede vajinanın bakteri florasına zarar vermektedir.  Vajina sağlığı için tuvalete gittikten ya da cinsel birliktelikten sonra vulvanın (vajinanın dışındaki gözle görülebilen kısım) temiz suyla yıkanması ve kurulanması yeterlidir.

Kadın Hijyen Ürünleri Hangi Hastalıklara Davetiye Çıkarır?

Kadın hijyen ürünleri; kadın kanserlerine (rahim kanseri, yumurtalık kanseri, meme kanseri), hormonal bozukluklara ve enfeksiyonlara yol açmaktadır. Oluşabilecek tüm risklere karşı bazı önlemler alarak kendinizi hastalıklardan koruyabilirsiniz.

Mesela; yüksek derecede emici tamponlardan kaçınabilirsiniz. Pedinizi gece boyunca hiç değiştirmeden kullanmak da hastalıklara yol açar. Sık sık ped değişikliği yaparak enfeksiyonlardan korunabilirsiniz.

Vajina Sağlığını Korumak için Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar Nedir?

  • Her şeyden önce kimyasal temizleyicilerin vajinanın en büyük düşmanları olduğu gerçeğini unutmamak gerekir. Ph değeri yüksek sabunlar, duş jelleri, banyo köpükleri ve şampuanlar yüksek oranda kimyasal arındırıcı maddeler içerirler ve bakterileri öldürürler. Genellikle sadece su ile temizlik yapmak yeterlidir. Ardından ütülenmiş pamuklu bir iç çamaşırı giyilerek temizlik tamamlanabilir.
  • Vajina temizliği geriden öne doğru değil, önden geriye doğru taharetlenmektir. Bu şekilde anüsteki bakterilerle vajina arasında doğal bir korunma sağlanmış olur.
  • Banyo sonrası iyice kurulamanız, hatta fön makinesi ile kurutmanız bazı bakteriyel ve mantar enfeksiyonlarından sizi koruyacaktır. Aynı durum havuz ve deniz sonrası için de geçerlidir. Ayrıca ıslak mayo ile uzun süre dinlenmeniz de enfeksiyon riskinizi arttıracaktır.
  • Uyurken iç çamaşırınızı çıkarmanız tüm gün kapalı kalan ve hava alamayan vajinanızın nefes alması açısından önemlidir.
  • Cinsel ilişki sırasında kullanılan kayganlaştırıcıların kimyasal içeriği, vajinanızın pH dengesini bozmayacak içerikte olmasına dikkat etmelisiniz. Gliserin, paraben, parfüm ve alkol içerikli ürünler vajinanızdaki yararlı bakterilere zarar verebilir uzun vadede vajina sağlığınızı olumsuz etkileyebilir.
  • Genital bölgenin traşı jilet, ağda, tüy dökücüler veya günümüzde lazer epilasyon teknolojileri ile sağlanabilmektedir.  Tüylerin çok uzamadan alınması hem enfeksiyonlara karşı bir koruma sağlamakta hem de terlemeye bağlı genital bölge kokularına engel olmaktadır.
  • Vücut direnci düşük olan kadınlarda vajinal enfeksiyonlar sık olarak izlenmektedir. Özellikle meyve, sebze, posalı gıdalar ve proteinden zengin beslenme önemlidir. Süt, yoğurt, kefir bağırsak ve dolayısıyla vajina flora dengesinde önemli rol oynar. Fazla kalorili ve yağlı beslenme önerilmemektedir. Örneğin şeker hastalarında ve gizli şekeri olanlarda mantar enfeksiyonları daha sık olarak izlenmektedir.
  • Dar giysilerden ve sentetik materyallerden yapılmış çamaşırlardan uzak durmanız vajina sağlığınız için önemli bir konudur.

Genellikle kadınlarda vajinal akıntı normal ve düzenli olarak meydana gelir. Vajinal akıntı genital organlar tarafından üretilen bir sıvıdır ve vajinayı temizleyip nemlendirme özelliğine sahiptir. Aynı zamanda vajinal enfeksiyonlara karşı koruyucu özelliği vardır. Ancak akıntının her zamanki görüntüsü ve kokusu farklılaşırsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Vajina sağlığınız için parfümlü ürünler kullanmak, aslında vajinal akıntınızdaki değişiklikleri maskeleyecektir. Vajinal akıntınız ile ilgili değişiklikleri takip etmek, bazı hastalıkları öngörebilmek için önemlidir. Bu noktada kadın hijyen ürünleri kullanmak sizin olası riskleri görmenize engel olacaktır.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 24 Ağustos 2018 Cuma

Güncellenme Tarihi: 4 Mayıs 2023 Perşembe

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın