Hamilelikte Çatlak Neden Oluşur? Nasıl Önlenir?

blog-image

Hamilelik ile birlikte ciltte bazı değişiklikler oluşabilir. Bu değişikliklerin büyük çoğunluğu hormonal değişimler ile ilgilidir. Yüzde görülebilen renk değişimleri, avuç içlerinde kızarıklık ya da kaşıntılı deri döküntüleri nispeten daha nadir görülen değişimlerdir. Hemen hemen bütün hamile kadınlarda görülen bir diğer değişim de karnın ortasından geçen siyah bir çizginin ortaya çıkmasıdır. Ancak anne adaylarını en fazla rahatsız eden cilt değişikliği karında görülen cilt çatlaklarıdır. Ciltteki değişim ile birlikte hamilelikte çatlak oluşumu, gebe kadınların en çok şikayet ettiği durumdur.

Hamilelikte bebeğin anne karnında gelişimiyle büyüyen karın bölgesinde, derinin esnemesiyle birlikte çatlaklar oluşmaya başlar ve hamilelik sonlanana kadar da devam eder. Hamilelikte çatlak daha çok kimlerde görülür, çatlakların önüne nasıl geçilir merak ettiğiniz tüm soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Bitkisel Yağlar ve Faydaları hakkındaki yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Hamilelikte Çatlak Oluşumunun Nedeni Nedir?

Hamilelikte çatlak oluşumu iki nedenden dolayı oluşur. Birincisi, hamilelik nedeniyle yaşanan fiziksel değişimlerdir. Yani ani kilo alımı gibi derinin hızlıca esnemesiyle alakalıdır. Cildiniz bebeğin gelişimine adapte olmak için kasılır ve uzamaya çalışır ama bu değişime adapte olması için yeterince zaman yoktur. Bedeniniz de bu duruma ayak uydurmaya çalışırken cildinizde çatlaklar ortaya çıkar. Bu nedenle oluşan çatlaklara hamileliğe bağlı çatlak denir.  

İkinci sebep ise hormonlardır. Bu konuda farklı bilgiler olsa da cildin daha fazla su çekmesine neden olan hormonların kemikler arasındaki kolajen dokunun gevşemesine neden olduğu düşünülmektedir. Bu da cildin daha kolay çatlamasına ve hamilelikte çatlak oluşmasına neden olur.

Hamilelikte Çatlak Oluşumunun Nedenleri

  • Hamilelikte çatlak oluşumunu etkileyen en önemli unsur genetik faktörlerdir. Aile içerisinde doğum yapmış kişilerde çatlak oluşumu yaşanmışsa, büyük bir ihtimalle hamilelik döneminde de bu durumla karşılaşılacaktır.
  • Hamilelik süresince kilo artışının belirli bir düzende ilerlemesi oldukça önemlidir. Eğer ani bir şekilde kilo alınırsa, vücudun karın bölgesi başta olmak üzere çeşitli bölgelerinde çatlaklar meydana gelecektir.
  • Ani kilo artışı yaşanırken anne adayının cilt yapısının ince olması, yaşanan çatlakların miktarını da artıracaktır.
  • Beslenme düzeninin bozuk oluşu ve az miktarda sıvı tüketimi, hamilelikte çatlak oluşumuna neden olabilir.
  • Anne karnındaki bebeğin fazla kilolu olması yine çatlak oluşumunu tetikleyen nedenler arasında yer alır.

Hamilelikte Çatlak Oluşumu Ne Zaman Başlar?

Karın bölgesinde oluşan çatlaklar, genellikle gebeliğin 3.ayında başlar. 3.ay itibari ile de yavaş yavaş bu çatlaklar artar. 6.ayda ise karın bölgesinde derin çatlak oluşumu başlayabilir. Çünkü bu dönem de bağ dokusu daha da gerilir. Bunun sonucunda da kırmızı renkli çatlaklar oluşum gösterir.

Pek çok kadında hamileliği sırasında karın çatlakları oluşur ama bazı kadınların göğüslerinde, kalçalarında, bacaklarında, bellerinde ya da sırtlarında bile çatlaklar oluşabilir. Çatlaklar hamilelik sırasında kilo alındığında oluşur ve kalıcı olabilir.

Hamilelikte Çatlak Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte kadınların en çok endişe duyduğu konulardan biri de vücutlarında çatlak olup olmayacağıdır. Hamilelik dönemi boyunca vücutta yaşanan birçok değişim doğum sonrası eski haline döner. Ancak doğum çatlakları hamilelik döneminden kalan izlerdir ve kaybolması biraz zordur.

Hamilelikte çatlak belirtileri; deride gerilme, kaşıntı veya dökülmeler olarak ilk başta görülebilir. Bu durum genişleyen karın bölgenizin çatladığı anlamına gelebilir. Kaşıntı, gerilme veya döküntüler oluşmaya başladığında çatlak önleyici kremler ile tedbirinizi alabilirsiniz.

Hamilelikte Çatlak Oluşumunu Engellemek için Neler Yapılabilir?

Hamilelikte çatlak oluşumunu önlemek için alınabilecek en iyi önlem cildin nemini korumaktır. Bu da dengeli, sağlıklı bir beslenme ve yeterli sıvı alımı ile mümkündür. Gebelikte su tüketiminin önemi, çatlakların engellenmesinde de kendini göstermektedir. Dengeli beslenme ani ve gereğinden fazla kilo artışına engel olacağı için karın cildinin olması gerekenden daha fazla gerilmesini engelleyecektir.

Duş sırasında karnın yumuşak bir sünger ya da fırça yardımı ile dairesel hareketler ile masaj yapar şekilde ovalanması da ciltteki kan dolaşımını hızlandırarak elastikliğinin korunmasına yardımcı olabilir. Cildi aşırı kurutan sabun veya duş jeli kullanılmamalı ve banyodan sonra cilt nemlendirilmelidir.

Gebeliğin ikinci üç aylık döneminden başlayarak düzenli şekilde cildin nemlendirilmesi de alınabilecek bir diğer önlemdir.Bu amaçla piyasada satılan kozmetik ürünler kullanılabileceği gibi basit nemlendiriciler, bebe yağları ve badem yağı da kullanılabilir. Doğal yağlar cilt tarafından emilerek, cildin daha esnek olmasını sağlayacaktır.

Gebelik çatlakları; anne adayının çatlak oluşumuna engel olabilmek için gösterdiği çabaya rağmen yine de meydana gelebilir. Daha önce açıkladığımız gibi hamilelikte çatlak oluşmasına neden olabilecek en önemli faktör kalıtsal (genetik) durumlardır. Eğer hamileliğiniz bir çoğul gebelik ise karın bölgesinde meydana gelen çatlaklar kaçınılmaz bir hale gelecektir.

Hamilelikte Çatlaklar İçin Hangi Yağlar Kullanılmalı?

Hamilelikte oluşan çatlakları engelleyecek yöntemlerin başında Hamilelikte çatlak önleyici yağların kullanımları yer alıyor. Hemen hemen her anne adayının kullandığı çatlak önleyici kremler ile cildi besleyerek, olası çatlakları engellemek en büyük isteklerden biri. Ancak piyasada doğal kremler ile katkı maddeli ürünler satılabiliyor. Kullanabileceğiniz doğal kremleri ise aşağıda bulabilirsiniz.

Hindistan Cevizi Yağı

Gebelikte çatlak giderici olarak en fazla tercih edilen doğal yağlar arasında Hindistan Cevizi Yağı bir adım öne çıkıyor. Ölü deriyi atmaya yardım eden Hindistan Cevizi yağı, cildi daha nemli tutarak, esneklik kazanmasına yardımcı oluyor.

Aloe Vera

Birçok farklı durum için kullanılan Aloe Vera, hamilelik döneminde oluşan doğum çatlakları için sıklıkla kullanılan doğal bir alternatif. Cildin sıkılaşmasına ve esnemesine yardımcı olan Aloe Vera ile anne adayları karın çatlaklarının önüne geçebiliyor.

Bununla birlikte, aloe vera çiçeği, doğum sonrası çatlaklar içinde kullanılabiliyor. Hem jel hali hem de yapraklarının kullanılabiliyor olması aloe vera'yı hamilelik döneminde ve hamilelik sonrası dönemde çok daha değerli kılıyor.

Hamilelikte Çatlak Kremleri İşe Yarar mı?

Hamilelikte çatlak oluşumunu engellemek için kullanılan kremler çoğu zaman hayal kırıklığına neden olmaktadır. Çatlak kremleri genellikle deride meydana gelen hasarın boyutunu azaltmaya yardımcı olur ancak çatlağı tamamen engellemez. Çünkü hamilelikte oluşan çatlaklar genetik faktörler, vücut yapısı ve kilo alışı ile doğrudan bağlantılıdır.

Hamilelik döneminde karşılaşabileceğiniz tüm fiziksel değişimler ve sıkıntılar ile maddi-manevi baş edebilmenin en iyi yolu doğum sigortasıdır. Yakın zamanda hamilelik planlıyorsanız “Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Doğum Paketi” , hamileyseniz “Hamileyken Doğum Sigortası Alınır Mı?” başlıklı yazılarımızı mutlaka okuyun.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 13 Temmuz 2018 Cuma

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın