Güneş Işınlarının Zararları Nelerdir?

blog-image

Güneş D vitamini emilimi açısından vücut için son derece yararlı iken bilinçsiz güneşlenmeyle pek çok cilt rahatsızlığına da davetiye çıkarmaktadır. Bir yıl boyunca beklenilen yaz tatilinin vücutta istenmeyen sonuçlar bırakmaması için güneşten korunmaya özen gösterilmesi gerekmektedir. Güneş ışığının faydalarını kaleme aldığımız yazımızı okumak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Güneş Gözlüğünün Faydaları hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Ozon tabakasının incelmesi hatta yer yer delinmesi, yeryüzüne ulaşan ultraviyole ışınlarını artırmaktadır. Güneşin yaşam için yararlı etkileri tartışmasız olsa da, güneş ışınlarının zararlarından korunmak için güneşten kaçınmak ya da güneşle sınırlı temasta bulunmak gerekmektedir. Çünkü güneş ışığı, cildin erken yaşlanmasını artıran en önemli faktörlerden biridir. Ciltte istenmeyen lekeler ve çillerin de oluşmasına yol açar. Güneşin bilimsel olarak kesinlik kazanan en önemli zararı ise, cilt kanseri oluşma riskini artırmasıdır. 

Cilt Kanserine Neden Olan Faktörler

Ultraviyole (UV) Işınları

Güneş ışınlarının zararları denince akla ilk gelenlerden biri UV ışınlarının olumsuz etkileridir. UV ışınları melanom cilt kanserinde ana risk faktörlerinden biridir. Deri hücrelerinin DNA'sına zarar verir. Güneş ışığı ultraviyole ışınlarının başlıca kaynağıdır. Fazla derecede UV ışınına maruz kalan kişilerde melanom dahil birçok cilt kanseri görülme riski vardır.

UVA Işınları

Hücre yaşlanmasına neden olur ve hücre DNA'sına zarar verebilir. Kırışıklık gibi deride uzun süreli zararlara neden olduğu ve bazı cilt kanserlerinin gelişiminde rol düşünülmektedir.

UVB Işınları

Güneş yanıklarına neden olan ve hücre DNA'sına direk zarar verebilen ana ışındır. Cilt kanserlerinin çoğuna neden olduğu düşünülmektedir.

Solaryum

Araştırmalar, bronzlaşmak için sık sık solaryuma giden kişilerde melanom cilt kanseri riskinin daha fazla olduğunu göstermektedir.

Açık Ten, Çillenme ve Açık Renk Saç

Beyaz tenli, açık renk saçlı kişilerde melanom riski siyah tenli kişilere göre 10 kat daha fazladır. Kızıl ve sarı saçlı, beyaz tenli, mavi veya yeşil renk gözlü ya da çilli kişilerde cilt kanseri riski artmaktadır.

Güneşlenirken Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar

Güneş ışınlarının zararları denince akla ilk gelen kuşkusuz cilt üzerindeki olumsuz etkisidir. Güneş ışınlarının cilde zararları ürkütücü boyuttadır. Güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmak sadece cilt kanseri için değil, deri yaşlanması için de risk faktörü oluşturmaktadır. Cilt kanserlerinde kontrol edebilecek tek faktör güneş ışığıdır.

Sabah 10 ile öğleden sonra 3 saatleri arasında güneş ışınlarından mümkün olduğunca uzak durmak gerekmektedir. Güneş ışınlarını geçirmeyen kıyafetler giymek, güneş gözlüğü takmak, geniş şapkalar kullanmak ve bolca 30 faktör güneş koruyucu krem sürmek, güneşin zararlı ışınlarından korunmak için önemlidir. Güneş koruyucuları güneşe çıkmadan yarım saat önce cilde uygulanmalıdır. Terleme, denize girme gibi yan faktörler devreye girdiğinde ise yüksek koruma faktörlü güneş kremleri mutlaka tekrar sürülmelidir.

Daha fazla bronzlaşmak için cilde asitli içecek, kakao, havuç veya zeytinyağı sürülmesi oldukça sık başvurulan uygulamalardır. Hatta aktarlardan alınan karışımların sağlıklı bir bronzluk sağladığına inanılmaktadır. Oysa bu ürünlerin bitkisel ve mineral içerikli olması, cilde zarar vermeyeceği anlamına gelmez. Aksine bu tür bronzlaştırıcı ürünler kullanmak, cildin doğrudan güneşe maruz kalmasına yol açarak deri yaşlanması, leke ve kırışıklıklara yol açmaktadır.

Güneş ışığı erken katarakt gelişmesine yol açan önemli bir etken olduğu için sadece cildin değil, gözün de bu ışınlardan korunmasına özen göstermek gerekiyor. Bu nedenle mutlaka ultraviyole ışınlarından koruyucu özelliği olan bir güneş gözlüğü kullanılması önerilmektedir.

Güneşten korunmada bazı gıdaların etkisi oldukça önemlidir.  Meyveler, karpuz, yeşil çay, balık gibi bir takım gıdalar, içinde bulunan antioksidan maddeler nedeni ile güneşin zararlı ışınlarına karşı koruma oluşturur. Bu nedenle özellikle yazın vazgeçilmez meyvelerinden biri olan karpuzu bol bol tüketmenizde fayda vardır.

Ayrıca siyah çay yerine yeşil çayı tercih edebiliriz. Yeşil çay içerdiği birtakım antioksidan maddeler nedeniyle yaşlanma karşıtı etki göstermektedir ve güneşin zararlı etkilerinden de korur. Son olarak balığın içeriğindeki birtakım omega 3 yağ asitleri vücudun direncini artırdığı gibi güneşin zararlı etkilerinden de korumaktadır.

Yüksek Koruma Faktörlü Güneş Kremi Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar

Güneş ışınlarının zararlarından korunmak için güneş koruyucu krem, cilt tipine ve yaşa uygun seçilmesi gerekmektedir. Cildi kuru olanlar kremleri, yağlı olanlar jel-losyon formunda yağsız ve su bazlı ürünleri, alerjik ciltler ise mineral formdaki ürünleri tercih etmelidir. Sivilceli cildi olanlar için gözeneklerde tıkanmaya yol açmayan formlar, çocuk ve gebeler için kimyasal içermeyen fiziksel filtreler, yaşlılar için yoğun ve krem formunda olan ürünler tercih edilmelidir.

  • Güneş kremlerinin etiketinin üzerinde 'geniş spektrumlu' ibaresi bulunan ve koruma faktörü (SPF) 30 veya üzerinde olan ürünler kullanılmalıdır.
  • Suya ve terlemeye dayanıklı güneş koruyucu kremler tercih edilmelidir.
  • Güneş koruyucu kremler; kaşıntı, kızarıklık, yanma gibi sorunlara yol açmamalı, yağlanma ve komedon gelişimi yaratmamalıdır.
  • Güneş koruyucu kremler, cilt yüzeyinde opak-beyaz görünüm oluşturmamalıdır.
  • Güneşe çıkmadan 20-30 dakika önce sürülmeli ve en az 2 saat sonra tekrar uygulanmalıdır.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 14 Ağustos 2018 Salı

Güncellenme Tarihi: 14 Kasım 2023 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın